Najjači motivi za boravak u Budvi su odmor i relaksacija, zabava i aktivnost

"Najjači motivi za boravak u Budvi su odmor i relaksacija, zabava i aktivnost, prirodne ljepote, nova iskustva, gastronomija i kultura.

Tokom pripreme putovanja gosti se uglavnom oslanjaju na informacije koje su dobili od drugih ljudi (prijatelji i rođaci , društveni mediji/blogovi o putovanjima ) ili na svoja lična iskustva". To je pokazalo istraživanje tržišta – Guest Survey 2019. koje je sprovela Turistička organizacija opštine Budva u saradnji sa renomiranom njemačkom kompanijom mascontour GmbH.
Rezultate ankete među turistima predstavio je Thomas Frommhold – konsultant u kompaniji mascontour GmbH, dok je doc.dr Ana Tripković Marković, saradnica na projektu govorila o zaključcima do kojih se došlo nakon iznijetih mišljenja turističke privrede grada i glavnih zainteresovanih strana “stakeholder-a”.


Anketa o stavovima turista i lokalnih zainteresovanih strana o turizmu i turističkom proizvodu Budve rađena je tokom juna, jula, avgusta i septembra 2019. sa 1068 ispitanika.
Rezultati su pokazali da čak 79% gostiju koji borave u Budvi ima između 16 i 49 godina, kao i da se naša destinacija uglavnom oslanja na goste koji su već u njoj boravili, posebno na one koji su Budvu posjetili više puta.


Gosti su najzadovoljniji ljubaznošču lokalnog stanovništva, kvalitetom smještaja, uslugom u restoranima… Nasuprot tome, ispod prosjeka su ocijenjeni gradski komunalni problemi, kupovina i suveniri, sportske i kulturne aktivnosti, usluge turističkih vodiča (ekskurzije)…
Više od polovina ispitanika (54%) je veoma zadovoljno cjelokupnim iskustvom odmora u Budvi, dok je 38% zadovoljno, što rezultira prosječnom ocjenom zadovoljstva cjelokupnim iskustvom odmora od 4,42 (od 1 do 5).


Online rezervisanje je gotovo zamijenilo direktno, a čak 78% gostiju sami organizuju svoje putovanje.
Kada je u pitanju platežna moć budvanskog gosta kod polovine posjetilaca ona iznosi ispod 500 eura, kod 32% između 500 i 1.000 eura, 11% ima lične prihode između 1.000 i 2.000 eura, dok 7% turista zarađuje više od 2.000 eura mjesečno.


Kada je riječ o gostima koji troše novac za rezervacije unaprijed, u prosjeku oni po osobi i po putovanju troše: 376 eura za smještaj, 234 eura za prevoz do destinacije, 216 eura za iznajmljivanje automobila i 54 eura za izlet.
Kada se radi o troškovima u destinaciji u prosjeku gosti troše dnevno po osobi 23 eura u restoranima, 17,5 eura za suvenire, 15,10 za zabavu, 13,61 za hranu i piće u prodavnicama i marketima itd.

Predstavnici turističke privrede Budva jednoglasni su u stavovima da treba pojačati komunikaciju i saradnju na svim nivoima, učestvovati u zajedničkom kreiranju turističkog proizvoda i otklanjanju efekata “sive ekonomije”.

Maja Liješević, direktorka Turističke organizacije opštine Budva istakla je da će rezultati ovog istraživanja svakako upotpuniti projekat izrade Strategije turističkog razvoja Budve, za koju će međunarodni konkurs biti raspisan tokom 2020. godine.

“Veoma je važno da posebnu pažnju posvetimo onim rezultatima istraživanja kojima i nismo u potpunosti zadovoljni, te da radimo na otklanjanju uzroka koji su do njih doveli, kako jačajući saradnju sa najvažnijim donosiocima odluka iz oblasti turizma na nivou države i opštine, tako i sa predstavnicima lokalne turističke privrede.” – istakla je Liješević i dodala da je interesantno da su ocjene gostiju mnogo bolje, nego što smo mi sami sebe ocijenili, što govori o tome da smo unutar destinacije više kritični, nego što su turisti prema nama, što je dobra polazna osnova.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti