U okviru realizacije projekta Food4Health (hrana za zdravlje), u toku je dogradnja zgrade Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u ukupnoj površini od oko 260m2, za izgradnju moderne, kompletno opremljene laboratorije za inovativna istraživanja iz oblasti marikulture.

Turistička organizacija opštine Budva tokom četiri dana samostalnog nastupa na 42. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji se ove godine održao od 20. do 23. februara, uspješno je predstavila kompletnu turističku ponudu budvanske rivijere, prirodne ljepote, plaže, istorijske spomenike, događaje iz oblasti kulture, zabavne manifestacije, gastronomsku ponudu i smještajne kapacitete.

Centralna banka Crne Gore blokirala je račune 70 kompanija na zahtjve Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva. Duguju više od milion eura na ime poreza na nepokretnost.

Odbornički saziv budvanskog parlamenta moraće u utorak, treći put za redom, u proteklih mjesec da se sastane po hitnom postupku kako bi se otklonili problemi, u funkcionisanju lokalne administracije.

Turistička organizacija Budve objavila je odluku o izboru i otkupu budvanskih izvornih suvenira. Pogledajte koji su suveniri u pitanju.

Opština Budva pokušava da preostali broj palmi na području grada održi u životu tretiranjem insekticidima. Juče je raspisan javni poziv za nabavku roba za hemijsko tretiranje palmi Endoterapijom (injektiranje stabala palme insekticidima), za šta je izdvojeno 14 hiljada eura. Broj palmi u Budvi je desetkovan , nakon što ih je uništio crveni surlaš.

Ministarstvo nauke objavljuje Konkurs za dodjelu nacionalne stipendije u okviru programa izgradnje kapaciteta za SEEIIST projekat.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u IV kvartalu 2019. godine iznosila je 1 135 eura i veća je za 3,4% u odnosu na IV kvartal 2018. godine, dok je za 1,2% veća u odnosu na III kvartal 2019. godine. To je objavila Uprava za statistiku - MONSTAT.

Trend rasta podrške sektoru ribarstva nastavljen je i u ovoj godini. U poređenju sa prošlom godinom podrška je povećana 44% na ukupno 2,24 miliona.

Turistička organizacija opštine Budva predstaviće samostalno destinaciju na 42. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu koji se ove godine održava od 20. do 23. februara, pod sloganom “Put pod noge”.

Projekat će lokalnom stanovništvu biti predstavljen naredne nedjelje

Dana 22.04.2020. godine se obilježava Dan planete zemlje, i tim povodom predsjednik Opštine Budva Marko Carević pozvao je sve mjesne zajednice u Budvi da predlože odgovarajuće lokacije za ozelenjavanje javnih površina.

Nakon završetka zemljanih radova i uklanjanja viška betonskih površina, te postavljanja vodovodne i telekomunikacione mrže u podnožju pješačke staze duž plaže Jaz, kako su kazali u Javnom preduzeću “Morsko dobro”ove sedmice su počeli radovi na njenom popločavanju. “Trenutno se poločava potez dug 380 metara od hotela “Posejdon” do kuće porodice Kunjić, što ujedno predstavlja I fazu izgradnje staze.

Ostaje da se vidi da li će danas biti kvoruma i odbornički saziv budvanskog parlamenta usvojiti set pravnih i operativnih mjera, kojim su predviđeni postupci izvršne vlasti u rješavanju problema nastalih nakon što je inostrana kompanija WTE / EVN napustila postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima.

Maslinari i ove godine imaju mogućnost da kroz Agrobudžet dobiju bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto investicije i da podignu nove maslinjake, revitalizuju postojeće, da nabave opremu, sisteme za navodnjavanje, podignu podzide u maslinjacima, čime značajno mogu unaprijediti svoju prooizvodnju.

Od danas važiće sledece, maksimalno dozvoljene, vrijednosti naftnih derivata:

Opština Budva raspisala je javni poziv za izbor izvršne službe koja će biti angažovana za potrebe Komunalne policije i inspekcije. za ovu javnu nabavku izdvojeno je stotinu hiljada eura.

Radovi na rekonstrukciji lokaliteta “Bijela vila”, jednog od najpopularnihih kupališta uz šetališta Pet Danca u samom centru Herceg Novog, danas su u potpunosti zavšeni.

Glavna gradska arhitektica Budve Ana Samardžić odbila je da da saglasnost na idejno rješenje budućeg devetospratnog luksuznog hotela sa pet zvjezdica, koji nikšićka

Opština Budva završila je izgradnju sportsko-rekreativnih terena u MZ Prijevor.

Služba za naplatu i obračun naknade za opremanje građevinskog zemljišta zaključila je tokom janura sedam ugovora sa investitorima ukupne vrijendosti 1.1 miliona eura. Najviše novca slilo se u opštinsku kasu na ime ugovora koji je zaključen sa investitorom koji gradi stambeno apartmanski kompleks u Bečićima čak 930 hiljada eura, dok ostalo je uglavnom riječ o manjim objektima.

Opština Budva raspisla je tender za izvođenja radova na sanaciji i modernizaciji gradskih saobraćajnica i lokalnih puteva.

Francuska Agencija za upravljanje obalom (Conservatoire du Littoral) i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore sklopili su danas Memorandum o razumjevanju, koji će ojačati saradnju ovih institucija u razmjeni najbolje prakse i znanja, učešću u zajedničkim projektima i zajedničkim radom na podizanju svijesti javnosti o važnosti zaštite obale i priobalnih morskih područja radi višestruke koristi prirodne i kulturne baštine za društvo, privredu i životnu sredinu.

Direktorka budvanskog Doma zdravlja donijela je odluku o 24 časovnoj pripravnosti u Higijensko epidemiološkoj i tehničkoj službi Doma zdravlja. Kako se navodi pripravnost traje sve do prestanka opasnosti od epidemije koronavirusom nastaloju Kini.

Jedna od naruiniranijih prigradskih saobraćajnica - put Praskvica Čelobrdo biće rekonstruisan. Opština je za ovu investiciju izdvojila 50 hiljada eura, a kako je na opštinskom sajtu, kompanija " Asfalt beton gradnja" DOO Podgorica dostavila je najpovoljniju ponudu.

"Najjači motivi za boravak u Budvi su odmor i relaksacija, zabava i aktivnost, prirodne ljepote, nova iskustva, gastronomija i kultura.

UNWTO Academy i Amadeus Masterclass „Podaci za bolje planiranje i upravljanje u turizmu“ (Data for better tourism planning and management)

Nacrtom nove Odlukom o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta od danas je na javnoj raspravi. Novim rješenjm predviđeno je da komunalije za stanogradnju u Budvi u njenom najatraktivnijem dijelu budu upola veće, pa za kvadrata novo izugrađenog apartmana, stana ili kuće, uz samo more – u takozvanoj ekskluzivnoj građevinskoj zoni od Jaza do Buljarice moraće se izdvojiti nevjerovatnih 387 eura, čak stotinu eura više od trenutno važeće cijene

Sekretarijat za društvene djelatnosti obavještava mlade uzrasta od 15-30 godina, organe lokalne uprave, organe državne uprave, nevladine organizacije, studenske i učeničke parlamente i druga pravna lica koja se bave omladinskim radom, da Omladinski klub Opštine Budva mogu koristiti bez naknade radnim danima u terminu od 12-20 časova, radi održavanja radionica, seminara, edukacija, sastanaka i slično, koje se organizuju u cilju podsticanja i unapređenja razvoja omladinske politike, omladinskog rada, praćenja i evaluacije lokalnog akcionog plana za mlade, jačanja saradnje i unapređenja položaja mladih i sprovođenja omladinskih aktivnosti.

Nakon finalne selekcije, koju svaki put vrši upravo ova renomirana svjetska naučnoistraživačka institucija, odabrani su sledeći studenti: Danilo Petričević, III godina ETF-a (Elektronika, telekomunikacije i računarstvo), Maja Kuzmanović sa specijalističkih studija fizike na PMF-u, Vuk Jovović, III godina PMF-a (Matematika i računarske nauke) i Maja Vujisić sa specijalističkih studija ETF-a (Energetika i automatika).

Turistička organizacija Budve zaključila je ugovor sa beogradskom firmom "Strawberry energy" za nabavku solarnih - turističkih klupa.

Saobraćaj na trajektnoj liniji Kamenari - Lepetane privremeno je obustavljen.

Zbog neodložnih radova na mreži, pojedni potrošači na potezu od Miločera do Kamenova neće danas imati vodu sjutra od 09:00 do 15:00 čaosva. To je saopšteno iz budvanskog Vodovoda.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević donirao je svoju trinaestu po redu platu za svetosavske paketiće koji su darovani djeci na Svetosavskoj akademiji koja se održala u Budvi 27. januara.

Ministar prosvjete dr Damir Šehović razriješio je direktoricu Druge osnovne škole iz Budve, Zoricu Stanković.

Programom uređenja prostora opštine Budva ove godine predviđeno je da se izgradi nova sala za fizičko SMŠ "Danilo Kiš", kao i vrtić u Dubovici. Upravo ovim dvijema stavkama dopunjen je proram uređenja prostora na zahtjev Crnogorske, što je većinom glasova prihvatio lokalni parlament.

Vlada Crne Gore  dala je saglasnost Opštini Budva da preuzme u svoje vlasništvo zelenu parcelu u srcu grada od 2.947 kvadrata, a da zauzvrat tivatskoj kompaniji "Velja Voda Lux" koja je vlasnik zemlje, ustupi 4.891 kvadrata poslovno - stambenog prostora u kompoleksu TQ Plaza. Vlada je na sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, uoči nove godine razmotrila i prihvatila predlog Ministarstva finanisija koje je prethodno dalo saglasnost da se izvrši jedna od najvećih transakcija nekretnina vrijedna više od šest milion eura.

Javno preduzeće "Morsko dobro" prijavilo je nelegalnu gradnju na desnoj obali rijeke Bojane.

Uslovi za prijavljivanje su promijenjeni tako da uključuju sve srednjoškolce rođene u periodu 22.07.2001 – 22. 06. 2004.

Fakultet za turizam i hotelijerstvo Univerziteta Crne Gore  je pripremio Strategiju razvoja koja definiše razvojne prioritete fakulteta do 2024. godine sa posebnim fokusom na dalje unapređenje nastavnog procesa i naučnoistraživačkih kapaciteta.

Montenegroberza je objavila da će akcije kompanije Sveti Stefan hoteli AD Budva (tržišni simbol: SSHO) u danas biti uključene na Slobodno tržište berze.

Morsko dobro prijavilo je nadležnoj inspekciji nelegalnu gradnju u Čanju.

Opština Budva doniraće platnu karticu za gorivo u mjesečnom iznosu od po 300 eura budvanskom Centru bezbjednosti, kao jedan vid saradnje u stvaranju “kvalitetnog i bezbjednosnog ambijenta i imovinske sigurnosti svih građana”. To se navodi u odluci koju je potpisao gradonačelnik Marko Bato Carević.

Vlada Crne Gore juče je ovlastila Ministarstvo zdravlja da sa reprezentativnim Sindikatima zdravstva potpiše Izmjene Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost.

Iz Opštine Budva je stiglo sledeće saopštenje: Molimo stanovnike Rafailovića da uklone svoja vozila sa ulične mreže danas, sjutra i u subotu, kako bi se omogućilo nesmetano izvođenje asfalterskih radova

Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore povezaće svoje studente sa crnogorskim pomorskim kompanijama i agencijama za ukrcaj pomoraca kroz Projekat Dani plave karijere, najavio je dekan ovog fakulteta prof. dr Špiro Ivošević, u razgovoru o aktivnostima i planovima Fakulteta za 2020. godinu.

Kako bi rad lokalnog parlamenta bio što transparentniji, a predstavnicima nevladinog sektora bilo omogućeno da aktivnp učestvuju, Skupština opštine je raspisala javni poziv.

Zbog kvara na cjevovodu –pojedini potrošači u naselju Babin do u Budvi, trenutno nemaju vodu.

Opštinsko preduzeće “Mediteran reklame”, kojim upravlja kadar URA Blažo Radjenović, oblijepilo je reklamne prostore kojim gazduje na udarnim mjestima u gradu sa čestitkom reprezentativcima Crne Gore na osvojenoj bronzi na Evropskom prvenstvu u Madjarskoj.

Kanal pored novog stambenog kompleksa na mjestu nekadašnje gradske pekare jutros je zatrpan. Mještani su obavijestili naš portal da bager je zatrpao kanal. Oni su pozvali Opštinu da hitno reaguje.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je preko izabranog ponuđača, preduzeća “Đokić group”iz Bara počelo radove na sanaciji jedne od najpopularnijih plaža u Herceg Novom – plaže “Bijela Vila” na Škveru (poznata kao bivša plaža “Boka”).

“Krizni porez uveden je u januaru 2013. godine kao privremena mjera za sanaciju deficita Budžeta koja je trebalo da traje svega godinu dana.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana močvarnih staništa, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Opština Tivat, u ponedeljak 03. februara 2020. godine, će organizovati projekciju edukativno-porodičnog filma “Raširi krila” francuskog reditelja i scenariste Nikolasa Vainera u Centru za kulturu Tivat, sa početkom u 11:00 časova.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore pozvalo je sve zainteresovane ponuđače da podnesu ponude za dodjeljivanje koncesije za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, održavanje i prenos sistema žičare od lokaliteta Dub u Opštini Kotor do lokaliteta Kuk na Lovćenu na teritoriji Prijestonice Cetinje.

Nakon obavještenja prispjelog od nadležnih zdravstvenih službi sa teritorije opštine Budva, epidemiološke ekipe Instituta za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa zdravstveno sanitarnom inspekcijom i lokalnom epidemiološkom službom izvršile su epidemiološko istraživanje sumnje na infekciju novim koronavirusom kod troje turista iz Kine koji su prijavili određene respiratorne tegobe.

Turistička organizacija Budve zaključila je ugovor sa podgoričkom agencijom DAA Montenegro kojoj je povjerila izradu "Gastro vodiča".

Opština Budva raskinula je ugovor sa kompanijom Sun invest kojoj je bio povjeren stručni nadzor nad izvođenjem radova na izgradnji kružnog toka kod Autobuske stanice u Petrovcu.

Ekipe gradskog Vodovoda su na terenu zbog havarije na glavnoj cijevi u Kamenovu.

Predstavnici Kongresnog biroa pri Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore prethodna dva dana učestvovali su na specijalizovanom događaju kongresne industrije “Conventa”, koji se održava 22. i 23. januara u Ljubljani.

Sekretarijat za komunalno - stambene poslove je u sklopu svojih redovnih radnih aktivnosti započeo postavljanje novih i obnovu starih usporivača brzine na teritorije opštine Budva.

Nakon završetka zemljanih radova i uklanjanja viška betonskih površina, te postavljanja vodovodne i telekomunikacione mrže u podnožju pješačke staze duž plaže Jaz, ove sedmice su počeli radovi na njenom popločavanju. Trenutno se poločava potez dug 380 metara od hotela “Posejdon” do kuće porodice Kunjić, što ujedno predstavlja I fazu izgradnje staze.

Više hiljada građana večeras je bilo u litiji od crkve Sveta Trojica do crkve Sveta Petka. Nakon molebana litija je prošla ulicama, predvodili su je sveštenstvo Mitropolije crnogorsko primorske, u njoj je bio gradonačelnik Marko Carević

Isplata materijalnih davanja iz socijalne i dječje zaštite počeće danas. To je saopštili Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava uređeni su Zakonom o eksplozivnim materijama. Ovo pitanje je usklađeno sa propisima i standardima Evropske unije iz ove oblasti.

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva podnio je tužbu Upravnom sudu protiv rješenja Ministarstva održivog razvoja – Direktorata Glvanog državnog arhitekte, kojim je data saglasnost saglasnost turskoj kompaniji „Mia investments“ da gradi hotel sa pet zvjezdica sa aprtmanima za tržište „Mia Budva“ - dvije kule od po 15 i 16 spratova na prostoru ispred Jadreanskog sajama.

Hotelska grupa Budvanska rivijera predstavlja svoju ponudu na Sajmu turizma u Štutgartu koji se održava od 11. do 19. januara. Zemlja partner je Crna Gora

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević traži zakazivanje sjednice SO Budva po hitnom postupku sa predlogom donošenja deklaracije za poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom raspislao je tender za NABAVKU I UGRADNJU OPREME ZA OBILJEŽAVANJE USAMLJENE OPASNOSTI NA MORU U BUDVI NA LOKACIJI RT GALIOLA NA JUGOISTOČNOJ STRANI OSTRVA SVETI NIKOLA. Javno preduzeće izdvojilo je 20 hiljada eura. Na ovom rtu u protekloj deceniji nasukalo se više jahti.

Izvršenim obilaskom zone morskog dobra na teritoriji opštine Budva, konstatovane su sledeće nepravilnosti:

Turistička organizacija Budve izdvojila je 13.200 eura za novogodišnju jelku i ukrase kojima je ukrašen starogradski trg.

Ministarstvo nauke produžilo je rok za prijavljivanje na Konkurs „Studentska ljetnja škola CERN 2020“ zaključno sa 27. januarom

Sprejom ispisan telefon na šetališnoj stazi koja vodi ka plaži "Mogren I", jedan od je destine slučajeva koje vlasnici raznih turističkih agencija, trgovačkih radnji, uslužnih djelatnosti, koriste javne površine i mjesta koja za tu nijesu predviđena za reklamu.

Javno preduzeće "Morsko dobro" raspisalo je uoči Nove godine javni poziv za javno nadmetanje za zakup pristaništa i privezišta na području budvanske opštine.

Njemačko - austrijski koncern WTE / EVN napustiće upravljanje postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice krajem janura, iako su prvobitno u svome ultimatumu naveli da će to učiniti poslednjeg dana 2019. Oni su obavijestili Opštinu da će „spakovati kofere“ 31. januara, kada će kolektor prepustiti lokalnoj upravi.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma ( MORT) dalo je uoči Nove godine saglasnost turskoj kompaniji „Mia investments“ da gradi hotel sa pet zvjezdica „Mia Budva“ - dvije kule od po 15 i 16 spratova na parceli od 8.500 kvadrata ispred Jadranskog sajama.

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević čestitao je svim pravoslavnim vjernicima Badnji dan i Božić.

Na samo stotinu metara udaljenosti i sat i po razlike vjernici Mitropolije crnogorske primorske SPC i Crnogorske pravoslavne crkve, večeras će unutar i ispred Staroga grada naložiti badnjake. Mitropolija crnogorsko primorska organizuje loženje Badnjaka u Budvi u 17 časova ispred crkve Sveta Trojica u Starom gradu, dok Crnogorska pravoslavna crkva organizuje loženje badnjaka u 18:30 časova ispred zidina Staroga grada. Kao i svih prethodnih godinama, policija je uvijek obezbjeđivala skup vjernika CPC.

Jak vjetar isprva je poremetio danas želju svih onih koji su namjeravali da uživaju u klizalištu koje je postavljeno na gradskom trgu ispod bedema, ali ipak najmlađi nisu izdržali i popeli se na klizaljke

Ubedljivo najprodavanija roba od danas svakako su badnjaci.

Sporazumom o smanjenju cijena usluga rominga u regionu Zapadnog Balkana nije predviđeno nikakvo dodatno snižavanje cijena počev od 1. januara 2020. godine kako je, prema navodima nekih medija u regionu, saopšteno od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije. Naime, sporazum predviđa drugu fazu snižavanja cijena dolaznih poziva i prenosa podataka počev od 1. jula 2020. godine, a zatim i potpuno ukidanje roming naknada u regionu počev od 1. jula 2021. godine.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva za 12 mjeseci naplatila je nevjerovatnih 3.8 miliona eura na ime boravišne takse i time premašila za sto hiljada eura rekord koji je postignut prošle godine.

„Crnu Goru u 2019. posjetilo je 2,6 miliona turista, ostvarili smo 14,5 miliona noćenja, a naš prihod od inostranih i domaćih gostiju iznosiće 1,1 milijardu eura, što je zaista puno argumenata da kažemo da je ovo najbolja turistička godina u istoriji Crne Gore“, saopštio je uoči NOve godine predsjednik Vlade Duško Marković

Da je Budva kraljica novogodišnjih dočeka, svjedoče i fotografije grada iz vazduha - sve sija i puno je posjetilaca željnih provoda. Foto: Jugoslav Belada

Predsjednik Opštine Budva donirao je svoju dvanaestu po redu zaradu Danijeli Vojvodić, majci dvoje maloljetnih djevojčica.

Raskopane ulice dočekale su turiste u Petrovcu. Mještani su proslijedili fotografije na kojima se vidi da se ne izvode radovi , te da se iz Petrovca šalje ružna slika.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić i direktor Instituta za biologiju mora iz Kotora Mirko Đurović potpisali su danas Sporazum o finansiranju uređenja dijela obale ispred budućeg javnog akvarijuma.

Jak vjetar pomjerio je kontejner za papirni otpad koji je udario u parkirani automobil kod zgrade nekadašnjeg RG, pričinjena je šteta.

Na reciklažu poslato 14 tona odnosno 700.000 komada plastike

Petodnevni program prilagođen najrazličitijim muzičkim ukusima i svim generacijama, najzvučnija muzička imena u regionu, spektakularna bina, najprestižniji zvučni sistem na svijetu, vrhunska produkcija i sunčano vrijeme najavljuju da će Budva i ove godine opravdati epitet najatraktivnije destinacije tokom novogodišnjih praznika!

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je zaključilo ugovor sa d.o.o. „Civil Engineer“ iz Podgorice za projektovanje II faze šeatlišta duž budvanske plaže Jaz.

Iz Skupštinske službe obajveštavaju da održavanje odložene 29. sjednice zakazano za ponedeljak, 30. decembar 2019. godine sa početkom u 09.30 časova

Pripadnici Centra bezbjednosti Budva okačili su reklamu na bilbordu kod gradske Pošte i napravili flajere kako bi skrenuli pažnju djeci i roditeljima na moguće posljedice koje prijete pri korišćenju pirotehničkih sredstava.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je zaključilo ugovor sa d.o.o. „Civil Engineer“ iz Podgorice za izradu Idejnog rješenja i Glavnog projekta za rekonstrukciju šetališta u Pržnom.

Na svečan i možda najljepši način u Budvi je juče započeo raznovrstan muzički i zabavni program koji je Turistička organizacija opštine Budva pripremila za svoje goste i sugrađane tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Opština Budva raspisala je javni poziv za izbor ponuđača za izradu tehničke dokumentacije za iluminaciju bedema Starog Grada Budve. Za ovu namjenu iz budžeta je izdvojeno je 14 hiljada eura. jedna od zahtjeva Mjesne zajednice "Stari grad" je da iluminaciija bude postvaljena i na dijelu bedema ka moru, te da bi na taj način Stari grada dobio na još većoj atraktivnosti.

Kancelarija za evropske integracije i saradnju Opštine Budva učestvovala je u sprovođenju ankete u SMŠ “Danilo Kiš” o interesovanju mladih za korišćenje usluga rentiranja bicikala.

Centralna bina na kojoj će nastupati muzičke zvijezde tokom petodnevnog novogodišnjeg programa koji organizuje Turistička organizacija Budve, montira se ispred starogradskih bedema.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom urediće prostor na glavnom gradskom šetalištu gdje su do skoro bile diskoteke na otvorenom.

Odbornički saziv lokalnog parlamenta izjasniće se u petak o predlogu da se stavi van snage dogovor koji je prije četiri godine bivša gradska uprava zaključila sa kompanijom "Atlas invest " odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

„Vaša širina duha i blistav um, koje vam je znanje donijelo, biće iskra koja će rasplamsavati vatre narednih generacija. Od vaše iskre razgorjeće se baklja znanja, i ostaćete upamćeni kod onih koji će je sjutra preuzeti. Tako će još jednom vaša pregnuća prevazići jedan životni vijek. I tako ćete vi, iako ste suviše skromni da to vidite, ostaviti novi trag u vremenu i postati nova svijetla tačka naše istorije“, poručio je danas ministar prosvjete dr Damir Šehović na dodjeli 526 nagrada najboljim đacima i nastavnicima iz Fonda za kvalitet i talente. Nagrade je, pored ministra Šehovića, dodijelio i prof. dr Ljubiša Sanković, potpredsjednik CANU, koji je bio na čelu komisije za dodjelu nagrada, ali i Đorđe Borozan, predsjednik Nacionalnog savjeta za obrazovanje.

Opština Budva zakjlučiće ugovor sa podrgoričkom firmom "Incom" koja je prvorangirana na tenderu za izbor najpovoljnijeg ponuđača za rekonstrukciju krova petrovačke Osnovne škole "Mirko Srzentić".

GNSS permanentna stanica DGOR00MNE zvanično je od 15. 12. 2019. godine, uvrštena u EUREF mrežu.​ Dobili smo našu “tačku” na evropskoj mapi EUREF Permanent GNSS Network i prešli sa liste predloženih u listu aktivnih stanica ove mreže. Procedura pridruženja je počela 10. aprila 2019. godine.

Opština Budva raspisala je javni poziv za izbor ponuđača za izradu digitalnog ortofoto snimka, 3D modeliranje putem zračne i terestičke fotogrametrije bedema Starog Grada Budve. Za ovu namjenu izdvojeno je 14 hiljada eura.

Vlada Crne Gore objavila je pet mitova o predlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti. Podsjećamo da se usvajanju zakona oštro protivi Mitropolija crngoorsko primorska i većina opocinih stranak, koje smatraju da se time otimanju svetinje.

"Razmjere demografskog kolapsa u obrazovnom sistemu možda ipak najbolje predočava podatak prema kojemu je iz hrvatskih učionica u proteklih šest godina, to jest od školske godine 2013./2014. (od koje MZO vodi podatke) do aktuelne 2019./2020. ‘nestalo’ gotovo 50 hiljada učenika (47.835) tako da danas imaju gotovo deset posto učeničke populacije manje (-9,39 posto) nego prije šest godina. Gotovo sve županije, izuzev Istarske koja je na nuli te Grada Zagreba koji je broj učenika u tome razdoblju povećao za skromnih 298, bilježe pad broja đaka.

Vlada je juče usvojila Informaciju o zajedničkoj realizaciji projekta izgradnje bulevara i cjevovoda regionalnog vodovodnog sistema na dionici Jaz – Aerodrom Tivat. Kolika je važnost izgradnje bulevara, najbolje svjedoče fotografije od juče, kada je put između Budve i Tivta bio paralisan usljed jakih padavina.

Ministarstvo finansija je saopštio da je Vlada na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o aktiviranju Državne garancije u iznosu od 29.250.000 eura izdate u korist njemačko-austrijskog privrednog društva WTE Wassertechnik GmbH i EVN grupa, da će Vlada izvršiti obavezu, ali i da je zadužila Zaštitnika državnih interesa da podnese krivične prijave protiv odgovornih za nanošenje štete državi Crnoj Gori i Opštini Budva.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za novembar 2019. godine iznosila je 646,9 eura- saopštio je MONSTAT.

Hotelska kompanija „Belvi hotels group“ podnijela je tužbu Privrednom sudu protiv njemačke firme "WTE otpadne vode", koja gazduje postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, zatraživši odštetu od 20 hiljada eura zbog velikog ekološkog incidenta koji se dogodio u jeku sezone, kada su fekalije preplavile šetalište ispred njihovog hotela „Iberostar Belvi“. Kao drugotužena je Opština Budva, a trećetužena je Država Crna Gora.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević dobio je poziv da prisustvuje 68. Nacionalnom molitvenom doručku, koji će biti održan 6. februara u Vašingtonu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Opština Budva sprovodi #DYNAMOB 2.0 čiji je jedan od osnovnih ciljeva promovisanje korišćenja biciklističkog prevoza na teritorji opštine.

Opština Budva predvidjela je naredne godine da za odvoz mulja iz postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, izdvoji čak 1.4 miliona eura.

Zbog havarije na glavnoj cijevi na šetalištu u Petrovcu , jedan dio potrošača, neće imati danas vodu.

Oštećeni zidovi, malter pada, gomile smeća i raznog otpada, izmet od pacova i i ostalih životinja po namještaju, polomljeni prozori, stari pokvareni kompjuter, polomljeni kancelarijski sto, neupotrebljiv toalet, prizor je na koji su prije pola godine naišli članovi novog Savjeta Mjesne zajednice, kada su ušli u jednu od najljepših zgrada u Starom gradu, koja je u vlasništvu Opštine Budva.

Ploča koja je svjedočila o velikoj jugoslovenskoj solidarnosti na obnovi budvanskog Staroga grada, koji je bio potpuno porušen prije četiri decenije u razornom zemljotresu 1979., na incijativu Mjesne zajednice „ Stari grad“ obnovljena je i postavljenja na vidnom mjestu, kao svjedok jednog vremena.

Karijerni centar Univerziteta Crne Gore raspisuje Nagradni konkurs za najbolju startap ideju studenata Univerziteta Crne Gore.

Opština objavila listu studenata koji ispunjavaju uslove za stipendiju

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević sazvao je hitnu konferenciju za štampu povodom najave njemačke kompanije WTE-EVN da će napustiti postrojenja za tretman otpadnih voda u Vještici i aktivirati dvije garancije: jedne date od strane Vlade i jedne date od strane prethodnog opštinskog rukovodstva koja nije prošla skupštinsku proceduru, dok je treća garancija WTE prema Opštini Budva za kvalitet izvedenih radova prestala da važi 2014. godine i sad je nenaplativa.

U trećem kvartalu 2019. u Crnoj Gori, aktivnog stanovništva bilo je 299,9 hiljada od kojih je 254,2 hiljade ili 84,8% zaposlenih i 45,7 hiljada ili 15,2% nezaposlenih lica. Neaktivno stanovništvo čini 199,9 hiljada lica. To je objavio MONSTAT pozivajući se na anketu koju je uradio.

Problem prokišnjavanja u holovima i učiniocama Srednje mješovite škole „ Danilo Kiš“ potpuno je riješen, nakon što je izvršena kompletna sanacija krovnih površina. Ovo je bio jedan od velikih problema sa kojim se srednja škola ustanova suočavala godinama unazad.

Gradonačelnik Marko Bato Carević zakazao je za danas u 11 časova koalicioni sastanak na kome bi trebalo da se predstavnici vladajuće koalicije dogovore na koji način će odgovoriti na najnoviju ucjenu njemačko austrijske kompanije WTE / EVN koja je saopštila da će aktivirati garanciju Vlade Crne Gore od 29 miliona eura i napustiti do kraja mjeseca upravljanje postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.

U Programu uređenja prostora za narednu godinu nalaze se i govoto "nesvakidašnji" projekti, poput panoramskog lifta od Prijevora i Seoca do plaže Jaz. Naime, za narednu godinu predviđeno je da se izdvoji pet hiljada eura za izradu projekta.

Iako je još prilikom promocije novogodišnjeg programa ispred zidina Staroga prije 20 - taka dan obećano da će biti objavljeni ugovori sa muzičkim zvijezdama, Turistička organizacija na svome sajtu još nije objavila koliko iznose honorari angažovanih pjevača i DJ-eva.

Isplata materijalnih davanja iz socijalne i dječje zaštite počeće danas. To je saopšteno iz Ministarstva rada.

Puzavica ostavila trag na kaleti u Turističkom naselju ”Slovenska plaža”

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore opredjeljuje 1.3 miliona eura lokalnim komunalnim preduzećima za održavanje nezakupljenih djelova obale u 2020. godini.

Zgrada Opštine Budva imaće i alternativno rješenje u slučaju nestanka električne energije - dizel električni agregat.

Predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović zakazao je za 27. decembar sjednicu lokalnog parlamenta na čijem dnevnom redu je jedna od ključnih odluka od koje zavisi funkcionisanje loklane uprave - budžet za 2020.

Opština Budva raspisla je juče javni poziv za nabavku 20 laptop računara, za šta je opredijeljeno 14.950 eura. U pozivu se ne navodi za čpije je potreba ova javna nabavka, ali je precizno napomenuto da se traži 15 računara sa sledećim karateristikama:

Vlada je juče utvrdila Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola kojim se uređuju: zajednica života dva lica istog pola, zaključenje i prestanak životnog partnerstva, vođenje registra o životnom partnerstvu i postupci nadležnih organa u vezi sa zaključenjem i prestankom životnog partnerstva.

U Omladinskom klubu Budva (TQ Plaza) održano je predavanje s radionicom pod nazivom „Diznijevi animirani filmovi – reprezentencija rodnih uloga i problematika multikulturalizma”. Predavanje je održala Milica Stanić Radonjić, dipl. socijalna radnica i master komunikološkinja, a u organizaciji Omladinskog kluba Budva i Društva za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca.

Opština Budva, odnosno njen Sekretarijat za investicije planira da naredne godine izgradi hidrostanicu lazi, za bolje snabdijevanje ovog budvanskog naselja. za ovaj projekta Opština je programa uređenja prostora za 2020. predvijedjela 468 hiljada eura.

Evropski istraživački savjet dodjeljuje više od 600 miliona eura vrhunskim evropskim istraživačima – novi poziv otvoren do 04. februara 2020. godine

Naselje Gospoština iznad hotela " Avala" jedno od najatraktivnijih gradskih lokaliteta, sada je napokon dobilo i svoju Mjesnu zajednicu. Mještani su se organizovali , okupili oko ideje da se formira Mjesna zajednica, kako bi rješavali nagomilane problemi, koji decenijama unazad tište stanovnike ovoga naselja nadomak Staroga grada.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Skijališta Crne Gore, povodom svečanog otvaranja zimske turističke sezone, organizuje “Winter opening 2019/20” na ski centru Kolašin 1600. Svečano otvaranje će se održati 14. decembra u okviru kojeg će biti organizovan koncert regionalne muzičke zvijezde Indire Forze ex COLONIA, kao i nastup DJ-a Vlada Božovića.

Centar bezbjednosti Budva pozvao je građane, predstavnike loklane uprave i institucija na što jaču saradnju u rješavanju svih problema, kako bi Budva bila još bezbjednija destinacija.

Početne aktivnosti na projektu Food4Health, predstavljene su na Univerzitetu Crne Gore, u organizaciji Instituta za biologiju mora i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore.

Turistička organizacija opštine Budva prvi put organizuje dodjelu godišnjih nagrada sa ciljem unapređenja kvaliteta usluga, razvijanja gostoprimstva, razvijanja i unapređenja dobrih odnosa među turističkim poslenicima, podizanja turističke kulture i razvoja turističke ponude grada Budve. 

I NAGRADA - DERBY DELLA MADONNINA INTER-MILAN ++ nezaboravnih 7 dana u Milanu (smještaj i avionski prevoz uključeni). Božović Kristijan

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je sinoć nagradu “Wild Beauty Award 2019” za najbolji hotel hotelu “Iberostar Heritage Grand Perast”.

Zajedničkom akcijom inspektora urbanističko-građevinske inspekcije i inspektora Uprave za inspekcijske poslove, uz asistenciju policije spriječeno je bespravno izvođenje građevinskih radova na dva lokaliteta u Ulcinju. U pitanju je bespravna nadogradnja postojećeg turističko-ugostiteljskog objekta u ulici Ivana Milutinovića u naselju Pinješ 2, kao i izgradnja bespravnog objekta na prostoru maslinade Bašbuljuk.

U Omladinskom klubu Budva (TQ Plaza) večeras u 18 časova biće održano predavanje s radionicom pod nazivom „Diznijevi animirani filmovi – reprezentencija rodnih uloga i problematika multikulturalizma”. Predavanje će održati Milica Stanić Radonjić, dipl. socijalna radnica i master komunikološkinja, a u organizaciji Omladinskog kluba Budva i Društva za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca. Ulaz je slobodan.

Savjet za konkurentnost razmotrio je na juče održanoj IX sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, više dokumenata iz oblasti digitalizacije i snažno podržao Inicijativu privrednih udruženja za formiranje koordinacionog i savjetodavnog tijela za digitalnu transformaciju.

Nagradu “Drobni pijesak“ za najboljeg paštrovskog studenta u 2019. godini osvojila Anđela Radović iz Reževića. To je saopšteno iz Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak”

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zaključno za prvih 11 mjeseci naplatila je nevjerovatnih 3.7 miliona eura na ime boravišne takse i time premašila za sto hiljada eura rekord koji je postignut prošle godine .

Opština Budva naredne godine planira izgradnju ulice S4- 4 u naselju Boreti, čime će biti riješen saobraćajni problem u ovom naselju. Sekretarijat za investicije je za realizaciju ovog infrastrukturnog projekta predvidio 312 hiljada eura.

Glavna gradska arhitektica Ana Samardžić dala je saglasnost hotelskoj kompaniji "Montenegro stars hotels group" na idejno rješenje rekonstrukcije njihovog bečićkog hotela "Montenegro".

Turistička organizacija Opštine Budva, povodom predstojećih novogodišnjih praznika, danas je organizovala konferenciju za novinare u beogradskom hotelu "Majestic", u okviru koje su svoje programe predstavili i hoteli: "Palas", "Splendid", "Melia" i "Falkensteiner". U ime grada domaćina prisutne predstavnike brojnih medijskih kuća pozdravio je Krsto Radović, predsjednik SO Budva. Dobrodošlicu u "grad najbolje zabave u regionu" poželjela je Maja Liješević, direktorka TO Budva. Najveću pažnju novinara i fotoreportera i ovoga puta privukle su poznate muzičke zvijezde: Svetlana Ceca Ražnatović, Hari Varešanović, Lena Kovaćević, Neda Ukraden, Nevena Božović, Gula iz crnogorske grupe "Katapult" i sopranistkinja Marijana Šovran koja će nastupiti 1. januara na koncertu klasične muzike.

Sekretarijat za investicije planira da na trgu ispred Staroga grada napravi fontanu. To je jedan od najinteresantnijih projekata koji se nalazi u nacrtu Programu uređenja grada za 2020.

Vjetroeletrana bi trebalo da bude izgrađena i na Brajićima.

Kompanija Tradeunique još jednom je pokazala na koji način treba da bude ukrašen prostor u susret novogodišnjim praznicima.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o pomorsko-agencijskoj djelatnosti kojim se uređuju uslovi za obavljanje ove djelatnosti koja obuhvata plovidbu brodova i njihovo iskorišćavanje, prihvat i otpremu brodova, brigu o putnicima i posadi, posredovanje pri zaključivanju ugovora o iskorišćavanju brodova, kupoprodaji, gradnji, konverziji, popravci brodova, osiguranju brodova i odgovornosti vlasnika broda, odnosno brodara i snabdijevanju brodova zalihama, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje pomorsko-agencijske djelatnosti.

Osnivanje Komore medicinskih sestara, babica i tehničara, Ministarstvo zdravlja uvrstilo je u Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji se sada nalazi na javnoj raspravi. Osnivanjem Komore doprinijeće se poboljšanju uslova za obavljanje profesije, zaštiti profesionalnih interesa, unapređenju zdravstvene etike, a samim tim i unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite, najavio je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, otvarajući treću Regionalnu konferenciju medicinskih sestara i babica, koja se danas i sjutra održava u Podgorici.

Gradonačelnik Budve juče je zaključio ugovor sa konzorcijumom "Mikromont- Eurozox", kome su povjereni radovi na rekonstrukciji pedijatrijskog odjeljenja Doma zdravlja u Budvi.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević donirao je svoju novembarsku zaradu gđ. Slađani Božović, samohranoj majci iz Budve.

Služba menadžera opštine Budva obezbijedila je Super senior program besplatnih kartica sa popustima. Projekat je ostvaren u saradnji sa Udruženjem penzionera Budva i velikim brojem privrednika sa teritorije naše opštine.

U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, odnosnoPravilnikom za sprovođenje postupka hitnih javnih nabavki, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je raspisalo poziv za hitne sanacije evidentiranih šteta na obalnoj infrastrukturi u zoni morskog dobra, koje će se sanirati odmah po prestanku vremenskih neprilika.

Glavna gradska arhitektica Ana Samardžić dala je saglasnost na idejno rješenje dječjeg igrališta, koje u Petrovcu namjerava da gradi Sekretarijat za komunalno stambene poslove. Dječje igralište je predvidjeno da bude izgrafjeno kod osnovne škole.

„U skladu sa procedurama OECD-a danas saopštavamo rezultate PISA testiranja 2018. godine. Posebno nas raduje napredak iz matematičke pismenosti, bolji smo za 12 bodova, a statistički posmatrano bilježimo trend rasta od početka učešća u PISA testiranju za 31 bod. Rezultati iz naučne pismenosti su za nijansu bolji od prethodnog ciklusa. U ciklusu PISA 2018 godine fokus je bio na čitalačkoj pismenosti, gdje je novina bila uvođenje digitalnog čitanja. Neznatna razlika u rezultatima i na nivou OECD-a i na nivou Crne Gore u odnosu na prethodni ciklus je zenemarljiva upravo zbog uvođenja digitalnog čitanja, pa možemo reći da su rezultati iz čitalačke pismenosti na nivou prethodnog ciklusa. Takođe, i iz čitalačke pismenosti napredak je u odnosu na 2006. godinu 29 bodova“, saopštila je direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović.

Odluka Upravnog odbora JU "Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama teškoćama u razvoju", koji je većinog glasova za direktoricu ove javne ustanove izabrao Mariju Đurić, biće predmet ispitivanja. Ovom javnom ustanovanom do sada je kao vd upravljala Ivana Mihović.

Na nedavno završenom Konkursu za dizajn zaštitnih konstrukcija za očuvanje pješčanih dina na Velikoj plaži u Ulcinju (drvene ograde i pasarele) i Pozivu nevladinim organizacijama za dostavu predloga za dizajn, izradu i postavljanje umjetničkih instalacija od sakupljenog prirodnog i obrađenog drveta sa plaža, koje je, u okviru projekta “WELCOME” (WatEr LandsCapes sustainability thrOugh reuse of Marine littEr) a koji se finansira iz Programa “Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora” 2014-2020, objavilo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, nagrađeni su sledeći konkursni radovi i rješenja:”

Glavna gradska arhitektica Ana Samardžić dala je saglasnost Sekretarijatu za komunalno stbene poslove na idejeno rješenje terena za sport i rekreaciju u Petrovcu.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević, donio je odluku da Opština Budva opredjeljuje sredstva u iznosu od 10.000,00€ za pomoć Republici Albaniji uslijed vanredne situacije izazvane zemljotresima gdje je došlo do tragičnih gubitaka, kao i 10.000,00€ za pomoć Opštini Nevesinje za saniranje posljedica od razornog zemljotresa.

U subotu, 30.novembra, u bečićkom hotelu „Falkensteiner“, održana je tradicionalna svečanost Ladies' Night2019. u organizaciji Rotari kluba Budva. Svečanost je i ovoga puta bila posvećena druženju rotarijanaca i njihovih porodica sa prijateljima, ali i humanitarnom djelovanju u duhu nesebičnog služenja u Rotariju.

Predsjednik Opštine Budva prisustvovao je svečanosti povodom završetka radova na renoviranju i adaptaciji prostorija „Crvenog krsta” kao i retrospektivi najvažnijih programskih ostvarenja u okviru proslave Dana Crvenog krsta Crne Gore, u organizaciji budvanskog Crvenog krsta.

U protekle četiri godine u Opštoj bolnici Kotor realizovane su značajne investicije, a veliki doprinos tome dala je i Opština Budva svojim donacijama.

Sjednica Skupštine opštine , koja je zakazavina, pa zbog nedostatka kvoruma nekoliko puta prekidana, danas se nastavlja u 9 časova. Ostaje da se vidi da li će biti saglasja unutar vladajuće koalicije da sjednica bude privedena kraju.

Gradonačelnik Marko Carević sazvao je zborove gradjana mjesnih zajednica Petrovac, Sveti Stefan i Bečići kako bi bili izabrani novi sazivi. Pročitajte kada , gdje i koji je dnevni red:

Budvansko šetalište potpuno je uništeno, a pješačka promenada je pretvorena u saobraćajnicu. U to se uvjerila ekipa Primorskih novina koja je sinoć prošetala ovom najfrekventnijom pješačkom stazom. Nažalost, automobili saobraćaju, a betonske ploče su ruinirane na desetak mjesta

Turistička organizacija opštine Budva predstavila je u Sarajevu bogat petodnevni novogodišnji program koji će se održati na gradskom trgu. Budva je već dvije decenije prepoznata kao regionalni centar novogodišnjih dešavanja, a to svakako namjerava i da ostane. 

Protest građana protiv devastacije Miločerskog parka  , kome će se odazvati predstavnici gotovo svih političkih partija budvanske vladajuće koalicije, biće održan danas ispred gradilišta budućeg hotela "Kraljčina plaža".

Vlada je juče usvojila Informaciju o kvalitativnim i kvantitativnim rezultatima ljetnje turističke sezone 2019. godine koja ukazuje da je ovogodišnja ljetnja turistička sezona nadmašila prošlogodišnju rekordnu i to za 10,97 odsto po broju turista, i za 7,30 odsto po broju noćenja. Poseban uspjeh predstavlja činjenica da je rekordna posjećenost zabilježena u predsezoni i postsezoni.

Opštinski Sekretarijat za investcije kao jedan od projekta koji će biti realizovan naredne godine, uvrstio je i rekonstrukciju podzemnog pješačkog prolaza kod nekadašnjih " Berkovića" do hotela " Park", za šta je Programom uređenja predviđeno 15.500 eura.

Kraljevina Norveška finansiraće sa 250.000 eura unapređenje infrastrukture u 16 lokalnih samouprava kroz javni poziv koji je objavljen u okviru projekta „Norveška za vas – Crna Gora“. Do 20. januara 2020. godine, opštine mogu dostaviti prijedloge za dodjelu bespovratnih sredstava, a koja mogu biti najviše 30.000 eura za projekte u jednoj opštini ili do 50.000 eura za međuopštinske projekte.

Ministarstvo odbrane Crne Gore raspisalo je javni oglas za izbor po jednog kadeta/kadetkinju za obrazovanje na Pomorskoj i Vojnoj akademiji SAD i to u Anapolisu odnosno West Pointu, za studijsku 2020/2021. godinu.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore potpisalo je ugovor sa društvom “Đokić Group” d.o.o. iz Bara koje će, kao izabrani najpovoljniji ponuđač, izvršiti sanaciju i uređenje kupališta na lokalitetu „Bijela Vila“ u opštini Herceg Novi.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević učestvovaće na građanskom protestu za obustavljanje gradnje u Miločerskom parku, a protestu se pridružuju i odbornici Demokratskog fronta.

Sekretarijat za komunalno stambene poslove realizuje projekat izgradnje savremenih autobuskih stajališta na području Budve. Ekipa “ Primorskih novina” danas je na licu mjesta zatekla radnike podgoričkog preduzeća “Fidas “ koji betoniraju platoe kod kružnog toka , nadomak Starog grada gdje će biti izgradjena dva nova stajališta.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore obavještava korisnike lokacija u zoni morskog dobra koji nisu dostavili potrebnu dokumentaciju, uključujući i Zapisnik o inspekcijskom pregledu izdat od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma, Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje, Urbanističke-građevinske inspekcije, da su dužni da isto učine u najkraćem roku.

U petak 29.11.2019 u 10,00h zakazan je novi miran protest protiv sječe borova u Miločerskom parku kod prve kapije iz pravca Pržna ka Svetom Stefanu.

Crna Gora je jedna od prvih zemalja svijeta koja je, izradom smjernica, usaglasila okvir odgovora zdravstvenog sistema u slučajevima nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja djece i adolescenata. Ovo je danas saopšteno na konferenciji, koja je, u organizaciji Ministarstva zdravlja, Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, održana u Podgorici, a na kojoj su predstavljene Smjernice za postupanje pružalaca zdravstvenih usluga u cilju zaštite djece i adolecenata od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Osim u Podgorici, gdje je prezentacija održana za predstavnike domova zdravlja iz centralne regije, u utorak i srijedu biće organizovano predstavljane smjernica u Petrovcu i Beranama za zdravstvene ustanove na jugu u sjeveru Crne Gore.

Turistička organizacija opštine Budva, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom, predstavila je turističku ponudu budvanske rivijere na 11. Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu, koji se održao od 22. do 24. novembra.

Projekat marine za superjahte i nautičkog naselja Porto Montenegra predstavljen je u prestižnom Mark’s Club-u u Londonu, a koncept ovog tradicionalnog događaja Porto Montenegra za britansko tržište je uvjek mjesto susreta poslovnih partnera ovog projekta, londonskih brokera, vlasnika stanova gdje se promovišu aktuelnosti iz jahting usluge i sadržaja tivatskog nautičkog naselja.

Snažan zemljotres magnitude 6,5 pogodio je sjevernu obalu Albanije u 03:54 sati po našem vremenu, a zatim u 7:10 časova. I ovog puta epicentar je bio u Albaniji, a prema informacijama Seizmološkog zavoda Crne Gore bio je jačine 6,5 Rihtera.

Ministarstvo za rad i socijalna pitanja Austrije uputilo je na razmatranje spisak nedostajućih profila za 2020. godinu, na osnovu koje je moguće dovesti stranu radnu snagu.

Kasa crnogorske metropole turizma naredne godine biće „teška“ 38.5 miliona eura, a najviše novca očekuje se da se ostvari od naplate poreza i komunalija, više od 20 miliona eura.

Rađenović: Blokiraćemo Pržno i Sveti Stefan ako se nastavi sa sječom borova i nelegalnom gradnjom

Radovi na izgradnji pasarele na jadranskoj magistrali u Rafailovićima kod turističkog biroa izvode se ovih dana intezivno, ali je Opština Budva predvidjela da će morati i naredne godine u završetak radova i potpuno opremanje ovog infrastrukturnog objekta izdvojiti 51 hiljadu eura.

Video sječe drveća u Miločerskom parku, koji se prvo pojavio na našem portalu, je napravio velik odijek u medijima.

Opština je započela čišćenje kanala u ulici 22. novembra, jedne od crnih tačaka, koja je bila ključni razlog što je prilikom većih padavina ova ulica pretvarana u jezero, a voda prodirala u garažu kompleksa “ TQ Plaza”.

Opština Budva za narednu godinu programom uređenja grada planirali su da za rekonstrukciju ključnih gradskih ulica - 22. novembra i mediteranske ulože čak 835 hiljada eura.

Iako je iz Turističke organizacije najavljeno da će ove godine prvi put biti objavljeni ugovori koji budu zaključivali za muzičkim zvjezdama koje će nastupati tokom petodnevnog novogodišnjeg programa na trgu ispred Staroga grada, na sajtu ove lokalne organizacije to još nije urađeno.

Opština Budva raspisala je javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača kome će povjeriti izvođenje radova na sanaciji oštećenja na kolovozu na lokalnim putevima u seoskom području i njihovo održavanje.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa lokalnom turističkom organizacijom Budve i turističkom privredom, predstavlja ponudu destinacije na specijalizovanom sajmu kongresne industrije „IBTM“ koji se održava od 19-21. novembra u Barseloni.

U okviru Radnog paketa WP T3 Projekta “WELCOME” (WatEr LandsCapes sustainability thrOugh reuse of Marine littEr) koji se finansira iz Programa “Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora” 2014-2020, Javno preduzeće za upravljanje morksim dobrom objavilo je Poziv nevladinim organizacijama za dostavu predloga za dizajn, izradu i postavljanje umjetničkih instalacija od sakupljenog i obrađenog drveta sa plaža broj: 0401-3760/1 od 11.10.2019. godine.

Gradonačelnik Marko Carević označiće sjutra početka rekonstrukcije pedijatrijskog odjeljenja Doma zdravlja Budva za šta je Opštiina izdvojila 20 hiljada eura.

Tivatska kompanija Projektor započela je čišćenje i sanaciju starogradskih bedema. Opština Budva izdvojila je 20 hiljada eura, a očekuje se da će radovi biti najkasnije završeni 20. decembra. Ova najveća spomenička dragocjenost Budve poslednji put su očišćeni prije deceniju i po. Proteklih godina bili su prepušteni sami sebi

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u III kvartalu 2019. godine iznosila je 1 122 eura i manja je za 2,4% u odnosu na III kvartal 2018. godine, dok je za 7,0% manja u odnosu na II kvartal 2019. godine. To su podaci koje je objavila Uprava za statistiku - MONSTAT.

Turska kompanija Mia investments ogradila je plac koji se formalno još vodi na firmu Safiro beach, čime je blokirala ulaz u dvije hale Jadranskog sajma.

Opština Budva privodi kraju rekonstrukciju atmosferske kanalizacije u Mediteranskoj ulici kod kompleksa solitera ICL inžinjering, gdje se prilikom malo jače kiše pravilo jezero i onemogućavalo saobraćanje.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predsjednik Vlade Republike Malte Džozef Muskata prisistvovaće danas svečanom otvaranju vjetroelektranu „Možura“.

U Beogradu je u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma, uz podršku Ambasade Crne Gore u Beogradu, održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni programi dočeka Nove godine u Crnoj Gori i ponuda za zimsku turističku sezonu.

Vlada je juče donijela Odluku o produženju koncesije za priređivanje posebnih igara na sreću u kazinu „Casino Royal Splendid“, na lokaciji hotel „Splendid“, Bečići bb i prihvatila Ugovor o koncesiji.

Plaža „Galija“ nadomak Svetog Stefana pretrpjela je veliku štetu nakon nevremena koje je proteklih dana pogodilo Crnogorsko primorje.

Dragi prijatelji, povodom osmog rodjendana TQ Plaza odlučila je da vas obraduje putovanjima koja se pamte:

Opština Budva na inicijativu menadžera grada Mila Božovića, uz saglasnost predsjednika Opštine Marka Bata Carevića zatražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma da joj izda saglasnost na idejeno rješenje kulturnig centra " Zadužbina Toma i Stane Luketić" koju namjerava da gradi na placu pored lokala Hemingvej, gdje se nekada nalazila porodična kuća ovog najvećeg budvanskog dobrotvora.

Opština Budva raspisala je juče javni poziv za izbor ponuđača kome će povjeriti radove na sanaciji klizišta na starom putu Budva- Kotor u mjestu Svinjište. Riječ je o putu preko brda Topliš, koji je naročito frenkventan tokom ljetnjih mjeseci, zbog izrazitih gužbi na magistralom putu Budva Kotor preko Žute grede. Upravo u mjestu Svinjišđte dio puta je potpuno urušen i pored intervencija proteklih godina, potrebno je izvršiti kompletnu sanaciju klizišta, kako bi se obezbijedila statika i rekonstruisano put.

Voda sa lokalnih vodoizvorišta, opet je za piće.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u III kvartalu 2019. godine veća je za 31,4% u odnosu na isti kvartal prethodne godine, dok je za 5,7% veća u odnosu na II kvartal 2019. godine. To je juče soapšteno iz Uprave za statistiku - MONSTAT

U prethodna 24 časa službe zaštite i spašavanja nijesu imale intervencija vezanih za postojeću meteorološku situaciju. Izuzetak je Služba zaštite i spašavanja u Budvi, koja je crpila vodu iz nekoliko poplavljenih stambeno-poslovnih objekata i postavljala vreće s pijeskom, radi zaštite od plavljenja Starog grada, a iste aktivnosti sprovodi na Jazu, jer more prijeti da poplavi nekoliko domaćinstava.

Nevrijeme sinoć blokiralo Stari grad, a danas najavljuju još jače padavine. Pripadnici Službe zaštite i spasavanja i radnici Komunalnog preduzeća postavili su vreće sa pijeskom na vratima ka Brijegu od Budve

Hrvatski hidrografski institut objavio je kako je juče u 16 h na Jadranu izmjeren rekordni talas.

U organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore odražana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni programi dočeka Nove godine u Crnoj Gori.

Glavna gradska arhitektica odbila je zahtjev Sekretarijata za investicija da da saglasnost na idjeno rješenje kapele na Jazu, navodeći da nije nadležna. Imajući u vidu da se radi o lokalnom objektu od javnog interesa nadležan za davanje dozvole Sekretarijat za urbanizam.

Udruženje parking servisa Crne Gore, čiji članovi su resorna preduzeća iz Berana, Bijelog Polja, Nikšića, Podgorice, Budve, Herceg Novog, Ulcinja i Tivta, formirano je danas u Tivtu.

U Crnoj Gori danas će biti umjereno do potpuno oblačno, mjestimično sa kišom, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Opština Budva za organizaciju javnog dočeka Nove godine ispred starogradskih bedema izdvojiće 30 hiljada eura, deset puta manje od iznosa koji je opredijelila Turistička organizacija Budve.

Opština Budva povjeriće posao nabavkje pumpi za postrojenje tretman otpadnih voda na Jazu konzoricijumu " Regeneracija DSD - Regeneracija", koji je na javnom pozivu dostavio najpovoljniju ponudu.

Od danas važe sledeće, maksimalno dozvoljene, vrijednosti naftnih derivata:

Uz samu istocnu svetostefansku plažu se vrši betoniranje, i napravljena je uska staza u samo plićaku. Fotografije poslao čitalac

Narodna biblioteka Budve u saradnji sa Cadmus Cineplex-om u povodu obilježavanja jubileja 70 godina crnogorske kinematografije organizuje izložbu plakata “70 godina Lovćen filma i Zeta filma”. Izložba plakata biće otvorena u holu Akademije znanja u ponedjeljak 11. novembra u 20 časova a nakon toga će o Lovćen filmu i Zeta filmu, dva kultna preduzeća za proizvodnju i distribuciju filmova, govoriti reditelj i direktor Crnogorske kinoteke - Andro Martinović.

Multifunkcionalni Kulturni centar „ Zaklada Toma i Stane Luketić“ biće izgrađena na parceli nadomak Staroga trada između nekadašnje Atlas banke“ i lokala „Hemingvej“, gdje se nekada nalazila kuća ovog najvećeg budvanskog filantrtopa. Idejno rješenje , kao poklon gradu, uradio je potomak, arhitekta Vladimir Luketić

Voda na lokalnim izvorištima ponovo je zamućena.

Svečana sjednica sa koktelom i večerom dobrodošlice povodom Dana opštine Budva 22. novembra biće organizovana u petrovačkom hotelu "Palas".

Voda sa lokalnih vodoizvorišta u Opštini Budva, od ovog trenutka je ponovo bistra i korisnici je mogu koristiti za piće.

Vlada je juče prihvatila Predlog za kandidovanje projekata na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma.

Budvanska kompanija “Zeta film” u većinskom vlasništvu nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunović gradnju luksuznog 12 - etažni kondo hotel sa kazinom nadomak Staroga grada, povjerio je građevinskoj kompaniji Bemax. Bemax je na svome sajtu objavio da je ugovor vrijedan tri miliona eura te da će izvoditi betonske i armirano betonske radove. Do sada je kako je navedeno urađeno 15 odsto planiranih , a radovi se svakodnevno izvode intezivno.

Turistička organizacija Budve zvanično će u petak predstaviti program javnog dočeka Nove godine koji tradicionalno organizuje na starogradskom trgu. Ostaje da se vidi da li će glavne zvijezde višednevnog novogodišnjeg programa biti legendarni Zdravko Čolić, koji treba da nastupi u novogodišnjoj noći, i folk pjevačica Svetlana Ceca Ražnatović koja bi trebala goste da zabavlja 1. januara.

Službenici Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala su u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica podnijeli krivičnu prijavu državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv lica M.I. (21) koji je, kako se sumnja, izvršio krivično djelo računarska prevara na štetu M.K. iz Petrovca.

Budvanski Vodovod upozorio je da voda nije za piće, saopštenje prenosimo u cjelosti:

Opština Budva traži izvođača radova za renoviranje pedijatrijskog odjeljenja Doma zdravlja Budve, za šta je opredijelila 20 hiljada eura.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja počinje danas sa podjelom besplatnih zdravih obroka djeci u osnovnim školama, kroz Program voće, povrće, mlijeko i mlječni proizvodi za škole.

Sekretarijat za investicije zatražio je da im Opština Budva izda urbanističko tehničke uslove za izradu projektne dokumentacije za gradnju sportsko rekreativnog igrališta u Bečićima.

JU „Narodna biblioteka Budve“ u saradnji sa NVO „Eduteka“ od novembra organizuje besplatne radionice engleskog jezika: za djecu i za ugostitelje.

Predsjednik Opštine Marko Carević donirao je desetu platu sugrađaninu Iliji Šoljagi.

Turska kompanija „ Mia investments“ dostavila je glavnoj gradskoj arhitektici izmijenjeno idejno rješenje budućeg hotela sa pet zvjezdica" Mia Budva", koje namjerava da gradi na parceli ispred hala Jadranskog sajma. Riječ je o zemlji od 8.500 kvadrara uknjiženu na firmu "Safiro beach", koju potražuju bezuspješpno staromještanske porodice, a koja im je oteta prije pola vijeka.

Glavna gradska arhitektica odbila je zahtjev Javnog preduzeća Morsko dobro i korisnika za davanje saglasnosti na idejno rješenje valobrana u Rafailovićima, uz obrazloženje da nije nadležna. Imajući u vidu da je riječ složeni inžinjerski objekat, po zakonu, dozvolu kako je objašnjeno daje Ministarstvo održivog razvoja i turizma ( MORT)

U organizaciji Narodne biblioteke Budva i NVO Talas, u okviru programskih sadržaja za tekuću godinu, a u cilju očuvanja i afirmacije narodnog predanja i tradicije budvanskog kraja, u novembru i decemru 2019. biće organizovane radionice kreativnog pisanja na temu "Gumno - izvor narodnog govora budvanskog kraja". Radionice su namijenjene učenicima osnovnih škola, a vodiće ih prof. Zorica Joksimović utorkom u terminu od 17 do 20h. Kao i do sada, radionice će biti realizovane u prostoru čitaonice Narodne biblioteke, a planirana je i posjeta nekim od lokaliteta.

Izbor najboljih mentora „MENTOR AWARD 2019“, biće održana u ponedjeljak , kada će u u okviru projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluga za mala i srednja preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana“,biti proglašeni najbolji mentori u Crnoj Gori.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore počelo je radove na uređenju i popločavanju postojeće pješačke staze u zaleđu plaže Jaz u Budvi.

U skladu sa Zakonom o ograničavanju upotrebe duvanskih i predviđenim izuzetkom od zabrane pušenja u zatvorenom prostoru, Vlada je donijela Odluku o visinu i načinu plaćanja naknade za upotrebu duvanskih proizvoda u kazinima.

Vlada je juče utvrdila Predlog zakona o pravima putnika u pomorskoj i unutrašnjoj plovidbi s Izvještajem sa javne rasprave.

Sekretarijat za investicije Opštine Budva zatražio je od Ministarstva održivog razvoja da im izda urbanističko tehničke uslove za projektovanje i izgradnju vrtića, ambulante i ostalih sadržaja od javnog značaja u Bečićima.

Nesvakidašnje topli oktobar sa temperaturom mora od 23 stepena, kao i niže cijene u hotelima i privatnom smještaju u Budvu su dovele turiste sa svih strana svijeta željne uživanja u prirodnim ljepotama, ali i raznovrsnoj ponudi budvanskih ugostitelja.

Nakon zajedničke inicijative, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Parka prirode “Piva” za organizaciju uzajamnih posjeta djece školskog uzrasta u cilju upoznavanja zaštićenih područja Dinarskog luka, danas je posebni rezervat prirode “Tivatska solila” posjetilo 46 učenika i 3 nastavnika JU Obrazovnog centra iz Plužina, te zaposleni u Parku prirode "Piva".

Privremeni betonski kiosci na samom šetalištu ispred hala Jadranskog sajma nijesu porušeni, iako su “izbrisani” iz Programa privremenih objekata koji je donijela Opština Budva. Kiosci su ogradjeni dva metra visokom žičanom ogradom, što predstavlja ružnu sliku.

Izložba slika i crteža umjetnice Jelene Đokić, biće večeras u 19 časova otvorena u Galeriji “Marko K. Gregović” u Spomen domu “Crvena komuna” u Petrovcu. Kustos izložbe je Dragan Mijač Brile.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore je, na juče održanoj sjednici, usvojio zahtjev za oslobađanje školarine dostavljen od Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore.

Prenosimo tekst iz njemačkog Spiegela:

Izvođač radova na izgradnji rampe za ulaz u more osoba sa invaliditetom na kupalištu ispred instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu uveden je ovog vikenda u posao, a radovi treba da budu završeni za 90 dana.

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić i glavni izvršni direktori svih poslovnih banaka potpisaće danas Sporazum o realizaciji kampanje „Nedjelja štednje“ koja se sprovodi povodom 31. oktobra – Svjetskog dana štednje. Svečano potpisivanje će biti obavljeno u Sali guvernera CBCG.

Opština Budva je prva opština u Crnoj Gori koja implementira projekat SUPER SENIOR KARTICA a koji za cilj ima poboljšanje standarda budvanskih penzionera. Super Senior kartice su posebne lojaliti kartice personalizovane na ime penzionera putem kojih će se svakom od njih omogućiti popusti i pogodnosti u različitim uslužnim djelatnostima. U kancelarijama Službe menadžera podijeljene su prve super senior kartice koje je penzionerima uručio predsjednik Opštine Budva Marko Carević

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zaključno sa 26.oktobrom naplatila je 3.631.092.80 eura na ime boravišne takse, što je za gotovo 300 hiljada eura više nego u istom periodu lani.

Od danas važiće sledeće, maksimalno dozvoljene, vrijednosti naftnih derivata:

Opština Budva opredijelila je 8.000 eura za izradu Viber chat bot aplikacija.

Iako je Opština, odnosno Služba glavnog arhitekte zakonom obavezna da na sajtu objavi idejno rješenje budućeg objekta koji investitr namjerava d agradi na nekoj lokaciji, ipak, punih mjesec dana, od kada je turska kompanija Mia investment ponovo predala zahtjev, javnost nije upoznata na koji način su izmijenikli provobitno idejno rješenje.

Na Google Scholar listi ili Google znalcu, najvećem svjetskom veb pretraživaču naučnih radova, nalaze se 393 imena naučnika Univerziteta Crne Gore.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević uputio je incijativu ministrima održivog razvoja i finansija Pavlu Raduloviću i Darku Radunoviću, te izvršnoj direktorki Hotelske grupe “Budvanska rivijera” Katarini Kažanegra za izradu Protokola / sporazuma sa preporukama za proglašenje trajne zaštite prirodnih posebnosti, zelenih i javnih površina u okviru Turističkog naselja “Slovenska plaža”.

Vlada je juče utvrdila Predlog zakona o dopuni Zakona o visokom obrazovanju i odlučila da dostavi predloženi zakon Skupštini na razmatranje po skraćenom postupku. Predloženim izmjenama i dopunama propisano je da studenti, upisani na magistarske studije na javnim ustanovama do dana stupanja na snagu zakona, koji su izmirili, odnosno izmire školarinu u skladu sa Ugovorom o studiranju, nijesu dužni da plaćaju troškove za magistarski rad, ako te studije završe do kraja studijske 2020/2021. godine.

Prostor na gradskom šetalištu gdje su se nalazile otvorene diskoteke i lokali brze hrane počeo je da se uređuje. Zemlja je nasuta, slijedi ozelenjavanje i hortikulturno oplemenjivanje, te postavljanje mobilijara.

Državna revizorska institucija je izvršila reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja DOO "Parking servis Budva" - Budva za 2018. godinu i reviziju pravilnosti poslovanja DOO "Parking servis Budva" - Budva za 2018. godinu.

Protiv Opštine Budva vodi se ukupno 460 sudska spora pred crnogorskim sudovima , koji su ukupno ” teški” nevjerovatnih 95 miliona eura. To je najveće breme sa kojim se suočava nova gradska uprava, i postoji velika bojazan da bi samo par sudskih procesa koji bi se završila negativno po metropolu turizma, moglo da uruši njenu sada stabilnu finanijsku situaciju.

U cilju uspostavljanja bolje saradnje među turističkim privredama zemalja Jugoistočne i Centralne Evrope, u Beogradu je 22. i 23. oktobra održan 6. WESTM, međunarodna konferencija za MICE industriju.

Žabljačka firma SKI Centar Javorovača sa Žabljaka prvorangirana je na tenderu za izbor izvođača radova na sanaciji i opremanju igrališta u naselju Adok.

Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao je da se radi projekat na zaobilaznici oko Budve.

Zahvaljujući inicijativi Opštine Budva, korisnici JU „Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju“ iz Budve dobili su MyKi pametne satove za djecu, koji povećaju bezbjednost djece i pružaju nove mogućnosti roditeljima i vaspitačima.

Iz budvanskog Vodovoda saopštavaju:

Budvanski odbor Gradjanskog pokreta URA zahtijevaće da se budžetom za narednu godinu za Dom zdravlja u gradu izdvoji, koliko je Opština izdvojila za obnovu dva važna kulturna i vjerska objekta, manastire Podlastva i Stanjević.

Generalna direktorka za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu Olivera Brajović predvodiće crnogorsku delegaciju na 5. Ministarskom turističkom forumu NR Kine i država Centralne i Istočne Evrope, a pod okriljem Inicijative 17+1.

Rušenje privremenih objekata, čije uklanjanje je JP Morsko dobro oročilo za 31. oktobar, privodi se kraju. Juče su radnici uklanjali i posledji lokal brze hrane , dok je za vikend uklonjen i restoran Lido. Šetalište u Budvi i Bečićima trebalo bi da dobije novi izgled za šta je raspisan konkurs.

Nesloga unutar vladajuće koalicije bila je sinoć očigledna, nakon što poslije žučne šestoipočasovne rasprave, lokalni parlament nije izglasao odluku o stavljanju van snage detaljnog urbanističkog plana "Bečići", jer je za njegovo obaranje glasalo 13 odbornika - osam demokrata, tri iz Crnogorske, jedan URA/SDP i nezavisni odbornik Stevan Džaković. Protiv obaranja bilo je takođe 13 odbornika - kompletan sastav DPS, SD, i odbornik DF Janko Dimić.

Javni poziv subjektima za podršku poslovanju u Crnoj Gori za dostavljanje prijedloga projekata koji će unaprijediti održivost i konkurentnost malih biznisa, otvoren je do 30. novembra 2019, u okviru projekta „Norveška za vas – Crna Gora“. Lokalni sekretarijati za razvoj privrede ili preduzetništva, biznis centri i asocijacije, klaster, naučno-istraživački centri i svi ostali entiteti koji pružaju podršku razvoju biznisa, mogu da podnesu svoje prijedloge i direktno konkurišu za sredstva Kraljevine Norveške, u ukupnom iznosu od 200.000 evra.

U Podgorici održana konstitutivna sjednice Tenderske komisije za postupak koncesije za pravo korišćenja aerodroma Podgorica i Tivat. Podsjecamo da je 11. oktobra objavljen tekst javnog poziva za sve potencijalne ponuđače da učestvuju u pretkvalifikacionom postupku za dodjelu koncesije za pravo korišćenja aerodroma Podgorica i Tivat.

U organizaciji Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, u Budvi je održana prezentacija o upravljanju „pet friendly“ plažama u Hrvatskoj, predstavljajući primjer dobre prakse koja treba da se primjeni i u Crnoj Gori. Prezentaciju su održali Milica Mašanović iz Službe za održivi razvoj morskog dobra i Igor Montanari-Knez kao predstavnik „Montuy's dog“ plaža u Crikvenici i na ostrvu Rab iz Hrvatske.

U organizaciji NVO “Civilni centar CG” od 18. do 20. oktobra 2019 godine, u Delta City-u u Podgorici, održana je manifestacija ,,Najbolje iz Crne Gore”.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za septembar 2019. godine iznosila je 642,4 eura.

Da li će gradnja u najatraktivnijim primorskim mjestima - Bečićima i Petrovcu biti obustavljena, znaće se danas u nastavku sjednice lokalnog parlamenta, na kojoj odbornici odlučuju o stavljanju van snage detaljnih urbanističkih planova " Bečići" i "Petrovac centar". Sudeći po " raspoloženju" građevinski biznis u Petrovcu će biti na stand by, jer postoji saglasje svih političkih partija da se gradnja u ovom primorskom mjestu zaustavi i spriječi njegova dalja betonizacija.

Centralna banka blokirala je račun podgoričke kompanije „Safiro beach resort“ koja gazduje atraktivnoim parcelom od 8.500 kvadrata ispred hala „Jadranskog sajma, zbog poreskog duga prema Opštini Budva. Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zatražila je prinudnu naplatu oko 90 hiljada poreskog duga jer firma, koju su osnovali britanski državljani, a za koju se sumnja da stoje crnogorski političari kasni sa izmirivanjem poreskih obaveza.

Imajući u vidu uspjeh prvog UNWTO StartUp takmičenja u turizmu u kome je učestvovalo preko 3.000 učesnika, Svjetska turistička organizacija ponovo organizuje UNWTO StartUp takmičenje u turizmu (2nd UNWTO Tourism Startup Competition), u partnerstvu sa „Globalia“-om i „Wakalua Hub“- om, čime nastavljaju sa prepoznavanjem inovatora sa najrazvijenijim projektima koji će doprinijeti razvoju pametnog, konkurentnog i održivog turističkog sektora. Učesnici će biti procijenjivani na osnovu poslovnog modela, potencijalnog uticaja, skalabilnosti, profila tima kao i održivosti.

Generalni direktor Direktorata za praćenje turističkih tokova i prometa u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Armend Mila učestvovao je na 13. Forumu o turističkim trendovima i predviđanjima o turizmu u Guilinu u Kini, koji organizuje Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) i Turistička asocijacija Azije i Pacifika (PATA).

Kompanija Adriatic Marinas nastavlja da unapređuje kvalitet obrazovanja u lokalnoj zajednici, te je finansirala renoviranje elektro kabineta u Srednjoj mješovitoj školi Mladost iz Tivta - donirana su sredstva za opremanje elektro kabineta mobilijarom, kao i finansirana kupovina kompleta za izradu eksperimenata i vježbi koje se realizuju u okviru obrazovnog programa Elektrotehničar elektronike. Cjelokupna donacija iznosi 5.500 eura.

Opština Budva objavila je javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za ustupanja izvođenja radova na čišćenju bedema Starog grada.

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma juče je održan sastanak predstavnika Ministarstva sa opštinskim inspekcijama, koje se bave uređivanjem oblasti turizma i ugostiteljstva, kao i predstavnicima komunalne policije i turističkih organizacija.

Kompanija Tradeunique organizuje u petak u svome shoping centru TQ Plaza Jesenji sajam rukotvorina

Hoće li se vladajuća koalicija dogovoriti i održati sjednicu lokalnog parlamenta, znaće se danas. Ovo je treći pokušaj održavanja 27. sjednice lokalnog parlamenta na čijem se dnevnom redu nalaze goruće odluke, od proglašavanja protkola sa turskom kompanijom Mia investments ništavnim, do poništenja ključnih planskih dokumenata - DUP "Budva centar", DUP "Petrovac centar", DUP " Bečići" i DUP " Podkošljun".

Opština Budva prvorangirala je tivatsku firmu Projektor na tjavnom pozivu za izbor najpovoljnijeg ponuđača kome će biti ustupljeni radovi na sanaciji i rekonstrukcija vrata na ulazima u Stari grad. Opština je za ovu javnu nabavku opredijelila 25 hiljada eura, a tivatska firma ponudila je da radovi izvrši za 23.679 eura.

Crnogorsko društvo ekologa (CDE) organizuje javnu debatu Buljarica – jedna uvala, puno vrijednosti: Dijalogom do održivog rješenja. Javna debata će biti održana sjutra u Spomen domu Crvena komuna u Petrovcu, sa početkom u 10 časova.

I ove godine budžet Fonda za kvalitet i talente iz koga se dodjeljuju nagrade najboljim učenicima i nastavnicima biće oko pola miliona eura, prosječna nagrada iznosiće 1000 eura, a biće ih dodijeljeno oko 500, rekao je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjem obilježavanju početka ovogodišnje kampanje u vezi sa Fondom. Konkurs za ovogodišnju dodjelu nagrada je u toku i trajaće do kraja oktobra, a odluka o dobitnicima biće donijeta do kraja novembra.

Opština Budva namjrava da uredi i igralište u naselju Adok za šta je opredijelila 29.000 eura. Ovim se nastavlja uređenje postojećih i izgradnja novih igrališta i otvorenih teretana, za šta je do sada utrošeno više od 100 hiljada eura.

Porto Montenegro sponzor je serije „Dug moru“ u režiji Gorana Gajića – premijera je prikazana u Kombank dvorani u Beogradu u prisustvu velikog broja zvanica, a serija se prikazuje na Superstar TV –u nedjeljom u 21:00h, i na RTS-u ponedeljkom u 20:00h.

Budvansko šetalište izgleda sablasno - 20 provremenih objekata, otvorenih diskoteka, lokala brze hrane i trgovačkih radnji koje se nalaze u zoni morskog dobra porušeno je. Gomile šuta, polomljene metalne konstrukcije i inventara slika je šetališta. 

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević danas je svečano otvorio Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetanjama u razvoju, čime je grad napokon, poslije pune decenije dobio ovu ustanovu, na koju su prije svega čekali roditelji djece sa smetnjama u razvoju.

Opština Budva je raspisala konkurs za dodjelu stipendija za studijsku 2019/20. godinu

Na njemačkom javnom servisu Nordojčer Rundfunk (Norddeutscher Rundfunk) emitovana je reportaža o Crnoj Gori pod nazivom “Zaboravljeni biseri - Crna Gora“(Vergessene Perlen- Montenegro).

JP ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” je i tokom upravo završene ljetnje turističke sezone 2019. godine, uprkos vanrednim uslovima poslovanja, uspio da, bez prekida i u zahtijevanim količinama, isporuči opštinama na Crnogorskom primorju potrebne količine vode. Zaključno sa 30. septembrom 2019. godine, isporučeno je 7.529.549 m3 vode, to jest tri mjeseca prije kraja godine isporučeno je ukupno 365.000 m3 više od ugovorene količine za cijelu 2019. godinu, pri čemu se poslednjih dana isporučuje čak 200 % više vode od ugovorima definisane količine za sve vodovode.

NVO Djeca Tivta - Dječji savez i kompanija Adriatic Marinas – Porto Montenegro obilježava osmu godinu za redom, nedjelju posvećenu djeci pod motom Budi drug, od 7. do 11. oktobra, čitavim nizom obrazovno-zabavnih aktivnosti u saradnji sa tivatskim obrazovnim ustanovama

Konkursi za upis na magistarske studije Univerziteta Crne Gore (II rok), za akademsku 2019/20. godinu, biće raspisani od strane 17 organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore tokom ove sedmice, za preostala samofinansirajuća mjesta.

Opština Budva prvorangirala je kompaniju " Stango" na tenderu koji je raspisala za izbor najpovoljnijeg ponuđača za ustupanje radova na održavanju atmosferskih kanala na podsručju grada.

Rebalansom budžeta za ovu godinu umjesto projektovanih 37.8 miliona eura , biće 41 milion eura. Ovim se nastavlja trend koji je započela ova gradska uprava da se budžeti ispunjavaju, pa čak i premašuju projektovani iznosi.

Pogledajte Protokol o razmjeni nepokretnosti, koliko je Uprava za nekretnine procijenila poslovne i stambene prostore u TQ Plazi, a koliko je imovinu kompanije Velja voda lux procijenio sudski vještak. Primorske novine objavljuju original i dokument koji su zaključili Opština Budva i tivatka kompanija

Povodom 07. oktobra, Dana Dinarida, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore kao upravljač posebnim rezervatom prirode "Tivatska solila" i Park prirode "Piva" pokrenuli su inicijativu za organizaciju uzajamnih posjeta djece školskog uzrasta u cilju upoznavanja zaštićenih područja Dinarskog luka, informisanja i obrazovanja o važnosti zaštićenih područja u cilju očuvanja rijetkih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa.

Danas je održana konferencija za novinare povodom potpisivanja protokola o razmjeni nepokretnosti između Opštine Budva i „Velja Voda Lux“ D.O.O. Tivat.

Podgorička kompnaija Hard Diskont Laković (HDL) započela je pripremne radove na gradnji supermarketa na zemlji Mitropolije crnogorsko primorske - dobru crkve Sveta Petka na zaobilaznici, pored gradske kapele. Početak radova kompanija je prijavila Ministarstvu održivog razvoja, što je i objavljeno na zvaničnom sajtu ovog vladinog resora.

Pobjednik prvog Hakatona „Neka dostupno bude i korisno“ na temu otvorenih podataka je tim Codingo za aplikaciju open Montenegro i oglakšavanje poslovnog ambijenta i nagradnog čeka od 1.500 eura.

Slovenačka avio-kompanija Adrija ervejz podnijela je zahtjev za bankrot posle skoro 60 godina postojanja. Država ju je “pustila niz vodu“, odnosno, nije ubrizgala finansijsku injekciju koja bi je spasila. Istovremeno, problemi se nižu i kod Kroacija erlajnsa, ukoliko se ne reše još jedan nacionalni avio-ponos bi mogao da spusti krila. Sve češće se pominje i kriza u Montenegro erlajnsu, a tu je i Er Srbija…

Turistička organizacija opštine Budva i predstavnici turističke privrede grada (hotelske grupacije “Montenegro Stars Hotels Group”, “Budvanska rivijera”, “Beppler & Jacobson” i turističke agencije “Luminalis DMC” i “MTO Travel”), u okviru objedinjenog crnogorskog nastupa na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, predstavljaju destinaciju i potencijale opštine na prestižnom međunarodnom sajmu turizma “IFTM Top Resa”, koji se od 1. do 4. oktobra održava u Parizu.
Francuski turisti, tokom protekle decenije tradicionalno, organizovanim dolascima, otvaraju turističku sezonu u Budvi već krajem marta i početkom aprila.

Radnici poslovne jedinice “Zelenilo” Komunalnog preduzeća Budva započeli su uređenje zelenih površina u gradu. Oni su uredili livadu pored gradske Pošte

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore organizuje studijsku posjetu MICE i specijalizovanih tuoperatora iz Poljske koji borave u Crnoj Gori od 30. septembra do 3. oktobra.

Sekretarijat za komunalno stambene poslove sanirao je atmosfersku rešetku u Bečićima. To je predstavljao veliki problem vozačima.

Tradicionalno jedna od ključnih privrednih grana u regionu, poljoprivreda se u velikoj mjeri oslanja na angažman sezonskih radnika. Međutim, poslodavci se susrijeću sa problemima u njihovom angažovanju zbog manjka radne snage i zahtjevne administracije koja je neophodna da bi se sezonski rad iz sive zone preveo u legalne tokove. Radnici su, s druge strane, suočeni sa neizvjesnostima u pogledu uslova rada, isplate dnevnica, mogućih povreda, a zato što često nisu prijavljeni poljoprivredne poslove uglavnom obavljaju bez zdravstvenog osiguranja i zaštite na radu. Podaci kojima raspolaže Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u Srbiji pokazuju da prije sprovedene reforme pojednostavljenja prijave sezonskih radnika oko 95 odsto sezonskih radnika u poljoprivredi radi „na crno“, bez ikakvog ugovora, što znači da nisu ostvarivali prava koja proističu iz radnog odnosa.

Panel na temu Digitalizacija u procesu unapređenja poslovnog ambijenta – Registar licenci i elektronska registracija preduzeća odžan je u okviru INFOFEST-a 2019 u Budvi.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je prošle sedmice raspisalo Javni poziv za izradu Idejnog rješenja i Glavnog projekta za izgradnju pješačke staze neposredno uz magistralni put Tivat – Lepetane u dužini 2,3 km.

Gotovo tri decenije niko nije sanirao oštećenja na starogradskim bedemima, a sa morske strane već se može vidjeti da na pojedinim mjestima nedostaje i po nekoliko kvadrata kamena. Iz Mjesne zajednice pozvali su Opštinu da se hitno djeluje i već ove zime počne sa sanacijom.

U okviru  odnosno žurke koju su organizovali TQ Plaza & Admir u saradnji sa medijskim partnerom RTV BD sinoć u TQ Plazi sakupljeno je 610.00€ koje su namjenjene kupovini točkova za Admirova invalidska kolica. U istu akciju uključio se Cadmus Cinplex koji je u svom objektu sakupio 190.00€.

U okviru  odnosno žurke koju su organizovali TQ Plaza & Admir u saradnji sa medijskim partnerom RTV BD sinoć u TQ Plazi sakupljeno je 610.00€ koje su namjenjene kupovini točkova za Admirova invalidska kolica. U istu akciju uključio se Cadmus Cinplex koji je u svom objektu sakupio 190.00€.

Kompanija „Jadranski sajam“ ne smije više da organizuje ni jednu sajamsku manifestaciju, a da za to ne dobije odobrenje Višeg suda, koji je početkom septmebra na zahtjev Specijalnog tužilaštva donijelo privremenu mjeru zabrane raspolaganja i korišćenja svim nepokretnositma.

Kompanija Adriatic Marinas, predstavila je projekat matične luke za superjahte i nautičko naselje Porto Montenegro, na Sajmu nautike u Monaku MYS, koji se održao od 25. do 28. septembra.

U susret Danu unutrašnjih poslova, Budvanski Centar bezbjednosti organizovao je na trgu ispred zgrade Opštine Budva Dan otvorenih vrata.

Opština je raspisala tender za nabavku žičanih panel ograde namjenjene za glavni gradski bulevar, za šta je opredijelila 11 hiljada eura. Primorske novine nedavno su pisale da na pojedinim mjestima na bulevaru je ograda ljetos polomljena, zbog čega su nesavjesni pješaci pretrčavali kolovozne trake, mimo pješačkog prelaza, rizikujući svoj život.

Opština Budva raspisala je javni poziv za za nabavku usluga obuke i testiranja zaposlenih u lokalnoj upravi radi sticanja ECDL sertifikata za obuku zaposlenih Opština je budžetom izdvojila 24.650 eura.

Vento Cadela je prva jedrilica koja je stigla na cilj u Porto Montenegro u sklopu prve etape sedme regate Hiljadu ostrva (Thousand Islands Race) od Rijeke do Tivta. Sa skiperom Christian Pfann-om i sjajnom austrijskom ekipom prejedrili su 277 milja i stigla na cilj regate za 69h 44 minuta i 28 sekundi.

Danas je Svjetski dan turizma koji se ove godine obilježava na temu: Turizam i zapošljavanje - Bolja budućnost za sve (Better future for everyone).

Tokom šest mjeseci realizacije ekološke incijative "Budva Zero Waste City" sakupljeno je oko 550 hiljada komada plastične ambalaže, koja će biti poslata na reciklažu. Kroz inicijativu koju je realizovala NVO Eko Centar Budva uz podršku Coca-Cola sistema i Coca-Cola fondacije, Budvani i brojni turisti su pokazali da se problem otpada može riješiti udruženim snagama, te da promjene u odnosu prema otpadu kreću od svakog pojedinca.

Novoizgrađeno dječje igralište kod OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” poslužilo je kao dom za beskućnike. Ograda igrališta služi za sušenje veša, a zelenilo kao sklonište za smještaj. Stanari su prijavili Komunalnoj policiji, od koje se očekuje reakcija

Povodom Svjetskog dana turizma, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, danas će, u skladu sa zvaničnom temom Svjetske turističke organizacije pri Ujedinjenim nacijama, “Turizam i zapošljavanje: Bolja budućnost za sve”, a imajući u vidu značaj obrazovanja kadrova u turizmu i rastuće potrebe turističke privrede za zapošljavanjem, organizuje takmičenje u kuvanju srednjih stručnih škola u Crnoj Gori.

“Obavještavamo javnost da će prilikom Osvećenja obnovljenog manastira Rođenja Presvete Bogorodice u Lastvi Grbaljskoj i dočeka Patrijaha srpskog Irineja u petak 27. septembra i služenja Svete patrijaške liturgije u subotu 28. septembra, doći do obustave saobraćaja Topliškim putem od raskrsnice sa magistralnim putem u smjeru ka Budvi tokom trajanja svečanosti, i to 27. septembra od 14 časova i 28. septembra od 07 časova, osim za vozila posebnih službi”, saopšteno je iz Sekretarijata za komunalno stambene poslove.

Ranko Jovović, direktor Komp-komerca iz Nikšića novi je predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, odlučeno je na konstitutivnoj sjednici ovog organa.

„Spencer & Hill“ kompanaija čiji je osnivač nekadašnji košarkaš Nikola Peković smanjila je za petinu gabarite budućeg hotela, koje namjerava da gradi na mjestu akva parka, garaže i dvorišta hotelskog kompleksa „Mediteran“ u Bečićima. Novo idejno reješenje dostavljeno je službi glavne gradske arhitektice Budve, koja je prije pola godine odbila da izda saglasnost Pekovićevoj firmi jer je namjeravala da gradi tri kule od po 11 do 15 spratova.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore danas je na predlog Studentskog parlamenta UCG usvojio odluku da se studentima master studija koji su upisali prvu godinu studija prije studijske 2019/20. godine, odobri plaćanje neizmirenih finansijskih obaveza iz prethodne godine u dvije rate.

Visoka stopa PDV, fisklani i parafiskalni nameti, uporno višegodišnje nerazumjevanje i igonorisanje zakonodavaca za otežane uslove poslovanja, samo su neki od problema na koje su ukazali budvanski ugostitelji.

Gradonačelnik Budve Marko Carević obustavio je postupak javne navake - izrade idejnog i glavnog projekta kapele, za šta je Opština Budva izdvojila 14.950 eura.

Tokom Velike akcije čišćenja otpada iz mora (marine litter), koju je organizovalo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, na Velikoj plaži u Ulcinju, sakupljeno je ukupno 279,5 kg otpada od čega - 96 kg drveta, 78 kg plastike, 39 kg stakla, 26,5 kg metala i 40 kg ostalog otpada.

U okviru Interreg IPA CBC projekta Italija – Albanija – Crna Gora pod nazivom TOURNEE, JU “Grad teatar” ugostio je i predstavnike pozorišta i festivala jadranske regije, koji su, pored praćenja programa festivala, priliku iskoristili i da razgovaraju o budućoj međuinstitucionalnoj saradnji.

Jedan od najvećih svjetskih tur operatera, "Tomas Kuk", objavio je bankrot poslije neuspjelih pregovora sa kreditorima, što znači trenutnu obustavu povratnih letova za one koji su u ovom trenutku na odmoru.

Opština Budva raspisapa je juče tender za izbor najpovoljnijeg ponudjača kome će povjeriti posao renovinaranja pedijatrijskog odjeljenje u Domu zdravlja.

Opština Budva raspisla je tender za izvođenje radova na sanaciji i rekonstrukciji vrata na ulazima u Stari grad. Procijenjena vrijednost javne nabavke sa uračunatim PDV-om iznosi 25.000 eura.

Programom proslave 27. septembra u 18 časova predviđena je večernja služba sa svečanim dočekom Patrijarha srpskog g. Irineja. U 19 časova biće održana svečena akademija na kojoj će besjediti književnik Dragoslav Bokan.

Ni jedno od 24 rješenja slogana i logotipa nacionalnog brenda Crne Gore , koje je pristiglo na javni konkurs nije zadovoljilo kriterijume.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom već trećugodinu zaredom aktivno učestvuje u akcijama čišćenja obalekoju NVO “Zero Waste Montenegro” organizuje u Crnoj Gori povodom Internacionalnog dana čišćenja obale. Ovimpovodom, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, u okviru projekta INTERREG IPA CBC “WELCOME” finansiranog od strane Evropske Unije, u subotu 21. septembra 2019 godine sa početkom u 08:45 časova, nalokaciji “Giovanni beach” na Velikoj plaži u Ulcinjuorganizuje "Veliku akciju čišćenja otpada iz mora (marine litter)".

Condé Nast Traveler, prestižni časopis za putovanja, uvrstio je Crnu Goru među 40 najljepših zemalja na svijetu, pored Hrvatske i Slovenije.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je raspisalo javni poziv za nabavku i ugradnju opreme za obilježavanje usamljene opasnosti na moru na lokaciji rt Galiola na jugoistočnoj strani ostrva Sv. Nikola u Budvi.

Kancelarija za evropske integracije i saradnju Opštine Budva je posljednje dvije godine sprovodila projekat FY4ICT (Supporting Female Youth from BiH and MNE in entrepreneurship employment and leadership in ICT) u okviru Erazmus plus programa koji finansira Evropska komisija.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 10. do 12. septembra pokazali su da je na 90% kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na 10% kupališta bio K2 klase. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

U subotu, 21. septembra, u Budvi će se održati Međunarodni festival duvačkih orkestara koji će okupiti orkestre iz Kotora, Đenovića, Tivta, Travnika i Budve. Festival se drugi put održava u koorganizaciji Turističke organizacije opštine Budva i Gradske muzike grada.

Nakon dvomjesečne pauze tokom ljeta, građevinska sezona počela je u Budvi. Zabrana radova ostala je na snazi samo još do 1. oktobra samo u prvoj i ekskluzivnoj zoni, prostoru uz samu obalu. Rampa sa gradilišta podignuta je u ponedjeljak na ostalim djelovima Budve , tako da su investitori već uveliko uveli tešku građevinsku operativu i počinju iskope ili nastavlaju gradnju tamo gdje su stali 15. jula.

Predstavnici Rotari kluba Budva uručiće sjutra specijalizovani pedijatrijski uređaj “Motomed” Javnoj ustanovi “Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju” u Budvi.

Na javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine ukupno se prijavilo 1 752 zaposlena, i to 1 430 na centralnom nivou, a 322 na lokalnom nivou.

Za odgovorniji odnos prema životnoj sredini važna je edukacija ali i oštra kaznena politika, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na XXIV regionalnom Miločerskom razvojnom forumu.

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, pod čijim okriljem se odvija Škola stripa i ilustracije, u četvrtak, 19. septembra biće realizovan Festival stripa pod nazivom Stripovanje. Radionice stripa vodi Simon Vučković, a od marta 2017. godine školu stripa je prošlo više od 300 polaznika uzrasta od pet do osamnaest godina.

Gradonačeknik Marko Carević i direktor beogradske firme "UNIWAB" Nebojša Joskimović zaključili su ugovor o nabavci multifunkcionalnog vozila za komunalno djelatnost - drobilicu. Ugovor je zaključen nakon što je beogradska kompanija prvorangirana na tenderu i oodluka Opština postala zvanična, nakon što je istekao žalbeni rok, u toku koga nije bili prigovora.

Univerzitet Crne Gore je produžio rok za predaju dokumenata i upis za specijalističke studije za studijsku 2019/20. godinu i objaviće danas ispravku Konkursa za upis na specijalističke studije UCG u dnevnim novinama koje izlaze u Crnoj Gori.

Izviđački Odred Budva sa Izviđačima 24. Novembar iz Bara boravili su proteklog vikenda na Lovćenu i Ivanovim koritima. Bili su gosti Izviđačkog Odreda Gojko Kruška sa Cetinja. Mladi izvidjači posjetili su Mauzolej na Lovćeni, a svoje vještine pokazali su i u avanturističkom parku na Ivanovim koritima

Iako su postavljene metalne konstrukcije i radovi praktično bili privedeni kraju, te ostalo još da se postave metalne sajle, zip line žičara iznad Budve nadomak Brajića, još će pričekati na otvaranju. Radovi su stopirani još prije mjesec, kada je urbanističko građevinski inspektor donio rješenje o zabrani izvođenja radova jer investitor, kompanija „Zip line Montenegro“ je bez ikakvih papira započela radove na izgradnji ove turističko adrenalinske atrakcije.

Agencija za kreditni rejting “Standard&Poors” objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je potvrdila dosadašnji izgled naše zemlje, koji je označen kao ''stabilan'', uz zadržavanja ocjene B+ / B.

Univerzitet Crne Gore raspisao je danas Konkurs za upis na specijalističke studije Univerziteta Crne Gore za studijsku 2019/20. . Konkurs je objavljen u dnevnim novinama koje izlaze u Crnoj Gori.

Projekat marine za superjahte i nautičko naselje Porto Montenegro predstavljen je na 42. ediciji Sajma nautike u Kanu

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zaključno sa 8. septembrom naplatila je nešto više od tri miliona eura na ime boravišne takse, što je za 250 hiljada eura više nego u istom periodu lani.

Glavna turistička inspektorka, Svetlana Šljivančanin kazala je da je od avgusta do danas, po osnovu Zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda izrečeno kazni ukupnog iznosa 12.690 eura.

Turistička organizacija opštine Budva predstavila je ponudu destinacije u okviru “Dana Crne Gore u Sloveniji” koji su započeli 52. Međunarodnim sajmom preduzetništva– MOS, koji se održava u Celju od 10.do 15.septembra.

Turistička organizacija opštine Budva realizovala je projekat označavanja jednog dijela ruralnog područja Budve sredstvima vizuelne komunikacije, dio Paštrovića, i postavila kombinovane putokazne table i klupe na sledećim lokalitetima:

U susret sajmu “CTM (Camping Motor Touristik) 2020” koji se održava sledeće godine u Štutgartu, a na kojem će Crna Gora učestvovati kao zemlja partner, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa organizatorima sajma, domaćin je predstavnicima renomiranih njemačkih medija koji od 10-14. septembra borave u studijskoj posjeti našoj destinaciji.

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore raspoloživo je 90 mjesta za studente specijalističkih studija, od čega 45 mjesta za studijski program Menadžment u pomorstvu i 45 mjesta za studijski program Pomorske nauke.

Na inicijativu Kancelarije za evropske integracije Vlade Crne Gore, juče je u prostorijama Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom odrzan sastanak na kojem je obavljena kontrola stepena realizacije aktivnosti “PORTODIMARE” projekta. Sastanku su prisustvovali Miloš Marković i Milena Iličković iz Kancelarije za evropske integracije, koji su zaduženi za praćenje realizacije projekatau okviru Jadransko-Jonskog transnacionalnog programa – Interreg ADRION i direktor Javnog preduzeća Predrag Jelušić sa saradnicima.

Opština Budva podnijela je tužbu Upravnom sudu da se poništi rješenje glavnog državnog arhitekte Dušana Vukasnovića koji je početkom avgusta dao je saglasnost na idjeno rješenje novog hotela „Kraljičina plaža“ i time kompaniji „Adriatic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa dozvolio da u u stoljetnom Miločerskom parku, osim hotelskih, gradi i apartmane za tržište.

Dvije ideje koje su podržane kroz program Ministarstva kulture “Kreativna Crna Gora” dobile su prestižne nagrade “BIG SEE”, koje dodjeljuje slovenačko udruženje “Zavod žig”.

Na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo Univerziteta Crne Gore na specijalisičkim studijama ove godine ima ukupno 35 mjesta na budžetu i 125 samofinansirajućih, na dva studijska programa.

Zadovoljni smo ali je ovo bilo jako specifična ljetnja sezona

Kompanija Adriatic Marinas predstaviće svoj projekat Porto Montenegro na najznačajnijim septembarskim sajmovima nautike u Evropi. Niz prestižnih manifestacija počinje sajmom u Kanu (10. – 15. septembra), nakon čega slijedi predstavljanje projekta na Sajmu nautike u Sauthemptonu u Britaniji (13. – 22. septembra), a krajem mjeseca i na sajmu nautike u Monaku (25. – 28. septembra).

Predstavnici Opštine Budva na čelu sa predsjednikom Opštine Markom Carevićem posjetili su Osnovnu školu “Mirko Srzentić” u Petrovcu povodom investicije nadležnog Sekretarijata - obnove parketa u sportskoj sali.

U toku je zamjena oštećene košarkaške table na sportskom terenu u Dubovici.

Kako bi se spriječilo da se u Crnoj Gori pojavi bolest afričke kuga svinja, koja se širi evropskim kontinentom i u julu ove godine se pojavila i u susjednoj Srbiji, Uprava za bezbjednost hrane i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pravovremeno su preduzeli sve propisane mjere i u kontinuitetu prate njihovu realizaciju, saopštila je direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković.

Opština Budva je pozvala juče sve zainteresovane da dostave svoje predloge za rebalans budžeta. Budžer grada za ovu godinu proijektovan je na 37.789.000 eura.

Budvanska firma "Anita" prvorangirana je na tenderu za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uređenje potoka u Bečićima. OPština je za ovu investiciju izdvojila 480 hiljada eura.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u okviru promotivnih aktivnosti na poljskom tržištu učestvuje kao partner na “AviaReps roadshow”-u koji se održava u južnoj regiji Poljske od 2-5.septembra.

OPština Budva zaključila je ugovor juče sa žabljačkom firmom " Ski centar javorovača" kojoj je povjerila radove na sanaciji sportskog terena u naselju Dubovici.

Opština Budva juče je raspisala drugi Javni poziv za prikupljanje ponuda radi davanja u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta i izgrađenog građevinskog zemljišta u opštoj upotrebi na teritoriji Opština Budva za period od 2019. do 2023.

Uprava javnih radova objavila je danas postupak javne nabavke za izgradnju trga i šetališta u Sutomoru, procijenjene vrijednosti blizu million eura.

Mladi sugrađani Budve Lazar Đuković, Pavel Slavković, Đorđe Milatović, Jovana Vojvodić, Andrea Rajović, Anastasija Zvicer, Varja Delibašić i Maša Gudelj su tokom ovog ljeta napisali scenario, snimili i montirali kratki film koji će biti prikazan na festivalu “Svetlo” u Opštini Valaške Meziriči u Češkoj.

Beoggradska kompanija "UNIWAB" dostavila je najpovoljniju ponudu na tenderu za nabavku multifunkcionalnog vozila za komunalnu djelatnost - drobilice.

Ko želi da napusti posao u opštinskoj administraciji, sljeduje mu otpremnina, koja je utvrđena ODLUKOM o utvrđivanju visine otpremnine zaposlenih u organima i službama lokalne samouprave Opštine Budva

Povodom početka nove školske godine, predsjednik Opštine Budva Marko Carević, uručio je đacima prvacima u osnovnoj školi „Stefan Mitrov Ljubiša“ i „Drugoj osnovnoj školi“ u Budvi besplatne komplete udžbenika za predstojeću 2019/2020 godinu i poželio da im prvi dani u školskim klupama i koraci ka budućem obrazovanju budu srećni i uspješni.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 27. do 29. avgusta pokazali su da je na 91% kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na 9% kupališta bio K2 klase. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Alternativa Crna Gora zatražika je od premijera Duška Markovića da smijeni ministra turizma Pavla Radulovića. Pismo prenosimo u cjelosti:

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević nastavio je sa donirao je svoje platu porodici, koja je željela da ostane anonimna.

“Obavještavamo korisnike sa područja Kuljače i Duljeva da su započeti radovi na kaptaži “Pokrijenik” i da voda neće biti za piće od 03. septembra do daljnjeg”, navodi se u saopstenju Sekretarijata za investicije