JUTARNJI: Zabilježen šokantan pad broja đaka u HRV osnovnim i srednjim školama

"Razmjere demografskog kolapsa u obrazovnom sistemu možda ipak najbolje predočava podatak prema kojemu je iz hrvatskih učionica u proteklih šest godina, to jest od školske godine 2013./2014. (od koje MZO vodi podatke) do aktuelne 2019./2020. ‘nestalo’ gotovo 50 hiljada učenika (47.835) tako da danas imaju gotovo deset posto učeničke populacije manje (-9,39 posto) nego prije šest godina. Gotovo sve županije, izuzev Istarske koja je na nuli te Grada Zagreba koji je broj učenika u tome razdoblju povećao za skromnih 298, bilježe pad broja đaka.

Najviše je izgubila Slavonija: u školama Vukovarsko-srijemske županije u tih se šest godina broj učenika smanjio gotovo za četvrtinu (-23,44 posto), u Požeško-slavonskoj je minus 22,66 posto, a u Brodsko-posavskoj 22,46 posto.

Četiri dalmatinske županije u tom su razdoblju ostale ukupno bez više od devet hiljada (9161) učenika, a najveće smanjenje bilježi Šibensko-kninska županija (-15,20 posto ili 1880 učenika). Splitsko-dalmatinska županija u minusu je od gotovo osam posto učeničke populacije u školama (4656 učenika manje), Zadarska 7,42 posto (-1589), a Dubrovačko-neretvanska oko sedam posto (-1036)."

 

Više: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/novi-podaci-dodatno-razotkrivaju-razmjere-egzodusa-hrvata-u-samo-sest-godina-zabiljezen-sokantan-pad-broja-daka-u-nasim-osnovnim-i-srednjim-skolama/9775798/ foto: Nikša Stipaničev/ CROPIX, Tomislav Krišto / CROPIX

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti