Print this page

Presjek ljeta na društvenim mrežama

Turistička organizacija opštine Budva je u saradnji sa kompanijom Amplitudo iz Podgorice krajem maja 2014. otpočela projekat praćenja komentara, vezanih za Budvu, na svim društvenim mrežama, uz analizu sentimenata – pozitivni i negativni komentari, demografije korisnika, geo lokacija, najuticajnijih osoba, itd.

 

U nastavku teksta navode se najintresantnije informacije do kojih su došli u periodu 1. jun – 1. septembar.

 

 

U navedenom periodu, pojam ”Budva” je ukupno pomenut 62,442 puta na drustvenim mrežama, blogovima i forumima (Twitter, Instagram, Youtube, News, Forums, Facebook..).

 

Od ukupnog broja pominjanja pojma Budva, 61,091 (93,30%) komentara je imalo pozitivnu konotaciju, negativnih je bilo 1,229 (1,80%) a neutralnih 3,155 (4,80%).

2jlkvkcc.png

 

Analizirajući ovaj rezultat, možemo zaključiti da je Budva kao turistička destinacija izuzetno pozitivno predstavljena i doživljena na društvenim mrežama i samom Internetu.

 

Odluka Turističke organizacije opštine Budva da od nedavno kao promotere angažuje poznate blogere i blogerke se pokazala kao odličan izbor. Iz navedenih statističkih pokazatelja se jasno vidi da je Budva na Internetu doživljena kao odlična destinacija i da turisti imaju dominantno pozitivna iskustva i komentare vezane za svoj boravak na Budvanskoj rivijeri tokom ljeta.

 

Turistička organizacija opštine Budva će na osnovu pozitivnog iskustva i korisnih informacija koje su prikupljene upotrebom specijalizovanog softvera tokom ovog ljeta, nastaviti da gradi pozitivan imidž destinacije na Internetu, i da se adekvatno priprema za naredne izazove.

 

Specijalizovani softver koji TO Budva koristi za analizu komentara na društvenim mrežama daje i zanimljive grafičke prikaze riječi koje su pominjane uz pojam ”Budva”, ”word graph” (što je navedeni pojam krupniji i deblji češće je pominjan u vezi sa Budvom) ”buzz graph” (prikazuje vezu Budve se pojedinim pojmovima koje su korisnici najčešće koristili u svojim komenatrima)

4kyugjhgcfjgfx.png3oiyugkgcjgfx.png

 

Kada se radi o demografskim podacima, u onoj mjeri koliko pravila društvenih mreža kao i sami korisnici dozvoljavaju uvid u lične podatke, možemo vidjeti da na društvenim mrežama dame mnogo više pominju Budvu od pripadnika jačeg pola. Ovom rezultatu je najviše doprinio instagram i brojne fotografije koje su sherovane sa hashtagom #budva.

5liybkuvkgvkhcg.png

 

 Kada su u pitanju popularni hashtagovi koje mnogi korisnici društvenih mreža koriste da bi ostvarili što veći doseg svojih fotografija i postova, a koje su koristili u vezi sa Budvom, lista najčešće korištenih izgleda ovako:

6gvvyxtchdz.png

 

Što se tiče geografske raspodjele lokacija ljudi koji su u svojim komentarima pominjali pojam ”Budva” grafik je dat u prilogu. Izdvojene su četiri najzastupljenije države, a ostale su na mapi označene plavom bojom (što je boja tamnija to je zastupljenost  komentara iz pojedine države veća)

7libkvjgfxhfd.png

 

 VEZANO:

 

 

Italijanski bloger je rekao da je uživao u Budvi, a kakvi su efekti na društvenim mrežama?

Intervju sa norvežankom: Crnogorci najjači adut ove destinacije

Mario Testino u Crnoj Gori!

 

 

 

PODIJELI