Print this page

Malo britansko ostrvo raspisalo neobičan konkurs: Tražimo novog kralja

Na malom britanskom ostrvu Pielu raspisan je konkurs - tamošnje vlasti u potrazi su za nekim ko ima iskustva u vođenju ugostiteljskog objekta, voli izolaciju i spreman je prihvatiti titulu kralja, piše The Guardian.

U Velikoj Britaniji je otvoren jedan od najneobičnijih konkursa za posao - lokalne vlasti su u potrazi za nekim ko će voditi restoran Ship Inn na ostrvu Piel. 

Loša strana posla je neizvjesne vremenske prilike, izolacija i dugi radni sati. No s druge strane, zaposlena osoba moći će uživati na čistom vaxduhu, u savršenom pogledu na ptice, more, zalaske i izlaske sunca te će biti izolovan od buke i gužve.

John Murphy, koji već četiri decenije dovodi turiste na ostrvo, kaže kako će onaj koji dobije posao morati biti izuzetno posvećen zadatku: "Ne možete tek tako otići u prodavnicu kada ste na ostrvu. Morate biti posvećeni i voljeti izolaciju, mir i tišinu. Malo je onih koji to mogu i žele".

Ostrvo Piel se nalazi kilometar od poluostrvu Furness, a do ove lokacije moguće je doći trajektom koji redovno vozi od aprila do septembra.

Vlasti su u potrazi za nekim ko će provesti deset godina na ostrvu, a uselit će u aprilu. Tada će biti obavljena i ceremonija krunisanja novog kralja Piela, koja izgleda ovako: Okupljeni će zardjalu sablju zabiti u kante piva, nakon čega će novog kralja preliti pivom. Nakon završetka proslave novi kralj će preuzeti obavezu vođenja Ship Inna i održavanja otoka.

Murphy je za The Guardian rekao kako bi i sam volio raditi ovaj posao, ali smatra da je sa 73 godine prestar za ovakvu avanturu. Ipak, ističe kako će i dalje posjećivati ostrvo i turistima pričati legende koje su povezane s ovim malim mjestom.

PODIJELI