Print this page

Veliki pad cijene bitcoina

U toku  je nova "korekcija" na tržištu kriptovaluta. Bitcoin je u subotu izgubio petinu svoje vrijednosti, a rasprodato je gotovo milijardu dolara vrijednosti svih kriptovaluta.

Čini se da je sve potaknuto makroekonomskom neizvjesnošću usljed nesigurnosti oko omikron varijante COVID-19, a kada je odjednom prodaja počela nastala je lavina rasprodaje u želji investitora da profitiraju na dosadašnjem istorijskom rastu vrijednosti kriptovaluta.

U jednom trenutku je vrijednost pala na 46.583 dolara/BTC. U odnosu na istorijsku visoku vrijednost iz 10. nivembra ove godine, kada se bitcoinom u jednom trenutku trgovalo po cijeni većoj od 69.000 dolara/BTC, vrijednost je pala za trećinu.

Na temelju platforme podataka o kriptovalutama Coingecko, tržišna kapitalizacija 11.392 vrsta kriptovaluta koje prati pala je za gotovo 15 procenata, na 2,34 biliona dolara.Ta je vrijednost nakratko prešla 3 biliona dolara prošlog mjeseca, kada je bitcoin dosegao rekordnih 69.000 dolara/BTC.

Tržišna kapitalizacija kriptovaluta označava ukupnu vrijednost svih vrsta kriptovaluta izraženu u dolarima tj. ukupna količina svih kriptovaluta x cijena u dolarima po svakoj kriptovaluti.

Danas se bitcoin stabilizovao na 48.000 - 49.000 dolara/BTC.


Izvor: index hr

PODIJELI

Tagged under