Print this page

Mogren dobija petu zvjezdicu i zadržava prepoznatljiv izgled

Glavna budvanska arhitektica Ana Samardžić dala je saglasnost Hotelskoj grupi „ Budvanska rivijera“ da rekonstruiše i dogradi hotel „Mogren“, kako bi ovaj zaštitni znak Budve dobo prestižnu petu zvjezdicu.


Idejnim rješenjem "Mogren", koji se nalazi nasprama Staroga grada i sa njim i hotelom Avala čini jedinstvenu cjelinu, je praktično zadržao prepoznatljivi izgled, nadograđuje se samo jedna, povučena etaža, iako je planskim dokumentom na toj lokaciji moguće da se nadogradi čak tri sprata. Gradi se i otvoreni bazen, spa centar, a hotel će imati i luksuzni predsjednički apartman, dok će svi sadržaji u njemu biti prilagođeni standardima koje hotel sa pet zvjezidca treba da ima.  Ovim se zatvara desetogodišnji inevesticoni ciklus vrijedna gotovo 50 miliona eura tokom koga je Hotelska grupa renovirale sve hotele od petrovačkih „ Palasa“, Castellastve“, budvanskog "Aleksandra“ i turističkog naselja „Slovenska plaža“.


„Obavezuje se investitor HG "Budvanska vijera" AD Budva da prije izrade glavnog projekta izradi Studiju vizuelnog uticaja na kulturno dobro "Bedemi sa basticnima i Stari grad“, navodi se u rješenju Samardžićke.


A projektom je obuhvaćena rekonstrukcija postojećeg hotela Mogren, što, kako se navodi u idjenom rješenju u kje su „Primorske“ imale uvid,  podrazumijeva dogradnju (proširenje) prvog i drugog sprata , sve u okviru građevinskih linija, ali i u projekciji gabarita poslednje treće etaže, kao i nadziđivanje objekta ,dogradnja povučene etaže koja se povlači u odnosu na sve, tako da ne narušava arhitektonsko oblikovanje postojećeg objekta.


„ Dograđeni i nadzidani delovi u okviru rekonstrukcije postojećeg hotela Mogren predstavljaju jedinstvenu građevinsku, funkcionalnu i tehničku celinu, pri tom poštujući zatečeni urbanistički i arhitektonski kontekst zone hotelskog kompleksa Avala - Mogren, uz očuvanje i unapređenje vrijednosti ambijentalne cjeline i prepoznatljive autorske arhitekture“, navodi se u projektnoj dokumentaciji.


Hotelska grupa je prije godinu i po već rekonstruisala prizemlje hotela i gradsku kafanu, u šta je uloženo milion i po eura.
„U postojećem, prethodno već adaptiranom prizemlju, pored recepcije u foajeu, smješteni su bar, restoran, picerija, poslastičarnica i poslovni prostor sa administracijom. Na prvom spratu smješteni su restoran i bar, čija je površina proširena za oko 80 kvadrata u odnosu na postojeće stanje Takođe, na ovoj etaži se nalaze sale za sastanke i konferencije. Etaža je proširena za oko 60 kvadrata sa sjeverne strane kako bi se dobio dovoljan prostor za spa  centar, u čijem sastavu su recepcija, svlačionice, sanitarni propusnici, tursko kupatilo, sauna, sobe za masažu, salon za uljepšavanje i bazen. Površina spa - centra je oko 360 kvadrata. Terase na nivou prvog sprata, iskorišćena je tako da novoprojektovani spoljni bazen nije narušio zatečenu konfiguraciju“, stoji u idjenom rješenju.


Na drugom spratu nalazi se sedam apartmana i 15 dvokrevetnih soba i površina etaža povećena je za 90 kvadrata.
„ Proširenje drugog sprata ne istupa iz projekcije gabarita  trećeg sprata. Na trećem spratu planirani su teretana sa svojim sanitarnim blokom, tri apartmana i 21 dvokrevetna soba. Između trećeg sprata i četvrte povučene etaže je smještena tehnička etaža. Na četvrtoj - povučenoj etaži, pored zajedničkih komunikacija i terase koja povezuje sve apartmane, nalazi se jedan predsjednički apartman kao i još četiri luksuzna apartmana. Ostvarena bruto građevinska površina  povučene etaže je 901,77 kvadrata. Glavni napor pri projektovanju rekonstrukcije hotela Mogren, uložen je u očuvanje njegovih arhitektonsko-urbanističkih i ambijentalnih karakteristika. Projektom rekonstrukcije nije narušen prepoznatljivi arhitektonski identitet hotela Mogren, a planirano je da dogradnja i nadgradnja objekta budu racionalne u konstruktivnom i funkcionalnom pogledu, kao i planiranju materijala koji će biti korišćeni“, navodi se u projektu.

PODIJELI