Fešta od ruštula biće održana na Svetom Stefanu, kao i svake godine 01.06. u 19h.

Na inicijativu predsjednika Opštine Budva Marka Carevića sjutra u 12 časova biće organizovana radna akcija čišćenja tvrđave Mogren.

U ponedeljak 27. maja 2019. godine u vremenskom periodu od 16 do 24 časa, zabranjuje se saobraćaj svih vrsta motornih vozila na dionici Mediteranske ulice od ulice 22. novembra do Hotela „Avala“, tokom organizovanja ceremonije otvaranja XVIII Igara malih zemalja Evrope 2019 koja će se održati u Starom Gradu u Budvi.

Organizacioni tim Spark.me, koja je zakazana za 25. i 26. maj a koja se organizuje pod generalnim sponzorstvom kompanije m:tel i to po prvi put u Auditorijumu Porto Montenegra u Tivtu, je objavio ime novog govornika konferencije Spark.me 2019 – Džejson Miler (Jason Miller), direktor brend marketinga za EMEA region u kompaniji Microsoft. 

Turističko naselje “Slovenska plaža” biće domaćin Igara malih zemalja Evrope, najveće sportske manifestacije organizovane u Crnoj Gori. Od 26. maja do 2. juna, zelena oaza Budve biće pretvorena u Olimpijsko selo, gdje će biti smješteno oko 2000 sportista, trenera, službenih lica, predstavnika nacionalnih olimpijskih komiteta, novinara, volontera.

Na lokaciji uz gradsko šetalište, pored korita rijeke Grdjevica, gdje se do ove sezone nalazio poligon za karting, izvode se radovi na adaptacija dva pješčana odbojkaška terena. Riječ je o terenima gdje će se nadmetati ekipe u okviru Igara malih zemalja, koje se 27.maja svečano otvaraju. Ceremonija otvaranja odvija se na bini koja se gradi ispred Staroga grada na Trgu slikara.

Vlada Crne Gore juče je donijela Odluku o utvrđivanju minimalne zarade. Na predlog Socijalnog savjeta, minimalna zarada povećana je na 222 eura, u neto iznosu.

Više od 90 jedinica krvi prikupljeno je u velikoj jubilarnoj humanitarnoj akciji “Daj krv, spasi život” , koju proteklih deset godina organizuju Društvo dobrovoljnih davalaca krvi “Radivoje Pima” i kompanija Megapromet. Domaćin alcije bio je shoping centar “TQPlaza”.

Komunalno preduzeće Budva je na 30 lokacija na potezu Budva-Petrovac postavilo kante za selektivno odlaganje plastike, koje su donirane u sklopu projekta Budva Zero Waste City.

Ministarstvo ekonomije je u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti raspisalo Javni konkurs za izbor logotipa i slogana nacionalnog brenda Crne Goresa ciljem upotpunjavanja vizuelnog identiteta države.

Iako je Opština sa svoje strane šetališta Planom privremenih objekata kao ponudu ukinulo luna parkove, od toga nije odustalo JP Morsko dobro, pa je na samoj obali ponovo odboreno postavljanje sličnih, ni malo reprezentativnih , sadržaja. Jedan od takvih je na zelenoj površini kod Vile Manojlović. Da li je Budvi ovo zaista potrebno za privlačenje turista, ili ...

Budvansko šetalište i dalje nije u reprezentativnom izdanju.

Parking servsis doo Budva započeo je asfaltiranje parking platoa kod gradske Pošte. Ovim se nastavljaju radovi na uređenju parkirališta. Iako u gradu je otvoreno nekoliko novih parking prostora, ipak nedostatak parkinga je više nego ikad izražen, jer gotovo da nema slobodnog i besplatnog parkirališta u gradu. Osim toga svaka od ustanova, pa cak i Mitropolija crnogorsko primorska postavila je rampe i time ispred svojih objekata zabranila slobodan parking.

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u subotu, 18.maja održano je Opštinskotakmičenje recitatora. U takmičarskom dijeluučestvovali su učenici tri osnovne škole napodručju opštine Budva: OŠ “Stefan MitrovLjubiša”, “Druga osnovna škola” i OŠ “MirkoSrzentić” iz Petrovca, kao i učenici JU SMŠ “Danilo Kiš”. Recitatori, njih 25, takmičili su se u tri kategorije: od prvog do petog razredaosnovne škole - devet recitatora, zatim od šestog do devetog razreda - 10 recitatora i u srednjoškolskoj kategoriji šest recitatora. Žiri u sastavu: Svetlana Ivanović, Predrag Zenović i Marija Majkić Ivetić donijeli su odluke o najboljimtakmičarima. Prva tri mjesta u kategoriji od 1. do5. razreda osvojili su: Leona Vujanović, Anastasija Rajković i Darija Lautašević. U kategoriji od 6. do 9. razreda nagrađeni su: Sofija Stanišić, Lara Pejović i Petra Vujanović, a u srednjoškolskoj kategoriji kao najbolji recitatoriizdvojili su se: Marija Vlaović, Damjan Vujačić i Jovana Bubanja.

Protokol o bratimljenju Službe zaštite i spašavanja Budve i Službe zaštite i spašavanja njemačkog grada Biberach-a potpisan je juče.

Opština Budva pune dvije godine na svome sajtu ne objavljuje koliko iznose zarade lokalnih funkcionera.

Fondacija Budva uzima učešće na treningu i edukacijama koje se održavaju u Bratislavi, sa temom ‚‚Radna prava mladih, pojave koje ih ugrožavaju i mehanizmi zaštite‚‚.

JU Narodna biblioteka Budve organizujeopštinsko takmičenje recitatora u subotu, 18.maja sa početkom u 17h. U takmičarskom dijeluučestvovaće učenici tri osnovne škole napodručju opštine Budva: OŠ “Stefan MitrovLjubiša”, “Druga osnovna škola” i OŠ “MirkoSrzentić” iz Petrovca, kao i učenici JU SMŠ “Danilo Kiš”. Recitatori će se takmičiti u tri kategorije: od prvog do petog razreda osnovneškole takmiči se devet recitatora, zatim od šestog do devetog razreda takmiči se 10 recitatora i u srednjoškolskoj kategoriji šestrecitatora.

“Predsjednik Opštine Budva Marko Carević opredijelio je sredstva za pomoć u organizaciji majskih svečanosti maturanata SMŠ „Danilo Kiš“, donirajući ulaznice za „Matursku zabavu“ za 177 maturanata generacije 2018/2019. 

Međunarodni konkurs za urbanističko-arhitektonsko rješenje šetališta u Budvi može biti novi impuls uobličavanja urbanizacije i izgleda grada, zaključeno je na panelu koji je na ovu temu organizovan na festivalu investicija FREI 2019 u Budvi.

Imajući u vidu da je parking prostor oko JZU „Dom zdravlja“ Budva nedovoljan za veliki broj pacijenata koji imaju potrebu za zdravstvenom zaštitom u toku turističke sezone, te posebno imajući u vidu čestu hitnost zdravstvenih intervencija neophodno je u što kraćem roku osloboditi parking prostor oko JZU „Dom zdravlja“ Budva koji trenutno služi za odlaganje i držanje nepropisno parkiranih i uklonjenih vozila, saopštili su iz budvanskog odbora Crnogorske.

Da je Budva omiljena destinacija gdje zaljubljeni vole da stanu na ludi kamen, svjedoči i podatak matične službe, da je tokom prošle godine sklopljeno 232 braka.

Opština Budva blokirala je sajamski kompleks u Budvi, vlasništvo kompanija koje kontroliše biznismen Duško Knežević. Na nepokretnostima u vlasništvu firmi firmi Expo Budva i „Expo invest“ upisana je hipoteka zbog poreskog duga od 120 hiljada eura.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma konstantno nastoji da u propise i zakonska rješenja uvrsti pravila koja licima sa hendikepom makar formalno omogućavaju život dostojan svakog građanina Crne Gore, kazao je prvi čovjek te institucije Pavle Radulović.

Komunalna policija zakazala je za danas u 9 časova rušenje plažnog bara “Zoff Fish’s Bar” na Kamenovu, nakon što je prije tri sedmice akcija odložena, jer se vlasnik lokala Zoran Kovačević polio beznzinom i zaprijetio da će zapaliti plinske boce i kompletan prostor dići u vazduh. Policija, koja je pružala asistenciju odložila je tada rušenje, a Kovačeviću se od tada nalazi u lokalu, za koji tvrdi da je njegov dom, jer nema gdje da živi.

Opštinskom odlukom o komunalnom redu od danas bi trebalo da budu obustavljeni građevinski radovi u najatraktivnijem dijelu metropole turizma, onom uz samu obalu.

U okviru priprema za organizaciju i promotivnih aktivnosti Igara malih zemalja Evrope, koje će se od 27. maja do 1. juna održati u Crnoj Gori, Crnogorski olimpijski komitet organizuje Olimpijski karavan u Budvi.

Od danas počinje upis mališana u vrtiće Javne predškolske ustanove " Ljubica Jovanović - Maše" za školsku 2019/20 godinu.

Turistička organizacija opštine Budva će, shodno odluci Vlade Crne Gore broj 07-1038 od 22.03.2018. godine i odluci Skupštine opštine Budva broj 10-717/1 od 27.12.2018. godine, započeti sa naplatom izletničke takse od ponedjeljka 20.05.2019. godine.

Ministarstvo ekonomije Crne Gore objavilo je Javni poziv za pružanje standardizovane usluge mentoringa za mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnike koji se bave proizvodnjom i uslugom.

Shodno odluci Ministarstva unutrašnjih poslova, a u cilju što efikasnijeg i kvalitetnijeg pružanja usluga građanima, u područnim jedinicama i filijalama za građanska stanja i lične isprave u Podgorici i primorskim gradovima radiće se produženo.

Konstrukcije za semafore postavljena je na najrizičnijoj raskrsnici na gradskom bulevaru, kod zgrade Opštine. Međutim, još se čeka na instalaciju uređaja, kako bi bili pušteni u funkciju. 

Radovi na uredjenju šetališta i dalje traju. Iako su u gradu brojne grupe turista, praksa iz ranijih godina se ponavlja, da im dobrodošlicu uvijek prvo požele gradjevinske mašine. Ovako je juče izgledalo šetalište - najprometniji dio kod gradske pošte.

Mitropolija crnogorsko primorska postavila je rampu na parkingu ispred crkve asveta Petka, pored gradske kapele.

Devetogodišnja Sara Grejs Ivanović osvojila apsolutno prvo mjesto na Internacionalnom takmicenju pijanista održanom od 3.do 5. maja u Sarajevu . 

Javno preduzeće Morsko dobro objavilo je juče javnog poziva za zakup lokacija za sportsko rekreativne aktivnosti na vodi na području Budve.. Lokacije se prema Programu izdaju na pet godina.

Infrastruktura, saradnja i poštovanje prirode ključni su preduslovi za održivi razvoj turizma, poručeno je tokom panela održanog u okviru prvog dana četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

A da su zaposlenima u Opštini novom gradskom upravom obezbijeđeni bolji uslovi, počev od plata, koje su među najveće u Crnoj Gori  (prosječna martovska bila oko 600 eura), svjedoče i dva javna poziva koje je raspisala lokalna uprava.

Sekretarijat za privredu Opštine Budva poziva sve sugradane i privredna društva koji vrše ill su zainteresovani za pružanje usluga smještaja turista da registruju svoje smještajne kapacitete kako bi mogli biti kategorisani.

Kraj aprila i početak maja u Budvi su obilježile “Karnevalske majske večeri”, drugi put organizovane od strane Turističke organizacije opštine Budva, uz podršku lokalne samouprave i nevladine organizacije “Feštađuni”.
Prema podacima turističke organizacije tokom protekle sedmice u Budvi je boravilo oko 17000 turista, što je za 27% više u odnosu na prošlu godinu. Više od 95% je inostranih.

Šta zaposleni u Opštini rade u svojim kancelarijama, neće biti snimano video kamerama, već će se pod video nadzorom naći, hol u prizemlju, stepenice, kao i zajednički nekancelarijski porostori u prizemlju i na prvom spratu zgrade lokalne samouprave. To je propisano Procedurom o načinu sprovođenja video nadzora, koju je donio predsjednik Opštine Marko Bato Carević.

Javno preduzeće “ Morsko dobro” se pohvalilo da su u zoni kojom gazdje uklonjeni privremeni objekti koji nijesu predvidjeni petogodišnjim Programom. Pogledajte “uspjeh” inspekcije Ministarstva održivog razvoja, uz podsjećanje da su u dijelu šetališta ispod Pošte zadtžano 20 privremenih objekata, medju kojima i šest otvorenih diskoteka. Da li Budva zaista nije vašarište ove sezone? 

Pokrenuta jedinstvena turistička inicijativa „Kreativna istorija Balkana”

Opština Budva zaključiće danas sa njemačkom kompanijom WTE iz Esena i austrijski koncern EVN, protkol o saradnji kojim su definisani konkretni uslovi za ostanak inostranih partnera da u narednih godinu upravljaju postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica. Protokolom će biti dogovoreno da Opština Budva na ime investicionog ulaganja uplati 3.5 miliona eura, te još 800 hiljada eura za održavanje kolektora u narednih godinu, kao i da bude formirana zajednička komisija, koja će u roku do tri mjeseca utvrditi tačan iznos koliko je novca utrošeno u izgradnju postrojenja te kanalizacione mreže i ispusta.

U pratnji poznatog slovenačkog ornitologa Boruta Štumbergera, oko dvadesetak ljubitelja posmatranja ptica, pretežno iz Švajcarske, ovog vikenda posjetili su i rezervat prirode Solila. Mnogi od njih na ovom lokalitetu su bili prvi put i prenijeli izuzetno pozitivne utiske o Solilima i vrstama ptica koje su vidjeli.

Radovi na zamjeni betonskih ploča na glavnom šetalištu privode se kraju. Nažalost ova promenada ni u malo reprezentativnom izdanju dočekuje sezonu

Kompanija „Adriatic properties“, grčkog biznismena Petrosa Statisa moći će da gradi novi hotel „Kraljičinu plažu“, heliodrom, proširi vile u Miločerskom parku, adaptira administrativnu zgradu i večeraj naspram grada hotela „ Sveti Stefan“ u apartmane, izgradi garažu, dječje igralište, teniske terene... Sve ovo stoji u urbanističko tehničkim uslovima (UTU), koje je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo Vladinoj firmi Hotelsko turističkom preduzeću „Miločer“ i Adriatic properties - u za 29 lokacija od Pržna do Svetog Stefana, na 35 hektara koliko objedinjuje budući hotelski rizort „Miločer“.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević zajedno sa gospodinom Sašom Popovićem, portfolio menadžerom za klimu i životnu sredinu gospodinom Cvetkom Pajkovićem, predsjednikom odbojkaškog saveza Crne Gore zasadili su tri sadnice povodom obilježavanja Dana planete Zemlje i početka zelenih Igara malih zemalja Evrope .

Vlada je usvojila Informaciju o nastavku realizacije Programa „Stop sivoj ekonomiji“ u 2019. godini. Prilikom predstavljanja Informacije navedeno je da će nosilac Programa u 2019. godini biti Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a realizovaće ga Zavod za zapošljavanje Crne Gore u saradnji sa Poreskom upravom, Upravom za inspekcijske poslove, Upravom policije i Upravom carina. Učesnici programa će biti 190 lica iz evidencije Zavoda za zapošljavanje koja će programske aktivnosti sprovoditi u trajanju od osam mjeseci.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević doniraće danas svoju četvrtu zaradu od kada se nalazi na mjesto prvog čovjeka Budve porodici Vicković iz naselja Pobori.

Dan planete Zemlje obilježen je juče u Budvi, akcijom čišćenja i uređenja prostora ispod Jadranskog sajma. Ekološkoj akciji koju je pokrenulo JP Morsko dobro, pridružila se i nevladina organizacija Eko Centar Budva, ojačana sa najmlađom i najvažnijom snagom - tridesetoro djece iz vrtića "Ljubica Jovanović Maša".

Bedemi grada Budve otvoreni su za posjetioce od 17. aprila Cjena ulaznice je 2€, a u cijenu je uračunata broušura o istorijatu bedema koju zainteresovani posjetioci mogu dobiti na engleskom, ruskom, srpskom/crnogorskom, a uskoro i njemačkom jeziku. Radno vrijeme Bedema grada Budve je od 10 do 18 časova, a od juna će ono biti produženo do 20 časova.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je danas nastavilo sa obilježavanjem međunardonog Dana Planete Zemlje, i to akcijama u opštinama Herceg Novi, Bar i Ulicnj.

Tri Tesla punjača za električne automobile postavljena su u marina za superjahte i nautičkom naselju Porto Montenegro – eletrična vozila, zbog činjenice da su ekokoški prihvatljiva, u svijetu su prepoznata kao automobili budućnosti.

Služba menadžera Opštine Budva i Opština Budva pristupili su izradi projekata SENIOR KARTICA, sa kojom će najstariji sugrađani biti u mogućnosti da ostvare brojne popuste i uštede.

Udruženje šefova kuhinja Crne Gore u saradnji sa ostalim strukovnim udruženjima organizuju tradicionalno Državno prvenstvo ugostiteljskih radnika Crne Gore, koje će bitiu održano 23. i 24. aprila u Turističkom naselju "Slovenska plaža".

Forum kapetana giga jahti koji je održan u Porto Montenegru, okupio je proteklih tri dana neke od najistaknutijih svjetskih kapetana brodova dužih od 80 metara, ali i predavača superjahting industrije – predstavnike Feadship-a; avangrardnog dizajnera superjahti Igora Labanova; eksperta Polar Coda – kapetana Chris Shaefer-a, kao i tim švajcarske kompanije Swiss Ocean.

Odogovor Opštine Budva da li je saglasna na izmjene Plana privremenih objekata za zonu morksog dobra - period 2019. - 2023., koji joj je uputilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma biće upućen nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije. Podsjećamo na zahtjev JP "Morsko dobro" , resorno ministarstvo praktično je na šetalište " vratilo" svih 20 izbrisanih privremenih objekata - šest diskoteka na otvorneom i 14 lokala brze hrane i trogovačkih radnji, a pored toga dodalo i ugostiteljske terase na Ričardovoj glavi i Slovenskoj plaži.

Povodom predstojećih praznika, najveća hotelska grupacija u Crnoj Gori - HG „Budvanska rivijera“, u čijem sastavu posluje pet hotela: „Slovenska plaža“, „Mogren“, „Aleksandar“ u Budvi, „Palas“ i „Castellastva“ u Petrovcu, pripremila je specijalnu ponudu u svim hotelima po vrlo povoljnim cijenama.

Dan Planete Zemlje obilježava se ekološkim akcijama svakog 22. aprila. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore već tradicionalno, u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama, školama i drugim ustanovama organizuje akcije čišćenja i uređenja morskog dobra. Ove godine realizovaće se sledeće akcije:

Izgradnja atmosferskog kanala koji će riješiti problem poplava u Mediteranskoj ulici za vrijeme kiša, ušla je u završnu fazu. Projekat vrijedan 250 hiljada eura, koji finansira Opština Budva privodi se kraju i očekuje se da će asfaltiranje ulica , biti završeno do kraja sedmice.

Izvidjački odred “Budva” bio je domaćin prvom kolu Izviđačke lige, koje je proteklog vikenda održano u Sutomoru. Više od dvije stotine članova Saveza izviđača Crne Gore tokom tri dana takmičenja, koje se odvijalo pod sloganom “Čuvajmo šume”, pokazali su svoje znanje iz čvorologije, ekologije, pakovanja ranca, sakrivanja poruke kurira, djelova uniforme i pripreme obroka, a potom su položili izviđački zavjet i dobili svoju prvu maramu.

Na Jadranskom sajmu u Budvi od 16. do 20. aprila na programu je 37. Nautic show – Sajam nautike, opreme za sport, kamping i rekreaciju.

Poznati Beer fest biće organizovan ovoga ljeta u Budvi. Ugovor Opštine Budva i Beer fest Beograd biće zaključen u četvrtak, kada će biti objavljene sve pojedinosti.

Pročitajte koja taksi udruženja mogu ove godine obavljati taxi prevoz u Budvi:

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je da će predložiti da otvoreni šankovi na šetalištu u Budvi ostanu na toj lokaciji još ovu sezonu, ali pod određenim uslovima.

Turistička organizacija opštine Budva je učestvovala na prezentaciji turističke privrede Crne Gore u Kijevu koja je održana 11-12. aprila, u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, a u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Ukrajini i turističkom privredom.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić otvorio je u Bečićima, VIII Međunarodnu konferenciju pomorskih nauka (8th International Maritime Science Conference - IMSC), čiji su glavni organizatori Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore i Pomorski fakultet Univerziteta u Splitu.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zaključno sa 30. martom naplatila je 167.441,54 eura na ime boravišne takse, što je za gotovo 50 hiljada eura više nego u istom periodu lani.

Opština Budva zaključila je ugovor sa podgoričkom firmom "Art Gloria" kojoj će biti povjereno pružanje usluga čišćenja službenih prostorija i toaleta u zgradi Opštine, kao i kancelarija van zgrade a koje koriste opštinske službe. za ovu uslugu Opština će platiti tokom ove godine 35 hiljade eura.

Kontrolori JP za upravljanje morskim dobrom evidentirali sudanas lokacije na Slovenskoj obali sa kojih je urbanističko-građevinska inspekcija Ministartsva održivog razvoja i turizma ukolonila privremene objekte.

Građevinska inspekcija sa izvršnom službom došla da uklanja privremene objekte u zoni morskog dobra na šetalištu, zakupci se okupili i ne dozvoljavaju akciju

Radovi na gradnji parapeta na zelenim površina ispred ugostiteljskih objekata Palma i Demižana, počeli su juče. Opština je ovim nastavila uredjenje kontakt zone Staroga grada.

Javno preduzeće Morsko dobro ponovilo je tender za zakup 17 budvanskih plaža od Jaza do Buljarice koje u prvom javnom pozivu nijesu dobile zakupce. Pogledajte koja kupališta su ponovo ponuđena :

Devet RC44 timova, od 10. do 14. aprila, će debitovati u akvatorijumu Porto Montenegra i Boke Kotorske, a cijela jedriličarska javnost će očekivati svjetske rezultate iz Crne Gore!

Budvanski odbor Gradjanskog pokreta URA zatražio je od Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da pokrene istragu protiv grčkog biznismena Petrosa Statisa. Član budvanske URA Blažo Radjenović pozvao je premijera i ministra turizma da raskinu, kako je naveo, štetan ugovor o zakupu grad hotela Sveti Stefan, Bile Miločer i Kraljičine plaže. 

Gradnja infrastrukuture za novi hotel u Petrovcu i dalje traje, zbog čega je ulica raskopana, a građanima onemogućen pristup kućama

Opštinska Služba za naplatu komunalija tokom marta zaključila je pet ugovora o izmirivanju naknade za uređenje gradsko - građevinskog zemljišta ukupne vrijednosti 1.2 miliona eura.

Memorandum o saradnji i realizaciji Igara malih zemalja Evrope potpisali su sinoć predsjednik Opštine Budva Marko Carević i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

Nakon detaljnog pregleda izlagačkih štandova i uvida u ostale segmente ekspozicije izlagača na 43. Sajmu namještaja i 13. Sajmu umjetnina, žiri je je donio sljedeću odluku:

Posebna priznanja se dodjeljuju sledećim izlagačima:

Morsko dobro raspislao je juče tender za zakup 37 ugostiteljskih terasa u Budvi. Javno nadmetanje biće organizovano 19. aprila. Predmet javnog poziva je zakup zemljišta u državnoj svojini za postavljanje terasa ugostiteljskih objekata u zoni morskog dobra u opštini Budva prema Programu privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019-2023. god. koji je donijelo Ministarstva održivog razvoja i turizma.
Pogledajte o kojim terasama je riječ :

Ove dvije međunarodne sajamske manifestacije svečano je otvorio direktor Jadranskog sajma dr Rajko Bujković. Svoje obraćanje otpočeo je izražavajući zadovljstvo činjenicom da su svi prostori, i spoljašnji i unutrašnji, i ovoga puta zakupljeni, što svjedoči o opravdanosti manifestacije, i njenom velikom komercijalnom značaju.

Delegacija Opštine Budva čiji su članovi bili godspodin Krsto Niklanović, gospođa Sanja Vojnić i gospodin Mladen Mikijelj prisustvovali su danu Opštine Kamnik.

JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u okviru festivala “Male morske pjesme i priče” danas organizuje radionicu na temu “Čuvajmo more da nam duže traje”, koja će biti održana od 17-19 sati u Narodnoj biblioteci u Budvi.

Radovi na gradnji atmosferskog kanala na kružnom toku, koji su trebali da budu gotovi početkom fenruara i dalje traju. Vozači moraju imati strpljenja zbog zastoja koji se javljaju u dnevnim špicevima.

Samo desetak dana od kada je asfaltirana ulica u Lazima, asfalt je na pojedinim mjestima probijen. Na fotografijama, koje su redakciji Primorskih novina poslali čitaoci, vidi se da je trava probila asfaltnu podlogu.

Na Jadranskom sajmu u Budvi od danas se održava 43. Sajam namještaja, opreme za domaćinstva, poslovne prostore i unutrašnju dekoraciju i 13. Sajam umjetnina – Art Expo.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović je na Kolegijumu dao nalog svim načelnicima centara i odjeljenja bezbjednosti na teritoriji Crne Gore da, u cilju jačanja partnerskih odnosa građana i policije, organizuju redovne prijeme građana.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carevića danas će u naselju Lazi uručiti Tatijani Vujačić svoju platu.

Preduzeće "Pogrebne usluge" je od osnivanja do 2017 godine izradilo 258 grobnica, u 2017 i 2018 izrađeno je još 51 jednostrukih grobnica i 5 duplih grobnica. Kako je "Primorskim novinama" rečeno od ukupnog broja grobnih mjesta ostalo je još slobodnih 38 jednostruka i 1 dupla grobnica.

Postavljeni usporivači brzine u ulici Žrtva fašizma (Obilaznica) u blizini dječjeg igrališta.

Upis u prvi razred osnovne škole počinje danas.Kako su saopštili iz Ministarstva prosvjete Upisuju se djeca rođena 2013. godine tj. djeca koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini. Napominjemo da od prošle godine važi teritorijalni princip, što znači da su za svaku školu određena pripadajuća naselja/ulice.

Javno preduzeće Morsko dobro ponovo je raspialo tender za zakup hotelskih kupališta, koja niejsu izdata u zakup na prvom tenderu.

Budvanski parlament jednoglanso je dao zeleno svjetlo da se Društvu dobrovoljnih davalaca krvi "Radivoje Pima" ustupe opštinske prostorije u kompleksu TQ Plaza.

Kompanija doMEn d.o.o i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore i ove godine organizuju doMEn kup, takmičenje u programiranju za učenike osnovnih i srednjih škola. Ovogodišnji, drugi po redu, doMEn kup počinje u subotu, 6. aprila, a takmičenja će se održati u tri kruga: 6. aprila, 13. aprila i 20. aprila.

U Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u Budvi održan je sastanak predstavnika Poreske uprave Crne Gore i predstavnika Javnog preduzeća. Cilj sastanka bio je postizanje dogovora oko podrške Javnog preduzeća u realizaciji planiranih ciljeva Poreske uprave za vrijeme pripreme i praćenja turističke sezone 2019. godine.

Odbornici lokalnog parlamenta danas će raspravcljati o građanskoj incijativi koju je potpisalo 606 građana, a kojom se traži izmjena Programa privremenih lokacija na prostoru ispred jadranskog sajma.

“Obavještavamo javnost da će sjutra 29. marta biti totalna obustava saobraćaja u naselju Blizikuće i u Lovćenskoj ulici”, rečeno je iz Sekretarijata za komunalno - stambene poslove.

U Budvi je danas održana konferencija za medije povodom završetka projekta DIRECT – Budimo otporni na nepogodetokom koje su predstavljeni glavni rezultati projekta, koji je realizovan u Crnoj Gori, Sloveniji i Češkoj, a koji je imao za cilj unapređenje pripremljenosti lokalnih zajednica, institucija i službi za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode. Na konferenciji su govorili predstavnici partnera na projektu –Radomir Šćepanović, načelnik Direkcije za operativne poslove u Direktoratu za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, Miran Štular, predstavnik Vatrogasno spasilačke službe Kranj, Tomaš Prinosil, predstavnik Vatrogasno-spasilačke brigade Moravsko-Šleskog kraja i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra.

Stanari kuća i zgrada u dijelu naselja Podkošljun, jutros su na sat vreman automobilima blokirali ulicu Kanjoša Macedonovića, u znak protesta jer Opština godinama unazad odbija da asfaltira i postavi uličnu rasvjetu ka njihovim domovima.

U parku ispred Crvene zgrade, napravljeno je drugo vježbalište na otvorenom - projekat koji su finansirali Opština Budva i Turistička organizacija vrijedan 40.000 eura.

Opština Budva prvorangirala je ponudu podgoričke kompnije " Grand design" , na tenderu za nabavku montažno demontažnih tribina za smještaj publike.

Predsjednik Opštine Budva gospodin Marko Bato Carević primio je predstavnike Asocijacije Turskih Biznismena i Investitora Crne Gore.

Budvanski Sekretarijat za urbanizam i dalje ne izdaje urbanističko tehničke uslove, poa sugrađani moraju za ovaj ključni dokument u proceduri dobijanja zelenog svjetla za gradnju da idu u Podgoricu. Iako je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović najavio da će Budva ponovo početi da izdaje UT uslove, opštinska služba to još ne čini.

U želji da podstakne unapređenje kvaliteta prezentacije, Jadranski sajam dodjeljuje priznanja EXPO TROPHY najuspješnijim izlagačima 45. Sajma hrane 28. Međunarodnog sajma turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo – METUBES i 24. Sajma ekologije

Crna Gora će od 27. maja do 1. juna ove godine biti domaćin Igara malih zemalja Evrope.

Završeno je asfaltiranje u naselju Podkošljun, Beogradska ulica. Dužina koje je asfaltirana je 450 metara.

U organizaciji JU Narodne biblioteke Budve i JU Muzeja i galerija Budve, u subotu 23. marta u 19h u Modernoj galeriji, biće upriličen razgovor na temu „Predmeti, gradovi, ljudi“ sa direktorom Muzeja dizajna u Londonu Dejanom Suđićem. O savremenoj arhitekturi i dizajnu sa Suđićem će razgovarati dr Predrag Zenović.

Direktor Jadranskog sajam dr Rajko Bujković kazao je da ove godine Sajam prirprema i realizuje sajamske manifestacije u specifičnim uslovima.

Izvršena je restauracija glavnih gradskih vrata na Starom gradu. Takođe su skinuta vrata od Pizane kako bi i ona bila restaurirana.

Na Jadranskom sajmu danas će biti otvoreni 45. Sajam hrane , 28. Međunarodni sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo – METUBES i 24. Sajam ekologije

U jutarnjim časovima biti danas počinje asfaltiranje Beogradske ulice u naselju Podkošljun.

Novo oštećenje na cjevovodu “Regionalnog vodovoda” prokzrokovalo je obustavu snabdjevanja vodom potrošača u naseljima: Prijevor, Svinjišta, Seoce i Jaz.

Povodom obilježavanja "Dana Planete Zemlje" 2019. godine Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom poziva zainteresovane lokalne NVO da predlože aktivnosti za zajedničku realizaciju povodom promovisanja međunarodne manifestacije "Dan Planete Zemlje" . godine. Pravo učešća na ovom Pozivu imaju lokalne nevladine organizacije registrovane u Crnoj Gori, isključivo sa sjedištem u primorskim opštinama (Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj), odnosno opštinama obuhvaćenim zonom morskog dobra.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u saradnji sa NVO “Zelena mreža – Green net” je tokom protekle sedmice realizovalo četvrtu u nizu aktivnosti sakupljanja i selektovanja otpada iz mora sa izabranih plaža, u okviru projekta “WELCOME”, Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru.

Porto Montenegro organizuje 8. Dan otvorenih vrata - mini sajam sezonskog zapošljavanja, u petak, 22. marta, u prostorijama Porto Montenegro Jahting Kluba (nekadašnji Dom vojske), od 10:00 do 17:00h.

Na poziv Predsjednika Opštine Budva, Marka Carevića, u dvodnevnoj posjeti našem gradu boraviće Dejan Suđić koji predstavlja vodeće ime u svijetu u oblasti dizajna i arhitekture.

Mediteran reklame i sekretarijat za komunalno stambene dijelatnosti postavljaju 8 pametnih klupa na solarno napajanje

Da li ce ostati šankovi na šetalistu, odlučiće kolegijum ministarstva održivog razvoja sjutra, nakon što je danas u Budvi održan sastanak ministra Pavla Radulovića, predsjednika Opštine Marka Bata Carevića, direktora JP Morsko dobro Predraga Jelušića i predstavnika diskoteka.

Roditelji djece Osnovne škole "Mirko Srzentić" u Petrovcu ponovo su se juče su se okupili ispred te obrazovne Ustanove, jer su, kako navode, i dalje pri svom zahtjevu da direktor Škole bude Ivana Kurtović.

Generalni sekretarijat Vlade raspisuje konkurs za učenike crnogorskih osnovnih i srednjih škola povodom obilježavanja Dana Evrope.

Mreža mladih Pokreta za Promjene iz Budve nastavila je sa donacijama u svojoj opstini.

Unaprijeđeni sistem eParticipacije - elektronski servis za javne rasprave na strateška dokumenta i zakone koje donosi Vlada Crne Gore, na Portalu e-uprave (http://www.euprava.me/eparticipacije), od danas je u funkciji.

Potpredsjednik Crnogorske Miodrag Čučka izjavio je da je pitanje privremenih lokacija u Budvi već odlučena stvar i da usvojeni plan treba sprovesti do kraja.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović pozvaće danas na sastanak predstavnike Opštine Budva, JP Morsko dobro i zakupce kako bi se riješio status šest otvorenih šankova na budvanskom šetalištu.

Roditelji učenika petrovačke OŠ" Mirko Srzentić" okupiće se ponovo jutros u 8 časova u školskom dvorištu, nezadovoljni odlukom Ministarstva prosvjete koje je imenovalo Miodraga Šćepanovića za novog direktora te javne ustanove.

Turistički koordinacioni centar država Centralne i Istočne Evrope i NR Kine (China - Central and Eastern European Countries Tourism Coordination Center) sa sjedištem u Budimpešti osnovao je nagradu Marko Polo, koja će se prvi put dodijeliti ove godine. U pitanju je zajednički projekat Narodne Republike Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (16+1).

Organizacioni tim Spark.me, jedne od najvećih marketinških konferencija u Jugoistočnoj Evropi, koja je zakazana za 25. i 26. maj, i koja se po prvi put organizuje u Auditorijumu Porto Montenegra u Tivtu, je otvorio prijave za takmičenje za zvanične blogere Spark.me 2019 konferencije. Bitno je napomenuti da blogeri nisu ograničeni samo na tekstualni format, već mogu koristiti i zvučne (podkast) i video (vlog = “video blog”) zapise.

Juče je predsjednik opštine Budva Marko Carević, zajedno sa svojim saradnicima, sekretarom za investicije g. Mladenom Mikijeljom, sekretarom za zaštitu imovine g. Nikolom Plamencem, načelnikom službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta g. Ninom Kaluđerovićem održao je sastanak sa predstavnicima firmi V.A.S. Invest d.o.o. Budva, Boticelli Land Development d.o.o. Budva i Ava Development d.o.o. Budva.

Vlada Crne Gore donijela je Uredbu o kriterijumima i postupku za utvrđivanje godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca i Odluku o izmjenama Odluke o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za 2019. godinu.

U cilju uvida u rad i problema sa kojima se suočava lokalno Komunalno preduzeće, predsjednik Opštine Budva Marko Carević obišao je njihovu ispostavu u naselju Vještica.

Hemijsko tretiranje palmi započelo je juče i time borba za očuvanje preostalih zdravih stabala. Surlaš je desetkovao broj palmi na javnim površinama.

“I ove godine prema trenutnom stanju bukinga i informacijama privrede, možemo očekivati stabilan trend dobre posjete ruskih turista, kako individualaca, tako i organizovanih grupa koje dolaze u naš hotelski i privatni smještaj posredstvom tur-operatora” – istakla je Maja Liješević, direktorka Turističke organizacije opštine Budva na međunarodnom turističkom sajmu “MITT 2019”, koji se od 12. do 14. marta održava u Moskvi.

Zbog opravki na vodovodnoj mreži potrošači iznad hotelskog kompleksa “Admiral” (jedan broj stambenih zgrada) – naselje “Sveta Petka” neće imati vodu danas do 13:00.

Djeca nam iz škola neće izlaziti samo informisana, ali bez ideja. Nama su potrebni inovatori, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjem otvaranju projekta “Škole za 21. vijek”. Projekat, koji je danas zvanično otpočet potpisivanjem memoranduma između Britanskog savjeta, Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo, podrazumijeva da će u naredne tri godine biti dodijeljeno 4000 mikrobit džepnih računara, da će ih imati svaka osnovna škola u Crnoj Gori, da će biti obučeno 700 nastavnika za njihovo korišćenje, te da će se unaprijediti predmetni program Informatika sa tehnikom i raditi na kritičkom mišljenju u školama.

Atraktivno osmišljen sportsko-zabavni događaj Porto Montenegro zimske igre (Superyacht winter challenge) realizovan je tokom proteklog vikenda u Kolašinu za članove posade tivatske marine i njihove prijatelje.

“Budva je proteklih godina postala jedan od najznačajnijih ekonomskih centara Crne Gore i već sada je po mnogim parametrima samo Podgorica ispred našeg grada. Tokom prošle godine smo postali i grad sa najvećim brojem zapošljenih poslije Glavnog grada što svakako mora radovati svakog ko je svoju sudbinu vezao za, po mnogima, jedan od najljepših gradova na Jadranu” smatra Jovo Perović, član predsjedništva SDP Budva.

Delegacija Crne Gore, koju predvodi državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, učestvovaće na međunarodnom sajmu nekretnina MIPIM, koji se održava u Kanu od 12. do 15. marta.

Glavna gradska arhitektica Ana Samardžić dala je saglasnost kompaniji „ Spencer & Hill“, košarkaša Nikole Pekovića na idejno rješenje rekonstrukcije bečićkog hotela „Mediteran“.

Turistička organizacija opštine Budva predstavlja ponudu grada na sajmu turizma ITB u Berlinu u okviru objedinjenog nastupa Crne Gore, kao turističke destinacije, u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije.

Za Hotelsku grupu „Budvanska rivijera“, njemačko turističko tržište ima veliki značaj, posebno kada se uzme u obzir činjenica, da je poslednih godina Njemačka emitivno tržište sa trendom rasta. U prošloj, 2018. godini, zabilježen je porast broja fizičkih pokazatelja prometa za preko 50%.

U organizaciji Narodne biblioteke Budve večeras u 19 časova u holu Akademije znanja biće promovisan pjesnički prvijenac mlade pjesnikinje Lejle Kašić pod naslovom “Moja crvena”.

Opština je dala rok svim doskorašnjim zakupcima, čije su privremene lokacije “izbrisane” iz petogodišnjeg plana, da ih uklone, jer u suprotnom će to učiniti izvršna služba Komunalne policije i inspekcije, a troškove ispostaviti zakupcima. Nažalost, prizori sa glavne budvanske promenade su žalosni. Pogledajte kako izgleda šetalište:

Novi dodatak u luksuznoj rezidencijalnoj kolekciji Porto Montenegra, stanovi u rezidenciji Elena, dostupni su od ove sedmice na svjetskom tržtšu nekretnina.

Dolaskom na mjesto predsjednika opštine Budva, Marko Bato Carević će tu funkciju obavljati bez nadoknade, odnosno, sva njegova primanja će ići u humanitarne svrhe. Predsjednik Opštine Budva, je to i potvrdio donirajući svoju prvu platu Puževoj kućici - Udruženju roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju.

U organizaciji Civinet mreže i Opštine Tivat održana je šesta po redu Skupština mreže na kojoj su se prisutni upoznali sa radom mreže, izjavom Političkog odbora za 2019. godinu, kao i sa programom rada Mreže u ovoj godini.

Opština Budva je u saradnji sa Turističkom organizacijom Opštine Budva započela radove na izgradnji još tri otvorena vježbališta u našem gradu. Nova vježbališta će se nalaziti na tri lokacije: kod Crvene zgrade, u naselju Bijeli Do i na središnjem djelu Bečićke plaže.

Radnici Komunalnog preduzeća započeli su obrezivanje palmi u Mediteranskoj ulici, onih koje su preostale, nakon što je njihov broj desetkovan od parazita surlaša.

Služba za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta zaključila je tokom februara pet ugovora o izgradnji stambenih i apartmanskih objekata, kojim će se na ime komunalija u opštinsku kasi sliti 1.1 milion eura. Ova opštinska služba je u tokom prethodne dvije godine naplatila čak 20 miliona eura na ime komunalija i novac je, kako to zakon predviđa, isključivo bio usmjeren na investcije.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, petnaestu godinu za redom, planira dodjelu prestižnog nacionalnog priznanja „Wild Beauty Award“ najboljima u turizmu.

Javno preduzeće "Morsko dobro" objavilo je četvrti po redu tender, na kome se našlo 19 budvanskih kupališta od Kamenova do reževića. Svakako najskuplji je lijevi dio plaže Kamenovo, početna minimalna godišnja cijena zakupa je 24 hiljade eura.

Kompanija Adriatic Marinas predstavlja luksuzno tivatsko nautičko naselje i marinu za superjahte na 27. Internacionalnom Sajmu nautike u Dubaiju (Dubai International Boat Show - DIBS), od 26. februara do 2. marta.

Hotelska grupa Budvanska rivijera organizuje Career Day za sva zainteresovana lica koja žele naći zaposlenje u najvećoj hotelskoj grupaciji u Crnoj Gori, u okviru koje posluje pet hotela: Mogren, Aleksandar i Slovenska plaža u Budvi kao i Palas i Castellastva u Petrovcu.

 Ministarstvo prosvjete objavilo je tender za izbor izvođača radova na rekonstrukciji krova SMŠ „Danilo Kiš“ u Budvi, vrijednosti 150.000 eura.Ukoliko se sve bude odvijalo po planu, početak radova očekuje se u toku aprila, a rok za njihovo izvođenje je 60 radnih dana od dana uvođenja izvođača u posao. 

U okviru tradicionalne manifestacije „Ljubišini dani“, koja je juče počelka u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ predstavljena knjiga „Naši pisci, njine aure“, autora dr Gojka Čelebića u izdanju ove budvanske javne ustanove. O knjizi su govorili dr Predrag Zenović, teoretičar politke, Neven Staničić, profesor opšte književnosti, i autor, dok je moderatorka večeri bila Itana Lalović iz JU Muzeji i galerije Budve.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je juče Javni poziv za iskazivanje interesovanja za kvalifikovanje projekata na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma

“Mediteran reklame” postavile su deset reklamnih stubova za platiranje, potpuno savremenog dizajna na lokacijama u gradu. Upravo na njima svako ce moći besplatno da lijepi plakate i ostali reklamni materijal, čime će se napokon riješiti problem nekontrolisanog oblepljivanja javnih površina, koje je naročito izraženo tokom ljetnjih mjeseci.

Iako je kompanija Toškovići trebala da do 8. februara, kako stoji u gradjevinskoj dozvoli, završi radove, izgradnja atmosferskog kanala kod kružnog toka, nekadašnje “Perle” još traje.

Jadranski sajam zatražio je od budvanskog Sekretarijata za urbanizan da im izda urbanisticko tehničke uslove za izgradnju ograde oko zemljišnog kompleksa na kome se nalaze sajamske hale.

Rotari klub Budve je, u skladu sa idejom Rotari pokreta nesebično služiti, tekuće rotarijanske godine pokrenuo drugi global grant projekat „Prva crnogorska bolnica – moj prvi dom“, ovoga puta namijenjen prikupljanju sredstava za opremanje bolnice „Danilo I“, najstarije bolnice u Crnoj Gori.

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru odbilo je krivičnu prijavu koju su protiv obrađivača planskih dokumenata DUP Budva centar i Petrovac Centar Miodraga ralevića podnijeli predstavnici Građanskog pokreta URA Radosav Tomović i Božena Jelušić

Vjetrovito vrijeme u našem gradu su iskoristili galebovi za svoju igru. Sve je to zabilježio naš Jugoslav Belada na Bečićkoj plaži.

Opština Budva sprovodi intezivne aktivnosti na gradnji rampi na trotoarima na nekoliko ključnih raskrsnica u gradu potrebnih za kretanje invalidnih osoba.

Opština Budva raspisla je tender za izbor najboljeg ponuđača, koji će raditi hemijsko tretiranje palmi. Za ovu javnu nabavku opredijeljeno je 14 hiljada eura. Prema podacima Komunalnog preduzeća više od 125 palmi je uništio parazit crveni surlaš.

Кnjiga Jasenke Lalović „S one bande moje gore“ biće predstavljena u organizaciji Narodne biblioteke Budve, u amfiteataru Akademije znanja, u utorak, 26.februara sa početkom u 19 časova. Pored autorke, knjigu će predstaviti profesorica Milica Vuković, a razgovor će voditi Stanka Stanojević. Odlomke iz knjige „S one bande moje gore“ čitaće učenici drugog razreda gimnazije SMŠ „Danilo Кiš“ u Budvi – Mirjana Кasalica i Damjan Vujačić.

Porto Montenegro i ove godine podržava školovanje jednog studenta iz Crne Gore na prestižnom američkom koledžu u Hrvatskoj

Turistička ponuda Budve predstavljena je na jednom od najznačajnijih centralnoevropskih sajmova turizma, 28. sajmu turizma "Holiday World", koji se održava u Pragu od 21. do 24. februara.

Drugi dan sajamskog nastupa u Beogradu bio je posvećen promociji turističke privrede budvanske rivijere i specijalnih paket aranžmanima tokom uskršnjih i prvomajskih praznika. Posjetioci su se detaljnije upoznali sa ponudom kroz promotivni material i sastanke sa predstavnicima turističke privrede, te su izrazili veliko interesovanje da Budvu posjete tokom praznika.

Radovi na izgradnji luksuznog „Falcons -a “, investicije vrijedna 50 miliona eura, prvog hotela sa pet zvjezdica u Budvi, intezivno se izvode. Hotel na samom šetalištu na Slovenskoj obali, ispred gradske Pošte, trebalo bi, kako stoji u građevinskoj dozvoli da bude završen do novembra naredne godine.

Autentična primorska kuhinja, specijalni uskršnji i prvomajski aranžmani, prepoznatljive manifestacije i festivali najvažniji su segmenti turističke ponude Budve kojima se najznačajnija turistička destinacija Crne Gore predstavlja na 41. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović učestvuje na Adria Hotel Forumu na kome će održati prezentaciju o mogućnostima investiranja u Crnoj Gori i učestvovati na ministarskoj panel diskusiji investicionoj klimi, rastu i budućnosti turizma.

Potpredsjednik Opštine Budva Marko Marković pozdravio je odluku Vlade da obustavi izgradnju vrtića u Baru, te zatražio u ime lokalne uprave da se sredstva utroše za istu namjenu u opštini Budva.

Javno preduzeće Morsko dobro raspisalo je prvi tender za zakup javnih kupališta na crnogorksoj obali. Ponuđeno je 26 budvanskih kupališta na Jazu, ispod Žute grede, Mogren I i Mogren Ii, Ričarodva glava, kao i kupališta na Školju, odnosno ostrvu Sveti Nikola. Zaiteresovanim se prvi put pruža mogućnost da zakupe dio najatraktivnijeg dijela crnogorske obale na pet godina. Ponude se dostavljuu do 11. marta, kada će biti organizovano javno otvaranje.

Opština Budva planira da u uređenje zgrade Mjesne zajednice u Starom gradu potroši 30 hiljada eura.

Opštinski odbor Građanskog pokreta URA je prilikom konstituisanja nove budvanske vlasti 2016., već na prvom sastanku zatražio da se napravi lista prioriteta u opštini Budva.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške razvoju maslinarstva, kroz Agrobudžet za 2019. godinu.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u skladu sa Agrobudžetom 2019. godine i Mjerom unapređivanja sektora slatkovodne akvakulture poziva zainteresovane uzgajivače slatkovodne ribe za predaju zahtjeva za direktna plaćanja u akvakulturi.

Najveća crnogorska hotelska grupacija „Budvanska rivijera“ predstaviće se i ove godine na Medjunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji se održava od 21 – 24. februara 2019. godine.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević posjetio je tokom vikenda Službu zaštite i spasavanja u okviru priprema svih opštinskih sektora za predstojeću turističku sezonu.

Opština Budva raspisla je uoči vikenda javni poziv za izbor izvođača radova za gradnju pasarale preko Jadranske magistrale u rafailovićima. Procijenjena vrijednost radova je 175 hiljada eura. Garancija za izvedene radove je deset godina. A šta se traži od izvođača radova pogledajte u tenderu.

Javno preduzeće „Morsko dobro“ raspisalo je tender za zakup 37 hotelskih kupališta u šest primorskih opština, od čijeg izdavanja tokom predstojeće ljetnje sezone očekuje prihod od najmanje 373 hiljada eura. Najviše novca ovo državno preduzeće koje gazduje obalom očekuje od hotelijera u Budvi - od izdavanja u zakup 17 hotelskih kupališta od Jaza do Petrovca prihod će biti 240 hiljada eura.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobromCrne Gore je u utorak 12. februara započelo radovena rekonstrukciji porušenog zida uz pješačku stazuna krajnjem istočnom dijelu pješčane plaže Kamenovo.

Vlada je usvojila Drugi polugodišnji izvještaj o realizaciji Posebnog akcionog plana za sprovođenje fitosanitarnih mjera u cilju suzbijanja crvenog surlaša palmi - Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) sa planom revitalizacije i sanacije šteta nastalih njegovim djelovanjem. Imajući u vidu da je od ukupno 275.000,00 eura izdvojenih za ovu namjenu na kraju prošle godine, kao posljedica uštede nakon sprovedenih javnih nabavki, preostalo 61.844,42 eura, zaključeno je da se ova sredstva upotrijebe za nastavak sprovođenja mjera u ovoj godini.

Vlada je usvojila i Informaciju o zaključivanju Sporazuma o prepoznavanju obuka i sertifikaciji pomoraca za službu na plovnim objektima registrovanim u Svetom Vinsentu i Grenadinima i prihvaćen tekst Sporazuma.

"Mediteran reklame" nastavlja se osavremenjavanjem reklamnog prostora na teritoriji Budve. Prema riječima direktora Blaža Rađenovića to preduzeće je opredijelilo 12 hiljada eura koje će uložiti za za nekomercijalno oglašavanje i isticanje reklamnog materijala.

Danas je raspisan Javni poziv za podnošenje ponuda za zakup hotelskih kupališta duž crnogorske rivijere u skladu sa Atlasom crnogorskih plaža i kupališta i Programom objekata obalne infrastrukture koje je donijelo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore. Privremeni objekti u okviru kupališta koji su predmet ovog Javnog poziva sadržani su u Programu privremenih objekata u zoni morskog dobra za period od 2019-2023. godine, koji je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Budvanskoj kompanijia Del Mar povjeren je posao izvršne sužbe Komunalne policije i inspekcije.

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore ( DPNCG) , nekoliko novinarskih i organizacija civilnog društva, kao i novinari, dostavili su Ministarstvu kulture predlog za izmjene Nacrta Zakona o medijima.

Budva planira da nabavi solarne smart klupe, koje će biti postavljene u gradu. Planom javnih nabavki za ovu nabavku opredijeljeno je 14 hiljada eura, tender će biti raspisan u prvom kvartalu.

Javno preduzeće Morsko dobro zatražilo je od budvanskog Sekretarijata za urbanizam da im izda urbanističko tehničke uslove za izgradnju pješačke staze u neposrednom zaledju plaže Jaz.

Turistička organizacija Budve je posredstvom Ministarstvaodrživog razvoja i turizma i Nacionalne turističkeorganizacije Crne Gore predstavila turističku ponudu rivijere na manifestaciji „Dani Crne Gore u Zagrebu“.

Opština Budva zaključila je juče ugovor sa podgoričkom kompanijom " La Collina" za održavanje javne rasvjete.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je prije nekoliko dana počelo sa radovima na sanaciji pristaništa Muo u opštini Kotor. Radovi će obuhvatiti čišćenje morskog dna u akvatorijumu pristaništa, podvodni iskop materijala ispod kote -2,0 m radi izrade fundamenta objekta, izradu AB zidova i temelja podvodnim kontraktorom, sve prema propisanim tehničkim uslovima.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane u 2019. godini. Poziv je prvi u nizu javnih poziva za podršku poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, predviđenih Agrobudžetom za 2019. godinu.

U Narodnoj biblioteci Budve, u srijedu, 13. februara sa početkom u 19h biće promovisana nova knjiga Gorana Stojičića, roman “Slučaj Danil Harms” čiji je izdavač Ammonite Books iz Beograda. Sa autorom će razgovarati Stanka Stanojević.

U Narodnoj biblioteci Budve promovisan je roman autora Vladimira Tabaševića “Zabluda Svetog Sebastijana” koji je ovogodišnji laureat NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2018.godini. Na budvanskoj promociji je pored autora govorila prof.dr Slavica Perović, a moderatorka je bila Stanka Stanojević.

Sjednica Skupštine opštine , 24. po redu, danas počinje u 10 časova u velikoj skupštinskoj sali.

Opština Budva spremna je da izdvoji 90 hiljada eura za uređenje i opremanje autobuskih stajališta na teritoriji od Jaza do Buljarice.

Konzorcijum kojeg čine Adriatic Marinas – Porto Montenegro i Damen, kompanija koja se na globalnom nivou bavi izgradnjom brodova i superjahti, pokreću program za regrutaciju inženjera u brodogradnji i remontjahti koji će raditi u brodogradilištu u Bijeloj.

Pogledajte termine za ovjeru licenci i termini kurseva za nove spasioce u organizaciji Crvenog krsta Crne Gore

Zbog pucanja cijevi na glavnom vodovodnom kraku, ispod gradske poste, potrošači na potezu od pošte, gornjim dijelom setalisne staze pa do ugostiteljskog objekta "Hemingvej", neće imati vodu, veceras do 23:00.

Opština Budva implementira projekat FY4ICT (Female Youth for ICT) u sklopu kojeg će biti održana desetodnevna mobilnost u Sofiji, gdje će učesnice imati priliku da otkriju misterije biznisa, preduzetništva i liderstva. Cilj projekta je da edukuje i motiviše mlade žene iz Crne Gore i BIH da pokrenu svoje karijere podsticanjem preduzetništva u oblasti informacionih tehnologija.

Predsjednik Marko Carević sastao se juče sa Robertom B. Aderholtom, članom predstavničkog doma američkog Kongresa.

Odlični rezultati Vladine ekonomske politike i sprovedene reforme dale su kvalitetnu osnovu za dalji razvoj biznisa, otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje kvaliteta života građana, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i najuspješnijih crnogorskih privrednika.

Opština Budva ove godine namjerava da za uređenje kontakt zone Starogra grada ove godine utroši gotovo 200 hiljada eura.

Iako se više od dvije decenije u sportskoj sali organizovanu brojna dešavanja, a u godinama ranije učenici srednje škole " Danilo Kiš" imala nastavu fizičkog vaspitanja, Mediteranski sportski centar nije imao upotrebnu dozvolu.

Ministarstvo održivog razvoja odbilo je žalbu Mitropolije crnogorsko primorske te utvrdilo da je rješenje urbanističko građevinskog inspektora koji je naložio crkvi da poruši nelegalno izgrađenu krstionicu na vodi na Ostrvu Cvijeća, zakonski donio.

Dosadašnji sekretar za privredu Marko Marković biće izabran za novog potpredsjednika Opštine Budva.

Povodom obilježavanja Dana Grada Novog Sada, 01.februara, u Novom Sadu boravila je delegacija Opštine Budva, na čelu sa predsjednikom Opštine, Markom Carevićem.

Predsjednik Gradske opštine Vračar prof dr Milan A. Nedeljković sa članovima Vijeća i načelnicom Uprave Gradske opštine Vračar primio je predsjednika opštine Budva Marka Carevića, menadžera opštine Mila Božovića i sekretara sekretarijata za investicije Boža Vavića.

Međunarodni dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 02. februara u okviru RAMSAR konvencije, sa ciljem da se promoviše značaj zaštite ovakvih staništa, prvenstveno onih koja su upisana na RAMSAR listu močvarnih staništa od međunarodnog značaja.

Na sastanku koji je juče održan sa direktorkom Turističke organizacije opštine Budva - Majom Liješević i predsjednikom Izvršnog odbora - Danilom Kastratovićem, predstavnici privrede iz Budve okupljeni u Crnogorskom turističkom udruženju i Udruženju ugostitelja Budve, imali su priliku da upoznaju predstavnike TOB-a sa problemima sa kojima se susrijeću u toku odvijanja turističke sezone.

Službe za obračun i naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Opštine Budva tokom prethodne dvije godine naplatila je na ime komunalije čak 20 miliona eura, koje su se direktno slile u opštinsku kasu.

Predsjednik Opštine Budva, Marko Bato Carević, otvorio je vrata svog Kabineta za sve zainteresovane gradjane. Cilj je da se na adekvatan način rešavaju zahtjevi lokalnog stanovništva, a koji su u okvirima nadležnosti lokalne samouprave. Takodje, ovo će biti i jedan od načina da opštinsko rukovodstvo iz neposredne komunikacije sa gradjanima stekne objektivnu sliku o radu lokalne samouprave.

Javno preduzeće Morsko dobro zatražilo je od budvanskog Sekretarijata za urbanizam da im izdaju urbanističko tehničke uslove za uređenje obale na rtu Zavala.

Ministarstvo nauke Crne Gore utvrdilo je predlog četiri kandidata za boravak u ovogodišnjem ljetnjem programu Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi, namijenjen studentima fizike i inženjerskih nauka.

Opština Budva objavila je na svome sajtu imovinski karton u kome je detaljno navedeno kojim sve nekretninama raspolaže, koristi ih ili su u njenoj svojini.

Javno preduzeće "Morsko dobro" zatražilo je od Opštine Budva da im izdaju urbanističko tehničke uslove za rekonstrukciju šetališta u Budvi i Bečićima.

Do zapošljenaj u Budvi dolazi se putem dobrog obrazovanja, a i preko ličnih poznanstava. To je pokazalo istraživanje koje je objavljeno u Strategiji za mlade 2018. - 2021.

Radna grupa koja će raditi na izmjenama i dopunama zakona o prevozu u drumskom saobraćaju imaće za osnovni cilj smanjenje uticaja sive ekonomije u toj oblasti.

U skladu sa Uredbom o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije, Ministarstvo ekonomije je shodno zakonskoj obavezi utvrdilo visinu jedinične naknade za podsticanje proizvodnje električne energije za 2019. godinu u visini od 0,9439 c€/kWh.

Ministarstvo ekonomije stavilo je u Vladinu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja.

Gradonačeknik Budva Marko Bato Carević zaključio je ugovor sa tivatskom firmom "Projektor" koja će sanirati i restaurirati Velja vrata Staroga grada. Pomenuta kompanija je prvorangirana na tenderu, koja je ponudila da cijeli posao obavi za 13.226,15 eura .

Tenderska komisija za privatizaciju konstatovala je na sjednici, održanoj u četvrtak, 24. januara 2019. godine, da Ponuda za kupovinu 56,4806 odsto kapitala Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Dr Simo Milošević AD Igalo, koju je dostavio Konzorcijum Philibert, a.s. i Vile Oliva DOO, ispunjava formalne uslove definisane Uredbom o prodaji akcija i imovine putem javnog tendera i Tenderskom dokumentacijom.

Posrnulo opštinsko preduzeće, dolaskom novog menadžmenta uspjelo je da se preporodi, postavljajući nove standarde u poslovanju:

U subotu 26.01, su izvlačeni dobitnici velike nagradne igre Mega marketa:

Gradjani Budve moraće do daljnjeg da idu u Podgoricu kako bi izvadili urbanističko tehničke uslove.

"Nautički turizam jedan je od ključnih segmenata hrvatske turističke industrije, a nautičari čine zahvalne goste koji u prosjeku dnevno troše 126 eura, što je gotovo 60% više od prosječnog turista", prenosi portakl poslovni.hr

Ukupan poreski dug smanjen je za oko 140 miliona eura, saopšteno je na redovnom sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i rukovodilaca Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove.

Turistička organizacija Budve predstavlja turističku ponudu grada na međunarodnom sajmu turizma “ITF Slovakiatour” koji se održava od 24. do 27. januara u Bratislavi u organizaciji Turističke organizacije Bara.

OPština Budva povjerila je podgopričkoj kompniji " Alfa project" posao obilježavanja saobraćajne signalizacije u zonama škola. Ova firma ponudila je da će posao obaviti za 11 hiljada eura, a OPština je na tenderu bila spremna da plati 14 hiljada eura. Predviđeno je da se postave novi saobraćajni znaci, te uradi putna signalizacija.

Kompanija Debt Management Project 1 Montenegro, vlasnik bečićkog hotela " The Queen of Montenegro" predala je zahtjev za dobijanje zelenog svjetla za gradnju otvorenog bazena u okviru ovog hotelskog kompleksa. Ovo je jedna u nizu investicija koje su planirane u okviru renoviranja i adaptacije bečićkog hotela.

Jedna od najvećih investicija u putnu infrastrukturu - gradnja ulice u Dubovici, koja će povezati zaobilazniccu sa novooizgrađenim kompleksom zgrada, izvodiće budvanska kompnaija "Carat", čija je ponuda od 907 hiljada eura prvorangirana. Sa njom je Opština Budva zaključila ugovor kojim su jasno precizirani svi uslovi koje izvođač tokom izgradnje mora poštovati.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore raspisala je Konkurs za izradu zaštitnog znaka – logotipa i slogana koji će pratiti realizaciju projekta “Domaći ukusi”.

Opština Budva donijela je odluku o gradnji pješačkog prelaza - pasarele na magistrali na izlazu iz grada.

Konzorcijum koji čine češka kompanija Philibert i Vile Oliva DOO ponudio je 10 miliona eura za kupovinu 56,4806 odsto akcijskog kapitala Instituta za fizikalnu medicinu rehabilitaciju i reumatologiju Dr Simo Milošević AD Igalo i investicioni program od 27.944.380 eura.

Klupe na stazi kod Crvene zgrade koja vodi do kompleksa Tre canne demolirane su.

Opština Budva povjerila je podgoričkoj firmi "Geotechnics" izradu projekta adaptacije i opremanja projektovanje i opremanje planinske staze u prirodi na rtu Zavala.

Kancelarije Crnogorske demolirane su jutros. Povodom nasilničkog napada na Crnogorsku u Budvi, reagovao je predsjednik partije Vladimir Pavićević.

Ono čime se prije četiri godine, kada su postavljeni na javnim površinama u Mediteranskoj ulici, hvalila tadašnja gradska uprava, ukrasi koji služe kao osvjetljenje, nažalost su sada postali ruglo.

Nekada lijep drvored palmi na neizgradjenoj parceli izmedju hotela Avala i zgrade Dukley residence, potpuno je uništio crveni surlaš. Od 20 stabala, njih 15 je unisteno, a po svemu sudeći ista sudbine čeka i preostale.

Ukupno 3.298 svršenih visokoškolaca počelo je danas sa stručnim osposobljavanjem kod poslodavaca u okviru sedmog ciklusa Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

Radovi na postavljanju podnih pločica na prvom spratu zgrade Opštine Budva intezivno se izvode.

Naoružani razbojnici jutros su oteli pazar koji je nosio radnik Magamarketa iz prodavnice kod Akademije znanja. Saznajemo da je riječ o sumi od oko 5.000 eura. Razbojnici su imali maske i pod prijetnjom oruzja su uzeli pazar. Policija ispituje slucaj.

U predviđenom roku za dostavljanje ponuda za prodaju 56,4806 odsto akcijskog kapitala Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ AD Igalo, dostavljena je jedna ponuda i to od strane Konzorcijuma Philibert, a.s. i Vile Oliva d.o.o.

Ministarstvo kulture objavilo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o medijima, čiji je tekst samo donekle, i koliko mu je odgovaralo, uskladilo sa preporukama Savjeta Evrope.

U Nacrtu su ostale odredbe čijom selektivom primjenom može biti dovedena u pitanje sloboda izražavanja, ugroženi novinarski izvori i izvršen neprimjeren uticaj na novinare i medije.
Ministarstvo je najprije insistiralo da se nacrt što prije završi kako bi Vlada utvrdila zakon do kraja 2018.
U predlog su pokušali da ubace sve i svašta kako bi se mediji i novinari i mediji sveli na reklamni pano, uključujući i radikalniju zaštitu privatnosti čime bi se onemogućilo istraživačko novinarstvo i izvještavanje o korupciji.
DPNCG je učešćem u radnoj grupi, koja je pripremala novi zakon, pokušalo da doprinese da on bude usklađen sa medijskim praksama, ali je većina predloga odbijena, posebno nakon konačne revizije Ministarstva kulture.


Zakon je objavljen tokom Novogodišnjih i Božićnih praznika -3.januara ove godine, čime je formalno otvorena javna rasprava koja se završava 12.februara. Pozivamo kolege da na sajtu DPNCG pročitaju tekst Nacrta zakona I mišljenje eksperata Saveta Evrope i pomognu da on bude unaprijeđen.
Zakon bi prije razmatranja Vlade trebalo još jedanput da ide na ekspertizu Saveta Evrope, pa je to prilika a utičemo na njegov konačni sadržaj.

U cilju upoznavanja zainteresovane javnosti sa ciljevima i svrhom izrade Izmjena i dopuna Državne studije lokacije Arsenal Tivat, mogućim planskim rješenjima i efektima planiranja, Ministarstvo održivog razvoja i turizma na organizuje -UČEŠĆE JAVNOSTI u periodu od 12.01. do 12.02.2019.godine

Na osnovu Sporazuma između Vlade Crne Gore i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) o naučnoj i tehničkoj saradnji u oblasti fizike visokih energija, potpisanog 01. oktobra 2007. godine, Ministarstvo nauke je 08. novembra 2018. godine objavilo Konkurs za učešće u Programu CERN-a za profesore fizike srednjih škola 2018, sa rokom za dostavljanje prijava do 28. decembra 2018. godine.

Podgorička firma Dazmont dostavila je najpovoljniju ponudu za održavanje higijene u poslovnim prostorijama i toaletima u zgradi Opštine Budva.

Morsko dobro na inicijativu kompanije Dukley gardens zatražilo je od Ministarstva održivog razvoja izdavanje urbanističko tehničkih uslova za uredjenje stjenovitih plaža na rtu Zavala. Pogledajte sta planiraju da urade:

Zvanična primopredaja dužnosti predsjednika Opštine Budva, obavljena je danas 9. januara, između novoizabranog predsjednika Opštine Marka Carevića i dosadašnjeg predsjednika Opštine Dragana Krapovića. 

Primopredaja dužnosti na mjestu prvog čovjeka Budve, biće danas izvršena, kada će dužnost predsjednika Opštine od Dragana Krapovića preuzeti Marko Bato Carević.

Opština Budva raspisala je tender za izbor najpovoljnije ponude za nabavku montažno - demontažnih tribina za smještaj publike na otvorenom prostoru.

Kompanija “Adriatic properties”, grčkog biznismena Petrosa Statisa prošila je hotel “Kraljičina plaža” na ulazu u Miločerski park.

Opština Budva raspisala je tender za nabavku opreme za uredjenje dječijih igrališta. Lokalna uprava spremna je da plati 39.500 eura, a najpovoljniji ponuđač biće izabran sredinom februara, kada će biti javno otvaranje ponuda. 

Sekretarijat za investciije zatražio je od kolega u urbanizmu da izdaju Urbanističko tehničke uslove za rekonstrukciju kolske saobraćajnice od Blizikuća do Tudorovića.

Građevinska kompanija Tron company zaključila je u decembru dva ugovora sa opštinskom Službom za naplatu komunalija za gradnju dvije turističke vile u naselju Komoševina na brdu Spas.

Odbornički saziv Skupštine opštine na današnjoj sjednici, koju je po hitno postupku zakazao šef parlamenta Đorđije Vujović , verifikovaće osvaku dosadašnjeg radonačelnika Dragana Krapovića. na dnevnom redu nalazi se samo ta odluka, i kako saznajemo Krapović će imati priliku da nakon dvogodišnjeg mandata se obrati odbonrnicima.

Podgorički Centar za ekotoksikološka istraživanja utvrdiće da li je paljenje otopadana na deponijia „Stari Kamenolom“ na Brajićima dovelo do pogoršanja kvakliteta vazduha i zemljišta.

Učenici budvanskih osnovnih škola "Stefan Mitrov Ljubiša"i Druge osnovne škole, Osnovne muzičke škole, petrovačke "Mirko Srzentić", srednjoškolskog centra "Danilo Kiš", kao i penzioneri imaće ove godine besplatne karte za prevoz u gradskom saobraćaju.

Opština Budva zaključila je ugovor sa preduzećem "Zid ing" koje je prvorangirano na tenderu za izbor najboljeg ponuđača za sanaciju potpornog zida u naselju lazi. Opština je za ovu namjenu predvidjela 7.500 eura.

U toku 2018. godine u Crnoj Gori je broj nezaposlenih smanjen za 9.901 osobu – pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZPCG) od 30. decembra 2018.

Sekretarijat za investcije predao je idejno rješenje Glavnom gradskom arhitekti za dobijanje saglasnosti na rekonstrukciju ukice 22. novembar i Mediteranske ulice.

Danas je održana 3. sjednica IV saziva Skupštine Turističke organizacije opštine Budva, kojoj je prisustvovalo 16 od ukupno 21 člana. Članovi Skupštine su predstavnici opštine kao osnivača, turističke privrede i turističkih udruženja, kulturnih i drugih javnih institucija iz naše opštine.

Gradonačelnik Dragan Krapović podnio je ostavku i očekuje se da ce na prvoj sjednici lokalnog parlamenta biti razriješen. Nakon toga biće zakazana nova sjednica na kojoj ce biti izabran novi predsjednik Opštine Marko Bato Carević

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je ove sedmice završilo radove na uklanjanju obrušenog nanosa sa staze prema plaži Mogren. Završena je i sanacija nekoliko oštećenih polja metalne ograde, tako da je staza ponovo stavljena u funkciju šetačima i turistima.

Tradicionalna dodjela “shoe-box” paketića zadjecu korisnike Centra za socijalni rad i Crvenog krsta Budve u organizaciji RC Budva.

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović ocijenio je na kraju dvogodišnjeg mandata da je aktuelna vlast uspjela da realizuje osnovno izborno obećanje - konsolidacija finansija.

Aktivisti Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) tokom blagih danima od 25. decembra, kada Božić slave vjernici po gregorijanskom do 7. januara, kada ga slave oni koji poštuju stari Julijanski kalendar, već tradicionalno su posjetili Dom za stare u Petrovcu, koji vode časne sestre Franjevke na čelu sa upraviteljicom samostana Sveti Vid m. Benediktom.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković svečano je juče otvorio novoizgrađeni Terminal 2 Aerodroma Tivat – prvu investiciju od kada je 2006. godine izgrađena sadašnja aerodromska zgrada, i tom je prilikom poručio da saradnju Vlade i Menadžmenta Aerodroma Crne Gore smatra primjerom koji treba da slijede i drugi u našoj zemlji.

“Za grupaciju Budvanska rivijera 2018. je bila još jedna uspješna poslovna godina, čime ova kompanija zadržava kontinuitet u ostvarivanju pozitivnih poslovnih rezultata po svim parametrima poslovanja”, saopšteno je iz ove hotelske kompanije.

Opština Budva ustupiće svcoje poslovne prostorije na trećem spratu poslovno trgovačkog centra TQ Plaza na korišćenje NVO "Feštađuni". zeleno svjetlo treba da daju odbvornici na predstojećoj sjednici Skupštine opštine na čijem dnevnom redu se nalazi ova odluka. Ovim se nastavlja dobra incijativa Opštine da poslovne prostore u ovom centru ustupaju brojnim NVO na korišćenje. Podsjećamo svoje prostorije ima Omladinski centar, NVO Udruženje žena Budve, NVO Pužena kućica, Udruženje penzionera...

Međunarodni projekat „Etno lab“ – multidiciplinarno sistematsko terensko istraživanje i proučavanje muzičke i plesne tradicije i običaja Paštrovića uspješno je završen.

Vlada Crne Gore juče je utvrdila Predlog zakona o detektivskoj djelatnosti kojim se prvi put na cjelovit način uređuje ova oblast.

Opština Budva povjeriće radove na sanaciji trotoara u gradu podgoričkoj firmi "Fidas" koja je dostavila najpovoljniju ponudu na tenderu. Planom investicija predviđeno je za ove radove da se izdvoji 29 hiljada eura, koliko je bila i cijena naznačena u javnom pozivu.

Porto Montenegro je tokom kalendarske 2018. godine, kroz projekte drustveno-odgovornog djelovanja u lokalnoj zajednici donirao preko 450.000 eura – koncept korporativne filantropije ovog tivatskog projekta marine za superjahte i nautičkog naselja odnosi se na podršku, donacije i sponzorstva brojnih kulturnih, sportskih, obrazovnih, zabavnih projekata.

Šefica odborničkog kluba Crnogorske Anđela Ivanović , predložena je da bude potpredsjendica Skupštine opštine. Ona će ovu funkciju, kako je rečeno Primorskim novinama obavljati volonterski. Zakonom o lokalnoj samoupravi predviđeno je imenovanje potpredsjendika lokalnog parlamenta. Crnogorska je u julu zaključila postkoalicioni sporaum i time omogućila aktuelnoj vladajućoj koaliciji da nastaviti upravljanje gradom.

Opština Budva obnovila je vozni park, a prva tura službenih automobila stigla je sinoć na parking.

Odbornički saziv lokalnog parlamenta odlučivaće o uvođenju izletničke taske. Šef parpamemnta Đorđe Vujović zakazao je za 27. decembar sjednicu Skupštine opštine , na čijem se dnevnom redu nalazi i odluka o uvođenju izletničke takse.

Opština Budva predvidjela je da naredne godine za uredjenje javnih gradskih površina izdvoji 107 hiljada eura.

„Crnogorski pršut“ novi je, peti po redu, zaštićeni proizvod u Crnoj Gori.

Odluka o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata/programa NVO u oblasti unapređenja kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori za 2018.

Ministarstvo kulture u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore i Centrom savremene umjetnosti Crne Gore, u okviru realizacije IPA projekta MONET, objavljuje poziv za mlade umjetnike koji će učestvovati u programu razmjene i stvaranju inovativnih umjetničkih djela iz različitih oblasti.

Dugogodišnja zamjenica direktora Nacionalne turističke organizcija Maja Liješervić danas će preuzeti rukovođenje Turističkom organizacijom Budve. On će danas u prisustvu dfoskorašnjeg direktora Mladena Franovića i gradonačeknika Budve Dragana Krapovića , potpisati ugovor sa odlazećom predsjednicom Izvršnog odbora To Kristinom Kikom Rafailović.

Ministar turizma Pavle Radulović uvjeren je da će Crna Gora inkasirati milijardu od turizma.

Opština Budva opredijelila je 44.500 eura za izradu idejnog projekta za rekonstrukciju gradskog plivališta "Pizana". Ovim bi u narednoj godini papirološki se "pokrio" projekt, a već u 2020. i započeti radovi na rekonstrukciji, za šta je još ranije saopštavano da je potrebno uložiti oko 300 hiljada eura.

Gradsko plivalište bi ponovo postalo centar okupljanja brojne talentovane djece, kao što je to nekada bilo i sa koga su ponikli brojni poznati vaterpolisti i plivači u staroj Jugoslaviji.

Izvršni direktor Jadranskog sajma Rajko Bujković uputio je dopis nadležnima u Opštini da privremeni objekti koji su nacrtom Plana privremenih objekata izrisani sa platoa, budu vraćeni. Pismo prenosimo u cjelosti:

Opština je juče raspisala tender za sanaciju i restauraciju vrata na ulazima u Stari grad za šta je opredijelila 14 hiljada eura. Kako se navodi predviđeno je uklanjanje grafita, remontni i sanacioni radovi, kao i restauriranje .
na tanderom se traži:

Programom investicija za narednu godinu , Opština Budva predvidjela je da za izradu idejnog projekta za zadužbinu Luketića izdvoji 15. 000 eura.

Likovna umjetnica, Milka Delibašić, dobitnica je državne nagrade „Petar Lubarda“ za 2018. godinu, za djelo pod nazivom „Statičnost unutar prolaznosti vremena“, iz 2017.godine.

Podgorička kompanija Grand desing prvorangirana je na tenderu za izbor najpovoljnijeg ponuđača za gradnju pasarele u Rafailovićima.

Pri izradi Nacrta Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je predložilo resornom ministarstvubrisanje oko 80 objekata duž crnogorske obale koji svojimizgledom nisu primjereni turističkoj ponudi u najekskluzivnijoj zoni, posebno u blizini hotela sa 4 i 5 zvjezdica.

Povodom 7og rodjendana TQ Plaze, sinoć je upriličeno izvlačenje velike nagradne igre koja je otpočela još 09.11.

U tom smislu podijeljeno je 11 vrijednih nagrada, a naši srećni dobitnici su:

Sekretarijat za urbanizam odbio je gotovo svih 90 zahtjeva i primjedbi koji su dostavljeni na nacrt Plana privremenih objekata za period od 2019. - 2023. Iako su se svi odnosili da se objketi, koji su "izbirsani" nacrtom, ponovo vrate, resorni sekretarijat ih je odbio . Primorske novine objavljuju kompletan izvještaj:

Šetalište tokom zime izgleda sablasno - zatvorene tezge i štandovi predstavljaju pravo ruglo

Opština Budva predvidjela je naredne godine da za izgradnju podzemnih kontejnera izdvoji 300 hiljada eura.

Atmosferski kanal, čija je izgradnja u toku na Staroj autobuskoj stanici, riješiće se problem plavljenja gradskih ulica i užeg gradskog jezgra, tokom obilnih padavina. Ovo je jedan u nizu investicionih projekata koje realizuje Opština Budva

Opština Služba za naplatu komunalija zaključila je tokom oktobra pet ugovora o naknadi za urađenje građevinskog zemljišta ukupne vrijendosti 450 hiljada eura. To stoji u ugovorima u koje su "Primorske novine " imale uvid. ovim ej nastvaljen odlična trend naplate komunalija, koje će na kraju godine premašiti deset miliona eura, tri i po miliona eura nego što je prvobitni budžetom bilo projektovano.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava pokrenulo je Javnu raspravu o Nacrtu strategije za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori 2019-2023 koja će trajati do 17.decembra 2018.godine.

Predstavnici Nevladine organizeije “ Bazar”, koja okupljaju 50 zakupaca kioska i tezgi na platoa na Jadranskom sajmu, čiji su privremeni objekti “ izbrisani” novim opštinsim planom, nastavili su juče sa protestima ispred zgrade Opštine. Njih je primio šef parlamenta Đorđije Vujović.

Više od 200 rotarijanaca Crne Gore, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Mađarske, kao i prijatelja Rotarija , koji su prisustvovali tradicionalnoj svečanost „LADIES’ NIGHT“, kloju je organizovao budvanski Rotari klub, prikupilo je 50 hiljada eura namijenjenih za opremanje cetinske bolnice „Danilo I“.

Gradonačelnik Dragan Krapović donio je juče odluku o pristupanju izradi nacrta Strategije razvoja sporta za za period 2019. - 2023.

Prva knjiga Jasenke Lalović pod nazivom „S one bande moje gore“ predstavljena je u kino sali Spomen doma „Crvena komuna“ u Petrovcu.

Zakupci privremenih objekata na platou ispred Jadranskog sjama započeli su svakodnevna okupljanja ispred zgrade Opštine, u znak protesta jer je gradska uprava Planom privremenih objekata za period od 2019.- 2023. „izbrisala“ kioske i tezge na kojima se održavala sajamska manifestacija „Bazar robe široke potrošnje“.

Sastanak Mediteranske Jahting Asocijacije AYA (Adriatic Yachting Association) u Porto Montenegru okupio je liderske kompanije iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, koje će od sada zajednički kreirati i djelovati kako bi unaprijedili jedinstvenu uslugu na Jadranu.
Glavni cilj AYA-e je povezanost istaknutih kompanije kako bi unaprijedili jahting uslugu, zajednički djelovati, podržavati partnerske kompanije i postati lobistička snaga na Mediteranu. Aktivno ćemo se podržavati i predstavljati se internacionalnoj klijenteli na globalnom nivou, i stvarati atmosferu za pokretanje dodatnih biznisa, istakao je predsjednik AYA asocijacije Nizar Tagi.

Creative studio lab designe objavio je na svom FB profilu da je uspjesno realizovan i četvrti dio projekta #BudvaGoGreen.

Opština Budva sačinila je nacrt Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi djelatnosti: odlukom je jasno propisnao kako mora da izgleda i šta da posjeduje taksi vozilo. Prenosilo u cjelini:

Na svečanoj ceremoniji dodjele godišnjih nagrada u turizmu „Wild Beauty Award 2018“, koju organizuje Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, pod pokroviteljstvom Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Hotelskoj grupi “Budvanska rivijera” dodijeljeno je priznanje za doprinos kvalitetu i razvoju turističke ponude Crne Gore - za implementaciju standarda u hotelijerstvu! Ovo je još jedna u nizu nagrada koja potvrdjuje da je način poslovanja najveće kompanije iz oblasti turizma u Crnoj Gori, uvijek korak ispred svih.

Donosimo vam prezentaciju projekta pretvaranja korita rijeke Grđevice u pješački koridor. Studio Enforma za potrebe Opštine je uradio programski zadatak. Opština ima potrebnih šest miliona eura da uradi projekat. Tokom 2019. biće urađena kompletna dokumentacija, a radovi bi mogli započeti 2020. Opština je pozvala sve na društveni dijalog, jer je riječ o projektu koji će, kako je kazao gradonačelnik izmijeniti izgled Budve.

Vlada je juče usvojila Informaciju u vezi dodjele koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke na području KO Bijela, donijela Odluku o dodjeli koncesije i prihvatila Ugovor o koncesiji između Vlade Crne Gore i Konzorcijuma Adriatic Marinas doo i B.V. Holding Maatschappij Damen.

NVO Bazar koja okuplja prodavce čije su lokalcije nacrtom Plana privremenih objekata izbrisane na prostoru Jadranskog sajma, uložilo je primjedbe na nacrt Budžeta za narednu godinu. Prigovor prenosimo u cjelosti:

Porto Montenegro tim predstavlja projekat tivatske marine za superjahte i luksuznog nautičkog naselja na Investment Immigration and Luxury Real Estate sajmu u Moskvi – ovaj događaj je strateški dobra aktivnost u susret Citizenship by Investment koji će se naredne godine organizovati u Crnoj Gori.

U četvrtak 29. novembra sa početkom u 9:30 h u kongresnoj sali hotela “Budva” u Budvi , biće organizovana prezentacija projekta “Promenada Grđevica” . U okviru planirane prezentacije govoriće predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović, arhitekta Nikola Novaković ( osnivač i izvršni direktor arh. biroa “ Enform” iz Kotora) i Ana Samardžić glavni arhitekta Opštine Budva.

Juče je počelo uklanjanje starog hotela Kraljičina plaža koji je izgrađen početkom prošlog vijeka. Rušenje objekta otpočelo je u skladu sa Rješenjem Ministarstva održivog razvoja i turizma od 07.06.2017. godine.
Navedeni objekat se nalazi na katastarskoj parceli broj 970 KO Sveti Stefan, Opština Budva. Period za koji će u potpunosti objekat biti uklonjen će prevashodno zavisiti od vremenskih uslova, ali pretpostvaka je da će upotpunosti biti uklonjen najkasnije u narednih 60 dana.

Na samom početku važno je ukazati da Ministarstvo održivog razvoja i turizma u skladu sa zakonskom obavezom dostavlja Programe privremenih objekata u zoni morskog dobra na mišljenje primorskim opštinama. Navedeno je propisano članom 116 stav 4 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Nepobitna je činjenica i da je Opština Budva prethodnih godina uredno i u roku dostavljala svoje sugestije i primjedbe na sve dostavljene Programe.

ovo je lista studenta koji ispunjavaju kriterijume za stipendiju, koju će Opština Budva isplaćivati tokom školske 2018-2019

Opšte je poznata činjenica da Opština Budva nema nikakvih nadležnosti u zoni Morskog dobra i da Vlada Crne Gore , to jest MORT i JP Morsko dobro Crne Gore u skladu sa važećim propisima donose Program postavljanja privremenih objekata u zahvatu Morskog dobra.

Riječ je projektu Budva Go Green je projekat koji promoviše savremeni dizajn javnih gradskih površina i ukazuje na potencijal ekološkog razvoja Budve. Projekat se sprovodi uz podršku UNDP-a i Opštine Budva.

U periodu od 9 do 12 časova bez napajanja električnom energijom ostaće dio naselja Dubovica, u blizini tehničke zgrade Vodovoda. kako saopštavaju iz Elektroprenosnog sistema, bez struje u periodu od 12 do 15 časova biće dio naselja Rozino kod vatrogasne stanice

Gradonačeknik Budve Dragan Krapović danas je svečano uručio ključeve vd direktorici, čime je zvanično otvoren Dnevni centar za omladinu i djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

U okviru priprema za Univerzalnu izložbu EXPO 2020, koja će biti održana u oktobru 2020.godine u Dubaiju, pokrenut je EXPO LIVE Program za finansiranje inovacija (Expo Live's Innovation Impact Grant Programme) sa ukupnim budžetom od 100 miliona američkih dolara za podršku projektima koji podstiču inovativne uticaje i stvaraju ekološku ili socijalnu vrijednost.

Tokom oktobra mjeseca realizovane su prve aktivnosti pilot projekta “Usvojimo plažu – Adopt a beach” u okviru projektaUNEP MARINE LITTER za koji je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore potpisalo ugovor saProgramom za zaštitu životne sredine Ujedinjenih Nacija(United Nations Environment Programme). Aktivnosti pilot projekat "Usvojimo plažu - Adopt a beach" realizovane se u svemu u skladu sa MEDPOL Protokolom (MEDPOL Marine Litter Beach Form) a za njihovo sprovođenje angažovan je Institut za bilogiju mora iz Kotora, koji je ove aktivnostisproveo na dva unaprijed definisana transekta na plaži Jaz u Budvi kao i na Blatnoj plaži u Herceg Novom. Sakupljeniotpad je kategorisan na terenu u glavne kategorije: plastika, guma, tekstil, staklo, keramika, obrađeno drvo, metal, papir, sanitarni otpad, medicinski otpad, fekalije životinja, parafin/vosak kao i prirodno drvo i neidentifikovani otpad.

Zbog obilnih padavina voda na vodoizvorištu "Podgor" sada je zamućena.

Budvanski Sekretarijat za urbanizam izadao je urbanističko tehničke uslove rednjoj mješovitoj školi " Danilo Kiš" kojim je predviđeno da se uredi dvorište, postavi ograda i izgradi atletska staza.

Kasa opštine Budva naredne godine biće „teška“ 36 miliona eura, što je sedam i po miliona manje nego ove godine. Sekretarijat za finansije na čijem je čelu Petar Odžić (SDP) sačinio je oprezno nacrt budžeta, koji će danas u 10 časova na javnoj raspravi biti predočen građanima i svima zainteresovanima u petrovačkoj Crvenoj komuni, dok će sjutra u 11 časova u skupštinskoj sali u Budvi biti organizovana javna rasprava.

Žabljačka firma "Ski centar Javorovača" izgradiće dvije od ukupno deset planiranih teretana na otvorenom na području Budve.

Hotel Splendid Conference & SPA Resort 5* apsolutni je pobjednik u kategoriji Best Seaside Hotel u regionu, na dodjeli godišnjih nagrada Seebtm Awards 2018.

Uslijed jakog vjetra pao kran na novoizgrađeni dio hotela Cristal Rivijera.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, turističkom privredom i strateškim partnerima, predstavlja turističku ponudu Crne Gore na međunarodnoj berzi turizma CITM 2018, koja se održava u Šangaju, od 16. do 18. novembra.

Turistička organizacija opštine Budva predstavlja turističku ponudu budvanske rivijere na 22. sajamu turizma i ugostiteljstva pod nazivom “Jesenji sajam” koji se održava od 15-18. Novembra u Banja Luci.

Iako su uspjeli da pobijede na svim crnogorskim sudovima vlasnici Hotela “Avala” su bili ogorčeni opstrukcijama i odlukama pojedinih sudija koji su to ignorisali i donosili čudne presude, kao i odnosom pojedinih nadležnih institucija koje su dozvoljavale nelegalan rad “Casinu Avala”. Ipak, vjerovali su u crnogorsko sudstvo i smatraju da će se neko pozabaviti odgovornošću onih koji su se svojski potrudili da svojim činjenjem i nečinjenjem tjeraju strane investitore.

Međunarodna konferencija o integralnom upravljanju obalnim područjima (IUOP) i prostornom planiranju mora (PPM), koju je organizovalo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u saradnji sapartnerima PORTODIMARE projekta finasiranog u okviruEU Interreg ADRION transnacionalnog programa saradnje,održana je 14. i 15. novembra u Hotelu “Avala Resort&Villas“u Budvi.

JU Narodna biblioteka Budve će programe kojimaove godine obilježava Dan opštine Budva započeti u subotu, 17. novembra u 19h promocijom 11. broja časopisa Krug mladih i s tim u vezi okruglim stolom pod nazivom “Zelena gradska površina, šta to bješe?” na kojem će biti riječi o nedostatku zelenih površina u Budvi, nedostatku dječjih igrališta, parkova i prostora zadruženje i rekreaciju. Promocija i okrugli sto biće održani u Narodnoj biblioteci a program se realizuje u saradnji sa NVO “Sedma sila mladih”.

Zbog neophodne rakonstrukcije glavnog cjevovoda, potrošači u pojedinim perifernim i središnjim gradskim naseljima, sjutra /16.11.2018/ tokom dana neće imati vodu. 

Opstanak jednog od najuspješnijih crnogorskih Društava dobrovoljnih davala krvi, budvanskjog DDDK“ Radivoje Pima“ dovedeno je u pitanje, nakon što Opština nije dala novaca za organizovanje tradicionalne akcija dobrovoljnog davanja krvi koja se punih tri decenije organizuje povodom 22. novembra dana opštine.

Nevladino udruženje „Bazar“ koje okuplja 50 privrednika zatražIlo je od odbornika budvanskog parlamenta da urgiraju na gradsku upravu i u Plan privremenih objekata vrate svih 50 lokacija na Jadranskom sjamu, koje nacrtom novog planskom dokumenta nisu u narednih pet godina više predviđene.

Sekretarijat za komunalno stambene poslove pozvao je građane, preduzetnike, preduzeća, mjesne zajednice, organe lokalne samouprave, NVO, kao i javne ustanove i preduzeća čiji je osnivačl Opština da dostave svoje predloge sugestije i stavove jer je u toku priprema nacrta odluke o organizaciji i načinu obavljanja auto taksi prevoza. Rok dostvaljanja predloga je 23. novembar. Resorni sekretarijat je dužan da nakon toga izradi nacrt odluke, koja će biti predočena javnosti.

Ministar sporta Nikola Janović uručio je juče rješenja o utvrđivanju statusa perspektivnih sportista bokserima Bojani Gojković i Petru Liješeviću na osnovu kojih će narednih godinu dana primati stipendije Ministarstva sporta kao podsticajnu mjeru mladim sportistima.

Prenosima u cjelosti prigovore koje je ova kompanija dostavila gradonačelniku Draganu Krapoviću i Sekretarijatu za urbanizam:

Budva se i ove godine pobrinula da bude epicentar zabave tokom novogodišnjih praznika. Najzvučnija ime sa domaće i regionalne scene, te poznati svjetski DJ nastupiće kako na starogradskom trgu , tako i u elitnim hotelima.

Zbog havarije na cjevovodu u jednom dijelu tzv. “donje zone” u Petrovcu, jedan broj potrošača neće imati vodu do 14:00.

Komunalno preduzeće intezivno vrši obrezivanje stabala. Za neka je potrebno angažovanje i građevinske operative

Opština Budva, njen Sekretarijat za urbanizam pripremio je nacrt Plana privremenih objekata, kojim je na području metropole turizma predviđeno da u narednih pet godina bude 250 manje privremenih lokalcija nego ranijih godina. U odnosu na prethodni plan u Budvi izbrisano je 187 lokacija, od kojih 95 lokacija na šetalištu, dok je izbrisana i baza od 50 lokacija na Sajmu, dok više neće biti ni 42 lokacije u drugoj zoni.

"Mreža SOS za Montenegro" poziva građane i organizacije civilnog društva (OCD) da se pridruže protestnom maršu protiv istraživanja nafte i gasa iz crnogorskog podmorja koji uključuje prolazak kroz sve primorske gradove u potezu od 145 kilometara i trajanju od četiri dana.

Vlada Crne Gore juče je usvojila Izvještaj o sprovođenju Državnog plana upravljanja otpadom za 2017. godinu. U Izvještaju, koji sadrži pregled preduzetih zakonodavnih i drugih aktivnosti navedeno je da dostavljeni podaci ukazuju da je u Crnoj Gori u 2017. godini sakupljeno 254.523 tona komunalnog otpada sa kabastim i tzv. „zelenim“ otpadom, što iznosi ≈ 98 % procijenjene količine proizvedenog komunalnog otpada. Takođe je navedeno da jedinice lokalne samouprave nijesu organizovale upravljanje neopasnim građevinskim otpadom u skladu sa Zakonom te da je potrebno da jedinice lokalne samouprave nastave preduzimanje aktivnosti na popisu neuređenih odlagališta koji bi trebao da sadži podatke o lokacijima sa koordinatama, procjenjenim količina otpada na tim lokacijama, fotografijama i planom sanacije.

Vlada Crne Gore usvojila je informaciju kojom je konstatovano je da je budvanska kompanija „Imobilija“, biznismena Branka Ćupića ispoštovala ugovor izgradnjom hotela sa pet zvjezdica "Iberostar Gran Perast", koji se nalazi u čuvenoj palati Smekja. Vlada je predložila Savjetu za privatizaciju da usvoji ovaj dokument, i zaduž i Ministarstvo održivog razvoja i turizma da dostavi Upravi za imovinu, zahtjev za brisanje hipoteke na Palati Zmajević, površine 468 kvadrata i zemljišta ukupne površine 1186 kvadrata, kojim je Ćupšić garantovao da će u realizaciju projekta uložiti deset miliona eura.

Na inicijativu pokreta Balkan River Defence i uz učešće brojnih domaćih i međunarodnih organizacija, danas u 15 časova u Bečićima biće održan protest protiv izgradnje hidroelektrana.

Budvanski taksisti okupljeni oko deset taksi udruženja - SANY TAXI, HELLO TAXI, TERRA TAXI, VIP TAXI , HAPPY TAXI, OK TAXI, PALMA TAXI, ECO TAXI, EXTRA TAXI, JOKER TAXI najavili su organizovanje protestnih vožnji, nezadovoljni jer Opština Budva ne sprovodi zakonom predviđene obaveze.

Na Jadranskom sajmu održana vanredna pres konferencija povodom brisanja privremenih objekata koji su činili tradicionalnu sajamsku manifestaciju „ Bazar robe široke potrošnje“, iz Nacrta plana i programa privremenih objekata, što bi ujedno značilo i njeno ukidanje.

Sajam turizma koji se ovih dana održava u Londonu, za Hotelsku grupu Budvanska rivijera se već prvog dana manifestacije pokazao kao višestruko uspješan.

Odbornički saziv danas bi trebalo da da zeleno svjetlo na rebalans budžeta, kojim je predviđeno da opštinska kasa bude "teška" 44 miliona eura, gotovo četiri miliona eura više nego što je prvobitno planirano.

Gradonačelnik Dragan Krapović donio je odluku kojom je mjesečni limit za gorivo za 15 mjesnih zajednicama 390 eura.

Vlada je raskinula ugovor sa budvanskim Vodovodom o korišćenju voda sa izvorišta u Reževićima za flaširanje vode u komercijalne svrhe. Ovim se izjalovila ideja da se voda iz Reževića, koja je visokog kvaliteta, flašira i prodaje.

U okviru projekta “WELCOME”, Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je u saradnji sa NVO “Zelena mreža – Green net” tokom protekle sedmice realizovalo aktivnosti sakupljanja i selektovanja otpada iz mora sa izabranih plaža.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom, predstaviće crnogorsku turističku ponudu na 39. Međunarodnoj berzi putovanja „WTM“ (World Travel Market) koja će se održati u Londonu, u periodu od 5. do 7. novembra ove godine.

Dobitnik nagrade "Grad teatar" za pozorišni doprinos za 2017/18. godinu je IGOR VUK TORBICA. Obrazloženje članova žirija dostavljamo u cjelini:

„Tretman otpadnih voda i očuvanje kvaliteta vode najskuplji su djelovi Poglavlja 27. koje se tiče životne sredine, a koje bi trebalo da bude otvoreno do kraja ove godine i za čije će sprovođenje Crna Gora imati veliku podršku Evropske unije“, poručeno je sa Međunarodne konferencije o vodosnabdijevanju i tretmanu otpadnih voda koja se održava u Petrovcu.

Vlada je juče usvojilka odluku o uvođenju izletničke takse koju će turisti plaćati Turističkoj organizaciji Tivta. Riječe je o turistima koji u okviru organizovanih grupa posredstvom turističkih agencija, drugih pravnih lica ili preduzetnika registrovanih za obavljanje turističke djelatnosti posjećuju turističke lokalitete izuzetnih prirodnih ili kulturno istorijskih vrijednosti na području opštine Tivat.

Odbornički saziv ponovo će se izjašnjavati da li će dati zeleno svjetlo da se za 154 hiljada eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje na gradskoj zaobilaznici trgovačkoj kompaniji HD Laković, koja planira da na parceli u vlasništvu Mitropolije crnogorske primorske gradi veliki poslovno trgovački kompleks.

Opština Budva započeće gradnju kružnog toka na bečićkom bulevaru na skretanju za hotel "The Queen of Montenegro".

Pogledajte kako su naši najmlađi sugrađani uzivali u programu koji su TQ Plaza i Cadmus cineplex organizovali povodom Halloween-a.

Predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović priredio je dana 31. oktobra prijem za juniorske bokserske reprezentativce, Bojanu Gojković i Petra Liješevića, osvajače medalja na Evropskom prvenstvu u ruskom gradu Anapa.

Predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović donio je Odluku o organizaciji poslova sklapanja braka na području Opštine Budva.

Sadnjom 150 sadnica divljeg šipka, koje je obezbijedila Opština Tivat, u novembru će biti nastavljeno pošumljavanje dijela Vrmca iznad sela Peani u Tivtu.

Sara Grejs Ivanović učenica Muzičke škole i učenica trećeg razreda OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” osvojila je prvo mjesto na međunarodnom takmičenju u Cortemilii u Italiji.

Opština Budva rasoisala je juce javni poziv za izdavanje u zakup poslovnih prostora u TQ Plazi.

Prenosimo ga u cjelosti:

Sekretarijat za privredu PRODUŽAVA ROK ZA PREDAJU ZAHTJEVA ZA UČEŠĆE U JAVNOM POZIVU za dodjelu podrške za proizvodnju i razvojpoljoprivrede za 2018.godinu

Budvanski Sekretarijat za urbanizam izdao je urbanističko tehničke uslove podgoričkoj kompaniji „First assets management“, čiji je stopostotni osnivač Prva banka Crne Gore, za gradnju luksuznog turističkog kompleksa na mjestu nekadašnje vile „Komfor“ na ulazu u Petrovcu.

Nevladina organizacija „ Budva porat – Pizana“, koja okuplja staromještane i ribare, podnijela je juče zvaničan zahtjev gradonačelniku Budve Draganu Krapoviću i šefu lokalnog parlamenta Đorđiju Vujoviću da Opština zakupi i preuzme upravljanje Lukom Budva.

Na 40. Međunarodnom sajmu turizma i turističke berze “Sarajevski festival turizma” turističku ponudu destinacije predstavlja i Budvanska rivijera.

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović pozvao je juče sve zaposlene u lokalanoj administraciji koji su zainteresovani zainteresovani za sporazumni prekid radnog odnosa da se prijave. Ovo je treći po redu javni poziv koji je Krapović ove godine raspisao, a Opština je budžetom predvidjela da na ime otpremnina izdvoji čak 300 hiljada eura.

Na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu juče je predstavljena je Monografija manastira Stanjevići. O monografiji su govorili Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, urednik monografije Jovan Markuš, predsednik Skupštine Opštine Budva Đorđije Vujović i sabrat manastira Stanjevići monah Pavle (Kondić)

Sekretarijat za investicije zatražio je odbrenje za izmještanje fekalne crpne stanice u Rafailovićima. Riječ je crpnoj stanici koja se nalazi uz šetalište i koja svu otpadnu vodu iz naselja Rafailovići, Klimovi brdo, Čučuci i dijela Bečića transportuje u postrojenje za otpadne vode u Vještici. Kako u dopisu navodi sekretar Božo Vavić ovakav sistem funkcioniše od 70-tih godina kada je crpna stanica izgrađena.

Konferencija o ekonomiji Montenegro 2018, koja će biti održana 25. i 26. oktobra 2018. godine (četvrtak i petak), u hotelu Splendid, u Budvi, pokušaće da, u okviru glavne teme „Balkan i Evropska unija - petogodišnji ciklus Berlinskog procesa”, pruži odgovore važne za ekonomsku budućnost našeg Regiona.

Opštinski Sekretarijat za investicije zatražio je od kolega iz urbanizma da im izdaju urbanističko tehničke uslove za izgradnju javne garaže sa konmercijalnim sadržajima u naselju Rozino kod Doma zdravlja.

Opštinsko preudzeće „Mediteran reklame“ isplatilo je 30 hiljada eura, nakon što je Viši sud donio presudu u korist tri radnika koji su vodili sudski spor prpotiv preduzeća zbog umanjenja koeficijenata na zarade. Viši sud je preinačio presudu kotorksog osnovnog suda koji je prvobitno presudio da odšteta bude 88 hiljada eura, ali nakon žalbe „Mediteran reklame“, umanjen je iznos novca .

Zbog havraije na cjevovodu u naselju – blizini hotelskog kompleksa “Queen” (Bečići), nemaju vodu danas do 16:00 sati. Bez vode u najavljenom terminu su: potrošači u cijelom naselju Čučuci, ul. - Marina Bečića i Stevana Štiljanovića, te ostali potrošači na području u blizini kompleksa.

Ministarstvo održivog razvoja dostavilo je budvanskom Sekretarijatu za urbanizam zahtjev Hotelske grupe „Budvanska rivijera“ za izdavanje urbanističko tehničkih uslova za rekonstrukciju i dogradnju hotela „ Mogren“ naspram Staroga grada. Hotelska grupa sredinom septembra dostavila je zahtjev resornom ministartsvu, koje je prije nekoliko dana uputilo Opštini Budva na razmatranje , prenoseći joj u nadležnost odlučivanje.

Opština Budva raspiala je juče tender za izbor izvođača za gradnju pješačke pasarele u Rafailovićima.

U organizaciji Narodne biblioteke Budve predstavljena je knjiga rediteljke Marije Perović “Razgovori o filmu”. “Razgovore” su u Biblioteci, pored autorke, predstavili dr Vuk Vuković (Fakultet dramskih umjetnosti - Cetinje) i mr Sanja Jovanović (Filmski centar Crne Gore).

Na Trgu palmi 12, u Starom gradu, večeras u 17.30 časova biće održana diskusija "Potencijalna devastacija Školja" - riječ stručnjaka. Govoriće prof. dr. Sreten Vujović, urbani sociolog, prof. dr Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, arhitekta Borislav Vukićević i Vuk Iković iz organizacije Kod, koji piše doktorski rad na temu "Uticaj gradnje na morske ekosisteme". Moderatorka večeri će biti Iva Pavlović, urednica TV Budva.

Predstavnici kompanije Tradeunique - TQ Plaza danas su uručili vrijednu donaciju - deset kompjutera, deset stolova i stolica, štampač i kancelarijsku vitrinu Osnovnoj školi „ Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi.

Nevladino udruženje „Petrovac na moru“ podržalo je akciju mještana Buljarice i Petrovca na čišćenju starog austrougarskog kanala u Buljaričkom polju te pozvale i sve da se priključe.

Prema evidenciji Komunalnog preduzeća za proteklih nekoliko godina surlaš je uništio 125 palmi na javnim zelenim površinama. Ovo preduzeće cini sve da spriječi dalje propadanje palmi, koje uljepšavaju malobrojne zelene povrsine u Budvi.

Predstavnici TQ Plaza uručiće sjutra upravi budvanske Osnovne škole " Stefan Mitrov Ljubiša" vrijednu donaciju 10 kompjutera, stolova, stolica i štampač predvidjenih za nesmetan rad učenika u informatičkom kabinetu.