Možda najstrašnija čeljust svjetskih mora

Da vam odmah bude lakše, do sada nije viđena u Jadranu. Goblin ajkula ima možda najstrašniju čeljust u morskom svijetu. Pošto vilica nije direktno vezana za lobanju, svaki put kad uhvati plen izgleda kao da  čeljust iskače iz usta, da bi je ligamenti stezanjem opet vraćali u početni položaj. Zato, iako oštri kao žilet, njeni zubi ne služe za kidanje plena, već samo za zarobljavanje.

 requin-lutin-5.gif

Prvi put je opisana 1898, iako je već bila poznata japanskim ribolovcima, koji su je zvali tengu-zame, gdje je tengu u prevodu pretstavljalo mitsko biće – goblina.

Živi na velikim dubinama, većim od 100 metara i nađena je u svim svjetskim okeanima. Lovi u potpunoj tami.

VEZAN ČLANAK: Sedam najstrašnijih lica iz morskih dubina

SKY20110401105503AL.jpg

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti