Print this page

Projekat SHERAMED rješenje za zaštitu životne sredine Mediterana

Sve veće prisustvo postojećih prijetnji po životnu sredinu koje ne poznaju političke granice, zahtijeva koordinisano prekogranično djelovanje zasnovano na prikupljenim dokazima i analizi. Upravo ovaj cilj povezao je partnere u okviru projekta "Dijeljenje i poboljšanje sposobnosti za suočavanje sa prijetnjama životnoj sredini na Mediteranu" - SHAREMED (Sharing and enhancing capabilities to address environmental threats in Mediterranean Sea.

Partneri na ovom prekograničnom projektu su naučni instituti i visokoškolske institucije koje se bave istraživanjima pritisaka na ekosistem Mediterana, a dolaze iz Italije, Španije, Malte, Slovenije, Hrvatske, Francuske i Portugala.

Rukovodilac projekta sa Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore dr Slavica Petović navodi da će projekat povezati i povećati sposobnosti mediteranskih, regionalnih, subregionalnih lokalnih vlasti i naučne zajednice za zajedničku procjenu i eventualno ublažavanje prijetnji.
Projekat je Imageotpočeo nedavno u Trstu, dvodnevnim sastankom, 13. i 14. februara. Između ostalog, SHAREMED će definisati aktuelne i regionalne strategije, stvoriti zajedničku bazu podataka i izraditi atlas mapa stanja i opasnosti, kako bi moglo integrisano da se posmatraju i zapažaju pojave putem zajedničkog portala i poboljša mogućnost predviđanja. Istražiće se i potencijali novih metodologija posmatranja i definisati mape puta, smjernice, akcioni planovi”, saopštila je Petović.

Prema njenim riječima, projekat će poboljšati sposobnost zajedničkih procjena o važnim pitanjima kao što su zagađenje (smeće u moru), promjene trofičkih režima (eutrofikacija/oligotrofikacija), vremenske/klimatske promjene (morski toplotni talasi, zagrijevanje, zakiseljavanje), kao i povećati mogućnost pronalaženja pristupa i korišćenja postojećih podataka i informacija o tim pitanjima, u službi odgovornih nacionalnih entiteta, zainteresovanih strana i kruga korisnika.

“Projekat će iskoristiti znanje dobijeno prethodnim projektima i doprinijeti definisanju dugoročnih strategija i akcionih planova za procjenu i rješavanje prijetnji po životnu sredinu na Mediteranu”, zaključuje Petović.

Ukupna vrijednost projekta, koji je, na temu održivog turizma, prihvaćen u okviru poziva Interreg Mediteranskog transnacionalnog programa 2014-2020, jeste 3,100,000.00 € od čega Institutu za biologiju mora UCG pripada 70,000.00€.

PODIJELI