Print this page

Festival Tournee

JU “Grad teatar”, zajedno sa Opštinom Budva, partner je na projektu "Theatres for tOURism developmeNt in EuropE, TOURNEE” (“Pozorišta za razvoj turizma u Evropi’’), kojise finansira kroz EU trilateralni program saradnje CBC Italija-Albanija-Crna Gora. Ovaj program ima za cilj da unaprijediatraktivnost tog prekograničnog područja za sve posjetioce, krozstvaranje novih zajedničkih festivala. S tim u vezi, Grad teatarće biti domaćin Festivala TOURNEE od 22. do 25. septembraove godine u Budvi. Tokom ove četiri festivalske noći imaćemopriliku da ugostimo partnere iz Italije i Albanije sa njihovim programima.

U nedjelju, 22. septembra, na sceni između crkava, sapočetkom u 19.30č biće upriličeno svečano otvaranje festivalaTOURNEE.

Nakon svečanog otvaranja, u 20.00č publika će imatipriliku da uživa u operi “Služavka gospodarica” (La ServaPadrona) Đovanija Paizijela, u režiji Vladana Đurkovića, u okviru TOURNEE projekta. Ova opera je koprodukcija Gradateatra Budva, Opere iz Tirane i Javnog pozorišta iz Pulje, pod vođstvom fondacije Operosa iz Podgorice.

Druge noći festivala, 23. septembra, biće izvedenapredstava partnera iz Tirane “Johan Padan i otkriće Amerika”.

Treća noć je predviđena za izvođenje predstave “ FarsaKrune” u produkciji partnera iz Fjera, Albanija.

U srijedu, 25.septembra imamo dva programa: mjuzikl“Ostrvo”, produkciju pozorišta iz Barlete, regija Pulja i nakontoga, pozorišni performans “Orestija. Distopijska”, autorskiprojekat Borisa Kadina, po motivima Eshilove trilogije“Orestija”.

Napominjemo da se ulaznice tokom festivala nećenaplaćivati, jer je projekat kofinansiran od strane EvropskeUnije.

Tim povodom u prostorijama Grada teatra održana je konferencija za novinare, na kojoj su govorili: Miodrag Račeta, načelnik Direkcije za Evropske integracije, Kancelarija zaEvropske integracije Crne Gore; Aleksandra Maslovar ,menadžer za programske politike i planiranje I Svetlana Ivanović, glavni urednik programa, ispred JU “Grad teatar”.

PODIJELI