Print this page

Kako da YouTube Kids napravite bezbjednijim za djecu

Djeca nailaze na uznemirujuće sadržaje i na filtriranoj verziji aplikacije - Youtube Kids. Šta roditelji da rade?

YouTube je izbacijo YouTube Kids - fitriranu verziju za djecu prije dvije godine - 2015, sa ciljem da eliminiše ona videa koja nisu za djecu, nudeći samo crtane, edukativne videa i ostale sadržaje napravljene za djecu. Naravno internet kakav je, odmah su se pojavili lažni videi sa uznemirujućim sadržajem - Pepa pig koja pije izbjeljivač, Spiderman poški po Elsi iz Frozen, Vatrene šape u strip klubu i slično što je promicalo Googlovim filterima.

Nije više bezbjedno da parkirate bebana ispred Youtube Kids dok spremate ručak? Google je svjestan problema, te je krenuo u skidanje pomenutog sadržaja sa servera, ali to ide sporo.

Postoji nekoliko načina na koje možete uticati - pored parenting kontrola možete praviti i plejliste videa koje ste vi pregledali, smanjujući rizik. Uostalom i djeca vole da više puta vide video koji vole.

Još par stvari možete uraditi:

Isključite pretraživanje

YouTube Kids omogućuje djetetu da pretraži kucanjem ili pričanjem, ali na taj način može doći do većeg broja videa. Isključujući mu tu opciju dijete će imati manji izbor sadržaja koji je selektovan Googlovim algoritmima.

Da biste isključili pretraživanje kliknite na ikonicu katanca u donjem desnom uglu, kliknite podešavanja, i isključite opciju pretraživanja (search settings ukoliliko vam je aplikacija na engleskom)

 

Reportujte video koji ste smatrate spornim

Ukoliko vidite da je neki video uznemirio dijete ili ste sami vidjeli da video ne valja, prijavite ga i blokirajte. Na taj način neće više iskakati na tom uređaju.

Da bi to uradili, kliknite na ikonicu tri tačke i onda kliknite blok. Možete blokirati samo taj video, a možete i cijeli kanal ako mislite da je taj koji ga je okačio jedan od gore pomenutih.

 

VEZANO: VIDEO Potpuno promijenite način na koji gledate YouTube

PODIJELI