Svečani program u manastiru Gradište 22. maja

Povodom slave manastira Gradišta i poslužbice Buljarice - Sv. Nikole Ljetnjeg (22. maj), kao i obilježavanja 800 godina pravoslavne Srpske arhiepiskopije i Zetske episkopije (1219-2019), uprava ovog manastira priređuje bogat svečani program koji se ovim putem najavljuje.

Centralni događaji toga dana jesu Sveta arhijerejska liturgija s početkom 9.00 časova i u 11.30 časova promocija novoobjavljene naučno-stručne monografije o Gradoštu, čiji je izdavač manastir, a koju su uredili mr Dušan Medin, doktorand arheologije, i dr Katarina Mitrović, istoričarka. Autori tekstova u monografiji su: dr Miroslav Luketić, mr Lucija Đurašković, Katarina Mano Zisi, Siniša Temerinski, mr Sandra Vujošević, Ljiljana Zenović Krapović, arhimandrit Pavle Kalanj, nastojatelj manastira, i mr Dušan Medin.

Priloge na početku potpisuju NJVP mitropolit dr Amfilohije Radović i prof. dr Anika Vukčević Skovran. Brojne dokumentarne i umjetničke fotografije za potrebe ove knjige izradili su Slaven Vilus, Aleksandar Rafajlović i Aleksandar Milosavljević, a recenzenti ovog kapitalnog djela su prof. dr Anika Vukčević Skrovran, prof. dr Aleksandar Čilikov (akademik CANU), prof. dr Dragan Vojvodić (akademik SANU), prof. mr Radomir Samardžić, dr Mila Medigović Stefanović i dr Katarina Mitrović.

Monografija se završava tekstom koji podsjeća na značajan jubilej kojim je manastir 2016. proslavio 900 godina crkve Svetog Nikole (po narodnom i crkvenom predanju), potom registrima ličnih imena i geografskih odrednica, biografijama autora, a sadrži i izvode iz recenzija. Tehničke karakteristike monografije su 320 strana, veliki B4 format, kolorna štampa na debljoj matiranoj hartiji, tvrdi i šiveni povez, zlatotisk, štampa i povez 3M Makarije, Podgorica.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti