Print this page

Zašto se vjeruje da je petak 13. baksuzan dan

Danas je petak 13. Iako neki ne pridaju baš nikakav značaj ovom danu i datumu, mnogi su danas ipak malo oprezniji nego inače. Vjerovanje da je petak 13. malerozan i dalje je vrlo rasprostranjeno. Postoji čak i naziv za ovu vrstu fobije – paraskevidekatriafobija ili frigatriskaidekafobija. Procjenjuje se da od nje u svijetu pati oko 21 milion ljudi.

Mnogi vjeruju da se broju 13 pripisuje da donosi nesreću još od biblijskih vremena. Prema vjerovanju, apostol koji je izdao Isusa Hrista – Juda, bio je 13. gost na Tajnoj večeri, pa se zato čak i danas smatra da nije dobro biti trinaesti gost za trpezom. Postoji vjerovanje da je Eva na ovaj dan ubrala i ponudila Adamu zabranjenu jabuku, zbog čega su protjerani iz raja. Vjeruje se da je na petak 13. počeo Veliki potop, da je stalo zidanje Vavilonske kule, da je Kain ubio Avelja.

Postoje i vjerovanje da su se u starom Rimu uvek okupljale grupe od 12 vještica, a da je 13. član satanističkih ceremonija uvjek bio sam đavo.

Prema drevnom norveškom mitu, dvanaest bogova je priredilo večeru na kojoj se pojavio i nezvani, trinaesti gost – Loki, koji je uspio da slijepog boga tame Hodera navede da ubije Baldera, boga veselja i zadovoljstva, poslije čega je Zemljom zavladala tama.

Zanimljivosti o petku 13.

  • U mnogim svjetskim hotelima ne postoji soba sa brojem 13
  • Neki soliteri zvanično nemaju 13. sprat, već se sa 12. direktno ide na 14
  • Neke avio-kompanije su odlučile da iz svojih aviona izbace 13. red ili 13. sjedište
  • Kada je u Beograd stigao telefon, niko nije želeio da dobije broj 13. Na kraju je baksuzni broj dodeljen Beogradskim klanicama
  • U Formuli 1 ne postoji auto sa brojem 13. Ovaj broj je sklonjen nakon što su dva vozača sa tim rednim brojem poginula na stazi
  • U gradu Utrehtu u Holandiji na željezničkoj stanici ne postoji peron sa brojem 13
  • Četiri od 12 filmova Petak 13. bili su premijerno prikazani baš na petak 13
  • U Velikoj Britaniji petak je bio dan za javna vješanja , a do omče je vodilo 13 stepenika.

PODIJELI