Print this page

Kako pravilno degustirati vino

   „In vino veritas“, govorili su stari Rimljani, a degustacija vina oduvjek je bila dokaz prefinjenosti čula ukusa. Po bontonu, ispijanje vina predstavlja statusni simbol i veoma skup hobi.

Kako se vino konzumira kao pravi somelijer:

Gledanje u vino, posebno oko ivica

Naginjanjem vinske čaše na jednu stranu možete primjetiti kako se boja vina mijenja od centra čaše prema ivicama. Stavite čašu iznad bijele pozadine, kao što je stolnjak i najbolje ćete vidjeti njegovu boju. Posebna pažnja treba da se obrati na nijanse i čistoću. Kako stare, bijela vina postaju tamnija, a crvena vina gube boju ili prelaze u varijante braon boje, stvarajući tamni talog na dnu boce. 

 

Zavrtiti čašu u smjeru kazaljke na satu

Poenta okretanja čaše je u tome da što veća površina vina bude u dodiru sa vazduhom. Na taj način se mirisi i arome iz čaše rastvaraju i pogledati pri spuštanju čaše kojom brzinom vino klizi niz staklo.

 

Pomirisati vino

Držati čašu udaljenu nekoliko centimetara od vas, a  zatim je polako približavati, da bi se pravi miris vina mogao ocijeniti.

 

Uzimanje gutljanja vina

Probajte vino i pokušajte da ocijenite teksturu i druge taktilne senzacije, kao privid težine i punoća ukusa. 

Na kraju vam preostaje da saznate i koja vina idu uz koju vrstu hrane, pa je bijelo vino najbolje uz ribu, a crveno uz govedinu.  Crveno vino odlično ide i uz sve vrste sireva, bobica ili sa čokoladom. A bijelo uz jabuke, kruške i agrume. Mada je najbolje da proučite ovaj ikonografik ispod:

 11328186_10203038873571976_525767801_o.jpg

VEZANO: Vinski blog: članak vina

PODIJELI

Tagged under