Izložba slika i crteža umjetnice Jelene Đokić

Izložba slika i crteža umjetnice Jelene Đokić, biće večeras u 19 časova otvorena u Galeriji “Marko K. Gregović” u Spomen domu “Crvena komuna” u Petrovcu. Kustos izložbe je Dragan Mijač Brile.


Prenosimo dio teksta iz kataloga koji potpisuje Aleksandar Jovanović Birilj, istoričar umetnosti: “Radovi Jelene Đokić se odlikuju jedinstvom likovnog izraza i ritmičnim tokovima formi, bolje reći linija. Te linije koje se sijeku, stvaraju asocijativne figure: ptica, riba, zmajeva, bezbroj očiju i drugih raznih životinja. Umjetnica je opsjednuta Velikom prirodom i vetrovima koji nose velike oblake, koji stvaraju neka velika bića koja se smeju. Pojavljuje se vulkanska lava koja tiho teče, koja se razliva i izliva iz slike. Bjeline u slici povezuju kamene forme koje su optočene tamnim linijama koje se lome, podvlače, proširuju ili sužavaju između bisernih pločica, koje kad se sažmu u celinu forme, liče na dragocjene dijamante i kristale, čvrsto nabijene u trouglaste, kvadratne ili ovalne geometrijske oblike. I sama umjetnica ističe svoj istraživački odnos prema prirodi, kamenu, drvetu i njihovoj mitološkoj i simboličkoj moći, i da su oni njena „inspiracija“, još od paganskih vremena duboko ukorenjena u narodu. Zato ove slike nose jedan optimizam i vedrinu, kojima oraspoložavaju posmatrača. Linije koje teku kao meandrične rečice i ulivaju se jedna u drugu, ne zaustavljaju se i ne grade kružni tok da bi napravile centar u slici, već u rasplinutu, dijamantsku svetlost.”


Jelena Đokić je rođena u Beogradu 1978. godine. Diplomirala je 2003.godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu – smjer slikarstvo, u klasi profesora Zorana Vukovića. Od 2005. godine, član je ULUS-a, a od 2006. godine u statusu samostalnog umjetnika. Izlagala je na osam samostalnih izložbi i više od 30 kolektivnih u zemlji i inostranstvu. Učesnik je više likovnih kolonija. Važnije samostalne izložbe su joj: Slike (Beograd 2014), Drvo – Kamen (Beograd 2013), Slike (Beograd 2009), Slike (Beograd 2005). Među značajnijim grupnim izdvajaju se: IV Međunarodno bijenale akta – Galerija Crvena Komuna (Petrovac na Moru 2018), Festival devet – Stara ciglana (Beograd 2018), Izložba slika 22. saziva međunarodne likovne kolonije Buljarica art – Galerija Crvena Komuna (Petrovac na Moru2018), Postcards From the Edge Gallery 524 (NYC, SAD 2018), 10. Međunarodna likovna kolonija – Kopaonik 2017. i još mnoge druge.
Izložba je otvorena za posjetioce do 17. novembra.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti