Print this page

Nautički svijet ovih je dana postao bogatiji za još jednu živu legendu

Nautički svijet ovih je dana postao bogatiji za još jednu živu legendu s lansiranjem broda Riva Aquarama Lamborghini koji je restauriran i doveden u izvorno stanje. (Pogledajte i video na dnu članka)

 

Brod je iz gradilišta izašao prije 45 godina po narudžbi za Ferruccija Lamborghinija, osnivača talijanskog brenda sportskih automobila, a za očekivati je da je to bila najbrža Aquarama na svijetu. Sada je ovaj prekrasan brod ponovno spreman za plovidbu. Prelijep primjer nautičke i automobilističke istorije vraćen je u život.

Brod je godinama bio uskladišten u zadnjem dijelu jednog skladišta za brodove, skriven od svijeta ispod stare cerade. Entuzijasti širom svijeta znali su da Ferruccijev Riva Aquarama i dalje postoji ali nisu znali gdje se legendarni sportski brod nalazi nakon što je njegov vlasnik preminuo 1993. godine. Tada ga je napokon pronašao jedan kolekcionar Riva brodova iz Holandije koji ga je kupio i dao restaurirati. Svjetski poznati stručnjak za restauraciju Riva brodova, Riva World, uspio je brod vratiti u njegovo izvorno stanje.

Screen_Shot_2013-10-17_at_9.57.45_PM.png

Nakon tri godine restauracijskih radova na Lamborghinijevoj Aquarami, brod je ponovno udahnuo život u svom punom sjaju, još jednom veličanstven kakav je i bio. Ekipa iz Riva Worlda to nije postigla preko noći. Sandro Zani, vlasnik poznate restauratorske firme za Riva brodove takođe iz Holandije, tokom radova na Aquarami redovno je putovao u Italiju tokom protekle tri godine pa je takođe posjećivao i Ferruccio Lamborghini Muzej da bi dokumentovao sve detalje i elemente izvornog broda prije nego što bi počeo opsežnu restauraciju svakog pojedinog dijela broda.

28gtrt3.jpg

 Tito je bio pasionirani zaljubljenik u Riva brodove, kojih je imao nekoliko u svojoj kolekciji na Brijunima

Screen_Shot_2013-10-17_at_9.57.13_PM.png

Još jedan vrijedan izvor informacija u tom području bio je Lamborghinijev bivši testni vozač i developer, legendarni Bob Wallace, koji je nažalost nedavno takođe preminuo. On je timu Riva Worlda pružio neprocjenjive informacije o tome kako da pripreme dva Lamborghinijeva motora za plovidbu jer je bila potrebna konverzija motora tako da se jedan rotira u desno a drugi u lijevo, a povećan je i okretni moment pri nižim okretajima dok su neki jedinstveni dijelovi morali biti ponovno proizvedeni od nule.

60864623.jpg

Konačan rezultat su dva Lamborghini 4.0-litrena V12 motora s prekrasnim zvukom i 350 KS svaki opremljeni sa šest duplih Weber karburatora (sve skupa 12) s rasponom okretaja od 700 do 5.000 o/min i pozamašnim okretnim momentom koji je dostupan već od oko 1.500 o/min zahvaljujući raznim prilagođavanjima motora i većim omjerom cilindara i hodom klipova. Pomenute promjene omogućile su da Riva Aquarama Lamborghini postiže maksimalnu brzinu od oko 48 čvorova što je izvrstan rezultat u poređenju s 40 čvorova koliko su postizale standardne Aquarame koje je Riva opremala s dva V8 motora.

Screen_Shot_2013-10-17_at_9.58.33_PM.png

Nakon nekoliko testnih vožnji u Holandiji, legendarna Riva prošle je godine prevezena u Italiju. Pod budnim okom Carlosa Rive, tvorca svih Riva modela, osnivača brenda i čovjeka kojeg je 1968. sam Ferruccio Lamborghini uspio nagovoriti da mu izradi njegovu posebnu Aquaramu za samo tri mjeseca.

Nakon što je restauracijski posao bio završen, ova jedinstvena Riva Aquarama Lamborghini ponovno će očaravati ljubitelje Riva brodova još dugi niz godina. Ovo je i nevjerojatan kolekcionarski primjerak kojem nema premca prema obimu i kvalitetu restauracije čime je Riva World opet oduševio poznavatelje nautike ali i ljubitelje čistokrvnih italijanskih sportskih automobila.

Screen_Shot_2013-10-17_at_9.58.16_PM.png

izvor: dnevnik.hr

PODIJELI

Media