Mediteranske note u Porto Montenegru

Veliki koncert Roby Lakatoš tria i Crnogorskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Nade Matošević, biće održan 29. juna u Sinhru sa početkom u 21:30h.

Koncert se organizuje u sklopu druge edicije festivala Mediteranske note, koji okuplja najveće svjetske virtuoze – Tivat je zasigurno najveći svjetski podijum klasične muzike ovih dana.

Robi Lakatoš je virtuoz na violini, i često ga ljubitelji muzike opisuju kao romskog đavoljeg violinistu, majstora klasike, džezera improvizatora. Njegova jedinstvena umjetnička ličnost obuhvata sve od navedenoga i on kombinuje briljantnu tehniku sa stilskim majstorstvom, što ga čini jednim od najboljih violinista na svijetu. Lakatoš je rođen 1965. godine u legendarnoj porodici romskih muzičara I direktan je potomak Janoša Biharija – poznatog “Kralja romskih violinista”, kome su se divili Betoven i List, I koji je inspirisao Bramsa da osmisli teme svojih mađarskih plesova.

Ljubitelji klasične muzike već znaju kako sjajnu energiju donose izvođenja Crnogorskog simfonijskog orkestra - Crnogorski simfonijski orkestar nastupao je prvi puta 14. decembra 2007. godine na Cetinju i ubrzo postao osnova muzičkog života u Crnoj Gori. Sa njima su kao solisti nastupali sljedeći umjetnici: Monserat Kabalje, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Ilija Gringolts, Denis Šapovalov, Simon Trpčeski, Stefan Milenković i Miloš Karadaglić na preko tri stotine koncerata u zemlji i inostranstvu.

Nada Matošević Orešković, pod čijom će dirigentskom palicom nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar, je nastupala sa Slovenačkim radijskim orkestrom, Slovenačkim filharmonijskim orkestrom, Orkestrom mladih Alpe-Adria, Meksičkim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom iz Katanije, Kamernim orkestrom “di Padova e del Veneto”.

Ulaz na koncert je besplatan.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti