Print this page

Kako osigurati Wi-Fi u cijelom domu?

Bežične mreže su svuda pa tako i u domovima. Ipak, nerijetke su situacije kada čak i u manjim stanovima s izolovanim prostorijama Wi-Fi signal jednostavno nije dovoljno snažan za mobilne uređaje poput pametnih telefona i tableta. Šta raditi u tom slučaju?

 

 

Osim jednostavnog odgovora da se pomjeri u prostoriju s jačim signalom postoje i tehnički konkretnija rješenja. Bilo da je riječ o domu ili poslovnom prostoru, za Wi-Fi mreže obično postoje tzv. 'slijepe tačke' pa je za nastavak priče potrebno prvo znati gdje se one tačno nalaze u prostoru. 

Za prijenosne računare, tablete i pametne telefone postoje aplikacije koje su u mogućnosti analizirati Wi-Fi signal. Kao najbolju opciju stranica makeuseof.com smatra kakav Android smartphone i besplatnu aplikaciju WiFi Analyzer. Ova kombinacija će korisniku omogućiti ne samo pregled jačine signala, već i drugih mreža i kanala koji se koriste. Iako izgleda kao suvišni podatak, upravo interferencija dvaju mreža može stvoriti slijepu tačku u prostoru. 

U slučaju da se analiza obavlja prijenosnim računarom ili Windows tablet računalom, besplatne opcije za analizu uključuju Wi-Fi Inspector i NetStumbler. Linux korisnici mogu probati LinSSID, dostupan na SourceForge. iOS korisnici nisu izostavljeni iz mobilne priče, no strani camakeuseof.com navodi kako su neki od popularnih alata poput Network Multimeter jednostavno nepouzdani.


Nakon analize nekim od uređaja, slijedi rješavanje problema. U slučaju da problem stvaraju susjedne mreže, ponekad je dovoljno promijeniti kanal koji koristi mreža. Ipak, češće problem stvara konstrukcija prostora, što je nešto veći problem. Jedno od jeftinijih rješenja kojima se može pokušati povećati signal je i instalacija 'boljih' antena na rutere ili računare.

Pomicanje rutera možda može pomoći, no u slučaju da debeli zidovi predstavljaju prepreku za drugi prostor, jedino rješenje je proširenje signala korištenjem drugih rutera ili uređaja namijenjenih radu u 'repeater/bridge' modu. Za manje prostore je obično dovoljno nabaviti jedan takav uređaj, no valja imati na umu da će veći i složeniji prostori s više prepreka zahtijevati instalaciju više takvih uređaja.

PODIJELI