Da li ministar želi da ugasi turističke agencije?

Novi Zakon o turizmu i ugostiteljstvu pokazaće vrlo brzo svoje manjkavosti u praksi, tvrdi Žarko Radulović, predsjednik Crnogorskog turističkig udruženja.

Predstavnici CTU-a, kao najbitnijeg strukovnog udruženja u Crnoj Gori, prije tri godine su učestvovali u izradi pomenutog Zakona da bi finalni dio, dolaskom novog ministra, rađen bez konsultacija sa ljudima iz privrede. U prethodnih nekoliko dana imali smo priliku da se upoznamo sa konačnom verzijom novog Zakona i nažalost, ne možemo da se ne zapitamo da li je cilj ministra da ovakvim rješenjima ubrza gašenje turističkih agencija”, pita Radulović.

Prema njegovim riječima, poslovanje turističkih agencija se dodatno opterećuje rješenjem da se jemstvo obezbijeđuje putem neopozive bankarske garancije ili novčanog depozita na posebnom računu kod poslovne banke, a briše se mogućnost da se jemstvo može obezbijediti putem polise osiguranja.

Da je ministar bar jednom do sada organizovao sastanak sa predstavnicima turističkih agencija, saznao bi da je veliki broj turističkih agencija u Crnoj Gori kreditno zadužen, da većina ima hipoteke na nepokretnosti i da je gotovo nemoguće da ispune uslove banke za izdavanje garancije (da preduzeće u okviru koje posluje turistička agencija nema kreditnih zaduženja, da pozitivno posluju 3-4 godine unazad…)”, tvrdi Radulović.

Ističe da ovakvo rješenje čudi obzirom da do sada nikada nije bila aktivirana nijedna zakonom predviđena garancija za obeštećenje ili naknadu korisnicima usluga, a polisa osiguranja je dovoljno kvalitetno rješenje.

Od samog početka izrade ovog Zakona, insistirali smo da se jasno odredi da se privremeni objekti, kiosci sa hranom koji ne ispunjavaju minimalne tehničke uslove, izmjeste 100 metara od hotela i restorana koji rade tokom cijele godine. Nažalost, ministar ni za ovaj predlog nije imao sluha i njegovim dolaskom se neke ključne stvari za koje se godinama unazad zalažemo, vraćaju na staro”, navodi Radulović.

Tvrdi da e donošenje ovog Zakona trebalo da bude korak naprijed ka regulisanju nelojalne konkurencije i sive ekonomije, a ne ogromno, široko postavljeno štivo bez konkretnih rješenja.

Možda ministar misli da je za godinu dana od imenovanja savladao svu problematiku u turizmu i da poznaje ovu materiju mnogo bolje od nas, ipak, moramo da zaključimo da smo razočarani ovakvim pristupom i ignorisanjem rješenja koja godinama ponavljamo”, zaključio je Radulović.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja