Print this page

Premijer Marković na Miločerskom razvojnom forumu: Za odgovoran odnos prema životnoj sredini važna oštra kaznena politika

Za odgovorniji odnos prema životnoj sredini važna je edukacija ali i oštra kaznena politika, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na XXIV regionalnom Miločerskom razvojnom forumu.

„Zagađivač mora biti kažnjen bez obzira na to da li je pojedinac ili kompanija. Ne smijemo dozvoliti da se ponovi zagađenje kakvo je bilo u rijeci Ćehotini u Pljevljima, u Limu u Bijelom polju ili kao što je zagađenje rijeke Zete“, kazao je premijer Marković koji je govorio na panelu „Ekologija – edukacija i biznis“.

Ekologija je, istakao je premijer, jedno od rijetkih pitanja oko kojeg je postignut konsenzus još 1991. godine: „Većina građana razumije važnost očuvanja životne sredine ali to je u suprotnosti od onoga što vidimo svaki dan oko nas. To je zabrinjavajuće“.

Predsjednik Marković je istakao da Vlada troši preko 50 miliona eura za sanaciju crnih ekoloških tačaka – eliminaciju grita u Bijeloj, sanaciju odlagališta pepela u Pljevljima, sanaciju industrijskog otpada iz KAP-a. On se osvrnuo i na izgradnju autoputa i kazao da je autoput projekat vijeka, ali da ne smije i vjeruje da neće trajno devastirati životnu sredinu.

PODIJELI

Tagged under