Svi osuđuju mjere povodom zabrane sportskog ribolova

Nakon objave da je zabranjen sportsko - rekreativni ribolov, uslijedila je burna reakcija. Oglasile su se juče parije - Demokratska Crna Gora i GP URA, a danas je protest o pismo NKT - u uputio i gradonačelnik Budve Marko Carević.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević uputio je pismo predsjedniku Nacionalnog koordinacionog tijela za spriječavanje zaraznih bolesti (NKT), povodom najnovijih dešavanja koja se odnose na zabranu svakog sportsko-rekreativnog ribolova, koji podrazumjeva ribolov iz čamca, ribolov sa obale i podvodni ribolov, koja su izazvala nezadovoljstvo kod građana Budve i ostalih primorskih opština,  u kojem se protivi takvim mjerama navodeći da ih smatra nelogičnim, previše restriktivnim i rigoroznim.

“Ovakva mjera je u predmetnoj situaciji suvišna iz razloga što priroda sportsko-rekreativnog ribolova podrazumijeva aktivnost koja se uglavnom odvija individualno ili u paru, tako da ne može doći do kršenja socijalne distance. Sportsko-rekreativni ribolov je aktivnost koja ne podrazumijeva boravak velikog broja ljudi u zatvorenom prostoru već boravak najviše dva lica na otvorenom prostoru, pri čemu je mogućnost prenosa novog korona virusa nemoguća ili najmanje moguća u odnosu na sve druge situacije.” navodi se u pismu predsjednika Opštine.

“U javnosti je još uvijek nejasno da li Savez za sportski ribolov sprovodi ovu mjeru po sopstvenoj inicijativi, pogrešno tumačeći mjere i preporuke NKT ili se radi o nedvosmislenoj instrukciji od strane tijela kojim predsjedavate” kaže se u pismu i zahtijeva da se NKT na nedvosmislen način odredi prema predmetnoj situaciji tako što će, u interesu građana, dozvoliti obavljanje sportsko-rekreativnog ribolova, uz poštovanje obavezne socijalne distance i drugih opštih mjera koje su donijete.

 

Demokrate: Gradilišta nisu opasna po zdravlje, a jeste ribolov

Budvanski odbor Demokratske Crne Gore reagovale su na saopštenje da je zabranjen sportsko rekreativni ribolov: „Poslijednja u nizu mjera na suzbijanju širenja zaraznih bolesti, a koja se odnosi na zabranu svakog vida sportsko-rekreativnog ribolova, je iz više uglova nejasna običnim građanima, te nas je to natjeralo da reagujemo. Naime, nejasno je,  da li je ovo mjera Nacionalnog koordinacionog tijela ( NKT) za zarazne bolesti, ili isključivo Saveza za sportski ribolov. Naglašavamo da u slučaju epidemije ovakve i slične mjere može donositi isključivo NKT i to na predlog Ministarstva zdravlja, nikako pojedinačni subjekti i asocijacije, pa tako ni pomenuti Savez. Da se građani dalje ne bi zbunjivali, očekujemo reakciju i odgovor NKT“, navodi se u saopštenju budvanskih Demokrata.
Oni ukazujuna svrsishodnost i razloga  za donošenje ovakve mjere.
„Dobro je poznato da se sportsko-rekreativni ribolov u opštini Budva ne obavlja masovno, već je to isključivo djelatnost koju ribari obavljaju individualno, eventualno u paru, što je apsolutno u skladu sa važećim mjerama NKT. Osim toga, ribolov se obavlja na otvorenom moru, eventualno udaljenim pontama, te je i mogućnost lokalne transmisije virusa praktično nemoguća.Posebno je surovo u situaciji u kojoj su naši građani onemogućeni da privređuju i u situaciji u kojoj se sve veći broj građana nalazi u sve težoj finansijskoj situaciji pa sve teže nabavlja i najosnovnije životne namirnice, odlučiti se za ovakve mjere. Naprosto, ribolovci imaju mogućnost da svojim ulovom prehrane i sebe i svoje najbliže, a nerijetke su situacije u kojima se ulov donira onima kojima je u ovoj situaciji najpotrebniji. Oduzimati im ovu mogućnost je prosto rečeno sramno“, poručuju u budvanskom odboru.
Kako ističu nadolazeći uskršnji praznici su mogućnost da se izbjegnu dodatni troškovi, a sada će ribolovci i njihovi najbliži biti prinuđeni da kupuju smrznute uvezene proizvode u nekom od lanaca supermarketa.
„Sa druge strane, ako se ova zabrana i može pravdati zaštitom javnog zdravlja, ponovo otvaramo pitanje šta je sa preko 50 aktivnih gradilišta na teritoriji opštine Budva, na kojima dominantno radove izvodi preko 1000 radnika koji su strani državljani, a koji osim što se ne pridrzavaju mjera NKT i ne nose zaštitnu opremu, vrlo često ne nose ni zaštitnu opremu koja je neophodna na gradilištima? Vrlo su čudni aršini po kojima jedan ili dva ribolovca na otvorenom moru predstavljaju rizik po javno zdravlje, a radnici koji koriste kolektivne smjestaje, kolektivno se prevoze i slobodno obavljaju svakodnevnu trgovinu u lokalnim supermarketima ne predstavljaju nikakvu opasnost“, ističu u odboru Demokrata.
Oni popručuju da im je janso da su  „Bemax, Statis, Sinavatra,...platili reket donacijama, pa se iz tog razloga i izuzimaju iz bilo kakvih mjera“.
„Kao što nam je jasno i da su oni visedecenijski partneri i finansijeri DPS-a. Svjesno rizikujemo da nas neko optuži za politikanstvo u ovoj situaciji, ali ovo je sve samo ne politikanstvo. Ovo je život i ovo su činjenice koje niko demantovati ne može. Kao što se ne mogu demantovati ni brojne slike koje sa gradilišta na Pržnu i drugih velikih gradilišta po Budvi, svaki dan preplavljuju medije i društvene mreže. Dakle, dok se 95 odsto građana naše opštine pridržava izrečenih mjera i vrlo odgovorno ponaša u ovoj situaciji, nekolicina privilegovanih monopolista na tržištu unutrašnje robne trgovine i građevinarstva trlja ruke. Dok gradđani ne znaju kako će ubuduće sastavljati kraj sa krajem, u situaciji kada se iz opravdanih razloga suspenduju osnovne slobode i prava čovjeka, koronaprofiteri nastavljaju da isisavaju i materijalni i prostorni resurs ovog grada i drzave, bez ikakvih poslijedica.
Nadamo se samo da će sve ovo sto krace trajati, i uz sto manje žrtve i gubitaka, a kada konačno prođe imaće i Duško Marković i Milutin Simović i Kenan Hrapović i Milo Đukanovic  priliku da se suoče sa brojnim pitanjima, a posebno ovim“, zaključuje se u soapšenju Demokrata Budve

Iz Građanskog pokreta URA apelovali su danas na nadležne institucije da rekreativnim ribarima u vrijeme pandemije koronavirusa dozvole  ribolov, uz obavezno poštovanje već donijetih mjera NKT-a.

“U situaciji, poput ove, koja ekonomski pogađa veliki broj  građana, i koja je mnoge od njih ostavila bez prihoda, za neke rekreativni ribolov predstavlja način da obezbijede svojim porodicama obrok. To se prije svega odnosi na građane primorja”, navode iz URE.

Poručuju da “ribari, osamljeni na pontama, stijenama ili u svojim čamcima, ne predstavljaju opasnost po javno zdravlje”, stoga traže da se rekreativnim ribolovcima, u ovoj situaciji obezbijedi isti tretman kao poljoprivrednicima.

 

“Ministarstvo poljoprivrede bi inače trebalo da ima više sluha za ribolovce, posebno sada kada su ovim mjeramo dodatno diskriminisani. Naravno, mogućnost rekreativnim ribolovcima da love obavezaala bi ih na na obavezno poštovanje mjera socijalne distance i ograničenja broja osoba u motornim vozilima i čamcima”, poručuju na kraju saopštenja iz URE.

BOKEŠKI FORUM: Ukinite odluku o zabrani ribanja. Poštujući mjere koje se donose u cilju čuvanja zdravlja i aposlutno svjesni odgovornosti koju imamo jedni prema drugima u ovim trenucima, mi u „Bokeškom Forumu“ smo zatečeni odlukom Nacionalnog  koordinacionog tijela za zarazne bolesti da se ribarima (pa makar samo jedan bio barci) ne dozvoli izlazak na more. Jednostavno, zaista nismo svjesni šta se ovom odlukom postiže. Smatramo da je ona i ishitrena i nepotrebna.

Zbog toga tražimo od nadležnih organa Vlade Crne Gore i koordinacionog tijela da ovu mjeru preispita i ukine je kao nepotrebnu, saopšteno je iz Bokeškog foruma.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti