Biračko pravo

Povodom predstojećih lokalnih i parlamentarnih izbora zakaznih za 30. avgust 2020. godine, podsjećamo da je Ustavom Crne Gore propisano da pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore, koji je navršio 18 godina života i ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori. Takođe, Zakonom o izboru odbornika i poslanika, članom 68b, propisano je da je prilikom dolaska na biračko mjesto birač dužan da preda ličnu kartu ili pasoš predsjedniku biračkog odbora, kao neophodan uslov za ostvarivanje biračkog prava.

Shodno navedenom, Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao organ državne uprave nadležan za izdavanje lične karte i pasoša, poziva sve crnogorske državljane koji stiču punoljetstvo do dana održavanja izbora, 30. avgusta 2020. godine, a nemaju identifikacioni dokument, da, shodno Zakonu o ličnoj karti, kao i Zakonu o putnim ispravama, ukoliko već nijesu, podnesu zahtjev za izdavanje lične karte ili pasoša, u cilju ostvarivanja biračkog prava.

Zahtjev za izdavanje lične karte crnogorski državljanin može podnijeti u područnoj jedinici ili filijali za građanska stanja i lične isprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište, svakog radnog dana, od ponedjeljka do petka, u periodu od 08.00h do 14.00h, osim u Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Podgorica, gdje zahtjev za izdavanje lične karte ili pasoša, crnogorski državljanin može podnijeti svakog radnog dana, u periodu od 08.00h do 18.00h.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti