BBC SE RASPISAO O HRVATSKOJ I GRČKOJ Obje zemlje su na koronavirus reagovale munjevito, a sada kreću u bitku za spas ključne ekonomske grane

Premda su i Hrvatska i Grčka brzo reagovale na širenje koronavirusa, COVID-19 svejedno bi mogao uništiti ljetnu turističku sezonu u obje zemlje, piše BBC, a prenosi Jutarnji list

Hrvatska se mobilizovala čim su vijesti o širenju koronavirusa stigle iz Kine, a potencijalnu je prijetnju shvatila ozbiljno zahvaljujući razvoju događaja u susjednoj Italiji. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) još je krajem januara objavio smjernice za ponašanje u novonastalim uslovima, prije dolaska autobusa punog turista iz kineskog grada Wuhana. Lokalni su mediji ukazali na to da je moguće da su kineski radnici koji grade Pelješki most stigli iz kineskih pokrajina koje je pogodio koronavirus.

Grci su se takođe dali u akciju nakon što su vidjeli kako se virus širio u Italiju. Brzinski su osnovali naučno vijeće sačinjeno od vrhunskih epidemiologa, virologa i stručnjaka za zarazne bolesti. Neki su grčku vladu optužili da spomenutom vijeću nije delegirala samo upravljanje krizom, već i odgovornost za vođenje iste.


Hrvatska je prvi slučaj zaraze koronavirusom zabilježila 25. februara gotovo mjesec dana nakon Italije i Velike Britanije. Radilo se o muškarcu koji je šest dana ranije u italijanskom gradu Milanu prisustvovao fudbalskoj utakmici Lige prvaka između Atalante i Valencije. Ta se utakmica povezuje s eksplozijom zaraze u Bergamu, gradu iz kojeg dolazi Atalanta. Grčka je pak prvi slučaj zaraze zabilježila 26. februara svega dan poslije Hrvatske.

 

Brze reakcije

Obje su zemlje nakon toga brzo reagovale

Grčki premijer Kiriakos Micotakis u narednim je sedmicama naredio obustavu javnih okupljanja, nastave u školama i fakultetima te rada kafića i restorana. Primjera, paljenju olimpijske vatre 12. marta prisustvovali su samo važni gosti, a 22. marta uveden je karantin. Prvi smrtni slučaj od posljedica Covida-19 Grčka je zabilježila istog dana kada je zapaljena olimpijska vatra. Grcima je u međuvremenu dopušteno napuštanje domova za potrebe nabavke hrane, šetnju pasa te za rad u sektorima koji su nužni za funkcioniranje države.

Hrvatska je nakon prvog slučaja zaraze uvela restrikcije na ulaz u zemlju. Premda je Hrvatska članica EU,  još nije u Schengenskom sistemu. Uprkos protestima iz Slovenije, Hrvatska, kako piše BBC, nije osjećala grižu savjesti zbog uvođenja sanitarnih kontrola svih koji su željeli ući u državu. Redovi na granicama krajem februara bili su dugački više kilometara. Uskoro je uvedena i stroža kontrola graničnih prelaza pa su tako svi koji su htjeli ući u Hrvatsku morali pristati na karantin ili samoizolaciju.

Hrvatska je sredinom marta obustavila većinu komercijalnih i kulturnih aktivnosti. Karantin je u zemlji uvedena 23. marta, a putovati se moglo samo pomoću e-propusnica.

U Grčkoj je tada takođe na snazi bio strogi karantin. BBC piše da je grčka policija izdala više od 60 hiljada kazni za kršenje odredbe karantene. Naplatili su nešto više od  9,24 miliona eura.

Te su mjere, čini se, urodile plodom jer Hrvatska trenutno bilježi 18 smrtnih slučajeva od Covida-19 na milion stanovnika, a Grčka 13.

 

Izazovi

Jedan od najvećih izazova s kojim se Grčka susrela proizašao je iz vjerske tradicije pravoslavlja. Prema grčkom pravoslavlju, prilikom euharistije smjena hoeba i vina malom se zlatnom kašikom dijeli vjernicima. Crkveno vodstvo danima je insistiralo da se koronavirus ne prenosi euharistijom, no ljekari i stručnjaci pozvali su ih da poslušaju glas znanstvene zajednice. Čak je i premijer Micotakismorao intervenisati putem televizijskog obraćanja: Lično sam se posljednjih dana morao osloniti na svoju vjeru kako bih smogao snage da se suprotstavim izazovima ove krize. No morao sam poslušati stručnjake.Što vrijedi za javna okupljanja, vrijedi i za crkve."

Nakon par posrtaja, uskršnja su se liturgijska slavlja u Grčkoj održala iza zatvorenih vrata.

I Hrvatska i Grčka sada su se bacile na postupno uklanjanje restrikcija.

Hrvatska se sada okreće revitalizaciji turizma koji predstavlja najmanje petinu domaće ekonomije. Od 20 miliona turista koji u Hrvatsku dođu tokom godine, oko pola dođe u julu i avgustu . Ti su mjeseci važni i za grčki turizam. Grčki ministar turizma Haris Theoharis rekao je da će ovogodišnji slogan turističke sezone biti da je Grčka sigurna od koronavirusa. Grčka se tek nedavno počela oporavljati nakon osam godina duge finansijske krize. Kako turizam čini 25 posto grčkog BDP-a, a svaki peti Grk radi u turizmu, toj zemlji prijeti nova kriza.

Prema studiji Udruženja poslodavaca u hotelijerstvu Grčke, 65% grčkih hotelijera kaže da je vjerovatno ili najvjerovatnije da će bankrotirati.

Ministar Theoharis kaže da stručnjaci rade na formalizaciji zdravstvenih zahtjeva za goste. "Osnovni principi na kojima temeljimo nova pravila je da će socijalno distanciranje biti nužno te da će se češće morati poduzimati akcije čišćenja, i to raznog", dodao je.

 

Redovno testiranje

Osoblje hotela redovno će se testirati kako bi se zaštitili i Grci i njihovi gosti.

Da bi Hrvatska spasila turističku sezonu, moraće joj pomoći komšije i to Slovenci. Oni su po broju noćenja u Hrvatskoj drugi iza Njemaca. Ako sa sjevera Evrope cestom dolazite u Hrvatsku, morate proći kroz Sloveniju kako biste došli u Istru, Dalmaciju i Kvarner.

Ministri turizma Slovenije i Hrvatske, Zdravko Počivalšek i Gari Cappelli, prošle su se sedmice sastali u Zagrebu kako bi uredili pravila za dolazak Slovenaca u Hrvatsku. Slovenci bi u Hrvatsku trebali moći ući tokom maja, a ostali u juni.

Češke turističke agencije žele ustanoviti "korona-koridor" koji bi Česima omogućio dolazak u Hrvatsku bez usputnih boravaka u karantinu. Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozdravio je tu inicijativu. Anketa sprovedena u Austriji pokazala je da se Austrijanci još uvijek nadaju da će ljeto moći provesti u Hrvatskoj.

S obzirom na to da se trenutno ne zna kada će se u Grčku moći putovati avionom, ta se zemlja takođe fokusira na turiste koji u zemlju mogu doći saobraćajnicama.

Grčka trenutno insistira da EU  što prije donese pravila za drumski saobraćaj tokom turističke sezone. No, ako se ne postigne konsenzus, Grci će djelovati samostalno.

"Moramo pokrenuti ekonomiju što prije i u skladu sa zdravstvenim smjernicama", rekao je Theoharis. "Prvo će profunkcionirati turizam unutar zemlje. Nakon njega očekujemo dolazak gostiju iz susjednih zemalja, a potom i onih koji su udaljeni od nas. Drumski će promet u početku biti sigurniji pa ćemo te turiste ranije i vidjeti."

Goste iz Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije mogli bi zamijeniti gosti iz zemalja koje su bliže i koje su se bolje obračunale s koronavirusom.

Možda djeluje kao neobično vrijeme za razmišljanje o godišnjim odmorima i ljetovanjima, međutim i Grčka i Hrvatska uveliko zavise od turizmua pa bi uspješna turistička sezona mogla biti prikladna nagrada za brzo i efikasno kontrolisanje  epidemije koronavirusa.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti