Promocija knjige Jasenke Lalović „S ove bande moje gore“

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, u četvrtak, 12.marta sa početkom u 19 časova biće promovisana knjiga Jasenke Lalović “S ove bande moje gore”. O knjizi će pored autorke govoriti Tanja Vujović, a fragmente iz djela čitaće glumica Dubravka Drakić. Promocija će biti održana u holu Akademije znanja, a moderatorka biće Stanka Stanojević.

Rođena u Buljarici, Jasenka Lalović je osnovnu školu završila u Petrovcu, gimnaziju u Baru, a studirala je u Beogradu na Filozofskom fakultetu. Radila je na RTS-u, a danas živi i piše u Beogradu. Oduševila je čitalačku publiku sa prvim romanom „S one bande moje gore” koji je bio posvećen tradiciji, ljubavi i ženi. Priče o pet crnogorskih djevojaka iz Crmnice, između dva rata i njihove životne drame, smještene su uz Paštrovačku goru. Ispričane su autentičnim jezikom.Nova knjiga, sličnog naziva, ’’ S ove bande moje gore’’ nadovezuje se na prethodnu.


U povodu romana “S ove bande moje gore” istoričar Dejan Ristić između ostalog bilježi sljedeće: “Jasenka Lalović je pokazala kuraž da kao književnica već svojim prvim delom pred čitaoce podastre čitav niz pitanja (čitaj: stereotipa) iz mnogovekovnog korpusa tradicijskih, konzervativnih i naizgled trajno definisanih odnosa žene i muškarca. Ona taj tradicionalni odnos neravnopravnosti pripadnika dva po svemu potpuno ravnopravna pola hrabro preispituje i razobličava na način koji svedoči o tome da su u mnogim životnim trenucima upravo žene te koje pokazuju neophodnu dostojanstvenost, kuraž, borbenost, plemenitost, mudrost, nežnost…”
Recenzent knjige, istraživač kulturne baštine Paštrovića, Dušan Medin u recenziji je zapisao: „Iz bogate riznice zavičajne zaostavštine, oličene u arhaičnom i romanizovanom govoru, danas ne toliko čestim antroponimima, pomalo neobičnim toponimima, običajima i ritualima kojih se patrijarhalna zajednica čvrsto držala, i, konačno, mentalitetu brđana i onih pri moru – nalik velikim književnim prethodnicima, Jasenka Lalović ispredala je klupko svojih ‘’pripovijesti crnogorskih i primorskih’’”.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti