Print this page

Saznajte ko vam krade Wi-Fi

Bez obzira pokušavate li poboljšati vlastitu bežičnu mrežu ili otkriti koliko je preopterećen hotelski Wi-Fi, postoji besplatan alat za Windowse koji vam može pomoći.

Nakon što ga instalirate, alat Who Is On My Wi-Fi može skenirati okolinu prema unaprijed postavljenom rasponu IP-a ili cjelokupnu mrežu u blizini. 

Dobićete IP i MAC adrese, nazive računara, status veze i drugo. Provjerite koji su uređaji vaši, a koji su potencijalni šverceri.

Da stvar bude zabavnija, ne morate imati prava pristupa administratora da biste ga koristili - čak i ako ste običan korisnik, možete ga pokrenuti i vidjeti ko sve visi na mreži, piše Lifehacker

Naravno, sve to nije vam nužno za vašu kućnu mrežu. Posumnjate li da neko cucla vaš Wi-Fi ili je otkrio koju šifru koristite, možete to otkriti tako što ćete se logovati na ruter i provjeriti. 

Aplikacija bi mogla biti korisna u slučajevima kad koristite tuđi Wi-Fi, provjeravate drugu mrežu osim svoje ili ste jednostavno radoznali. 

I pripazite - prije no što krenete njuškati po mreži na poslu, imajte na umu da biste time mogli dići uzbunu u sektoru zaduženom za IT i naljutiti ljude koji u njemu rade. 

Who's On My Wi-Fi je besplatan. Za rad treba Microsoftov .NET framework.

PODIJELI