Print this page

Ulcinj - Meka kajtsurfinga!

Trebalo je da prođe desetak godina nakon što su otvorene prve škole kajtsurfinga pa da njegovi ljubitelji iz regiona i Evrope otkriju Veliku plažu i Adu, kao idealnu destinaciju za taj ekstremni sport. Jer, ta 12 kilometara duga i čista pješčana plaža i plitko more, uz obilje vjetra i sunca, pružaju fantastične uslove za kajtsurfing.

 

2013-05-25_01.37.56.jpg

To je, inače, relativno novi vodeni sport u kojem kajtsurfer stoji na dasci s nogama u vezovima i koristi snagu velikoga zmaja visoko u vazduhu koji ga vuče po površini vode. Kada je kajter iskusan i kada duva jači vjetar, može se razviti brzina od preko 70 km/h, pa se ovaj sport naziva i “formula na moru”.

Osim toga, on omogućava i različite atraktivne akrobacije u vazduhu. Čuveni francuski surfer i nekadašnji svjetski prvak u ovom sportu, Modasin Fabris, nije krio oduševljenje uslovima u Ulcinju, pa je, za svoju dušu, na ušću Bojane u more 2011. godine izvodio bravurozne akrobacije i preskakao taksi-brodove dok su ga zapanjeno posmatrali turisti i mještani!?

kitesurf.jpg

“To je sve čisti adrenalin, od početka do kraja. Ovo je sport u kojem dobiješ snagu jako brzo i adrenalin te ćera sve više i više. Kada te preplavi možeš ostati šest do sedam sati u moru, a da to ni ne primjetiš. Naravno, tu je i želja za dokazivanjem i rušenjem vlastitih granica”, kaže jedan od vlasnika “Dolciniuma”, prvog kajtsurfing kluba u Crnoj Gori, Ćazim Hodžić. On ističe da je gotovo postalo pravilo da ko jednom vidi kajtsurfere, želi da isproba ovaj sport. “Još jedna prednost je što za to nijesu bitne godine – bitno je samo da znate plivati i da imate dovoljno snage da upravljate kajtom. Osim, dakle, zabave i adrenalina, on daje i odličnu kondiciju”, napominje Hodžić.

Screen_Shot_2013-10-08_at_11.17.37_PM.png

Zato je ovaj sport postao veoma popularan u Ulcinju, pa već na Velikoj plaži i Adi ima tokom ljeta desetak mjesta na kojima se može učiti kajtsurfing. A na svakom od njih je besplatan parking, dok su cijene pića i iznajmljivanja plažnog mobilijara veoma povoljne. “Veoma je značajno što se ta aktivnost obavlja na prostoru koji je Spomenik prirode i koji je zaštićen svim urbanističkim planovima. Ekspanzija kajtsurfinga na Velikoj plaži je dokaz da je pravilnom valorizacijom resursa zagarantovana dobit na dugi rok”, saopšteno je iz ekološke organizacije “Zeleni korak”.

Kajtsurfing je stoga već postao jedan od najinteresantnijih motiva za dolazak u Ulcinj. Na svim sajmovima u zemlji i inostranstvu, kako su nam kazali u lokalnoj Turističkoj organizaciji, veliko je interesovanje za kajtsurfing na Velikoj plaži. Precizne podatke nije moguće imati, ali se procjenjuje da je samo u prošloj godini oko deset hiljada avanturista surfovalo u ulcinjskom primorju. “Svi se oni slažu da je ovo najbolje mjesto za kajt u cijeloj Evropi”, kaže Hodžić dodajući da poslije nekog vremena kajtsurfing postaje način života.

Proslavljeni srpski i jedan od najbolji kajtsurfera na svijetu Boris Judin najavio je da će ovog ljeta na ulcinjskoj rivijeri biti organizovana međunarodna trka. “I ne brinite više za budućnost kajta. Za dvije ili tri godine ovdje ćete istovremeno gledati i po 500 zmajeva u vodi”, tvrdi on. (Mustafa Canka, Monitor/mne.ul-info.com)

PODIJELI