Hongkong najskuplji grad u svijetu, Cirih od evropskih

Zamislite kada biste za vožnju taksijem, večeru, bioskop i bezalkoholno piće platili 215 eura. A sada zamislite život u Cirihu... piše B92

Uzevši u obzir cijenu hrane, alkohola i cigareta, potrošnih kućnih predmeta, obuće i odjeće, lične njege, prevoza, zabave, visinu stranarine i računa, napravljena je lista najskupljih gradova za život u 2019. godini.

Cirih je proglašen najskupljim evropskim gradom, u kojem se može pojesti najskuplji big mek koji je dvaput skuplji u odnosu na najveći dio drugih gradova na listi. U Londonu je potrebno najviše novca da bi se pogledao film u bioskopu.

Ipak, ubjedljivo su ekonomski najzahtjevniji azijski gradovi, sa Kinom na vrhu, pokazalo je istraživanje Mercera.

Na listi se nalazi 209 gradova, a Beograd se našao na 181. mestu. U regionu su od srpske prijestonics jeftiniji Sarajevo (194) i Skoplje (201), a skuplji su Sofija (177) , Zagreb (143) i Ljubljana (142).

 

10 najskupljih gradova sveta

1. Hongkong - Kina

2. Tokio - Japan

3. Singapur - Singapur

4. Seul – Južna Koreja

5. Cirih - Švajcarska

6. Šangaj - Kina

7. Ašhabad - Turkmenistan

8. Peking - Kina

9. Njujork- SAD

10. Šendžen - Kina

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti