Izložba 100 godina jugoslovenske mornarice

Istorijska izložba 100 godina jugoslovenske mornarice, autora Dražena Jovanovića, biće večeras u 19 časova u Zbirci pomorskog nasljeđa – predstavlja presjek o formiranju prve moderne jugoslovenske mornarice sa akcentom na značaj Boke Kotorske o pomorskoj istoriji.

Ujedinjenjem južnih slovena u jednu državu nastala je I prva južnoslovenska moderna mornarica - nastala na ostacima austrougarske flote iako mala ova je pomorska snaga imala veliki značaj za formiranje pomorske svjesti Južnih slovena. Nakon mnogo vjekova pod tuđinskim zastavama, prvi su put narodi sa ovih prostora plovili pod svojom narodnom zastavom. Izložba će prikazati dokumente I fotografije iz tog perioda iz bogatog fundusa Zbirke Pomorskog Nasljeđa, kao i predmete iz tog perioda, ističe istoričar Dražen Jovanović

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti