Ukleta podmornica

Nova britanska atomska podmornica, svojevremeno najavljivana kao britansko čudo tehnike, u samo dvije godine plovidbe stekla je status uklete: već je gorjela, bila nasukana, sporo plovi, pušta more, stalno se kvari...

Britanska atomska podmornica HMS Astute (S119) najavljena je svojevremeno kao najsofisticiranija svih vremena u Kraljevskoj mornarici. Međutim, kako sada stvari stoje, podvodno čudo tehnike ima brojne nedostatke koje nije lako, niti jeftino riješiti. Izmišljanja i zle namjere određenih lobija mogu se isključiti iz dva razloga. Naime, Ministarstvo obrane službeno je potvrdilo određene probleme u svezi s podmornicom, a ovih dana britanski list opširno piše o tome kako bi ponos Royal Navy mogao lako postati veliki i skupi promašaj.

Ugledni The Guardian objavio je veliki tekst o njoj pod naslovom: "Spora je, zarđala i propušta more", pozivajući se na dobro obaviještene izvore. Sličnu priču je objavio i The Telegraph, pa stoga nema sumnje da su se Kraljevska Mornarica i britansko Ministarstvo obrane suočili s opasnošću gubitka ugleda i novca. Da stvar bude gora, možda je upitna sigurnost ljudi i okoliša, jer podmornica ima atomski reaktor.

487970.jpg

Gradili je 6 godina

HMS Astute je prva od ukupno sedam takvih podmornica, ukupne vrijednosti 9,75 milijardi funti i građen od 2001. do 2007. godine. Svečano porinuće je, s 43 mjeseca zakašnjenja, održano 2007. godine pred 10.000 ljudi.

Nevolje, čini se, stalno prate 97 m dugu i 7000 tona tešku podmornicu. Dok je još bila u brodogradilištu, iz nerazjašnjenih razloga nastao je požar na komandnom tornju. Ubrzo potom se opet pojavila u svim novinama kad se nasukala na obalu Škotske. Povrijeđenih nije bilo, kao ni velike štete, ali je u javnosti ružno odjeknula vijest da se super-podmornica puna sofisticirane navigacijske opreme - nasukala. Šta više, prilikom tegljenja u dublje more je udarila u tegljač pri čemu joj je oštećen dio kormila.

Mornar ubio oficira

Neki su bili skloni povjerovati kako je podmornica ukleta poslije novog incidenta koji se dogodio  aprilu 2011. godine kada je u luci Sautempton mornar u kontrolnoj kabini počeo pucati iz SA80 puške dok su na plovilu u posjeti bili gradonačelnik, članovi gradske uprave i šestoro djece. Tom je prilikom usmrtio jednog i ranio drugog oficira. Donovana su savladali članovi gradske uprave, a kasnije je osuđen na doživotni zatvor.

Istina je da su trezveniji tada upozoravali kako se pomračenje uma jednog mornara slučajno dogodilo baš na Astute, ali je podmornica svoj loš glas opravdala samo mjesec dana kasnije. U maju 2011. su je opet teglili nazad u matičnu luku, jer je zakazala hidraulika. Ozbiljni tehnički problemi podmornice o kojima ovih dana pišu novine u Velikoj Britaniji, samo su nastavak duge negativne serije.

astute15.jpg

Korozija na poklopcu

The Guardian tvrdi kako hunter-killer HMS Astute ima greške u dizajnu i konstrukciji, što podstiče opravdane sumnje u performanse i sigurnost. - Kako sada stvari stoje, najsofisticiranija podmornica u povijesti Royal Navy je spora i ne može dosegnuti brzinu od 29 čvorova. To znači da ne bi mogla pratiti i štititi naše nosače aviona koji plove tom brzinom. Neimenovani stručnjak nam je o tome rekao: ona je kao automobil s moćnim V8 motorom uparenim s mjenjačem iz Morris Minora (proizvodio se od 1928. do 1971.,op.a.) – čita se u The Guardianu.

To ni izdaleka nije sve, navodi autor teksta. Podmornica je uveliko premašila troškove izrade, a jednom je tokom rutinskog zarona kod istočne obale SAD-a morala hitno na površinu, jer je more počelo prodirati u stražnju komoru. Nije bilo stradalih, ali je na zatvorenom poklopcu cijevi na stražnjem dijelu, kroz koju more ulazi sve do reaktora, uočena pukotina. Inspekcija je naknadno došla do zaključka kako je rupa nastala zbog odabira pogrešnog materijala poklopca koji je korodirao.

Loši periskopi

Na dijelu sistema cijevi takođe se pojavila korozija, a kod postavljanja računarnog sistema nisu zadovoljeni sigurnosni standardi. Upitan je kvalitet i nekih drugih instalacija, posebno instrumenata za praćanje rada atomskog reaktora zbog upotrebe krive vrste olova. Za takve stvari mora se koristiti tzv. djevičansko olovo izvučeno iz velike dubine, oslobođeno bilo kakvog vlastitog elektriciteta. Umjesto toga, ugrađeno je drukčije olovo, pa instrumenti ne daju korektne podatke. - Te su pogreške na ovom nivou kvaliteta i važnosti neoprostive – navodi The Guardian.

Osim toga, ne smiju se zanemariti pritužbe nekih članova posade da dva periskopa nove generacije ne rade kako treba, pa oficiri situaciju na površini ne mogu gledati uživo. Iz Ministarstva obrane javno su priznali određene tehničke probleme, ali ističu da je kod testiranja nove serije ratnih plovila sasvim normalno uočavanje problematičnih područja i njihovo modificiranje u modelima koji slijede. Nema sumnje da će klasa Astute idućih godina biti na visini svog zadatka – poručuju iz Ministarstva.

Štednja na krivom mjestu

Njihov optimizam ne dijeli nezavisni stručnjak Džon Lardž za atomsku sigurnost koji smatra kako bi se Ministarstvo obrane moglo suočiti s jednom od najvećih poslovnih katastrofa ako se ne uklone nevolje s propulzijom. - Neusklađenost atomskog reaktora i s njim povezanog parnog sistema uzrok je nedovoljne brzine, što bi možda izazvalo prijevremeni kraj projekta zvanog Astute klasa. Uzrok brzine manje od 29 čvorova, kaže on, loša je odluka o štednji na pogrešnom mjestu nekoga iz Ministarstva obrane.

Kada uzmemo u obzir sve što se dosad događalo, moramo se upitati koliko je neodgovarajuće opreme ugrađeno u HMS Astute i je li ona uopšte sigurna, ili predstavlja opasnost za okolinu i samu posadu – zaključuje Lardž. (Guardian/Otvoreno more)

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti