Druga etapa regate Hiljadu ostrva

Vento Cadela je prva jedrilica koja je stigla na cilj u Porto Montenegro u sklopu prve etape sedme regate Hiljadu ostrva (Thousand Islands Race) od Rijeke do Tivta. Sa skiperom Christian Pfann-om i sjajnom austrijskom ekipom prejedrili su 277 milja i stigla na cilj regate za 69h 44 minuta i 28 sekundi.


Regata Hiljadu ostrva je naša omiljena regata, i zato ćemo i naredne godine je jedriti, istakao je skipper Pfann, ispred svoje pobjedničke ekipe.
Drugo mjesto osvojila je slovečaka jedrilica Macropus sa skiperom Ziga Rebek koji su uplovili u Porto Montenegro deset minuta nakon pobjednika, a treće jedrilica Atame, pod britanskom zastavom, sa skiperom Bepe Bisotto.

Prva etapa sedme regate Hiljadu ostrva, mogla bi se ukratko opisati kao: „od bonace do bonace“. Međutim, između dva zatišja na startu i u cilju, jedriličari su duž rute imali sve uslove koji offshore regate čine zanimljivima, te se još jednom pokazalo zašto ruta ove regate slovi za jednu od najljepših koje je priroda dizajnirala.
Četiri plovila- slovenački Makropus, austrijski Vento Cadela, slovačka Lucia X i britanska Atame s italijanskom posadom na brodu su razmjenjivali vođstvo. Vremenski uslovi su bili gotovo idelani do Dubrovnika i Cavtata, kada su brodovi ponovo upali u bonacu koja ih je većinom pratila do uplovljavanja u Porto Montenegro. Gotovo cijelu noć od utorka do srijede prije i nakon ulaska u Boku Kotorsku brodovi su puzali brzinom od 1-2 čvora. Za posljednjih NM-a trebalo im je više od tri sata. Slovenski Macropus i austrijski Vento Cadela jedrili su match race koristeći svaki dah vjetra. Na kraju je Macropus prvi put prešao cilj u 09:34:13 nakon više od 69 sati jedrenja, što ovu etapu čini najsporijom u istoriji regate Hiljadu ostrva. Austrijanac Vento Cadela s Christianom Pfannom na čelu prešao je liniju 12 minuta kasnije i to je bilo dovoljno za pobjedu u trci u korigovanom vremenu.


Regatu jedri i crnogorski tim koji jedri za JK Delfin, na jedrilici Sofia za čijim je kormilom biti Jeremija Kurbanović.
Dugotrajna prva etapa regate uzrokovala je otkazivanje revijalne regate u Boki - 1000+2, jer je odmah krenuo start druge etape regate od Tivta prema Rijeci.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti