Grenobl prvi grad u Evropi koji uklanja reklame sa ulica

Gradske vlasti u Grenoblu, na čelu sa gradonačelnikom koji se zalaže za ekologiju, odlučile su da sa ulica uklone sve reklamne panoe i da umjesto njih zasade drveće, što u Evropi dosad nije viđeno.

 

Gradska uprava je juče saopštila da neće obnoviti ugovor sa reklamnom kompanijom "JCDeko", prenijeli su lokalni mediji.

- Odlučili smo da oslobodimo reklama javni prostor u Grenoblu i da razvijemo prostor za javno izražavanje - precizira se u saopštenju.

To znači da će iz javnog prostora u Grenoblu nestati svih 326 reklamnih panoa, od kojih 227 srednjeg formata, 20 stubova i 64 bilborda površine od osam kvadratnih metara, koji su do sada zauzimali ukupno 2.051 kvadratnih metara javnog prostora, navodi francuski dnevnik "Ekspres" (L'Expreš).

 

Demontiranje će trajati četiri mjeseca, a reklame će, za sada, biti zadržane samo na nadstrešnicama na autobuskim stanicama. Umjesto demontiranih panoa, metropola u ronsko-alpskom regionu obećava da će zasaditi "50-ak mladica do proljeća". Počev od januara, gradske vlasti će se, takođe, sastati sa lokalnim akterima u oblasti kulture radi dogovora o najboljim lokacijama za sađenje, kako bi se ostavilo više prostora za slobodno, kulturno i gradsko oglašavanje.

 

Uklanjanje reklama sa gradskih ulica bilo je obećanje koje je sadašnji gradonačelnik Erik Piol, iz redova stranke Evropa-Ekologija-Zeleni (EELV), dao tokom kampanje uoči lokalnih izbora prošle godine, a ujedno je i "evropska premijera", navode gradske vlasti.

 

Do sada se samo brazilski grad Sao Paulo usudio da sa svojih ulica "protjera" reklame, podsjeća francuski list.

 

Manjak novca u gradskoj kasi koji će usljediti kao rezultat ovog poteza biće, kako kaže gradonačelnik Grenbola, "umnogome nadomješćen već ušteđenim budžetskim sredstvima". "Samo između 2013. i 2014. godine, grad je smanjio svoj budžet za više od 190.000 evra", navodi se u saopštenju gradske uprave.

 

Pred naglim padom prihoda od tradicionalnih reklama, naročito imajući u vidu konkurenciju u obliku Interneta, sredstva od 600.000 evra koja je grad dobijao u okviru ugovora od 2004. do 2014. godine sada bi, u slučaju produženja ugovora, opala na sumu od 100.000 do 150.000 evra, napominje uprava Grenobla.

 

Izvor: http://www.blic.rs

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti