Promocija poetske zbirke „Prolaznici“

U Narodnoj biblioteci Budve večeras u 19 časova biće promovisana poetska zbirka „Prolaznici“ Jovanke Vukanović.


O knjizi će govoriti recenzentkinja knjige mr Božena Jelušić, pjesnikinja Sonja Živaljević i autorka Jovanka Vukanović, pjesnikinja i književna kritičarka. Moderatorka večeri biće Stanka Stanojević.
„Poetska zbirka "Prolaznici", pjesnikinje Jovanke Vukanović, donosi svedene, fonetski i ritmički naglašeno koherentne pjesme posvećene mahom poeziji, a duboko prožete različitim varijacijama motiva prolaznosti... Sugestivan je i asocijativno bogat naslov zbirke, koji označava najčešće slučajne, samotne susretnike, koji se mimoilaze bez bliskosti i svijesti o sapu(a)tniku“, zapisala je u recenziji Božena Jelušić.


„Jovankine pesme su sa istančanim nervom, bez nepotrebnih ukrasa, stremeći suštini u elementima koji artikulišu naš život, naročito u ovim balkanskim krajevima. I ovo je njena najbolja pesnička zbirka, takoreći sleme njenog stvaralaštva”, zabilježio je o knjizi recenzent Jovica Aćin.
Poetsku zbirku Prolaznici objavila je Nacionalna biblioteka Crne Gore "Đurđe Crnojević", a štampanje je pomoglo Ministarstvo kulture Crne Gore.
Jovanka Vukanović je rođena 1948. godine u Plavnu kod Knina. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru - Odsjek za francuski jezik i jugoslovenske književnosti. Objavila je četiri zbirke pjesama: „Prostorne vertikale”, „Ko te za kuću pita”, „Pogrešno tretirani slučajevi” i „Otići”, dvije knjige eseja i prikaza: „Vrijeme stiha” i „Naslovi”; i Antologiju „Pjesnikinje Crne Gore 1970-2015”. Živi i stvara u Podgorici.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti