Print this page

Potpisan Sporazum o finansiranju uređenja obale za potrebe prvog akvarijuma u Crnoj Gori između JP Morsko dobro i Instituta za biologiju mora iz Kotora- JP Morsko dobro daje 80.000,00 €

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić i direktor Instituta za biologiju mora iz Kotora Mirko Đurović potpisali su danas Sporazum o finansiranju uređenja dijela obale ispred budućeg javnog akvarijuma.

U skladu sa Planom korišćenja sredstava, JP za upravljanje morskim dobrom opredjeljuje ukupno 80.000,00 € koje će donirati iz dva dijela, odnosno po 40.000,00 € u 2019. i 2020. godini. Sporzumom je definisano da se ova sredstva namjene za izgradnju interaktivnog parka i uređenje dijela obale u okviru budućeg akvarijumskog kompleksa u dvorištu Instituta za biologiju mora.

Nakon potpisivanja Sporazuma o donaciji, direktor Instituta Mirko Đurović je izrazio zadovoljstvo što JP za upravljanje morskim dobrom podržava rad te institucije u svim segmentima, te istakao da je ova donacija ujedno potvrda dugoročne dobre saradnje i značajna podrška otvaranju prvog javnog akvarijuma u Crnoj Gori - “Bokaquarium”.

Direktor JP za upravljanje morskim dobrom Predrag Jelušić je istakao da preduzeće i Institut za biologiju mora imaju izgrađen dugogodišnji partnerski odnos kroz uspješnu realizaciju brojnih nacionalnih i međunarodnih projekata, te da će JP Morsko Dobro biti jedan od aktivnih učesnika u realizaciji projekata “Bokaquarium”, koji će pored edukativnog karaktera imati važno mjesto u turističkoj ponudi opštine Kotor i cijele Crne Gore.

Otvaranje prvog javnog akvarijuma u Crnoj Gori planirano je krajem maja 2020. godine. Nosilac cjelokupnog projekta je Institut za biologiju mora iz Kotora, a pored JP za upravljanje morskim dobrom, značajnu podršku je obezbjedilo Ministarstvo poljoprivrede i održivog razvoja i Ambasada Norveške u Crnoj Gori kao najveći donator.

PODIJELI