Print this page

Ugostiteljski objekti u kojima se krše propisane mjere – pod ključ

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je konstatovalo da su proteklih dana evidentirani slučajevi nedozvoljenih privatnih proslava u restoranima i na plažama bez pridržavanja epidemioloških mjera, prije svega broja osoba čije je okupljanje dozvoljeno i nepoštovanja mjere fizičke distance.

Uprava za inspekcijske poslove i drugi nadležni organi sa državnog i lokalnog nivoa će u slučaju ponavljanja ovakvih okupljanja zatvarati objekte i podnositi krivične i prekršajne prijave protiv organizatora odnosno vlasnika ili zakupaca ovih ugostiteljskih objekata uz izricanje mjere zabrane obavljanja djelatnosti.

Nedavni događaji u više država Evrope, uključujući i naše najbliže okruženje, potvrđuju da masovna okupljanja u ugostiteljskim i sličnim objektima predstavljaju događaje visokog epidemiološkog rizika zbog čega će mjera kojima je regulisan ovaj segment javnog života biti predmet kontinuirane kontrole i pažnje nadležnih organa.

Intenzivirati pripreme za početak školske godine

Institutu za javno zdravlje i Ministarstvu prosvjete preporučeno je da, u skladu sa zaključkom sa prošlonedjeljne sjednice, intenziviraju pripreme za početak školske godine i redovnog rada predškolskih ustanova u adekvatno mogućem terminu i na način da đacima bude omogućeno redovno pohađanje nastave odnosno djeci predškolskog uzrasta boravak u vrtićima uz najvišu moguću garanciju njihove bezbjednosti i zaštite njihovog zdravlja.

Ništa ne može zamijeniti vaspitno-obrazovni rad tokom redovnog pohađanja nastave i direktnu interakciju učenika i nastavnika. Kvalitetno sprovođenje redovne nastave presudno utiče na razvijanje socijalnih vještina djece.

PODIJELI