Print this page

Promovisana knjiga „Žena vilena“

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u subotuje u holu Akademije znanja predstavljen poetskiprvijenac "Žena vilena" Budvanke NadeKrivokapić.

O knjizi je govorila prof. dr AndrijanaNikolić koja je recenzentkinja knjige, a stihove je kazivala autorka.


Prof. dr Andrijana Nikolić je istakla da promocijaove zbirke je nešto što želi posebno da istakne u onom dijelu priče koji se zove ispovjedna poezija.”Emancipacija žena se dešavala kroz istoriju i onase još uvijek dešava. Njeno izobilje slobodnogdjelovanja danas pronalazimo u umjetnosti koja je proizvod emancipovane žene, oslobođene od stega prošlosti, ali sa još uvijek nametnutimoreolom balkanskog miljea.

Zato je pojava zbirkepoezije Nade Krivokapić dijelom i neobična pojava.Zbirka intimističke poezije “Žena vilena” podijeljena je u četiri ciklusa: “Žena vilena”, “Molitva”,”Život” i ciklus “O majci”. Ciklusi , kako ihje autorka zamislila pripadaju sasvim njoj, njenojličnosti i neodvojivi su dio njene intime, jer ona je žena, vilena i strastvena, ona je ljubavnica i tješiteljica, nekada nestašno uzlebdjela, a većinomveoma stamena, svjesna snage koju može imati i iznjedriti samo žena. Ona je bogomolja i skrušena, jer zna da život ne traje vječno, ona je ranjena i plaha, u dubini sebe tegobna zbog ranog gubitkaroditelja kojima je posvetila dva ciklusa. Onaizgovara molitve za oca, za Gospoda jedinog, zadijete, za ženu i grudi žene, jer zna da je izvorživota ispod grudi i na grudima žene.” Govorećinadalje o pjesničkoj zbirci “Žena vilena” NadeKrivokapić, prof.dr Andrijana Nikolić je istakla:
“Za nju je život umjetnost, a osjećati umjetnost, znači vratiti se iskonu, prirodi i sebi, vratiti se stvarnosti i oslušnuti je, osjetiti, dotaći svim čulima. Koristeći se svojim najmoćnijim sredstvom, čulima, ona će osloboditi svoju i Njegovu energiju, raspetljaće mentalitetske čvorove, osvijetliti intimumuškarca i žene i svjesno iskoračiti poezijomkojom neće ogoliti akt, već oplemeniti svakitrenutak ljubavi.” Prof. dr Nikolić ističe da je objekat opservacije žena-pisac i njena kreativnost i uopšte rekonstrukcija njene ispovijednosti. Ona je zaključila da je “okvir ženske književnosti bogatijiza još jedan kolaž intimističke ispovijedne poezijejedne žene koja ne poznaje barijere”.
Autorka, Nada Krivokapić je istakla da je zahvaljujući prijateljima koji su čitali njene pjesme ibodrili je, ova knjiga ugledala svjetlost dana.Poeziju ali i prozu piše odavno iako po strucipravnik ne odvaja ljubav prema pisanju od ljubaviprema svom pozivu.”Sve te različitosti mogu da se stope u jedno i da se osjećate jako dobro dokpišete i jako dobro dok zastupate na nekom suduili nekom tumačite neki član Zakona i mislim da se čak negdje prepliću ove moje djelatnosti.” Autorkaje istakla da je knjiga podijeljena u četiri ciklusa: “imala sam potrebu da pišem o molitvama, zatimciklus majci; moja knjiga je inače napisana kaoposveta sjenima moje majke, treći ciklus je posvećen životu i kako je Andrijana primijetila, to jeste ispovjedna nota, i posljednji ciklus je posvećen ženi koja je postulat svega što postoji naplaneti Zemlji, sve počinje od žene i u jednojpjesmi to kažem stihovima žena i na početku i nakraju,i žena u raju.”
“Rekla sam i u svojoj pjesmi da imam pravo da pamtim jednu drugačiju Budvu i da se toj Budvi u mislima vraćam i da je takvu zamišljam…Imam pravo da pričam o onoj Budvi koju sam doživjelakao svoj rodni grad, i ne samo o Budvi kaoprlijepom gradu, nego i o ljudima koji su tadaživjeli, tog života i suživota. Naša sjećanja i našepamćenje je nešto što možemo da prenesemo naovaj ili onaj način i svakako da mislim da možedoprinijeti nekom boljitku u nekom energetskomsmislu.”
Pjesmu “Molitva za dijete” pročitao je BogdanKrivokapić, učenik osnovne škole.

PODIJELI

Tagged under