Print this page

Manastir Praskvica – 600 godina od osnivanja crkve Svetog Nikole

Manastir Praskvica – 600 godina od osnivanja crkve Svetog Nikole

 

Ovo je godina kada obilježavamo 600 godina od kada je zetski vladar Balša III Stracimirović Balšić u Budvi izdao Povelju o osnivanju manastira Praskvica u kojoj se pominje izgradnja crkve Svetog Nikole. 1413 godina se danas uzima kao datum osnivanja manastira Praskvica i pored toga što, prema predanju manastir potiče iz 1050. godine.

Manastir Praskvica spada u najznačajnija središta kulture i pismenosti u Crnoj Gori. Kroz istoriju bio je i zborno mjesto u organizovanju brojnih akcija za oslobođenje od tuđinske vlasti koja je na ovom prostoru trajala gotovo 500 godina.

 

Manastirski kompleks se sastoji od crkava Svete Trojice i Svetog Nikole, starog i novog konaka i „kulice“, koja je nekada bila škola.

 

U manastiru postoje brojni vrijedni artefakti, koji su do danas ostali očuvani i predstavljaju važan dio paštrovskogi  crnogorskog kulturnog nasljeđa. Kao najznačajniji izdvajaju se ikonostas – rad Nikole Aspiotija sa Krfa, ikona Bogorodice Strasne, freske zografa Radula u crkvi Svete Trojice, putir ruskog cara Pavla, darovna gramata ruske carice Katarine, sto od Pravde i brojne druge umjetničke slike, dokumenti paštrovske Bankade, komadi starog oružja, odjevni i drugi predmeti.

 

Manastir je teško oštećen u osvajačkim pohodima Napoleona Bonaparte. Francuski vojnici su 1812. godine poharali manastir i zapalili crkvu Svetog Nikole. Tada je nepovratno izgubljen veći dio arhiva paštrovskih dokumenata.

 

Manastir Praskvica svojim bogatim nasljeđem zauzima posebno mjesto, ne samo kao religijski i duhovni, nego i kao istorijski i kulturni centar ovog kraja.

Nemanja Kuljača

Manastir_Praskvica.jpg

PODIJELI

Tagged under