Print this page

Riješena misterija: ovo je monstrum koji je pojeo tu veliku bijelu ajkulu

To nije Kraken. Nije ni Godzilla. I to nije bio ni bijesan kit ubica. Misteriozna životinja koja je ubila i pojela veliku bijelu od 3 metra i bacila na muke naučnike koji su trebali da dokažu koji je to predator kojeg se čak i najveći predatora poput velike bijele boje. Pa što je to?

 

 

Prema istraživačima koji su se bavili zagonetnim slučajem, to je bio "kolosalni kanibal velika bijela ajkula"

 

Otkrili smo da izvorni YouTube video koji dva dana kruži internetom pripada dokumentarcu "Potraga za super predatorima okeana", u produkciji Australian Broadcasting Corporation. Čini se da ga je Smithsonian Channel samo prepakovao u drugom dokumentarcu.

 

Dokumentarac priča o naporu naučnika da nađu ubicu te trometarske bijele ajkule koju su obilježili četiri mjeseca ranije sa uređajem za praćenje. Kada su pronašli ostatke morskog psa na plaži, sadržaj te "crne kutije" zbunila je naučnike. Sve ukazuje da je nešto ogromno nevjerovatnom brzinom raskomadalo ovu neman. No, ono što bi mogao učiniti nešto takvo?

 

Tek nakon daljnjeg proučavanja drugih velikih primjeraka ove nemani koji su došli u to područje su konačno mogli pogoditi identitet misterioznog ubice.

 

Naučnici tvrde da je njihovi novi podaci istraživanja poklapaju sa podacima iz crne kutije. Temperatura tog misterioznog predatora je bila ista kao i “plijenu” a trajektorija napada, kao i brzina i silina kojom ju je ubila odgovara napadu druge ajkule. Samo mnogo veće - bar 5to metarske i teže od 2 tone.

 

To ima smisla : jedina stvar koja bi mogla, razumno, jesti ajkulu je nešto što podsjeća na morskog psa, samo veće. Što je veća ajkula, veći je nasilnik . Dokumentarac dalje pokazuje kako manje ajkule odmah napuste vode kada osjete da je jedan takav div u blizini.

 

Što se tiče zašto bi veće ajkule uopšte i jele manje, dokumentarni film je predložio teorije: možda je to bio teritorijalni spor, možda čak i napad izazvan glađu. Na kraju su se zadovoljili hipotezom koja ima najviše smisla : velike ajkule jedu male ajkule.

 

FOTOBOMBA Morski pas vrebao dva mala surfera

PODIJELI

Media