Print this page

Manje poznate stvari o Appleu

Manje poznate stvari o Appleu

 

Apple je najavio nova dva iPhone-a. Neko ih je dočekao sa entuzijazmom, neko ravnodušno.

U svakom slučaju iskoristili smo priliku da vam donesemo manje poznate informacije o Apple kompaniji i detalje koje pokazuju njihovu fanatičnu pažnju za detaljima.

 

 

Prvi iPhone je proizveden davne 1983. godine. Ok, prvi iPhone nije bio mobilan, bio je standardni fiksni telefon sa ekranom i malom olovkom. Interesantno je da je da ovaj koncept više podsjeća na iPad sa opcijom telefona nego na današnji iTelefon.

iphone-1983-560x405.jpg

 

Film 2001: Odiseja u svemiru je dao inspiraciju za ime iPoda. Kada su se davali predlozi za ime, jedan od slobodnih agenata koji su bili pozvani da predlože svoje rješenje ga je uporedio sa vozilom EVA Pod iz pomenutog filma. Naravno kompanija je samo dodala slovo i ispred imena, kao svojevrsan trademark.

first_generation_ipod-560x373.jpg

 

 

Pametni ventilatori: Kada započneš program koji na neki način bilježi glas (interni program za diktiranje teksta, skype isl.) na novim Mac laptopovima, automatski se usporavaju ventilatori, kako bi se bolje čuo tvoj glas.

smart-fan-when-engaging-the-voice-dictation-feature-on-new-mac-laptops-apple-automatically-slows-the-internal-fan-speed-to-better-hear-your-voice.jpg

 

Svijetlo koje diše: patent iz 2002ge godine, Apple je napravio svijetlo – indikator za laptop, kad je zatvoren da imititira ritam disanja, za šta psiholozi kažu da pravi efekat kod vlasnika kao da je živo biće.

a-breathing-sleep-light-apple-has-a-patent-dating-back-to-2002-for-a-breathing-status-led-indicator-apple-has-a-patent-on-the-blinking-effect-of-the-sleep-mode-indicator-that-mimics-the-rhythm-of-breathing-which-is-psychologically-appealing.jpg

 

Virtuelna refleksija:  dugme na slajderu za jačinu zvuka na iPhone muzičkom plejeru mijenja refleksiju kako pomjeraš telefon i stvara efekeat kao da je od pravog aluminijuma napravljen.

virtual-reflections-if-you-pull-up-your-iphones-music-app-and-start-playing-a-song-take-a-look-at-the-shiny-knob-on-the-volume-slider-the-reflection-on-the-knob-subtly-changes-as-you-tilt-your-phone.jpg

 

Prva digitalna kamera na svijetu je napravljena od strane Apple-a. Apple je proizveo prvu digitalnu kameru davne 94te i nazvao je Apple QuickTake 100. Imala je cijeli megapiksel i mogućnost da snimi čak 8 fotografija koje je korisnik mogao kablom da poveže sa kompjuterom. Tada je to bilo fantastično.

Apple-QuickTake-100-1994-560x397.jpg

 

Sakriveni magneti: prije nego što je Apple imlementirao svoje iSight kamere unutar iMac kućišta, stari iMacovi su imali skrivene magnete na vrhu kućišta koji bi usidrili njihovu spoljnu kameru savršeno na vrhu kućišta, kao da je zašarafljena. Takođe, imali su magnete i sa strane na koje se mogao zalijepiti daljinski od kompjutera, bez potrebe za kukicama, ili bilo čim što bi narušavalo savršenu liniju.

1.jpg

 

Lako otvaranje: svaki laptop je dizajniran tako da se može otvoriti jednim prstom. Izbalansiranog težišta, da se ne pridržava drugom rukom, da ne moraš da povlačiš neku kvačica. Što je Apple i potencirao u svojim reklamama.

macbook_air_open_finger.jpg

 

Prvi logo kompanije je imao sliku Isak Njutna. Istina samo jednu godinu - 1976. Istorijat razvoja logoa:

evo_apple_logo.png

 

  izvori: wtfjeans i business insider

PODIJELI

Tagged under