Iako su postavljene metalne konstrukcije i radovi praktično bili privedeni kraju, te ostalo još da se postave metalne sajle, zip line žičara iznad Budve nadomak Brajića, još će pričekati na otvaranju. Radovi su stopirani još prije mjesec, kada je urbanističko građevinski inspektor donio rješenje o zabrani izvođenja radova jer investitor, kompanija „Zip line Montenegro“ je bez ikakvih papira započela radove na izgradnji ove turističko adrenalinske atrakcije.

Agencija za kreditni rejting “Standard&Poors” objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je potvrdila dosadašnji izgled naše zemlje, koji je označen kao ''stabilan'', uz zadržavanja ocjene B+ / B.

Univerzitet Crne Gore raspisao je danas Konkurs za upis na specijalističke studije Univerziteta Crne Gore za studijsku 2019/20. . Konkurs je objavljen u dnevnim novinama koje izlaze u Crnoj Gori.

Projekat marine za superjahte i nautičko naselje Porto Montenegro predstavljen je na 42. ediciji Sajma nautike u Kanu

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zaključno sa 8. septembrom naplatila je nešto više od tri miliona eura na ime boravišne takse, što je za 250 hiljada eura više nego u istom periodu lani.

Glavna turistička inspektorka, Svetlana Šljivančanin kazala je da je od avgusta do danas, po osnovu Zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda izrečeno kazni ukupnog iznosa 12.690 eura.

Turistička organizacija opštine Budva predstavila je ponudu destinacije u okviru “Dana Crne Gore u Sloveniji” koji su započeli 52. Međunarodnim sajmom preduzetništva– MOS, koji se održava u Celju od 10.do 15.septembra.

Turistička organizacija opštine Budva realizovala je projekat označavanja jednog dijela ruralnog područja Budve sredstvima vizuelne komunikacije, dio Paštrovića, i postavila kombinovane putokazne table i klupe na sledećim lokalitetima:

U susret sajmu “CTM (Camping Motor Touristik) 2020” koji se održava sledeće godine u Štutgartu, a na kojem će Crna Gora učestvovati kao zemlja partner, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa organizatorima sajma, domaćin je predstavnicima renomiranih njemačkih medija koji od 10-14. septembra borave u studijskoj posjeti našoj destinaciji.

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore raspoloživo je 90 mjesta za studente specijalističkih studija, od čega 45 mjesta za studijski program Menadžment u pomorstvu i 45 mjesta za studijski program Pomorske nauke.

Na inicijativu Kancelarije za evropske integracije Vlade Crne Gore, juče je u prostorijama Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom odrzan sastanak na kojem je obavljena kontrola stepena realizacije aktivnosti “PORTODIMARE” projekta. Sastanku su prisustvovali Miloš Marković i Milena Iličković iz Kancelarije za evropske integracije, koji su zaduženi za praćenje realizacije projekatau okviru Jadransko-Jonskog transnacionalnog programa – Interreg ADRION i direktor Javnog preduzeća Predrag Jelušić sa saradnicima.

Opština Budva podnijela je tužbu Upravnom sudu da se poništi rješenje glavnog državnog arhitekte Dušana Vukasnovića koji je početkom avgusta dao je saglasnost na idjeno rješenje novog hotela „Kraljičina plaža“ i time kompaniji „Adriatic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa dozvolio da u u stoljetnom Miločerskom parku, osim hotelskih, gradi i apartmane za tržište.

Dvije ideje koje su podržane kroz program Ministarstva kulture “Kreativna Crna Gora” dobile su prestižne nagrade “BIG SEE”, koje dodjeljuje slovenačko udruženje “Zavod žig”.

Na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo Univerziteta Crne Gore na specijalisičkim studijama ove godine ima ukupno 35 mjesta na budžetu i 125 samofinansirajućih, na dva studijska programa.

Zadovoljni smo ali je ovo bilo jako specifična ljetnja sezona

Kompanija Adriatic Marinas predstaviće svoj projekat Porto Montenegro na najznačajnijim septembarskim sajmovima nautike u Evropi. Niz prestižnih manifestacija počinje sajmom u Kanu (10. – 15. septembra), nakon čega slijedi predstavljanje projekta na Sajmu nautike u Sauthemptonu u Britaniji (13. – 22. septembra), a krajem mjeseca i na sajmu nautike u Monaku (25. – 28. septembra).

Predstavnici Opštine Budva na čelu sa predsjednikom Opštine Markom Carevićem posjetili su Osnovnu školu “Mirko Srzentić” u Petrovcu povodom investicije nadležnog Sekretarijata - obnove parketa u sportskoj sali.

U toku je zamjena oštećene košarkaške table na sportskom terenu u Dubovici.

Kako bi se spriječilo da se u Crnoj Gori pojavi bolest afričke kuga svinja, koja se širi evropskim kontinentom i u julu ove godine se pojavila i u susjednoj Srbiji, Uprava za bezbjednost hrane i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pravovremeno su preduzeli sve propisane mjere i u kontinuitetu prate njihovu realizaciju, saopštila je direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković.

Opština Budva je pozvala juče sve zainteresovane da dostave svoje predloge za rebalans budžeta. Budžer grada za ovu godinu proijektovan je na 37.789.000 eura.

Budvanska firma "Anita" prvorangirana je na tenderu za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uređenje potoka u Bečićima. OPština je za ovu investiciju izdvojila 480 hiljada eura.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u okviru promotivnih aktivnosti na poljskom tržištu učestvuje kao partner na “AviaReps roadshow”-u koji se održava u južnoj regiji Poljske od 2-5.septembra.

OPština Budva zaključila je ugovor juče sa žabljačkom firmom " Ski centar javorovača" kojoj je povjerila radove na sanaciji sportskog terena u naselju Dubovici.

Opština Budva juče je raspisala drugi Javni poziv za prikupljanje ponuda radi davanja u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta i izgrađenog građevinskog zemljišta u opštoj upotrebi na teritoriji Opština Budva za period od 2019. do 2023.

Uprava javnih radova objavila je danas postupak javne nabavke za izgradnju trga i šetališta u Sutomoru, procijenjene vrijednosti blizu million eura.

Mladi sugrađani Budve Lazar Đuković, Pavel Slavković, Đorđe Milatović, Jovana Vojvodić, Andrea Rajović, Anastasija Zvicer, Varja Delibašić i Maša Gudelj su tokom ovog ljeta napisali scenario, snimili i montirali kratki film koji će biti prikazan na festivalu “Svetlo” u Opštini Valaške Meziriči u Češkoj.

Beoggradska kompanija "UNIWAB" dostavila je najpovoljniju ponudu na tenderu za nabavku multifunkcionalnog vozila za komunalnu djelatnost - drobilice.

Ko želi da napusti posao u opštinskoj administraciji, sljeduje mu otpremnina, koja je utvrđena ODLUKOM o utvrđivanju visine otpremnine zaposlenih u organima i službama lokalne samouprave Opštine Budva

Povodom početka nove školske godine, predsjednik Opštine Budva Marko Carević, uručio je đacima prvacima u osnovnoj školi „Stefan Mitrov Ljubiša“ i „Drugoj osnovnoj školi“ u Budvi besplatne komplete udžbenika za predstojeću 2019/2020 godinu i poželio da im prvi dani u školskim klupama i koraci ka budućem obrazovanju budu srećni i uspješni.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 27. do 29. avgusta pokazali su da je na 91% kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na 9% kupališta bio K2 klase. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Alternativa Crna Gora zatražika je od premijera Duška Markovića da smijeni ministra turizma Pavla Radulovića. Pismo prenosimo u cjelosti:

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević nastavio je sa donirao je svoje platu porodici, koja je željela da ostane anonimna.

“Obavještavamo korisnike sa područja Kuljače i Duljeva da su započeti radovi na kaptaži “Pokrijenik” i da voda neće biti za piće od 03. septembra do daljnjeg”, navodi se u saopstenju Sekretarijata za investicije

Ministarstvo održivog razvoja i turizma objavilo je na svome sajtu ANKETNI LIST - IZMJENE I DOPUNE DETALjNOG URBANISTIČKOG PLANA „PRŽNO - KAMENOVO II”, ZA DIO KAMENOVO - VRIJESNO, OPŠTINA BUDVA.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa kompanijom Turkish Airlines i turističkom privredom predstavlja turističku ponudu destinacije na sajmu turizma “China International Tourism Industry Expo - CITIE”, koji se održavao prethodna dva dana u Guandžou, u Kini.

Nastavna godina počinje danas, a završava se u petak, 12. juna 2020. godine.

Prijave za upis u I godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore za 2019/20. godinu – u III upisnom roku predalo je ukupno 302 kandidata.

Da zakupci zone morskog dobra ne poštuju ugovorene obaveze, svjedoči i najnovija prijava koju je Javno preduzeće " Morsko dobro" uputilo Ministarstvu održivog razvoja- Direktoratu za inspekcijske poslove i Lučkoj kapetaniji, zbog nepravilnosti na području tivatske opštine. Primorske novine objavljuju prijavu

Opština Budva i kompanija „Montenegro express group“ zaključile su prije dva dana ugovor o zakupu poslovnih kancelarija, ukupnbo 605 kvadrata u kojima će biti smještene nekoliko opštinskih službi.

Edukativni projekat „Arheolab“ – Međunarodna ljetna arheološka škola za djecu, koja je trajala od 1. do 23. avgusta 2019. godine, i bila održavana svakog dana od 9.30 do 13.30 časova u gradskom parku Budve, uspješno završila sa radom ove godine. Školu je vodila Asja Zec, diplomirani arheolog iz Padove (Italija). Škola je tradicionalno održana u organizaciji JU Muzeji i galerje Budve, već šestu jubilarnu godinu zaredom.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je odluku o raspodejeli novca predviđenog u opkviru Programa podsticajnih mjera iz oblasti turizma za 2019./2020. predviđenog za organizaovanje manifestacija.

Javno preduzeće "Morsko dobro" zatražilo je od Uprave za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijske kontrole na kupalištima na Jazu, jer zakupci ne poštuju ugovorene obaveze, postavljajući mobilijar suprotno izdatim uslovima, te nijesu oslobodili dio plaže od mobilijara. Primoske novine objavljuju prijavu sa fotodokumentacijom koju su sačinili kontrolori Javnog preduzeća.

Pravo na dodjelu besplatnih udžbenika ostvariće učenici svih devet razreda osnovnog obrazovanja, a za te svrhe je iz opštinskog budžeta opredijeljeno 146 hiljada eura. 

Primorske novine objavljuju dopis JP "Morsko dobro" koji potpisuje direktor Pedrag Jelušić a u kome se od Uprave ze inspekcijske poslove traži da reguje zbog nepravilnosti u radu kupališta na Slovenskoj plaži, postavljanjem mobilijara suprotno izdatim uslovima te zauzetosti slobodnih površina koje su trebale biti date kupačima na korišćenje:

Vlada Republike Čilea pokrenula je program „Seed Star-up Chile“ namijenjen kandidatima koji već posjeduju funkcionalan projekat, ne stariji od tri godine.

Konkurs za treći upisni rok na osnovnim studijama Univerziteta Crne Gore objaviće se u utorak, 27. avgusta 2019. godine.

Barska plovidba konstantno pokušava da nađe i kupi adekvatan sopstveni brod, koji bi bio korišćen na liniji Bar – Bari, kazao je Pobjedi izvršni direktor te firme Tihomir Mirković..

Sav prihod od ulaznica za dječiju predstavu “Carevo novo odijelo”, koja je na programu XXXIII festivala u nedjelju, 25. avgusta, JU “Grad teatar” će uplatiti u fond za liječenje Budvanina Vanje Jovanovića.

Nikola Božović (10 godina) njegov brat Filip (8) i drug Stefan Šundek (10) otplivali su jutros u od Školja ( Ostrva Sveti Nikola)  do starogradske plaže Pizana, u akciji koju su po ugledu na svoga sugradjanina Luku Vučkovića, pokrenuli za prikupljanje pomoći za lijecenje malog Vanje. 

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u II kvartalu 2019. godine iznosila je 1 206 eura i veća je za 11,6% u odnosu na II kvartal 2018. godine, dok je za 17,8% veća u odnosu na I kvartal 2019. godine. To navode u Upravi za statistiku.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 13. do 16. avgusta pokazali su da je na 90% kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na 10% kupališta bio K2 klase. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Dječija predstava iznenađenja, koja je trebala večeras da bude na programu festivala Grad teatar, neće biti izvedena.

Budi čovjek , ne bacajte smeće, poruka je koju su stanari takozvanih Ruskih zgrada u budvanskom naselju Maine napisali na trotoaru ispred svoje zgrade gdje im se svakodnevno ostavljaju gomile smeća.

Nekada reprezentativna pješačka promenada - tunel kroz Zavalu je u lošem stanju. Osvjetljenje praktično ne radi, a fotografije sa crnogorskim znamenitostima su ruinirane. Još je gora situacija u dijelu tunela koji vodi ispod apart hotela Harmonija gdje zidovi nijesu ni malterisani... Svakodnevno na stotine turista ovuda prolaze, nažalost utiske koje nose sa sobom nijesu pohvalni za Budvu

Ministarstvo ekonomije saopštilo je da će od danas eurosuper 95 i 98 biti jeftiniji šest do sedam centi, dok će cijena eurodizela ostati nepromijenjena. Posljednje promjene cijena goriva bile su 23. jula, kada su eurosuper 98 i 95 poskupili tri do četiri centa.

Opština Budva ustupila je sportske terene na gazdovanje Mediteranskom sportskom centru, a veliki plato Parking servisu.

U velikoj humanoj akciji za liječenje maloga Vanje, Luka Vučković, plivajući maratonsku dionicu od 17 kilometara od Pržna do Ploča sakupio je više od 10 hiljada eura. Akciji su se odazvali brojni hotelijeri, ugostitelji, gradjevinske kompanije , lanci supermarketa , kao i gradjani, te Opština Budva

Član Plivačkog kluba "Stari grad" iz Budve, Starograđanin Luka Vučković danas će plivati maraton, od Pržna do plaže Ploče u dužini od 17 kilometara.

Podsjećamo još jedanput, zbog aktuelnosti, da će krajem avgusta Univerzitet Crne Gore raspisati konkurse za upis studenata na svim nivoima studija.

Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja Budva podnijela je glavnoj gradskoj arhitektici Budve Ani Samardžić zahtjev za dobijanje saglasnosti na idejno rješenje projekta gradnje lifta za invalidne osobe u objektu ove zdravstvene ustanove.

Turisti iz više od 170 svjetskih zemalja, od početka ove godine, boravili su na budvanskoj rivijeri u svim vidovima smještaja, govore podaci Centralnog turističkog registra Ministarstvaodrživog razvoja i turizma Crne Gore.

Surlaš nastavlja da uništava plame u gradu, na “meti” se našao i jedan od najljepših drvoreda, onaj ispred recepcije Turističkog naselja “Slovenska plaža”.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević raspisao je juče Javni konkurs za raspodjelu sredstava za projekte nevladinih organizacija za 2019. Opredijeljeno je ukupno 80 hiljada eura. Primorske novine objavaljuju kompletan konkurs sa svim potrebnim informacijama

Najpopularniji naučni projekat u oblasti nauke i tehnologije, sveruski naučni festival „NAUKA 0+“ , u organizaciji Ministarstva nauke i visokog obrazovanja Ruske federacije uz podršku Ministarstva obrazovanja, Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“, Uprave grada Moskve i Ruske akademije nauka, nastavlja sa besplatnim međunarodnim konkursima usmerenim na razvoj nezavisnih kreativnih i istraživačkih aktivnosti mladih.

Gradonačelnik Marko Bato Carević zaključio je ugovor sa predstavnikom podgoričke firme " Sipa" koja je prvorangirana na tenderu za nabavku opreme vrijedne sto hiljada eura potrebnu za digitalizaciju lokalnog javnog emitera RTV Budva.

Direktor Komunalnog preduzeća Budva Rade Bauk kazao je da uredno odvozi smeće iz grada i po sedam puta u toku dana se prazne kontejneri.

Kladionica Meridian u potrazi za operaterom u kladionici u Budvi:

Ministarstvo održivog razvoja najavilo je juče međunarodni javni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje šetališta u Budvi. "Primorske novine" objavljuju u cjelosti najavu konkursa:

Ako je suditi po naplati boravišne takse , Budva se može pohvaliti odličnom sezonom. Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zaključno sa 5.julom naplatila je 1.974.976 eura na ime boravišne takse, što je za gotovo 200 hiljada eura više nego u istom periodu lani.

Opština Budva povjerila je posao podgoričkoj firmi "Kraft" da obezbijedi kompjuterski program za izradu super senionr kartica za penzionere. za ovaj posao biće izdvojeno 12 hiljada eura, a rok je 20 dana.

Glavni državni arhitekta Dušan Vukasnović dao je saglasnost na idejno rješenje novog hotela „Kraljičina plaža“ sa depadansima, koji u stoljetnom Miločerskom parku namjerava da gradi kompanija „Adriatic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa. Vuksanović nije prihvatio stav Opštine Budva, da se u ovoj, jednoj očuvanoj zelenoj zoni na budvanskoj rivijeri ne grade stanovi za tržište.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 31. julado 04. avgusta pokazali su da je na 85% kupališta kvalitetmorske vode bio K1 klase, dok je na 15% kupališta bio K2 klase. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskimkupalištima dobrog kvalitetna, tj. da je sanitarno ispravna, tebezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Sekretarijat za investicije raspisao je konkurs za izradu Glavnog projekta atmosferske kanalizacije za naselje Babin do

Pušten je u rad servis Ministarstva unutrašnjih poslova „Kamere na graničnim prelazima“, kome se može pristupiti preko sajta MUP-a (http://www.mup.gov.me/ministarstvo) - putem istoimenog banera ili direktno pristupanjem sajtu http://kamere.mup.gov.me.

Korito rijeke Grđevica i ovoga ljeta je najveći, ujedno i jedini besplatni parking u gradu.

Sve čestitke za Fondacija Budva i njihov projekat - još jedan mural, ulica Golootočkih žrtava

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore dana 17.07.2019. raspisalo je poziv za izvođenje radova na uređenju pješačke staze u zaleđu plaže Jaz u dužini od 375 metara, što podrazumijeva izvođenje radova na popločavanju, opremanju i hortikulturnom uređenju te staze, kao i radove na popravci stubova javne rasvjete.

Šta je potrebno da ljeto bude savršeno? Sunce, more, dobro društvo i raspoloženje, telefon da zabilježite svaki momenat i Wi-Fi. I, naravno, mali predah.

Vlada Crne Gore je na juče usvojila Izvještaj o aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije sa predlogom mjera za suzbijanje sive ekonomije.

Služba za obračun i naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u proteklih dvije i po godine naplatila je čak 24 miliona eura

Predsjednik Opštine Marko Carević donirao je sedmu platu Crvenom krstu Budva.

Opština Budva zatražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma da joj izda urbanističko tehničke uslove za promjenu stanja u prostoru - prigalođavanje infrastrukture rekonstrukciji Mediteranske i ulice 22. novembra.

Sekretarijat za investicije zatražio je od Ministarstva održivog razvoja saglansost za gradnju popstrojenja za tretman otpadnih voda i podnoski ispust u Buljarici.

Za podršku održivom razvoju Budve Kancelarija za evropske integracije i saradnju Opštine Budva obezbjedila je ukupno 205.000 €, 175.000 € donacija i 30.000 € sopstvenih sredstava.

Arhivski depo Opštine Budva preseljen je u poslovno stambeni kompleks TQ Plaza u prostorije koje su pripale lokanoj upravi.

Uprava javnih prihoda Opštine Budva stavila je hipoteku na 30 hiljda kvadrata zemlje iznad plaže Mogren, vlasništvo firmi „Mogren hill“ i Attika land“ koje se povezuju sa odbjeglim biznismenom Duškom Kneževićem.

Opština Budva raspiala je javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za ustupanje izvođenja radova na uređenju bečićkog potoka.

Povodom saopštenja Direktorata za vanredne situacije kojim su do kraja dana najavili jake pljuskove, grmljavinu, olujni vjetar i talase na moru uz obalu, iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom apelujemo i na zakupce kupališta da preventivno zaštite svoju imovinu, plažni mobilijar i privremene objekate na kupalištima.

Mještani okupljeni oko NVO „„Žičara Čučuci - Brajići“ pozdravili su potez gradonačeknika Marka Bata Carevića da sa dnevnog reda skupštinskog zasijedanja , koje je trebalo da bude održano u ponedjeljak „skine“ odluku o utvrđivanju javnog interesa, kojom je trebalo da im se , kako navode, uz minimalnu naknadu otme zemlja.

Vlada Crne Gore je jule na sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, usvojila Koncesioni akt za dodjelu koncesije za aerodrome Crne Gore sa Nacrtom ugovora o koncesiji i Izvještajem sa javne rasprave i zadužila Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da u što kraćem roku preduzme aktivnosti u cilju raspisivanja javnog oglasa za davanje koncesije za aerodrome Crne Gore.

Ministarstvo nauke raspisalo je Konkurs za finansiranje projekata nevladinih organizacija koje djeluju u oblasti jačanja sinergije nauke, ekonomije i društva. Za te namjene opredijeljeno je 48.000 eura. Najnižiji iznos sredstava koji će moći da se dodijeli po projektu/programu je 4.000 eura, a najviši 9.600 eura.

Kada bi sve ograde na gradilištima u gradu izgledalo ovako, kao ograda velike parcele na samom šetalištu, Budva bi mnogo ljepše izgledala. Sa fotografijama primorskih mjesta na našoj rivijeri, ograda tik uz šetaliste, predstavlja sigurno najbolju reklamu za nas turistički proizvod.

Zelena površina ispred kućica u nizu kod glavnih semafora, poslužila je turistima da kampuju.

Ljetnja skupština Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu održana je u hotelu Regent Porto Montenegro.

Reciklaža nije samo korisna navika za prirodu, već može biti i veoma zabavna aktivnost ako se ovog ljeta nalazite u Budvi. U parku Stefan Mitrov Ljubiša smješten je Interaktivni centar, koji funkcioniše u sklopu ekološke inicijative Budva Zero Waste City. Uz brojne edukativne sadržaje namijenjene primarno najmlađima, Interaktivni centar nedavno je dobio i Solagro uređaje, koji reciklažu čine izuzetno zabavnom.

I dok se praktično ne može naći slobodno parking mjesto u naselju na zaobilaznici, dotle parking ispred crkve Sveta Petka koji je Mitropolija crnogorsko primorska ogradila i postavila rampe, potpuno je prazan. Oko 30 parking mjesta rezervisanih za crkvu su tokom cijelog dana nepopunjeni, a pravo ko može koristiti nije poznat, jer oni koji dolaze automobilima u kapelu ili na groblje, ne mogu ga koristiti

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 16. do17. jula pokazali su da je na 98% kupališta kvalitet morske vodebio K1 klase, dok je na 2% kupališta bio K2 klase. Kako su saopštili iz JP Morsko dobro ovi rezeltati potvrdjuju da je morska voda na crnogorskim kupalištimaodličnog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

U okviru druge autorske večeri literarnog programa KNJIŽEVNA KOMUNA, publici u Petrovcu se predstavio crnogorski pisac STEFAN BOŠKOVIĆ.

Na priču o žičari koja treba da spoji bečićke Čučuke sa austrougarskom tvrđavom Kosmač na Brajićima, ni poslije 11 godina nije stavljena tačka - agonija se nastavlja, nakon što je predsejdnik Opštine Marko Bato Carević povukao sa dnevnog reda današnjeg skupštinskog zasijedanja odluku o eksproprijaciji 35 hiljada kvadrata zemlje, uz obrazloženje da niej postignut dogovor sa mještanima. Kompanija Cable Car Montenegro koja finanisra cijeli projekt, kao i samu eksproprijaciju, optužila je Carevića da takvim postupkom je zaustavio investiciju i zaprijetila podnošenjem tužbe na pet miliona eura odštete. Pismo ove kompanije upućeno Careviću prenosimo u cjelosti:

Ovako izgleda staza i klupe u naselju Sveti Stefan. Ne treba puno govoriti, fotografije doboljno govore, a turisti, koji su napokon stigli na ljetovanje, našoj redakciji su upravo poslali ove fotografije uz molbu da neko, ko je nadležan riješi problem. A potrebno je samo zamijeniti par klupa i postaviti kante za otpatke.

Svaki vlasnik i korisnik plovila, dužan je da zaključi ugovor o osiguranju od odgovornosti - Zabranjena je upotreba plovila bez zaključenog ugovora o osiguranju – U toku 2018. godine izdato je oko 2,5 hiljade polisa osiguranja od odgovornosti plovila.

GSI iz Darmštadta (Helmholtz centar za istraživanje teških jona - Helmholtz Center for Heavy Ion Research) je renomirana međunarodna naučnoistraživačka ustanova osnovana 1969. godine. Riječ je o krupnoj istraživačkoj infrastrukturi za istraživanje teških jona, koja se bazira na tehnologiji akceleratora (kružnog i linearnog). Posebno je značajan doprinos GSI-ja u razvoju novih primjena u medicini i tehnologiji. Naime, u ovoj istraživačkoj ustanovi liječeni su prvi pacijenti putem metode tretmana tumora uz pomoć teških jona (karbona) još 1997. godine. U saradnji s međunarodnom istraživačkom zajednicom, postojeći akceleratorski kompleks biće značajno proširen zahvaljujući novom međunarodnom postrojenju za istraživanja antiprotona i jona (FAIR – Facility for Antiproton and Ion Research), a koji ce biti jedinstven u svijetu po intenzitetu snopova jona.

Ako za vikend Budvu ne "zapljusne" talas gostiju, i popuni privatni i hotelski smještaj, Budvi prijeti jedna od najgorih sezona u protekloj deceniji.

„Prosječna penzija u Crnoj Gori trenutno iznosi 289 EUR-a. U poređenju sa prosječnom penzijom u okruženju, samo Slovenija i Hrvatska imaju bolje pokazatelje. Prosječna penzija u Crnoj Gori veća je za oko 50 eura nego u Makedoniji, oko 65 eura nego u Srbiji i između 80 i 100 eura od prosjeka u Bosni i Hercegovini. Penzije u Crnoj Gori su redovne, a u poređenju sa prosječnom zaradom, prosječna penzija čini gotovo 57% tog iznosa. To je 20 procentnih poena više nego, primjera radi u Hrvatskoj, gdje prosječna penzija čini 37% prosječne zarade“ . To je juče rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na Premijerskom satu.

Iako se Budva suočava sa jednom od nagorih sezona u protekloj deceniji, o čekmu svjedoče brojni turistički poslenici, a i u čemu se svako može uvjeriti, od polupraznih plaža, loše posjete i pada ugostiteljskih objekata, sa državnih instanci stižu izjave da nema govora o propasti sezone.

Opštinska Kancelarija za evropske integracije i saradnju Opštine Budva, nastavila je da ispunjava ciljeve zbog kojih je osnovana.

Na osnovu člana 128 Zakona o zaštiti kulturnih dobara (“Službeni list CG“, br. 49/10, 40/11, 44/17 i 18/19), a u vezi sa članom 70 Zakona o kulturi ( „Službeni list CG“, br. 49/08, 40/11 i 38/12), Ministarstvo kulture objavljuje

Mještani sela Kuljače i Vojnića iznad Svetog Stefana pozvali su nadležne da hitno reaguju i riješe problem krda od 30 goveda koji “slobodno šeta” njihovim selom. Goveda koja je vlasnik iz cetinjskog sela Ugnji pustio svakodnevno dolaze u Pastroviće i uništavaju privatnu imovinu, pa mještani prakticno ne mogu da izadju iz svojih kuca. Gosti polako napuštaju apartmane koje su zakupili

Univerzitet Crne Gore raspisaće, krajem avgusta, konkurs za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore za studijsku 2019/20. godinu, u III upisnom roku.

Opština Budva saopštila je da usled radova na adaptaciji kaptaže na izvoru Pokrijenik doći će do zamućenja voda sa izvora Pokrijenik, KO Kuljače.

Opština Budva insistiraće da se uradi fizibiliti studija Urbanistički projekat “ Bijeli rt – Galija”, jer u suprotnom neće dati zeleno svjetslo da se usvoji ovaj planski dokument, čiji je nacrt uradilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma. To je stav opštinske Komisija za praćenje procesa planiranja prostora, koju je osnovao gradonačelnik Marko Bato Carević, a koja je na nedavno održanom sastnaku donijela zaključke koje će uputirt resornom ministarstvu.

Kontrolori Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore 11.07.2019. izvršili su obilazak terena na području opštine Budva, lokaciji Perazića do.

Javno preduzeće Morsko dobro uputilo je apel zakupcima da zaštite svoju imovinu za vreijeme mogućeg nevremena, koje je najavljeno danas i u toku noći od strane Direktorata za vanredne situacije.

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova poslao je, preko Operativno komunikacionog centra 112, upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti, a građane da preduzmu neophodne preventivne aktivnosti u cilju zaštite imovine.

Javno preduzeće Morsko dobro raspisalo je juče javno nadmetanje za zakup ugostiteljskih terasa, na osnovu izmjena i dopuna privremenih objekata koje je donijela Vlada Crne Gore. prva na spisku ugostiteljskih terasa, koja će se naći na nadmetanju je terasa ugostiteljskog objekta »Astoria«, na dijelu kat. parcele 3047 K.O. Budva, lokacija označena brojem 4.31 u Izmjenama i dopunama programa privremenih objekata u zoni morskog dobra za Opštinu Budva, površine: terasa1 P=172m2 , terasa2 P=240m2.

Mališani predškolskog uzrasta budvanskog vrtića "Ljubica Mitrović Maša" posjetili su juče Interaktivni centar – mjesto gdje se u okviru projekta Budva Zero Waste City ovog ljeta građani i turisti edukuju o najvažnijim ekološkim pitanjima.

Ministarstvo ekonomije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) nastavljaju saradnju u realizaciji projekta Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori, koji se kontinuirano sprovodi od 2014. godine. Podrška razvoju sektora privrede, procesa strateškog planiranja razvoja jedinica lokalne samouprave, kao i razvoja nacionalnog brenda, biće i ove godine u fokusu zajedničkog projekta Ministarstva ekonomije i UNDP, za koji je opredijeljeno 112.000 eura.

Buka i zvuka mašina odjekuju naseljem Sveti Stefan.

Budvanski ugostitelj Vuksan Vuko Mitrović uručio je predsjedniku Opštine Budva Marku Careviću plaketu za doprinos uspješnoj organizaciji XIII Državnog prvenstva ugostiteljskih radnika Crne Gore.

Zbog kvara na glavnom cjevovodu ka Budvi /lokalitet”Praskvica/, ekipe “Vodovod”a, večeras u 22 časova počinju sanaciju na vodovodnoj mreži.

Sekreterijat za investicije Opštine Budva završio je radove na kanalizacionoj mreži na Jazu, kao i na asfaltiranju ulice na predmetnoj dionici, a uskoro se očekuje i puštanje u rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Sanacija sletne piste na tivatskom aerodromu, počela je danas, a direktor Aerodroma Tivat, Rade Marić je saopštio da će od ukupno dva i po kilometra , biti sanirano 600 metara, širine 12 metara, odnosno po šest metara od ose centralne linije.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo za potrebe JP Morsko dobro u periodu od 02. do 03. jula, pokazali su da je na 98% kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na 2% kupališta bio K2 klase. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima odličnog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Opština Budva pokrenula je postupak hitne nabavke na zahtjev Sekretarijata za komunalno stambene poslove za izradu projekta putokoznih tabli na raskrsnici ulica Jadranski put, 22. novembar i Topliški put.

Opština Budva raspisala je tender za nabavku kompjuterskog programa i izradu Super Senior kartica Opštine Budva za šta će biti izdvojeno 15.000 eura

Kameni potporni zid obrušio se na pješačku stazu koja vodi kroz naselje u Perazića dolu, zbog čega je mještanima i vlasnicima vikend kuća i vila praktično onemogućeno da dođu do plaže.

U organizaciji JU Narodna biblioteka Budve, matičnog odjeljenja“S.M.Ljubiša“ koje je kao Narodna biblioteka i čitaonica osnovano još davne 1890 godine, u Petrovcu se tokom jula i avgusta 2019. realizuje književni program pod nazivom - KNJIŽEVNA KOMUNA.

U prvom upisnom roku Univerziteta Crne Gore, u kojem se prijavilo 3.459 studenata, na 19 fakulteta UCG upisalo se 2.666 studenata, na predviđenih 3.486 mjesta. Za II upisni rok preostalo je 821 mjesto na 16 fakulteta.

Iako je evidnetno da je ovogodišnja sezona lošije počela od prošlogodišnje, Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva ostvaruje odličnu naplatu boravišne takse.Zaključno sa 30. junom  naplaćeno je 935.239.83 eura na ime boravišne takse, što je za gotovo 135 hiljada hiljada eura više nego u istom periodu lani.

Opština Budva zaključila je ugovor sa tivatskom kompanijom "Ben kov" o nabavci specijalnog teretnog vozila, kamiona - cistijerne za šumske požare.

Generalna direktorica hotela Splendid Conference& Spa Resort, Mirjana Mrkalj  ovogodišnja je dobitnica nagrade Najmenadžerka regiona jugoistočne Evrope 2019. Tako je odlučio žiri  Evropskih menadžera, koji je nagradio i Hotel Splendid Conference & Spa Resort,kao HOTEL GODINE.

U četvrtak 04. jula, sa početkom u 20.30h, na sceni između crkava biće otvoren 33. festival “Grad teatar“.

Zbog opravke kvara na mreži, manji broj potrošača u naselju Ivanovići, do 13:30 nemaju vodu.

Uprava javnih prihoda Opštine Budva ubuduće će oporezovati i stambeno – poslovne, objekte u izgradnji i nepokretne privremene objekte, koji se grade duži vremenski period , a nijesu privedeni namjeni. To je jedna od ključnih novina nacrta Odluke o porezu na nepokretnost, koju je sačinila opštinska uprava.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević je nastavio da dodjeljuje svoju predsjedničku platu građanima u teškoj materijalnoj situaciji.

Menadžer Opštine Budva, Milo Božović, pokrenuo je inicijativu za obnovu crkve Sv. Antuna Padovanskog.

Iako se očekivalo da se vladajuća koalicija neće dogovoriti, nakon niza međusobnih optužbi, ipak, za 22. jul, predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović zakazao je održavanje 27. sjednice lokalnog parlamenta, koja je trebala da bude održana početkom juna. Ovim se ponovo u prvi plan stavlja jedna od najatraktivnijih turističkih projekata - izgradnja žičare, o kojoj će se odbornici napokon izjasniti.

Konkurs za drugi upisni rok na Univerzitetu Crne Gore biće objavljen u ponedjeljak, 8. jula 2019. godine.Predaja dokumenata je 9. jula, na fakultetima na kojima je ostalo slobodnih mjesta nakon prvog upisnog roka.Fakulteti koji imaju prijemne ispite organizovaće ih u srijedu i četvrtak, 10. i 11. jula.

JP Morsko dobro, Opština Budva i Ministasrtvo održivog razvoja i turizma pokrenuli su inicijativu za raspisivanje međunarodnog konkursa za izradu idejnog arhitektonskog rješenja za uređenje budvanskog šetališta. Na poziv Glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića, u Budvi su juče i danas boravili profesor arhitekture na Univerzitetu u Ljubljani Tadej Glažer iz Slovenije i arhitekta Zoran Boševski, profesor Univerziteta u Zagrebu, u svojstvu predloženih članova žirija iz inostranstva. Nakon što su juče izvršili obilazak cjelokupne obalne zone u Budvi i Bečićima, danas je u kabinetu menadžera Opštine Budva organizovan sastanak na kojem se razgovaralo o izradi projektnog zadatka za raspisivanje konkursa. Sastanku sa gostima prisustvovali su predsjednik Opštine Budva Marko Carević, menadžer Milo Božović, glavna gradska arhitektica Ana Samardžić, sekretar Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj Stevo Davidović sa svojim saradnicima, potom glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović i direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić sa saradnicima.

U Tivtu je sinoć završen drugi festival klasične muzike „Mediteranske note“. Tokom proteklih devet dana, publika u tom gradu bila je u prilici da na različitim pozornicama prati nastupe niza virtuoza savremene klasike, a sve je okončano sinoćnjim koncertom Robi Lakatoš trija i Crnogorskog simfonijskog orkestra u Porto Montenegru.

U okviru projekta UNEP Marine Litter koji u Crnoj Gori sprovodi Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom a finansira se iz sredstava UN Enviroment (Program Ujedinjenih nacija za Životnu sredinu), danas je u Podgorici održana Radionica „Jačanje kapaciteta za upravljanje otpadom iz mora kroz promociju mjera za smanjenu upotrebu i reciklažu plastične ambalaže“ organizovana u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine.

Središnji dio starografske plaže Brijega od Budve oslobodjen je mobilijara i svi koji godinama unazad nijesu mogli, jer je kompletno kupalište bilo ustupljeno hotelu Avala, mogu sada slobodno da se kupaju. Jedina zamjerka je što plaža nije uredjena i vidno je da se slabo o njoj ko brine

Turistička organizacija opštine Budva je u saradnji sa JU “Muzeji i galerije Budve” realizovala projekat Signalizacije i obilježavanja važnih građevina u Starom gradu i postavila moderne banere na 18 važnih građevina i trgova unutar istog.

Vlada je juče usvojila Informaciju o štetama nastalim usljed olujnog vjetra, 23. februara 2019.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović preksinoć je u Budvi otvorio Hotel „Falkensteiner Montenegro“.

Isplovljenjem brodova koji učestvuju na ADRION LIVEX 19, započeo je serijal vježbi na moru u koje su se uključili i helikopteri Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore ''Gazela'' i Bell 412 EPI, kao i italijanski HN 90, sa kojima su uvježbavani postupci traganja i spašavanja.

Budvanski restoran Porto Budva dostavio je najbolju p0onudu na tenderu koji je raspisla Opština Budva za izbor najpovoljnijeg specijalizovanog ribljeg i klasičnog restorana u gradu za pružanje ugostiteljskih usluga. Opština je ponudila deset hiljada eura za specijalizovani restoran i šet hiljada eura za klasični, u kome će po potrebi organizovati službeni ručak u okviru brojnih protokola tokom ove godine.

Omladinski fudbalski klub „ Petrovac, vaterpolo klub „ Budvanska rivijera“ i odbojkaški klub „ Budva“, ove godine iz gradske kase dobiće najviše novca, čak 605 hiljada eura, od ukupno 810 hiljada eura , koliko je Opština Budva opredijelila za sufinansiranje 31 sporstskog kluba na teritoriji metropole turizma.

Danas je u hotelu Palas održana jedanaesta vanredna sjednica Skupštine akcionara Hotelske grupe Budvanska rivijera na kojoj je podržana odluka o odvajanju i osnivanju novog Društva koje u svom sastavu ima hotele Sveti Stefan i Miločer, sa pripadajućim zemljišnim kompleksom.

U TO održani vanredni sastanci Izvrsnog i nadzornog odbora zbog incidenta koji se juce dogodio kada je zamjenik direktora N. K osamario sluzbenicu T. V, koja ga je potom prijavila policiji

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević primio je danas crnogorske reprezentativce koji su na seniorskom takmičenju džiu džicu prvenstva Evrope u Bukureštu osvojili zlatna odličja.

Sekretarijat za komunalno - stambene poslove je juče, tokom kasnih večernjih sati započeo sa akcijom obilježavanja horizontalne signalizacije na kolovozu.

Pogledajte kako će izgledati prostor od “Zavale do Avale” ukoliko bude realizovan Detaljni urbanistički plan “ Budva centar” - Budva postaje betonski grad, grad kula

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore danas je raspisao konkurs za upis 3486 studenata u studiskoj 2019/20 godini Univerzita Crne Gore u prvu godinu osnovnih studija.Na ukupno 19 univerzitetskih jedinica studenti će moći da izaberu jedan od 64 studijska programa koji se finansiraju iz Bužeta Crne Gore nakon dobijene saglasnosti Vlade Crne Gore, kazao je nakon sjednice tog organa prof dr Duško Bjelica , predsjednik UOUCG.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 18. do 19. juna pokazali su da je na 99% kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na 1% kupališta bio K2 klase. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima odličnog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Završeno asfaltiranje još dvije ulice u naselju Podkošljun i Lazi, ukupne dužine 500 metara - saopšteno je iz Opštine Budva.

Opština Budva zaključila je ugovor sa podgoričkom kompanijom Centroslavija, koja je prvorangirana na tenderu za zamjenu poda u sali Mediteranskog sportskog centra. Ukupna vrijednost ugovora, u koji su Primorske novine imale uvid je 99.961 eura sa uračunatim PDV- om.

Kontrolori JP "Morsko dobro" ustanovili su nove nepravilnosti - kontrola izvršena u Herceg Novom.

Vlada je juče donijela Uredbu o naplati poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika.

Formiran je novi Savjet MZ Stari grad. Sastanak je održan u potpuno neuslovnim kancelarijama. Donosimo fotografije kako izgleda dvospratna zgrada u Starom gradu, u kojoj se nalaze kancelarije.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić posjetio je juče sa svojim saradnicima Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru. Na sastanku sa rukovodstvom Instituta razgovarano je o nastavku saradnje ove dvije institucije u realizaciji aktuelnih i budućih projekata, prije svega u oblasti praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode na kupalištima duž crnogorskog primorja, ali i projektima koji se odnose na istraživanja morskih pećina, praćenje uticaja nasipanja plaža na morski ekosistem, te nastavak saradnje na međunarodnim projektima koji se bave monitoringom otpada u moru i na plažama.

Javno preduzeće "Morsko dobro" objavilo je juče tender za zakup četiri atraktivne lokacije za postavljanje privremenih ugostiteljskih objekata u zoni morskog dobra u opštini Budva i to:

Na inicijativu JU Dom starih “Grabovac” iz Risna, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je izvršilo nabavku i montažu dizalice za pristup moru lica sa invaliditetom. Dizalica je postavljena na dijelu obale koji je inače namjenjen korisnicima doma.

Turistička organizacija opštine Budva otvorila još pet sezonskih info punktova i to:

Komunalna inspekcija i policija stavila je pečat na 13 gradilišta u Budvi, jer su investitori i pored upozorenja nastavili sa gradnjom uprkos zabrani izvođenja građevinskih radova tokom sezone. To je saopštio načelnik Komunalne policije i inspekcije Aleksandar Mijatović.

Javno preduzeće Morsko dobro raspislao je tender za zakup lokacije za privremeno parkiralište. Na tenderu, koji je otvoren do 24. juna, našle su se dvije lokacije i to:

Savjet za turizam je danas na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, konstatovao da turistički pokazatelji u prvom kvartalu ove godine značajno premašuju podatke iz rekordne 2018. godine što, uz činjenicu da su aktivnosti na pripremi špica ovogodišnje sezone realizovane ili se realizuju u skladu sa planom, ukazuje da će i 2019. biti veoma uspješna turistička godina.

Radovi na uređenju dijela kamenite obale na lokalitetu Galija, nadomak Svetog Stefana, izvodili du se više od mjesec dana. Niko od nadležnih nije se oglasio, i pored toga sto su Primorske novine više puta objavljivale fotografije gdje teška građevinska operativa radi na pjeni od mora. Ko i po čijem odobenju betonira dio obale?

Velikom litijom glavnim starogradskim ulicama proslavljen je Trojčin dan, zaštitnik grada Budve i Slava hrama Svete Trojice u Starom gradu.

Stipendiju u vrijednosti od 25.000 eura, za studiranje na američkom koledžu RIT Croatia, koju dodjeljuje Porto Montenegro, nakon tri kruga selekcije više od 25 kandidata iz Crne Gore, dobila je osamnaestogodišnja Teodora Grozdanić iz Danilovgrada.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević primio je najbolje učenike osnovnih i srednje škole, nosioce diplome "Luča", i uručio im novčanu nagradu. Trideset osam učenika sa diplomom "Luča I" i 23 učenika nosilaca diplome "Luča II" nagrađeni su za svoj predani i vrijedni rad i odličan uspjeh tokom školovanja.

Bager je danima potkopavao brdo i mijenjao prirodni ambijent

139 budvanskih kupališta spremno dočekuju goste

Turistička organizacija opštine Budva danas, 12.06.2019.g., počela sa naplatom boravišne takse za plovne objekte nautičkog turizma.

Kontrolori javnog preduzeća "Morsko dobro" kostatovali su brojne nepravilnosti prilikom kontrole obale na području tivatske opštine.

Obavještavamo Vas da je od danas aktivan portal na kojem su dostupni vertikalni i kosi orto foto snimci za teritoriju Crne Gore. Ovaj portal biće dio budućeg geografsko informacionog sistema i služiće kao baza za planiranje, projektovanje, kontrolu izvođenja geodetskih radova i potrebe praćenja:

Morska voda na crnogorskim kupalištima odličnog kvaliteta, sanitarno je ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju. To pokazuju rezultati najnovije analize kvaliteta morske koju je u periodu od 4. i 5. juna na 100 javnih kupališta sproveo Institut za biologiju mora

Crnogorsko Turističko Udruženje ( CTU) ponovilo je apel gradskim vlastima u Kotoru, da sazovu hitan sastanak sa predstavnicima Udruženja Autobuskih prevoznika i Asocijacije turističkih vodiča i regulišu haos nakon odluke da izletnički autobusi ispred Starog Grada ne mogu preuzeti ili iskrcati svoje grupe. 

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović razgovarao je danas sa novinarima o priprepremljenosti Crne Gore za ljetnju turističku sezonu, rezultatima zimske sezone, borbi sa sivom ekonomijom u turizmu i perspektivama ove privredne grane sa aspekta ponude i avio-povezanosti.

Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

Nakon što su Primorske novine objavile fotografije bagera na plaži Galija, sada su i pored zabrane radova koja je na snazi na red došle i betonjerke, koje su juče nesmetano radile.

Opštinska služba za naplatu naknade za uređenje građevinskog zemljišta zaključila je tokom maja ukupno deset ugovora sa građevinskim kompanijama koje namjeravaju na području Budve da grade stambene, apartmanske , ali i hotelske objekte.

U organizaciji Narodne biblioteke Budve promovisana je monografija "Milena Dravić ili ključ snova" autorke Anite Panić, koja u sedam poglavlja, analitično i uz mnoštvo zanimljivih detalja i fotografija, predstavlja život i jedinstvenu karijeru ove poznate glumice. U holu zgrade Akademija znanja sa autorkom i priređivačicom, dugodišnjom televizijskom autorkom, dokumentaristicom i spisateljicom Anitom Panić razgovarala je Stanka Stanojević, a prikazani su i određeni video zapisi sačinjeni od Mileninih uloga u filmovima, kao i od mnogobrojnih fotografija koje se nalaze u monografiji. Izdavač monografije je Filmski centar Srbije u saradnji sa Službenim glasnikom.

U posljednjih nekoliko dana, u orkestriranom napadu na predsjednika Opštine Budva Marka Carevića i njegov kabinet javnost se grubo obmanjuje serviranjem malicioznih poluistina, netačnih ili neprovjerenih informacija. Pozadinu, motive i ciljeve ovog napada ostavljamo građanskoj javnosti na razmatranje. U ime građana, principa na kojima počiva lokalna samouprava: depolitizacija, autonomnost, zakonitost, profesionalnost, efikasnost, iznesimo sljedeće činjenice:

Radovi na obali kod plaže Galija, nadomak Svetog Stefana izvode se nesmetano. Građevinska operativa radi na samoj obali. Lokali i ribari su jos i prošle sedmice poslali slične fotografije o radovima.

Sjednica lokalnog palamenta, zakazana po hitnom postupku, koja je trebala da bude održana u utorak, prekunuta je nakon što nije izglasan dnevni red. Pred odbornicima se nasao Zaključak , inicijativa 12 odbornika iz redova Demokrata, GP Ura i Crnogorske, a kojim je trazeno poništenje Protokola o donaciji koji su zakljucili Marko Carević, predsjednik Opstine i turski investitor Habip Arikan. Uz obrazlozenje da je sjednica zakazana mimo Poslovnika, protiv izglasavanja dnevnog reda glasali su odbornici DF, DPS, SD i nezavisni odbornici Stevan Džaković i Goran Pejović.

Iako zabrana radova za eksluzivnu i prvu zonu, prostor budvanske opštine uz obalu je zvanično stupila na snagu 15.maja, građevinari i dalje nesmetano rade.

Zahtjev za kontrolu prostora u opštini Budva, gdje je konstatovano stanje postavljenih ugostiteljskih objekata na terenu (kupalištima), a koje treba ukloniti pošto je nakon sprovedenih tenderskih postupaka došlo do promjene korisnika. Potrebno je, nakon inspekcijskog nadzora i sprovedenog postupka iz nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove, izvršiti uklanjanje objekata u cilju uvodjenja u posjed novih korisnika na sledećim lokacijama:

Prva ovogodisnja Zastavica podignuta na becickom kupalistu Dolce vita. A ovo su crnogorske plaže na kojima će se ovoga ljeta vijoriti Plava zastavica, najviše ih je na području Budve:

Od 14. do 16. juna u Budvi, na Stadionu “Lugovi”, održaće se prvi Budva beer fest.

U okviru intenzivne promocije turističke ponude Budve u regionu, Turistička organizacija opštine Budva je, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore, ambasadama Crne Gore u Beogradu i Skoplju i lokalnim turističkim organizacijama, realizovala “Roadshow” kampanju kojom je predstavila ponudu ljetnje turističke sezone u Budvi.

Turistička organizacija opštine Budva danas je otvorila dodatnih pet sezonskih info punktova i to:

Današnja sjednica lokalnog parlamenta koja je zakazana po hitnom postupku, ogoliće koalicone odnose unutar vladajućeg saveza u Budvi.

Juče je objavljen Konkurs za upis u prvi razred srednje škole, a prijava na Konkurs podnosi se školi od 17. do 21. juna 2019. godine. Konačna rang lista biće objavljena na oglasnoj tabli škole najkasnije do 25. juna.

Turistička organizacija opštine Budva je, u okviru intenzivne promocije turističke ponude budvanske rivijere u regionu, organizovala boravak studijske grupe predstavnika medija iz Srbije, u periodu od 30. maja do 2. juna.

Inženjerska komora Crne Gore (IKCG), sa oko 3.000 licenciranih inženjera, značajno doprinosi postavljanju jasnih pravila i poštovanju najviših kriterijuma, što rezultira kvalitetnim poštovanjem prostora, objekata, te u krajnjem pokazuje brigu za čovjeka.

U okviru međunarodne konferencije „Investiranje u održivi turizam“, koja je održana u mjestu Sunčev Brijeg u Bugarskoj kao glavna tema prezentovani su najbolji načini investiranja u održivi turizam.

 

Na sinoć održanoj dodjeli nagrada u okviru projekta 100 najvećih u Crnoj Gori, Grupacija Budvanska rivijera je još jednom bila u društvu najuspješnijih kompanija lidera crnogorske ekonomije.

Na inicijativu Ministarstva održivog razvoja i turizma, u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom Crne Gore danas je održan sastanak na temu izdavanja rješenja za rad privremenim objektima za tekuću turističku sezonu.

Iz Vodovoda saopštavaju:

Budvanski Sekretarijat za urbanizam napokon će, poslije punih pet mjeseci, moći ponovo da izdaje urbanističko tehničke uslove. Administracija Marka Bata Carevića uputila je dopis resornom ministarstvu da joj dozvoli izdavanje UT uslova, nakon što pretohoda upšrava na čelu sa Draganom Krapovićem, , pozivajući se na nova zakonska rješenja saopštila da to više neće ćiniti.

Javno preduzeće "Morsko dobro " objavilo je poziv za javbo nadmetanje za zakup deset ugostiteljskih objekata na području Budve. Nadmetanje će biti obavljeno 13. juna.

"Turistička sezona je uveliko krenula ali nažalost u opštini Kotor nisu stvoreni preduslovi da se izletnitki programi adekvatno realizuju"

Crnogorski građani će ubuduće moći da do lista nepokretnosti dođu na jednostavan način – odlaskom kod notara kojima je omogućeno da koriste novi servis Uprave za nekrtenine i da automatski preuzimaju podatke iz katastarskih evidencija u formi digitalno potpisanog elektronskog lista nepokretnosti. Novi servis je testiran mjesecima, a osim notarskim kancelarijama biće dostupan i korisnicima kojima su podaci iz katastarskih evidencija potrebni za obavljanje zakonom propisanih djelatnosti.

Prvi rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo za potrebe JP Morsko dobro u periodu od 23. do 26. maja, pokazali su da je na 89 kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na 11 kupališta bio K2 klase. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Pred odbornicima u ponedjeljak naći će se predlog odluke o dodjeli nagrada Opštine Budva, kojim je precizirano i kako će se birati POčasni građanin Budve

Upravni odbor "Parking servisa" donio je odluku da rampa na parkingu Doma zdravlja, bude podignuta.

Javno preduzeće Morsko dobro nije partner Opštini Herceg Novi ni građanima našeg grada, niti poštuje napore da se ostvari saradnja, pokazalo se objavljivanjem Javnog poziva za nadmetanje za zakup pristaništa i privezišta, navodi se u objavljenom saopštenju lokalne uprave.

„Turneja Fićom po Balkanu“ prolazi kroz Crnu Goru

Njegovo Visočanstvo, Princ Albert II od Monaka, danas je posjetio Turističko naselje “Slovenska plaža” koje je tokom Igara malih zemalja Evrope pretvoreno u Olimpijsko selo. Ovom prilikom, Princ Albert II je obišao teniske terene i sjedište Olimpijskog komiteta Monaka u Slovenskoj plaži, gdje su smješteni sportisti i predstavnici kompletnog tima.

Zbog zamjene ventila, potrošači u Starom gradu u Budvi neće imati vodu danas do 11:30

Turistička organizacija opštine Budva predstavila je turističku ponudu grada na porodičnoj manifestaciji “Beogradski manifest” koja se održala od 24. do 26. maja, na Kalemegdanu.

Svršeni srednjoškolci tradicionalnom maturskom šetnjom ispred zidina Staroga grada označili su završetak četvorogodišnjeg školovanja. Fotografije napravio naš Adnan Dautović:

Fešta od ruštula biće održana na Svetom Stefanu, kao i svake godine 01.06. u 19h.

Na inicijativu predsjednika Opštine Budva Marka Carevića sjutra u 12 časova biće organizovana radna akcija čišćenja tvrđave Mogren.

U ponedeljak 27. maja 2019. godine u vremenskom periodu od 16 do 24 časa, zabranjuje se saobraćaj svih vrsta motornih vozila na dionici Mediteranske ulice od ulice 22. novembra do Hotela „Avala“, tokom organizovanja ceremonije otvaranja XVIII Igara malih zemalja Evrope 2019 koja će se održati u Starom Gradu u Budvi.

Organizacioni tim Spark.me, koja je zakazana za 25. i 26. maj a koja se organizuje pod generalnim sponzorstvom kompanije m:tel i to po prvi put u Auditorijumu Porto Montenegra u Tivtu, je objavio ime novog govornika konferencije Spark.me 2019 – Džejson Miler (Jason Miller), direktor brend marketinga za EMEA region u kompaniji Microsoft. 

Turističko naselje “Slovenska plaža” biće domaćin Igara malih zemalja Evrope, najveće sportske manifestacije organizovane u Crnoj Gori. Od 26. maja do 2. juna, zelena oaza Budve biće pretvorena u Olimpijsko selo, gdje će biti smješteno oko 2000 sportista, trenera, službenih lica, predstavnika nacionalnih olimpijskih komiteta, novinara, volontera.

Na lokaciji uz gradsko šetalište, pored korita rijeke Grdjevica, gdje se do ove sezone nalazio poligon za karting, izvode se radovi na adaptacija dva pješčana odbojkaška terena. Riječ je o terenima gdje će se nadmetati ekipe u okviru Igara malih zemalja, koje se 27.maja svečano otvaraju. Ceremonija otvaranja odvija se na bini koja se gradi ispred Staroga grada na Trgu slikara.

Vlada Crne Gore juče je donijela Odluku o utvrđivanju minimalne zarade. Na predlog Socijalnog savjeta, minimalna zarada povećana je na 222 eura, u neto iznosu.

Više od 90 jedinica krvi prikupljeno je u velikoj jubilarnoj humanitarnoj akciji “Daj krv, spasi život” , koju proteklih deset godina organizuju Društvo dobrovoljnih davalaca krvi “Radivoje Pima” i kompanija Megapromet. Domaćin alcije bio je shoping centar “TQPlaza”.

Komunalno preduzeće Budva je na 30 lokacija na potezu Budva-Petrovac postavilo kante za selektivno odlaganje plastike, koje su donirane u sklopu projekta Budva Zero Waste City.

Ministarstvo ekonomije je u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti raspisalo Javni konkurs za izbor logotipa i slogana nacionalnog brenda Crne Goresa ciljem upotpunjavanja vizuelnog identiteta države.

Iako je Opština sa svoje strane šetališta Planom privremenih objekata kao ponudu ukinulo luna parkove, od toga nije odustalo JP Morsko dobro, pa je na samoj obali ponovo odboreno postavljanje sličnih, ni malo reprezentativnih , sadržaja. Jedan od takvih je na zelenoj površini kod Vile Manojlović. Da li je Budvi ovo zaista potrebno za privlačenje turista, ili ...

Budvansko šetalište i dalje nije u reprezentativnom izdanju.

Parking servsis doo Budva započeo je asfaltiranje parking platoa kod gradske Pošte. Ovim se nastavljaju radovi na uređenju parkirališta. Iako u gradu je otvoreno nekoliko novih parking prostora, ipak nedostatak parkinga je više nego ikad izražen, jer gotovo da nema slobodnog i besplatnog parkirališta u gradu. Osim toga svaka od ustanova, pa cak i Mitropolija crnogorsko primorska postavila je rampe i time ispred svojih objekata zabranila slobodan parking.

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u subotu, 18.maja održano je Opštinskotakmičenje recitatora. U takmičarskom dijeluučestvovali su učenici tri osnovne škole napodručju opštine Budva: OŠ “Stefan MitrovLjubiša”, “Druga osnovna škola” i OŠ “MirkoSrzentić” iz Petrovca, kao i učenici JU SMŠ “Danilo Kiš”. Recitatori, njih 25, takmičili su se u tri kategorije: od prvog do petog razredaosnovne škole - devet recitatora, zatim od šestog do devetog razreda - 10 recitatora i u srednjoškolskoj kategoriji šest recitatora. Žiri u sastavu: Svetlana Ivanović, Predrag Zenović i Marija Majkić Ivetić donijeli su odluke o najboljimtakmičarima. Prva tri mjesta u kategoriji od 1. do5. razreda osvojili su: Leona Vujanović, Anastasija Rajković i Darija Lautašević. U kategoriji od 6. do 9. razreda nagrađeni su: Sofija Stanišić, Lara Pejović i Petra Vujanović, a u srednjoškolskoj kategoriji kao najbolji recitatoriizdvojili su se: Marija Vlaović, Damjan Vujačić i Jovana Bubanja.

Protokol o bratimljenju Službe zaštite i spašavanja Budve i Službe zaštite i spašavanja njemačkog grada Biberach-a potpisan je juče.

Opština Budva pune dvije godine na svome sajtu ne objavljuje koliko iznose zarade lokalnih funkcionera.

Fondacija Budva uzima učešće na treningu i edukacijama koje se održavaju u Bratislavi, sa temom ‚‚Radna prava mladih, pojave koje ih ugrožavaju i mehanizmi zaštite‚‚.

JU Narodna biblioteka Budve organizujeopštinsko takmičenje recitatora u subotu, 18.maja sa početkom u 17h. U takmičarskom dijeluučestvovaće učenici tri osnovne škole napodručju opštine Budva: OŠ “Stefan MitrovLjubiša”, “Druga osnovna škola” i OŠ “MirkoSrzentić” iz Petrovca, kao i učenici JU SMŠ “Danilo Kiš”. Recitatori će se takmičiti u tri kategorije: od prvog do petog razreda osnovneškole takmiči se devet recitatora, zatim od šestog do devetog razreda takmiči se 10 recitatora i u srednjoškolskoj kategoriji šestrecitatora.

“Predsjednik Opštine Budva Marko Carević opredijelio je sredstva za pomoć u organizaciji majskih svečanosti maturanata SMŠ „Danilo Kiš“, donirajući ulaznice za „Matursku zabavu“ za 177 maturanata generacije 2018/2019. 

Međunarodni konkurs za urbanističko-arhitektonsko rješenje šetališta u Budvi može biti novi impuls uobličavanja urbanizacije i izgleda grada, zaključeno je na panelu koji je na ovu temu organizovan na festivalu investicija FREI 2019 u Budvi.

Imajući u vidu da je parking prostor oko JZU „Dom zdravlja“ Budva nedovoljan za veliki broj pacijenata koji imaju potrebu za zdravstvenom zaštitom u toku turističke sezone, te posebno imajući u vidu čestu hitnost zdravstvenih intervencija neophodno je u što kraćem roku osloboditi parking prostor oko JZU „Dom zdravlja“ Budva koji trenutno služi za odlaganje i držanje nepropisno parkiranih i uklonjenih vozila, saopštili su iz budvanskog odbora Crnogorske.

Da je Budva omiljena destinacija gdje zaljubljeni vole da stanu na ludi kamen, svjedoči i podatak matične službe, da je tokom prošle godine sklopljeno 232 braka.

Opština Budva blokirala je sajamski kompleks u Budvi, vlasništvo kompanija koje kontroliše biznismen Duško Knežević. Na nepokretnostima u vlasništvu firmi firmi Expo Budva i „Expo invest“ upisana je hipoteka zbog poreskog duga od 120 hiljada eura.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma konstantno nastoji da u propise i zakonska rješenja uvrsti pravila koja licima sa hendikepom makar formalno omogućavaju život dostojan svakog građanina Crne Gore, kazao je prvi čovjek te institucije Pavle Radulović.

Komunalna policija zakazala je za danas u 9 časova rušenje plažnog bara “Zoff Fish’s Bar” na Kamenovu, nakon što je prije tri sedmice akcija odložena, jer se vlasnik lokala Zoran Kovačević polio beznzinom i zaprijetio da će zapaliti plinske boce i kompletan prostor dići u vazduh. Policija, koja je pružala asistenciju odložila je tada rušenje, a Kovačeviću se od tada nalazi u lokalu, za koji tvrdi da je njegov dom, jer nema gdje da živi.

Opštinskom odlukom o komunalnom redu od danas bi trebalo da budu obustavljeni građevinski radovi u najatraktivnijem dijelu metropole turizma, onom uz samu obalu.

U okviru priprema za organizaciju i promotivnih aktivnosti Igara malih zemalja Evrope, koje će se od 27. maja do 1. juna održati u Crnoj Gori, Crnogorski olimpijski komitet organizuje Olimpijski karavan u Budvi.

Od danas počinje upis mališana u vrtiće Javne predškolske ustanove " Ljubica Jovanović - Maše" za školsku 2019/20 godinu.

Turistička organizacija opštine Budva će, shodno odluci Vlade Crne Gore broj 07-1038 od 22.03.2018. godine i odluci Skupštine opštine Budva broj 10-717/1 od 27.12.2018. godine, započeti sa naplatom izletničke takse od ponedjeljka 20.05.2019. godine.

Ministarstvo ekonomije Crne Gore objavilo je Javni poziv za pružanje standardizovane usluge mentoringa za mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnike koji se bave proizvodnjom i uslugom.

Shodno odluci Ministarstva unutrašnjih poslova, a u cilju što efikasnijeg i kvalitetnijeg pružanja usluga građanima, u područnim jedinicama i filijalama za građanska stanja i lične isprave u Podgorici i primorskim gradovima radiće se produženo.

Konstrukcije za semafore postavljena je na najrizičnijoj raskrsnici na gradskom bulevaru, kod zgrade Opštine. Međutim, još se čeka na instalaciju uređaja, kako bi bili pušteni u funkciju. 

Radovi na uredjenju šetališta i dalje traju. Iako su u gradu brojne grupe turista, praksa iz ranijih godina se ponavlja, da im dobrodošlicu uvijek prvo požele gradjevinske mašine. Ovako je juče izgledalo šetalište - najprometniji dio kod gradske pošte.

Mitropolija crnogorsko primorska postavila je rampu na parkingu ispred crkve asveta Petka, pored gradske kapele.

Devetogodišnja Sara Grejs Ivanović osvojila apsolutno prvo mjesto na Internacionalnom takmicenju pijanista održanom od 3.do 5. maja u Sarajevu . 

Javno preduzeće Morsko dobro objavilo je juče javnog poziva za zakup lokacija za sportsko rekreativne aktivnosti na vodi na području Budve.. Lokacije se prema Programu izdaju na pet godina.

Infrastruktura, saradnja i poštovanje prirode ključni su preduslovi za održivi razvoj turizma, poručeno je tokom panela održanog u okviru prvog dana četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

A da su zaposlenima u Opštini novom gradskom upravom obezbijeđeni bolji uslovi, počev od plata, koje su među najveće u Crnoj Gori  (prosječna martovska bila oko 600 eura), svjedoče i dva javna poziva koje je raspisala lokalna uprava.

Sekretarijat za privredu Opštine Budva poziva sve sugradane i privredna društva koji vrše ill su zainteresovani za pružanje usluga smještaja turista da registruju svoje smještajne kapacitete kako bi mogli biti kategorisani.

Kraj aprila i početak maja u Budvi su obilježile “Karnevalske majske večeri”, drugi put organizovane od strane Turističke organizacije opštine Budva, uz podršku lokalne samouprave i nevladine organizacije “Feštađuni”.
Prema podacima turističke organizacije tokom protekle sedmice u Budvi je boravilo oko 17000 turista, što je za 27% više u odnosu na prošlu godinu. Više od 95% je inostranih.

Šta zaposleni u Opštini rade u svojim kancelarijama, neće biti snimano video kamerama, već će se pod video nadzorom naći, hol u prizemlju, stepenice, kao i zajednički nekancelarijski porostori u prizemlju i na prvom spratu zgrade lokalne samouprave. To je propisano Procedurom o načinu sprovođenja video nadzora, koju je donio predsjednik Opštine Marko Bato Carević.

Javno preduzeće “ Morsko dobro” se pohvalilo da su u zoni kojom gazdje uklonjeni privremeni objekti koji nijesu predvidjeni petogodišnjim Programom. Pogledajte “uspjeh” inspekcije Ministarstva održivog razvoja, uz podsjećanje da su u dijelu šetališta ispod Pošte zadtžano 20 privremenih objekata, medju kojima i šest otvorenih diskoteka. Da li Budva zaista nije vašarište ove sezone? 

Pokrenuta jedinstvena turistička inicijativa „Kreativna istorija Balkana”

Opština Budva zaključiće danas sa njemačkom kompanijom WTE iz Esena i austrijski koncern EVN, protkol o saradnji kojim su definisani konkretni uslovi za ostanak inostranih partnera da u narednih godinu upravljaju postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica. Protokolom će biti dogovoreno da Opština Budva na ime investicionog ulaganja uplati 3.5 miliona eura, te još 800 hiljada eura za održavanje kolektora u narednih godinu, kao i da bude formirana zajednička komisija, koja će u roku do tri mjeseca utvrditi tačan iznos koliko je novca utrošeno u izgradnju postrojenja te kanalizacione mreže i ispusta.

U pratnji poznatog slovenačkog ornitologa Boruta Štumbergera, oko dvadesetak ljubitelja posmatranja ptica, pretežno iz Švajcarske, ovog vikenda posjetili su i rezervat prirode Solila. Mnogi od njih na ovom lokalitetu su bili prvi put i prenijeli izuzetno pozitivne utiske o Solilima i vrstama ptica koje su vidjeli.

Radovi na zamjeni betonskih ploča na glavnom šetalištu privode se kraju. Nažalost ova promenada ni u malo reprezentativnom izdanju dočekuje sezonu

Kompanija „Adriatic properties“, grčkog biznismena Petrosa Statisa moći će da gradi novi hotel „Kraljičinu plažu“, heliodrom, proširi vile u Miločerskom parku, adaptira administrativnu zgradu i večeraj naspram grada hotela „ Sveti Stefan“ u apartmane, izgradi garažu, dječje igralište, teniske terene... Sve ovo stoji u urbanističko tehničkim uslovima (UTU), koje je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo Vladinoj firmi Hotelsko turističkom preduzeću „Miločer“ i Adriatic properties - u za 29 lokacija od Pržna do Svetog Stefana, na 35 hektara koliko objedinjuje budući hotelski rizort „Miločer“.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević zajedno sa gospodinom Sašom Popovićem, portfolio menadžerom za klimu i životnu sredinu gospodinom Cvetkom Pajkovićem, predsjednikom odbojkaškog saveza Crne Gore zasadili su tri sadnice povodom obilježavanja Dana planete Zemlje i početka zelenih Igara malih zemalja Evrope .

Vlada je usvojila Informaciju o nastavku realizacije Programa „Stop sivoj ekonomiji“ u 2019. godini. Prilikom predstavljanja Informacije navedeno je da će nosilac Programa u 2019. godini biti Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a realizovaće ga Zavod za zapošljavanje Crne Gore u saradnji sa Poreskom upravom, Upravom za inspekcijske poslove, Upravom policije i Upravom carina. Učesnici programa će biti 190 lica iz evidencije Zavoda za zapošljavanje koja će programske aktivnosti sprovoditi u trajanju od osam mjeseci.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević doniraće danas svoju četvrtu zaradu od kada se nalazi na mjesto prvog čovjeka Budve porodici Vicković iz naselja Pobori.

Dan planete Zemlje obilježen je juče u Budvi, akcijom čišćenja i uređenja prostora ispod Jadranskog sajma. Ekološkoj akciji koju je pokrenulo JP Morsko dobro, pridružila se i nevladina organizacija Eko Centar Budva, ojačana sa najmlađom i najvažnijom snagom - tridesetoro djece iz vrtića "Ljubica Jovanović Maša".

Bedemi grada Budve otvoreni su za posjetioce od 17. aprila Cjena ulaznice je 2€, a u cijenu je uračunata broušura o istorijatu bedema koju zainteresovani posjetioci mogu dobiti na engleskom, ruskom, srpskom/crnogorskom, a uskoro i njemačkom jeziku. Radno vrijeme Bedema grada Budve je od 10 do 18 časova, a od juna će ono biti produženo do 20 časova.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je danas nastavilo sa obilježavanjem međunardonog Dana Planete Zemlje, i to akcijama u opštinama Herceg Novi, Bar i Ulicnj.

Tri Tesla punjača za električne automobile postavljena su u marina za superjahte i nautičkom naselju Porto Montenegro – eletrična vozila, zbog činjenice da su ekokoški prihvatljiva, u svijetu su prepoznata kao automobili budućnosti.

Služba menadžera Opštine Budva i Opština Budva pristupili su izradi projekata SENIOR KARTICA, sa kojom će najstariji sugrađani biti u mogućnosti da ostvare brojne popuste i uštede.

Udruženje šefova kuhinja Crne Gore u saradnji sa ostalim strukovnim udruženjima organizuju tradicionalno Državno prvenstvo ugostiteljskih radnika Crne Gore, koje će bitiu održano 23. i 24. aprila u Turističkom naselju "Slovenska plaža".

Forum kapetana giga jahti koji je održan u Porto Montenegru, okupio je proteklih tri dana neke od najistaknutijih svjetskih kapetana brodova dužih od 80 metara, ali i predavača superjahting industrije – predstavnike Feadship-a; avangrardnog dizajnera superjahti Igora Labanova; eksperta Polar Coda – kapetana Chris Shaefer-a, kao i tim švajcarske kompanije Swiss Ocean.

Odogovor Opštine Budva da li je saglasna na izmjene Plana privremenih objekata za zonu morksog dobra - period 2019. - 2023., koji joj je uputilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma biće upućen nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije. Podsjećamo na zahtjev JP "Morsko dobro" , resorno ministarstvo praktično je na šetalište " vratilo" svih 20 izbrisanih privremenih objekata - šest diskoteka na otvorneom i 14 lokala brze hrane i trogovačkih radnji, a pored toga dodalo i ugostiteljske terase na Ričardovoj glavi i Slovenskoj plaži.

Povodom predstojećih praznika, najveća hotelska grupacija u Crnoj Gori - HG „Budvanska rivijera“, u čijem sastavu posluje pet hotela: „Slovenska plaža“, „Mogren“, „Aleksandar“ u Budvi, „Palas“ i „Castellastva“ u Petrovcu, pripremila je specijalnu ponudu u svim hotelima po vrlo povoljnim cijenama.

Dan Planete Zemlje obilježava se ekološkim akcijama svakog 22. aprila. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore već tradicionalno, u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama, školama i drugim ustanovama organizuje akcije čišćenja i uređenja morskog dobra. Ove godine realizovaće se sledeće akcije:

Izgradnja atmosferskog kanala koji će riješiti problem poplava u Mediteranskoj ulici za vrijeme kiša, ušla je u završnu fazu. Projekat vrijedan 250 hiljada eura, koji finansira Opština Budva privodi se kraju i očekuje se da će asfaltiranje ulica , biti završeno do kraja sedmice.

Izvidjački odred “Budva” bio je domaćin prvom kolu Izviđačke lige, koje je proteklog vikenda održano u Sutomoru. Više od dvije stotine članova Saveza izviđača Crne Gore tokom tri dana takmičenja, koje se odvijalo pod sloganom “Čuvajmo šume”, pokazali su svoje znanje iz čvorologije, ekologije, pakovanja ranca, sakrivanja poruke kurira, djelova uniforme i pripreme obroka, a potom su položili izviđački zavjet i dobili svoju prvu maramu.

Na Jadranskom sajmu u Budvi od 16. do 20. aprila na programu je 37. Nautic show – Sajam nautike, opreme za sport, kamping i rekreaciju.

Poznati Beer fest biće organizovan ovoga ljeta u Budvi. Ugovor Opštine Budva i Beer fest Beograd biće zaključen u četvrtak, kada će biti objavljene sve pojedinosti.

Pročitajte koja taksi udruženja mogu ove godine obavljati taxi prevoz u Budvi:

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je da će predložiti da otvoreni šankovi na šetalištu u Budvi ostanu na toj lokaciji još ovu sezonu, ali pod određenim uslovima.

Turistička organizacija opštine Budva je učestvovala na prezentaciji turističke privrede Crne Gore u Kijevu koja je održana 11-12. aprila, u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, a u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Ukrajini i turističkom privredom.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić otvorio je u Bečićima, VIII Međunarodnu konferenciju pomorskih nauka (8th International Maritime Science Conference - IMSC), čiji su glavni organizatori Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore i Pomorski fakultet Univerziteta u Splitu.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zaključno sa 30. martom naplatila je 167.441,54 eura na ime boravišne takse, što je za gotovo 50 hiljada eura više nego u istom periodu lani.

Opština Budva zaključila je ugovor sa podgoričkom firmom "Art Gloria" kojoj će biti povjereno pružanje usluga čišćenja službenih prostorija i toaleta u zgradi Opštine, kao i kancelarija van zgrade a koje koriste opštinske službe. za ovu uslugu Opština će platiti tokom ove godine 35 hiljade eura.

Kontrolori JP za upravljanje morskim dobrom evidentirali sudanas lokacije na Slovenskoj obali sa kojih je urbanističko-građevinska inspekcija Ministartsva održivog razvoja i turizma ukolonila privremene objekte.

Građevinska inspekcija sa izvršnom službom došla da uklanja privremene objekte u zoni morskog dobra na šetalištu, zakupci se okupili i ne dozvoljavaju akciju

Radovi na gradnji parapeta na zelenim površina ispred ugostiteljskih objekata Palma i Demižana, počeli su juče. Opština je ovim nastavila uredjenje kontakt zone Staroga grada.

Javno preduzeće Morsko dobro ponovilo je tender za zakup 17 budvanskih plaža od Jaza do Buljarice koje u prvom javnom pozivu nijesu dobile zakupce. Pogledajte koja kupališta su ponovo ponuđena :

Devet RC44 timova, od 10. do 14. aprila, će debitovati u akvatorijumu Porto Montenegra i Boke Kotorske, a cijela jedriličarska javnost će očekivati svjetske rezultate iz Crne Gore!

Budvanski odbor Gradjanskog pokreta URA zatražio je od Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da pokrene istragu protiv grčkog biznismena Petrosa Statisa. Član budvanske URA Blažo Radjenović pozvao je premijera i ministra turizma da raskinu, kako je naveo, štetan ugovor o zakupu grad hotela Sveti Stefan, Bile Miločer i Kraljičine plaže. 

Gradnja infrastrukuture za novi hotel u Petrovcu i dalje traje, zbog čega je ulica raskopana, a građanima onemogućen pristup kućama

Opštinska Služba za naplatu komunalija tokom marta zaključila je pet ugovora o izmirivanju naknade za uređenje gradsko - građevinskog zemljišta ukupne vrijednosti 1.2 miliona eura.

Memorandum o saradnji i realizaciji Igara malih zemalja Evrope potpisali su sinoć predsjednik Opštine Budva Marko Carević i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

Nakon detaljnog pregleda izlagačkih štandova i uvida u ostale segmente ekspozicije izlagača na 43. Sajmu namještaja i 13. Sajmu umjetnina, žiri je je donio sljedeću odluku:

Posebna priznanja se dodjeljuju sledećim izlagačima:

Morsko dobro raspislao je juče tender za zakup 37 ugostiteljskih terasa u Budvi. Javno nadmetanje biće organizovano 19. aprila. Predmet javnog poziva je zakup zemljišta u državnoj svojini za postavljanje terasa ugostiteljskih objekata u zoni morskog dobra u opštini Budva prema Programu privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019-2023. god. koji je donijelo Ministarstva održivog razvoja i turizma.
Pogledajte o kojim terasama je riječ :

Ove dvije međunarodne sajamske manifestacije svečano je otvorio direktor Jadranskog sajma dr Rajko Bujković. Svoje obraćanje otpočeo je izražavajući zadovljstvo činjenicom da su svi prostori, i spoljašnji i unutrašnji, i ovoga puta zakupljeni, što svjedoči o opravdanosti manifestacije, i njenom velikom komercijalnom značaju.

Delegacija Opštine Budva čiji su članovi bili godspodin Krsto Niklanović, gospođa Sanja Vojnić i gospodin Mladen Mikijelj prisustvovali su danu Opštine Kamnik.

JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u okviru festivala “Male morske pjesme i priče” danas organizuje radionicu na temu “Čuvajmo more da nam duže traje”, koja će biti održana od 17-19 sati u Narodnoj biblioteci u Budvi.

Radovi na gradnji atmosferskog kanala na kružnom toku, koji su trebali da budu gotovi početkom fenruara i dalje traju. Vozači moraju imati strpljenja zbog zastoja koji se javljaju u dnevnim špicevima.

Samo desetak dana od kada je asfaltirana ulica u Lazima, asfalt je na pojedinim mjestima probijen. Na fotografijama, koje su redakciji Primorskih novina poslali čitaoci, vidi se da je trava probila asfaltnu podlogu.

Na Jadranskom sajmu u Budvi od danas se održava 43. Sajam namještaja, opreme za domaćinstva, poslovne prostore i unutrašnju dekoraciju i 13. Sajam umjetnina – Art Expo.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović je na Kolegijumu dao nalog svim načelnicima centara i odjeljenja bezbjednosti na teritoriji Crne Gore da, u cilju jačanja partnerskih odnosa građana i policije, organizuju redovne prijeme građana.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carevića danas će u naselju Lazi uručiti Tatijani Vujačić svoju platu.

Preduzeće "Pogrebne usluge" je od osnivanja do 2017 godine izradilo 258 grobnica, u 2017 i 2018 izrađeno je još 51 jednostrukih grobnica i 5 duplih grobnica. Kako je "Primorskim novinama" rečeno od ukupnog broja grobnih mjesta ostalo je još slobodnih 38 jednostruka i 1 dupla grobnica.

Postavljeni usporivači brzine u ulici Žrtva fašizma (Obilaznica) u blizini dječjeg igrališta.

Upis u prvi razred osnovne škole počinje danas.Kako su saopštili iz Ministarstva prosvjete Upisuju se djeca rođena 2013. godine tj. djeca koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini. Napominjemo da od prošle godine važi teritorijalni princip, što znači da su za svaku školu određena pripadajuća naselja/ulice.

Javno preduzeće Morsko dobro ponovo je raspialo tender za zakup hotelskih kupališta, koja niejsu izdata u zakup na prvom tenderu.

Budvanski parlament jednoglanso je dao zeleno svjetlo da se Društvu dobrovoljnih davalaca krvi "Radivoje Pima" ustupe opštinske prostorije u kompleksu TQ Plaza.

Kompanija doMEn d.o.o i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore i ove godine organizuju doMEn kup, takmičenje u programiranju za učenike osnovnih i srednjih škola. Ovogodišnji, drugi po redu, doMEn kup počinje u subotu, 6. aprila, a takmičenja će se održati u tri kruga: 6. aprila, 13. aprila i 20. aprila.

U Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u Budvi održan je sastanak predstavnika Poreske uprave Crne Gore i predstavnika Javnog preduzeća. Cilj sastanka bio je postizanje dogovora oko podrške Javnog preduzeća u realizaciji planiranih ciljeva Poreske uprave za vrijeme pripreme i praćenja turističke sezone 2019. godine.

Odbornici lokalnog parlamenta danas će raspravcljati o građanskoj incijativi koju je potpisalo 606 građana, a kojom se traži izmjena Programa privremenih lokacija na prostoru ispred jadranskog sajma.

“Obavještavamo javnost da će sjutra 29. marta biti totalna obustava saobraćaja u naselju Blizikuće i u Lovćenskoj ulici”, rečeno je iz Sekretarijata za komunalno - stambene poslove.

U Budvi je danas održana konferencija za medije povodom završetka projekta DIRECT – Budimo otporni na nepogodetokom koje su predstavljeni glavni rezultati projekta, koji je realizovan u Crnoj Gori, Sloveniji i Češkoj, a koji je imao za cilj unapređenje pripremljenosti lokalnih zajednica, institucija i službi za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode. Na konferenciji su govorili predstavnici partnera na projektu –Radomir Šćepanović, načelnik Direkcije za operativne poslove u Direktoratu za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, Miran Štular, predstavnik Vatrogasno spasilačke službe Kranj, Tomaš Prinosil, predstavnik Vatrogasno-spasilačke brigade Moravsko-Šleskog kraja i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra.

Stanari kuća i zgrada u dijelu naselja Podkošljun, jutros su na sat vreman automobilima blokirali ulicu Kanjoša Macedonovića, u znak protesta jer Opština godinama unazad odbija da asfaltira i postavi uličnu rasvjetu ka njihovim domovima.

U parku ispred Crvene zgrade, napravljeno je drugo vježbalište na otvorenom - projekat koji su finansirali Opština Budva i Turistička organizacija vrijedan 40.000 eura.

Opština Budva prvorangirala je ponudu podgoričke kompnije " Grand design" , na tenderu za nabavku montažno demontažnih tribina za smještaj publike.

Predsjednik Opštine Budva gospodin Marko Bato Carević primio je predstavnike Asocijacije Turskih Biznismena i Investitora Crne Gore.

Budvanski Sekretarijat za urbanizam i dalje ne izdaje urbanističko tehničke uslove, poa sugrađani moraju za ovaj ključni dokument u proceduri dobijanja zelenog svjetla za gradnju da idu u Podgoricu. Iako je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović najavio da će Budva ponovo početi da izdaje UT uslove, opštinska služba to još ne čini.

U želji da podstakne unapređenje kvaliteta prezentacije, Jadranski sajam dodjeljuje priznanja EXPO TROPHY najuspješnijim izlagačima 45. Sajma hrane 28. Međunarodnog sajma turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo – METUBES i 24. Sajma ekologije

Crna Gora će od 27. maja do 1. juna ove godine biti domaćin Igara malih zemalja Evrope.

Završeno je asfaltiranje u naselju Podkošljun, Beogradska ulica. Dužina koje je asfaltirana je 450 metara.

U organizaciji JU Narodne biblioteke Budve i JU Muzeja i galerija Budve, u subotu 23. marta u 19h u Modernoj galeriji, biće upriličen razgovor na temu „Predmeti, gradovi, ljudi“ sa direktorom Muzeja dizajna u Londonu Dejanom Suđićem. O savremenoj arhitekturi i dizajnu sa Suđićem će razgovarati dr Predrag Zenović.

Direktor Jadranskog sajam dr Rajko Bujković kazao je da ove godine Sajam prirprema i realizuje sajamske manifestacije u specifičnim uslovima.

Izvršena je restauracija glavnih gradskih vrata na Starom gradu. Takođe su skinuta vrata od Pizane kako bi i ona bila restaurirana.

Na Jadranskom sajmu danas će biti otvoreni 45. Sajam hrane , 28. Međunarodni sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo – METUBES i 24. Sajam ekologije

U jutarnjim časovima biti danas počinje asfaltiranje Beogradske ulice u naselju Podkošljun.

Novo oštećenje na cjevovodu “Regionalnog vodovoda” prokzrokovalo je obustavu snabdjevanja vodom potrošača u naseljima: Prijevor, Svinjišta, Seoce i Jaz.

Povodom obilježavanja "Dana Planete Zemlje" 2019. godine Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom poziva zainteresovane lokalne NVO da predlože aktivnosti za zajedničku realizaciju povodom promovisanja međunarodne manifestacije "Dan Planete Zemlje" . godine. Pravo učešća na ovom Pozivu imaju lokalne nevladine organizacije registrovane u Crnoj Gori, isključivo sa sjedištem u primorskim opštinama (Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj), odnosno opštinama obuhvaćenim zonom morskog dobra.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u saradnji sa NVO “Zelena mreža – Green net” je tokom protekle sedmice realizovalo četvrtu u nizu aktivnosti sakupljanja i selektovanja otpada iz mora sa izabranih plaža, u okviru projekta “WELCOME”, Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru.

Porto Montenegro organizuje 8. Dan otvorenih vrata - mini sajam sezonskog zapošljavanja, u petak, 22. marta, u prostorijama Porto Montenegro Jahting Kluba (nekadašnji Dom vojske), od 10:00 do 17:00h.

Na poziv Predsjednika Opštine Budva, Marka Carevića, u dvodnevnoj posjeti našem gradu boraviće Dejan Suđić koji predstavlja vodeće ime u svijetu u oblasti dizajna i arhitekture.

Mediteran reklame i sekretarijat za komunalno stambene dijelatnosti postavljaju 8 pametnih klupa na solarno napajanje

Da li ce ostati šankovi na šetalistu, odlučiće kolegijum ministarstva održivog razvoja sjutra, nakon što je danas u Budvi održan sastanak ministra Pavla Radulovića, predsjednika Opštine Marka Bata Carevića, direktora JP Morsko dobro Predraga Jelušića i predstavnika diskoteka.

Roditelji djece Osnovne škole "Mirko Srzentić" u Petrovcu ponovo su se juče su se okupili ispred te obrazovne Ustanove, jer su, kako navode, i dalje pri svom zahtjevu da direktor Škole bude Ivana Kurtović.

Generalni sekretarijat Vlade raspisuje konkurs za učenike crnogorskih osnovnih i srednjih škola povodom obilježavanja Dana Evrope.

Mreža mladih Pokreta za Promjene iz Budve nastavila je sa donacijama u svojoj opstini.

Unaprijeđeni sistem eParticipacije - elektronski servis za javne rasprave na strateška dokumenta i zakone koje donosi Vlada Crne Gore, na Portalu e-uprave (http://www.euprava.me/eparticipacije), od danas je u funkciji.

Potpredsjednik Crnogorske Miodrag Čučka izjavio je da je pitanje privremenih lokacija u Budvi već odlučena stvar i da usvojeni plan treba sprovesti do kraja.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović pozvaće danas na sastanak predstavnike Opštine Budva, JP Morsko dobro i zakupce kako bi se riješio status šest otvorenih šankova na budvanskom šetalištu.

Roditelji učenika petrovačke OŠ" Mirko Srzentić" okupiće se ponovo jutros u 8 časova u školskom dvorištu, nezadovoljni odlukom Ministarstva prosvjete koje je imenovalo Miodraga Šćepanovića za novog direktora te javne ustanove.

Turistički koordinacioni centar država Centralne i Istočne Evrope i NR Kine (China - Central and Eastern European Countries Tourism Coordination Center) sa sjedištem u Budimpešti osnovao je nagradu Marko Polo, koja će se prvi put dodijeliti ove godine. U pitanju je zajednički projekat Narodne Republike Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (16+1).

Organizacioni tim Spark.me, jedne od najvećih marketinških konferencija u Jugoistočnoj Evropi, koja je zakazana za 25. i 26. maj, i koja se po prvi put organizuje u Auditorijumu Porto Montenegra u Tivtu, je otvorio prijave za takmičenje za zvanične blogere Spark.me 2019 konferencije. Bitno je napomenuti da blogeri nisu ograničeni samo na tekstualni format, već mogu koristiti i zvučne (podkast) i video (vlog = “video blog”) zapise.

Juče je predsjednik opštine Budva Marko Carević, zajedno sa svojim saradnicima, sekretarom za investicije g. Mladenom Mikijeljom, sekretarom za zaštitu imovine g. Nikolom Plamencem, načelnikom službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta g. Ninom Kaluđerovićem održao je sastanak sa predstavnicima firmi V.A.S. Invest d.o.o. Budva, Boticelli Land Development d.o.o. Budva i Ava Development d.o.o. Budva.

Vlada Crne Gore donijela je Uredbu o kriterijumima i postupku za utvrđivanje godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca i Odluku o izmjenama Odluke o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za 2019. godinu.

U cilju uvida u rad i problema sa kojima se suočava lokalno Komunalno preduzeće, predsjednik Opštine Budva Marko Carević obišao je njihovu ispostavu u naselju Vještica.

Hemijsko tretiranje palmi započelo je juče i time borba za očuvanje preostalih zdravih stabala. Surlaš je desetkovao broj palmi na javnim površinama.

“I ove godine prema trenutnom stanju bukinga i informacijama privrede, možemo očekivati stabilan trend dobre posjete ruskih turista, kako individualaca, tako i organizovanih grupa koje dolaze u naš hotelski i privatni smještaj posredstvom tur-operatora” – istakla je Maja Liješević, direktorka Turističke organizacije opštine Budva na međunarodnom turističkom sajmu “MITT 2019”, koji se od 12. do 14. marta održava u Moskvi.

Zbog opravki na vodovodnoj mreži potrošači iznad hotelskog kompleksa “Admiral” (jedan broj stambenih zgrada) – naselje “Sveta Petka” neće imati vodu danas do 13:00.

Djeca nam iz škola neće izlaziti samo informisana, ali bez ideja. Nama su potrebni inovatori, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjem otvaranju projekta “Škole za 21. vijek”. Projekat, koji je danas zvanično otpočet potpisivanjem memoranduma između Britanskog savjeta, Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo, podrazumijeva da će u naredne tri godine biti dodijeljeno 4000 mikrobit džepnih računara, da će ih imati svaka osnovna škola u Crnoj Gori, da će biti obučeno 700 nastavnika za njihovo korišćenje, te da će se unaprijediti predmetni program Informatika sa tehnikom i raditi na kritičkom mišljenju u školama.

Atraktivno osmišljen sportsko-zabavni događaj Porto Montenegro zimske igre (Superyacht winter challenge) realizovan je tokom proteklog vikenda u Kolašinu za članove posade tivatske marine i njihove prijatelje.

“Budva je proteklih godina postala jedan od najznačajnijih ekonomskih centara Crne Gore i već sada je po mnogim parametrima samo Podgorica ispred našeg grada. Tokom prošle godine smo postali i grad sa najvećim brojem zapošljenih poslije Glavnog grada što svakako mora radovati svakog ko je svoju sudbinu vezao za, po mnogima, jedan od najljepših gradova na Jadranu” smatra Jovo Perović, član predsjedništva SDP Budva.

Delegacija Crne Gore, koju predvodi državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, učestvovaće na međunarodnom sajmu nekretnina MIPIM, koji se održava u Kanu od 12. do 15. marta.

Glavna gradska arhitektica Ana Samardžić dala je saglasnost kompaniji „ Spencer & Hill“, košarkaša Nikole Pekovića na idejno rješenje rekonstrukcije bečićkog hotela „Mediteran“.

Turistička organizacija opštine Budva predstavlja ponudu grada na sajmu turizma ITB u Berlinu u okviru objedinjenog nastupa Crne Gore, kao turističke destinacije, u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije.

Za Hotelsku grupu „Budvanska rivijera“, njemačko turističko tržište ima veliki značaj, posebno kada se uzme u obzir činjenica, da je poslednih godina Njemačka emitivno tržište sa trendom rasta. U prošloj, 2018. godini, zabilježen je porast broja fizičkih pokazatelja prometa za preko 50%.

U organizaciji Narodne biblioteke Budve večeras u 19 časova u holu Akademije znanja biće promovisan pjesnički prvijenac mlade pjesnikinje Lejle Kašić pod naslovom “Moja crvena”.

Opština je dala rok svim doskorašnjim zakupcima, čije su privremene lokacije “izbrisane” iz petogodišnjeg plana, da ih uklone, jer u suprotnom će to učiniti izvršna služba Komunalne policije i inspekcije, a troškove ispostaviti zakupcima. Nažalost, prizori sa glavne budvanske promenade su žalosni. Pogledajte kako izgleda šetalište:

Novi dodatak u luksuznoj rezidencijalnoj kolekciji Porto Montenegra, stanovi u rezidenciji Elena, dostupni su od ove sedmice na svjetskom tržtšu nekretnina.

Dolaskom na mjesto predsjednika opštine Budva, Marko Bato Carević će tu funkciju obavljati bez nadoknade, odnosno, sva njegova primanja će ići u humanitarne svrhe. Predsjednik Opštine Budva, je to i potvrdio donirajući svoju prvu platu Puževoj kućici - Udruženju roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju.

U organizaciji Civinet mreže i Opštine Tivat održana je šesta po redu Skupština mreže na kojoj su se prisutni upoznali sa radom mreže, izjavom Političkog odbora za 2019. godinu, kao i sa programom rada Mreže u ovoj godini.

Opština Budva je u saradnji sa Turističkom organizacijom Opštine Budva započela radove na izgradnji još tri otvorena vježbališta u našem gradu. Nova vježbališta će se nalaziti na tri lokacije: kod Crvene zgrade, u naselju Bijeli Do i na središnjem djelu Bečićke plaže.

Radnici Komunalnog preduzeća započeli su obrezivanje palmi u Mediteranskoj ulici, onih koje su preostale, nakon što je njihov broj desetkovan od parazita surlaša.

Služba za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta zaključila je tokom februara pet ugovora o izgradnji stambenih i apartmanskih objekata, kojim će se na ime komunalija u opštinsku kasi sliti 1.1 milion eura. Ova opštinska služba je u tokom prethodne dvije godine naplatila čak 20 miliona eura na ime komunalija i novac je, kako to zakon predviđa, isključivo bio usmjeren na investcije.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, petnaestu godinu za redom, planira dodjelu prestižnog nacionalnog priznanja „Wild Beauty Award“ najboljima u turizmu.

Javno preduzeće "Morsko dobro" objavilo je četvrti po redu tender, na kome se našlo 19 budvanskih kupališta od Kamenova do reževića. Svakako najskuplji je lijevi dio plaže Kamenovo, početna minimalna godišnja cijena zakupa je 24 hiljade eura.

Kompanija Adriatic Marinas predstavlja luksuzno tivatsko nautičko naselje i marinu za superjahte na 27. Internacionalnom Sajmu nautike u Dubaiju (Dubai International Boat Show - DIBS), od 26. februara do 2. marta.

Hotelska grupa Budvanska rivijera organizuje Career Day za sva zainteresovana lica koja žele naći zaposlenje u najvećoj hotelskoj grupaciji u Crnoj Gori, u okviru koje posluje pet hotela: Mogren, Aleksandar i Slovenska plaža u Budvi kao i Palas i Castellastva u Petrovcu.

 Ministarstvo prosvjete objavilo je tender za izbor izvođača radova na rekonstrukciji krova SMŠ „Danilo Kiš“ u Budvi, vrijednosti 150.000 eura.Ukoliko se sve bude odvijalo po planu, početak radova očekuje se u toku aprila, a rok za njihovo izvođenje je 60 radnih dana od dana uvođenja izvođača u posao. 

U okviru tradicionalne manifestacije „Ljubišini dani“, koja je juče počelka u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ predstavljena knjiga „Naši pisci, njine aure“, autora dr Gojka Čelebića u izdanju ove budvanske javne ustanove. O knjizi su govorili dr Predrag Zenović, teoretičar politke, Neven Staničić, profesor opšte književnosti, i autor, dok je moderatorka večeri bila Itana Lalović iz JU Muzeji i galerije Budve.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je juče Javni poziv za iskazivanje interesovanja za kvalifikovanje projekata na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma

“Mediteran reklame” postavile su deset reklamnih stubova za platiranje, potpuno savremenog dizajna na lokacijama u gradu. Upravo na njima svako ce moći besplatno da lijepi plakate i ostali reklamni materijal, čime će se napokon riješiti problem nekontrolisanog oblepljivanja javnih površina, koje je naročito izraženo tokom ljetnjih mjeseci.

Iako je kompanija Toškovići trebala da do 8. februara, kako stoji u gradjevinskoj dozvoli, završi radove, izgradnja atmosferskog kanala kod kružnog toka, nekadašnje “Perle” još traje.

Jadranski sajam zatražio je od budvanskog Sekretarijata za urbanizan da im izda urbanisticko tehničke uslove za izgradnju ograde oko zemljišnog kompleksa na kome se nalaze sajamske hale.

Rotari klub Budve je, u skladu sa idejom Rotari pokreta nesebično služiti, tekuće rotarijanske godine pokrenuo drugi global grant projekat „Prva crnogorska bolnica – moj prvi dom“, ovoga puta namijenjen prikupljanju sredstava za opremanje bolnice „Danilo I“, najstarije bolnice u Crnoj Gori.

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru odbilo je krivičnu prijavu koju su protiv obrađivača planskih dokumenata DUP Budva centar i Petrovac Centar Miodraga ralevića podnijeli predstavnici Građanskog pokreta URA Radosav Tomović i Božena Jelušić

Vjetrovito vrijeme u našem gradu su iskoristili galebovi za svoju igru. Sve je to zabilježio naš Jugoslav Belada na Bečićkoj plaži.

Opština Budva sprovodi intezivne aktivnosti na gradnji rampi na trotoarima na nekoliko ključnih raskrsnica u gradu potrebnih za kretanje invalidnih osoba.

Opština Budva raspisla je tender za izbor najboljeg ponuđača, koji će raditi hemijsko tretiranje palmi. Za ovu javnu nabavku opredijeljeno je 14 hiljada eura. Prema podacima Komunalnog preduzeća više od 125 palmi je uništio parazit crveni surlaš.

Кnjiga Jasenke Lalović „S one bande moje gore“ biće predstavljena u organizaciji Narodne biblioteke Budve, u amfiteataru Akademije znanja, u utorak, 26.februara sa početkom u 19 časova. Pored autorke, knjigu će predstaviti profesorica Milica Vuković, a razgovor će voditi Stanka Stanojević. Odlomke iz knjige „S one bande moje gore“ čitaće učenici drugog razreda gimnazije SMŠ „Danilo Кiš“ u Budvi – Mirjana Кasalica i Damjan Vujačić.

Porto Montenegro i ove godine podržava školovanje jednog studenta iz Crne Gore na prestižnom američkom koledžu u Hrvatskoj

Turistička ponuda Budve predstavljena je na jednom od najznačajnijih centralnoevropskih sajmova turizma, 28. sajmu turizma "Holiday World", koji se održava u Pragu od 21. do 24. februara.

Drugi dan sajamskog nastupa u Beogradu bio je posvećen promociji turističke privrede budvanske rivijere i specijalnih paket aranžmanima tokom uskršnjih i prvomajskih praznika. Posjetioci su se detaljnije upoznali sa ponudom kroz promotivni material i sastanke sa predstavnicima turističke privrede, te su izrazili veliko interesovanje da Budvu posjete tokom praznika.

Radovi na izgradnji luksuznog „Falcons -a “, investicije vrijedna 50 miliona eura, prvog hotela sa pet zvjezdica u Budvi, intezivno se izvode. Hotel na samom šetalištu na Slovenskoj obali, ispred gradske Pošte, trebalo bi, kako stoji u građevinskoj dozvoli da bude završen do novembra naredne godine.

Autentična primorska kuhinja, specijalni uskršnji i prvomajski aranžmani, prepoznatljive manifestacije i festivali najvažniji su segmenti turističke ponude Budve kojima se najznačajnija turistička destinacija Crne Gore predstavlja na 41. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović učestvuje na Adria Hotel Forumu na kome će održati prezentaciju o mogućnostima investiranja u Crnoj Gori i učestvovati na ministarskoj panel diskusiji investicionoj klimi, rastu i budućnosti turizma.

Potpredsjednik Opštine Budva Marko Marković pozdravio je odluku Vlade da obustavi izgradnju vrtića u Baru, te zatražio u ime lokalne uprave da se sredstva utroše za istu namjenu u opštini Budva.

Javno preduzeće Morsko dobro raspisalo je prvi tender za zakup javnih kupališta na crnogorksoj obali. Ponuđeno je 26 budvanskih kupališta na Jazu, ispod Žute grede, Mogren I i Mogren Ii, Ričarodva glava, kao i kupališta na Školju, odnosno ostrvu Sveti Nikola. Zaiteresovanim se prvi put pruža mogućnost da zakupe dio najatraktivnijeg dijela crnogorske obale na pet godina. Ponude se dostavljuu do 11. marta, kada će biti organizovano javno otvaranje.

Opština Budva planira da u uređenje zgrade Mjesne zajednice u Starom gradu potroši 30 hiljada eura.

Opštinski odbor Građanskog pokreta URA je prilikom konstituisanja nove budvanske vlasti 2016., već na prvom sastanku zatražio da se napravi lista prioriteta u opštini Budva.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške razvoju maslinarstva, kroz Agrobudžet za 2019. godinu.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u skladu sa Agrobudžetom 2019. godine i Mjerom unapređivanja sektora slatkovodne akvakulture poziva zainteresovane uzgajivače slatkovodne ribe za predaju zahtjeva za direktna plaćanja u akvakulturi.

Najveća crnogorska hotelska grupacija „Budvanska rivijera“ predstaviće se i ove godine na Medjunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji se održava od 21 – 24. februara 2019. godine.