Print this page

Kit progutao ronioca, pa ga nepovrijedjenog izbacio

Ronioca Majkla Pakarda (56), profesionalnog lovca na jastoge iz mjesta Vellfleet u SAD, progutao je ogromni grbavi kit. Majkl je ostao zarboljen u njegovim ustima nekoliko sekundi odnosno oko 30 do 40 sekundi, prije nego što ga je kit ispljunuo iz svojih usta.

Majkl Pakard, profesionalni ronilac i lovac na jastoge, u petak ujutru je uskočio u vodu sa svog čamca u Kejp Kodu u američkoj državi Masačusets i odmah osjetio  da je udario u nešto ogromno i tvrdo, a potom se sve zamračilo, prenosi Si-Bi-Es Boston (CBS Boston).

Pakard, koji se ovim poslom bavi već četiri decenije, kaže da je prvo mislio da ga je napala ajkula.

"Onda sam se osvrnuo i shvatio da nema zuba“, kaže ronilac. A onda sam shvatio. O, Bože, ja sam u ustima kita ... i kit pokušava da me proguta! Mogao sam da osjetim da se krećem i osjetio sam kako se kit steže mišićima u ustima" izjavio je Pakard.

Te dodao: " Bio sam u njegovim zatvorenim ustima otprilike oko 30 - 40 sekundi prije nego što je izronio na površinu i ispljunuo me Ja sam odletio u vazduh i upao u vodu Pakard. Odjednom sam bio slobodan i plutao sam na vodi. Nisam mogao da vjerujem šta mi se dogodilo. Iako sam u modricama, nemam slomljenih kostiju" rekao je Pakard prenosi Skaj Njuz.

Na kraju ove "avanture" sa grbavim kitom ga je spasio njegov član posade.

Profesor Čarls Mejo, stručnjak za kitove u Centru za pomorske studije u Provinstaunu, u izjavi za Kape Kod Tajms naglašava da su takvi incidenti sa grbavim kitovima veoma rijetki, jer oni obično nisu agresivni.

"U tropskim krajevima ljudi rone direktno uz njih. Nisam upoznat da su ikada imali problema“, naglašava profesor Mejo.

PODIJELI