Traže od Njemaca odštetu od 20.000 jer su fekalije ljetos otjerale strane goste

Hotelska kompanija „Belvi hotels group“ podnijela je tužbu Privrednom sudu protiv njemačke firme "WTE otpadne vode", koja gazduje postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, zatraživši odštetu od 20 hiljada eura zbog velikog ekološkog incidenta koji se dogodio u jeku sezone, kada su fekalije preplavile šetalište ispred njihovog hotela „Iberostar Belvi“. Kao drugotužena je Opština Budva, a trećetužena je Država Crna Gora.

Nezapamćeni ekološki incident desio se krajem jula u Bečićima , kada je došlo do otkaza pumpi , zbog čega su fekalije u potocima preplavile šetalište i prelile se na plažu. Prva u pomoć tada je pristigla Opština i ljudstvo gradskog Vodovoda i Komunalnog preduzeća.


Tur operatori Nekerman, TUI, Tomas Kuk, čiji su gosti ljetovali tada u bečičkim hotelima najavili tužbe znog nezadovoljstva turista.


„ Usljed jakog nevremena u noći između 28. i 29. jula došlo je u više navrata do ispada u radu postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima ispred plaže hotela „ Iberostar Belvi“, koji je u vlasništvu „ Belvi hotels group“. Ti ispadi, odnosno nefunkcionisanje postrojenja doveli su do poplave, odnosno izlivanja fekalija po plaži i okolnom prostoru koji pipada hotelima. Kako WTE je izgradila, te sada upravlja i održava sitem otpadnih voda , naš direktor ih je odmah obavijestio , kao što je obavijestio i Upravu za inspekcijske poslove – Sektor za zaštitu životne sredine , bezbjendost i zdravlje ljudi, Odsjek za zdravstveno sanitarnu inspekciju , Odsjek za inspekciju vode , te uz prijavu dostavio i fotodokumentaciju . narednog dana , 30 jula izvršni direktor se obraćao i Komunalnoj policiji i inspekciji Opštine Budva da utvrdi šta je urađeno sa prijavom , ukazujući d aje ponovo došlo do ispada postrojenja. U svim obraćanjima ukazivano je na bezbjednost i zdravlje gostiju hotela, jer je došlo do izlivanja fekalija iz kanalizacionog sistema“, navodi se između ostalog u tužbi.
U tužbi se ističe da su nakon ekološkog incidenta mnogi gosti hotela „ vidno uznemireni zbog nastale situacije reagovali, a pojedini otkazali rezervacije“.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti