Print this page

Popović zaposlio prve Filipince u hotelima, sobaricama plata 700 eura

Novi poslovni aranžman kompanije Carine sa prestižnom španskom hotelskom grupacijom Iberostar veliki je korak naprijed ka podizanju kvaliteta usluga u tri hotela u Herceg Novom, koji već nose kategorizaciju 4 ili 5 zvjezdica.

Osim podizanja standarda, u Carinama vjeruju da će u njihovim hotelima Delfin, Park i Kumbor, konačno riješiti problem sa nedostajućim kadrom u svim sektorima, jer će prvi put uposliti radnike sa Filipina.

Vlasnik kompanije Carina Čedomir Popović do sada je nekoliko puta isticao da imaju problem sa upošljavanjem, jer naši radnici “žele da rade, ali samo ono za što bi bili dobro plaćeni”.

Stoga za Radio Jadran objašnjava kako je menadžment odlučio da dovede radnu snagu iz rajske zemlje Jugoistočne Azije.

“Došli smo do informacija da je ta radna snaga dosta pogodna, znaju engleski jezik, tako da smo dobili dozvolu da od sljedeće godine imamo radnike sa Filipina. Aplicirali smo i dobili dozvolu za “uvoz” Filipinaca. Postoje inostrane agencije na Filipinima koje nude radnu snagu, aplicirate, nakon čega vas kao kompaniju provjeravaju. Saglasnost za to dobili smo i od našeg Ministarstva rada i socijalnog staranja”, objašnjava Popović.

Iako je sve češće prisutna “teza” da su Filipinci jeftina radna snaga, te da, recimo, na kruzerima umnogome “obaraju” zarade, jer pristaju na rad za mnogo manje plate, Popović kaže da takvi navodi baš i nijesu tačni.

Za početak, potrebno ih je dovesti i platiti im avionske karte, a dok budu angažovani u hotelima u Bijeloj, imaće isti “tretman” kao i radnici iz okruženja.

“Radiće osam sati, uz slobodan dan, a biće plaćeni u zavisnosti od profila. Ako su recimo serveri, primaće 400 eura. Mi im uz to, jer smo obavezani ugovorom, moramo obezbijediti hranu i smještaj, što će najvjerovatnije biti u dijelovima hotela Park i Delfin, koje smo i ranije namijenili za radnike sa strane”, navodi on.

Sobarica koja održava čak 36 soba ima platu od 700 eura

Ipak, nije mogao objasniti zbog čega su se baš odlučili na angažovanje Filipinaca, ponavljajući da će problem nedostatka radne snage biti sve izraženiji.

Tvrdi i dalje da njihovi zaposleni imaju visoke i uredne plate koje nikada ne kasne, pa tako, kako je naveo, sobarica koja održava čak 36 soba ima platu od 700 eura.

Inače, i hotelijeri u susjednoj Hrvatskoj najviše traže hotelsko osoblje, sobare, kuvare i konobare, a kao prednost filipinskih radnika ističu predanost radu, dobar engleski, odanost poslodavcima i malu potrebu za nadzorom.

PODIJELI