Restitucija je plan za ubrzanu privatizaciju i trajnu devastaciju miločerskog parka

Podjele unutar budvanske koalicije izazvala je izjava menadžera grada Mila Božovića (NOVA) da svima, pa i srpskog kraljevskoj porodici Karađorđević, treba vratiti zemlju koja je neopravdano oduzeta.SDP i nekadašnji članovi Liberalne partije, koje participiraju u vlasti, oštro su osudili Božovićev istup, a kako prenose podgoričke Vijesti.

Kome su miliji Karađorđevići od interesa građana Budve, neka im plati to iz svoga džepa", poručio je član predsjedništva budvanskog SDP-a Slavko Đukanović.On je ocijenio da nigdje na svijetu ne postoji slučaj da dinastija koja je ukinula državnost jednoj državi i pri tom bila odgovorna za građanski rat u njoj, traži restiticuju od države koju je nasilno anektirala.

"Ako neko želi da otvori te procese, Crna Gora treba da traži ratne reparacije prema Kraljevini Crnoj Gori, koje je koristila porodica Karađorđević i Kraljevina SHS, a od kojih u Crnu Goru nije došlo ni pet odsto onoga što su bile štete koje su učinjene Kraljevini Crnoj Gori". Đukanović je kazao da je iz Crne Gore za 20 godina vladavine tog režima mnogo više izneseno nego što je uneseno.

"Otvaranjem tih pitanja je vraćanje u devedesete godine, a znamo kako je to završilo.
Nekadašnji lider budvanske LP, odbora koji je napustio tu partiju, Blažo Rađenović ističe da Karađorđevići nemaju pravo da bilo šta traže u Miločerskom parku.

"Da li su se to crnogorski neprijatelji toliko drznuli da traže isto ono srce Crne Gore koje su na silu ukrali i prisvojili 1918. Ako imaju amneziju što su činjeli njihovi preci po Cetinju, Podgorici, Nikšiću, Baru i ostalim crnogorskim gradovima na osnovu kojih traže neko pravo, podsjetićemo ih na hiljade zapaljenih crnogorskih kuća, na hiljade protjeranih i na stotine ubijenih Crnogoraca, na stotine zatvaranih, podsjetićemo ih na zakon koji su oni izglasali a kojim su zabranili Petrovićima da se vrate u svoju zemlju, na akt kojim su konfiskovali i pokrali svu imovinu dinastije Petrović sa kojim su parama kasnije trgovali zemlju po Crnoj Gori, podsjetićemo ih na krađu Kraljevine Crne Gore, Crnogorske crkve i svecrnogorskog identiteta... Minimum koji smo očekivali je da se izvinu Crnoj Gori bar u moralnom smislu".Karađorđevići potražuju između ostalog i 22.000 kvadrata opštinske zemlje u Miločerskom parku, na koju je upisana zabilježba tereta u evidenciji Uprave za nekretnine.

Rađenović: Tajni plan je skovala "prva familija, ali nećemo nasjesti
Rađenović je ocijenio da se Karađorđevići i danas ponašaju kao 1918. Ističe da podržavaju Zakon o restituciji, ali da se primjenjuje prema onom ko jeste oštećen, a ne nikako prema onom ko je štetu direktno nanio Crnoj Gori. Prvo da odgovore kako su oni došli na tron Crne Gore, da naprave poštenu kalkulaciju koliko su opljačkali... i na kraju da vidimo ko kome duguje? I na kraju poručujemo Karađorđevićima, njihovim sljedbenicima i njihovim nalogodavcima Miločerski park nije rupa niti smije bit tuđa teritorija. Miločerski park pripada Crnoj Gori i njenim građanima. Tajni plan koji se skovali da prva familija u vidu 'Statisa', 'Adriatik propertisa', Vlade Crne Gore ili neke druge podfilijale isplati Karađorđeviće i na taj način privatizuje srce Crne Gore i najvrednijeg Sveca na svijetu te počne izgradnju i trajnu devastaciju ovog resursa, prevarili ste se jer smo prozreli vaš plan u startu i nećemo nasjesti na jeftine trikove, saopštio je Rađenović.


izvor: Vijesti

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti