Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić na Grad teatru

Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić nastupiće u srijedu 05.avgusta između Crkava, u okviru Grad teatra. Koncert počinje u 21:30.

Vlatko Stefanovski je rođen 1957. u Prilepu, Makedoniji, u pozorišnoj porodici. Sa 13 godina je počeo da svira gitaru. Kao tinejdžer je osnovao grupu “Leb I sol”, koja je postal jedno od najvažnijih imena na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. “Leb I sol” su izdali 14 albuma, I imali su turneje po cijelom svijetu.
Stefanovski je sredinom devedestih imao uspješnu solo karijeru. Snimio je nevjerovatne solo albume, kao npr. “Cowboys & Indians” u Sarajevu, Vlatko Stefanovski Trio, Kula od karti, Thunder from the blue sky itd. Saradnja sa Miroslavom Tadićem, na albumima Krushevo, Treta majka, Live in Belgrade, I Live in Zagreb, je na novi način otkrila Vlatkovu akustičnu gitaru I njegovo dalje istraživanje tradicionalne muzike Makedonije.

Poslednjih godina svirao je snimao širom svijeta sa velikim brojem vrhunskih umjetnika kao što su: Tomi Emanuel, Stoćelo Rozenberg, Jan Akerman, Teodosi Spasov, Stfena mIlenković, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Katče, Toni Levin, I mnogi drugi. U skorije vrijeme je radio I muziku za film, pozorište I balet.

Kao solista Vlatko je svirao I snimao muziku sa velikim brojem orkestara I ansambla, kao što su: simfonijski orkestar Londona, MDR simfonijski orkestar Lajpciga, filharmonijski orkestar Monte Karla, “Tonkunstler” orkestar iz Beča, “Simphonieta” orkestar iz Sofije, filharmonijski orkestar Slovenije iz Ljubljane, studentski simfonijski orkestar iz Skoplja, Makedonije, “FoolCool” džez big band, RTV Ljubljana Big Band, Hrvatski HTV big band, RTV Srbija Big band itd.

Stefanovski je poznat po jedinstvenoj tehnici I tonu gitare. Sa Vlatko Stefanovski Trio-m izvodio je širom svijeta. 2007. je dobio “Doctorate honoris causa” na polju umjetnosti na Univerzitetu Sveti Kirilo I Metodije u Skoplju.

Živi u Skoplju, Mekodiniji, sa porodicom.

www.vlatkostefanovski.com.mk

Gitarista, kompozitor i improvizator Miroslav Tadić je završio svoje formalno muzičko obrazovanje u SAD-u nakon studija u Italiji i rodnoj Jugoslaviji. Izvodio je i snimao u raznim okolinama i u raznolikim muzičkim stilovima, koji variraju od baroknih i klasičnih perioda pa sve do bluza, džeza, roka i muzike svijeta. Projekti koji spadaju u opus njegovih izvođenja i snimki su rađeni sa Markom Nojsifom, operom Los Anđelesa, sa Palsidom Domingom, Londonskim simfonijskim orkestrom, Simfonijom MDR Lajpcig, Filharmonijskim orkestrom Monte Karla, Hauardom Levijem, Joakimom Kunom, L. Šankarom, Markusom Štokhausenom, Dušanom Bogdanovićem, Vlatkom Stefanovskim, braćom Teofilović, Vadadom Leom Smitom, Dejvidom Tornom, Marijom Žoaom, Džekom Brusom, “The Grandmothers of Invention”, Teodosijem Spasovom, Kudsi Ergunerom, Đivanom Gasparjanom, Panditom Svapan Čauduriom i Ustadom Ašiš Kanom, između ostalih. Tadić je snimao širom planete i njegovu muziku su izdale kuće poput CMP Rekords, M-A Rikordings, Trd Ir, Avalon, Kroacija Rekords, ENJA, Najn vinds i Soni/Bi eM Gi. Redovno svira po Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi i Japanu. Zadnjih godina Tadić se koncentrisao na razvijanje pristupa improvizaciji, koji kombinuje i suprostavlja muzički materijal koji se skuplja iz različitih izvora, kao što su barok, evropski klasicizam i sjeverno-indijska klasična muzika, flamenco, istočno-evropske folk tradicije, bluz, džez i rok. Poznat je po svom pionirskom radu u primjeni elemenata klasične i flamenko tehnike sa električnom gitarom. Komponovao je solo i kamernu muziku koja je izdata od strane Les Editions Doberman-Yppan. Tadić je pisao muziku za veliki broj eksperimentalnih filmova, plesna i pozorišna djela i nedavno je završio muziku za hrvatski igrani film “Sedamdeset dva dana” Danila Šerbedžije. Od 1985. je profesor na uglednom kalifornijskom umjetničkom institutu u Los Anđelesu.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti