Hrono ishrana - istine i zablude, kao i najava seminara u Budvi

Kome se preporučuje hrono ishrana i kakvi su efekti i kako se reguliše metabolizam šećera i masnoća u organizmu.

 

Suvišni kilogrami koji se lako „lijepe“, a teško skidaju, utiču i na razboritost: u želji da se vrati dobra linija ne razmišlja se mnogo o zdravlju. Velike nade uglavnom se polažu u razne „provjerene“ dijete, koje brže ili sporije tope kilograme, i sve, manje ili više, imaju negativan uticaj na pojedine organe.

Mršavljenje, ipak, ne mora neizbježno da bude i kockanje sa zdravljem. Zapravo, stručnjaci kažu da je za postizanje zadovoljavajuće težine važno uspostaviti balans i uhvatiti ritam koji diktira telo.



Jednostavno rečeno, svakom čovjeku je potrebno da koristi određene vrste namirnica u različita doba dana, da bi njihova iskoristljivost za stvaranje energije bila najveća, a stvaranje otpadnog materijala pritom najmanje.

Upravo na principu ishrane prema zakonitostima prirodnih ritmova lučenja hormona i enzima u organizmu temelji se hronoishrana.

- Ovo bi trebalo da bude trajni režim ishrane, jer nije u pitanju klasična dijeta, pa nema ni takozvanog jo-jo efekta (vraćanje izgubljene težine) - objašnjava dr Ana Gifing, specijalista antiage medicine. - Bazira se na uzimanju dobrih kombinacija namirnica, kao i eliminaciji onih koje mogu trajno da oštete zdravlje. Najbolji je individualni pristup hronoishrani, odnosno uzimanje ili zabrana uzimanja namirnica koje su se na biorezonantnom testu intolerancije pokazale kao dobre ili „loše“ za svakog čoveka posebno. Ovi testovi su najsveobuhvatniji, a ne podrazumevaju ishranu po krvnim grupama, koja je u svetu napuštena 2006. godine.



Postoje i neka opšta pravila:

1. šećere (beli i žuti, fruktozu, med, malteks i druge - treba izbjegavati najmanje dva mjeseca ukoliko postoji višak ili manjak težine, a naročito kad je prisutan dijabetes, karcinom i težak oblik artritisa),

2. upotrebu bijelog brašna treba svesti na minimum,

3. ne piti slatka gazirana pića

4. izbjegavati voća sa visokim sadržajem šećera - lubenica, smokva, urma, ali i breskve, nektarine, banane i grožđe.

Ukoliko je neko imao moždani ili srčani udar, definitivno treba da zaboravi na slatkiše, sladoled, breskve i grožđe. U ovim namirnicama postoje određene supstance koje povećavaju dodatno faktore rizika za ponavljanje infarkta ili moždanog udara.

Rezultati hronoishrane se vide vrlo brzo.

U toku prvih sedam dana dolazi do smanjenja masnoća u predjelu stomaka i pojasa, a povećanje životne energije je ubedljivo već za dva do tri dana. Efekti se samo povećavaju u toku primjene ove ishrane, i tako trajno mogu da se riješe mnogi poremećaji (povišen holesterol, šećer, trigliceridi ili pritisak).

- Gubljenje viška kilograma hronoishranom dovodi do kompletnog regulisanja metabolizma šećera i masnoća u organizmu - ukazuje dr Ana Gifing. - Za dve do tri nedelje dolazi do smanjenja holesterola i triglicerida u krvi, a kod većine dijabetičara dolazi do izvanredne stabilizacije šećera, kao i do smanjenja terapijskih doza lekova.

Da bi se neko priklonio hronoishrani, nije potrebno da obavi nijedan medicinski test. Međutim, ukoliko postoji metabolički sindrom (visok holesterol, šećer, pritisak, povećani trigliceridi itd), karcinom, ili bilo koje teže medicinsko oboljenje, neophodno je da se obave osnovna laboratorijska ispitivanja (krvna slika, lipidni status, određivanje stanja jetre, bubrega i drugo). Ovi rezultati će dati smernice u pravljenju protokola ishrane na individualnoj osnovi, kaže naša sagovornica.

Kad se obave testovi intolerancije i segmentne analize sastava tela, tada se jelovnik sastavlja potpuno individualno. Na osnovu praćenja rezultata iz meseca u mesec, menja se spisak namirnica koje se koriste, do momenta kada je organizam u potpunom balansu. Kad se ne rade ovi testovi, jelovnik je opšteg karaktera, sa neophodnom redukcijom u unosu šećera i skroba najmanje dva meseca.

Hronoishrana se preporučuje svakome, nema kontraindikacija, niti nuspojava. Kod veoma male tjelesne mase, ova ishrana mora krajnje individualno da se propiše, jer samo na taj način mogu da se postignu odlični rezultati.



Primjer jelovnika

Doručak: Prema slobodnom izboru, najbolje do 10, a najkasnije do 11 sati. Zbog izvesnih fizioloških principa koji se odvijaju u organizmu u ovo vreme može da se jede sve što se poželi: sendvič, jaja, šunka, kiselo mleko, pavlaku, kajmak, pite... Zabranjeni su samo med, čokolada, slatkiši, industrijske pahuljica sa mlekom, odnosno namirnice pune „brzih šećera“, koje za kratko vrijeme aktiviraju pankreas da luči insulin. Naročito je loše da gojazni jedu kukuruzne pahuljice u mleku, to je put ka povećanju masnoća u predelu stomaka, leđa, bokova i butina.

Ručak: Optimalno je da bude do 15 časova. Ne treba kombinovati meso ili ribu sa krompirom, ili tjesteninom ukoliko je cilj gubitak kilograma. Tjesteninu i mahunarke (pasulj, grašak, boraniju, itd) treba jesti do 15 časova, ali nikad uz meso.

Užina: Oko 17 ili 18 časova je vreme za voće ili crnu čokoladu (za sve one koji nemaju problem sa viškom kilograma). Voće se jede u količini koja stane u šaku.

Večera: Uveče nikako ne treba jesti hljeb, pite, pice, paste, bilo kakvu tjesteninu, skrob... Treba jesti ribu, povrće, salate, lagana mesa bez gore pomenutih dodataka.

Ujedno najavljujemo u subotu 09. maja 2015. seminar "Hrono ishrana za zdraviji život" u HEC Hotelu Residence u Miločeru, a detalje pogledajte u nastavku.

hrono_kurs_final.jpg

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti