Izložba skulptura i instalacija umjetnice Mari Terauchi

Izložba skulptura i instalacija pod nazivom „Perspektiva“ umjetnice Mari Terauchi, biće otvorena večeras 20 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u Budvi. Kustoskinja izložbe je mr Jasmina Lazović. Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Ana Ivanović.

U nastavku teksta prenosimo dio iz kataloga koji potpisuje Jeroen van Paassen: „Projekcija perspektive predstavlja jedan od ključnih aspekata na osnovu kojih se renesansna umjetnost razlikuje od umjetnosti iz srednjeg vijeka. Dok se u srednjovjekovnoj ikonografskoj umjetnosti izražavao duhovni svijet, u renesansi su željeli izraziti humanistički pogled na svijet. Klasična umjetnost sa svojim realizmom i perspektivom predstavljala je alat za bolje razumijevanje zemaljskog. Vjekovima kasnije, otkrićem fotografije, umjetnici su odmah napustili pravila perspektive i nastao je modernizam. Umjetnica Mari Terauči sa svojim radovima i instalacijama iz ciklusa „Perspektiva” vraća projekciju perspektive u idiom savremene umjetnosti. Ovog puta ona ne prenosi scenu iz stvarnog života na ravnu površinu, već koristi pravila perspektive kako bi stvorila instalacije u prostoru. Prizori iz svakodnevnog života pretvaraju se u šarmantne objekte koji su postavljeni na scenama kao iz snova. Scene su otvorene za interpretaciju i pozivaju posmatrača da stvori sopstvenu priču. Čineći ovo, Terauči stvara radove koji su bogati; bogati zbog toga što upućuju na istoriju umjetnosti i bogati zbog toga što podstiču posmatrača na samoispitivanje. Umjetnik koji je vrijedan praćenja.

 


Mari Terauči rođena je u Tokiju, Japan, 1965. godine. Nakon završetka magistarskih studija umjetnosti na Chelsea College of Art u Velikoj Britaniji, počinje da radi kao umjetnica u Evropi. Trenutno živi u Njemačkoj. Svoje radove je izlagala u inostranstvu – u Evropi, SAD-u i Aziji. Terauči uglavnom stvara skulpture, instalacije, a ponekad i multimedijalne predmete. Za ovu izložbu, koja nosi naziv „Perspektiva”, Terauči prikazuje novije i starije radove iz serije „Perspektiva” koji se bave ovom temom. Terauči pokušava da sa analitičkog aspekta prikaže posmatranje predmeta u zavisnosti od perspektive, poput perspektive u fotografiji (2D slika) koja se transformiše u skulpturu (3D slika). Perspektiva se uglavnom ispoljava kontrastima koji se odnose na veličinu i proporcije. Poslednji rad iz ove serije nosi naziv „David” (2019). Mikelanđelova statua „David” ima neobično veliku glavu. Smatra se da je glava uvećana zbog činjenice da se „David” posmatra odozdo. Teraučijeva namjera je suprotna od Mikelanđelove. Umanjivanjem djelova tijela od stopala prema glavi, Terauči naglašava visinu. Dobitnica je mnogih nagrada medju kojima su Nagrada grada „QUINTO DI TREVISO“, Italija, 2018. „Pohvala za skulpturu“, IV Međunarodno bijenale akta – „Marko Krstov Gregović” Crna Gora, i 2015. Nagrada „Artnobel“ Incubarte 7, Španija.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 15. oktobra

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti