Poreska uprava Crne Gore će u saradnji sa Unijom poslodavaca i Privrednom komorom CG i ove godine, u susret predstojećoj ljetnjoj turističkoj sezoni, realizovati kampanju „Poreski karavan“.

Ukupni prihod Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom je u 2023. godini bio rekordan i iznosio 13,5 miliona eura; neto rezultat je u 2023. godini bio 2,34 miliona eura, ali taj profit, prema riječima izvršnog direktora ove državne firme, Mladena Mikijelja, ne odražava tekuće poslovanje, već je odraz konstantnog ulaganja u obalsku infrastrukturu.

Ukoliko imaš između 15 i 30 godina i živiš na području opštine Budva, imaš priliku da daš doprinos procesu izrade Lokalnog akcionog plana za mlade Opštine Budva za period 2025-2026. godine.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu u odnosu na februar ove godine u prosjeku su više za 0,5%.

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva u saradnji sa firmom specijalizovanom za održivi razvoj turizma MariXperience d.o.o organizuje novu besplatnu radionicu iz održivog turizma sa temom Kineski turizam.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Ispitni centar su obavili sve stručne, razvojne, organizacione, administrativne i druge poslove u vezi sa organizacijom i pripremom za realizaciju eksternih provjera znanja i ispita za učenike osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori.

Centar za stručno obrazovanje će, u skladu sa svojim nadležnostima, održati III Državno takmičenje učenika srednjih škola iz Crne Gore iz oblasti Kuvarstva od 17. do 19. marta 2024. godine u hotelu „Slovenska plaža“, bazeni „Rondo II“ u Budvi.

Pogledajte kako izgleda dječje igralište kod Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša”. Otpad na sve strane iako postoji kanta za odlaganje smeća.

Danas su u Herceg Novom počeli radovi na rekonstrukciji dionice šetališta “Pet Danica”, od hotela “Plaža” do Meljina. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore su zajednički učestvovali na realizaciji ovog projekta, Agencija za izgradnju i razvoj je završila projektnu dokumentaciju, Javno preduzeće je raspisalo tende i odabralo najpovoljnijeg izvođača.

Povodom 160 godina postojanja Narodne Biblioteke Budve, juče je realizovan zapažen projekat, a koji je sa zadovoljstvom promotivno podržala i Turistička organizacija opštine Budva.

Platforma FinalFind besplatna za korišćenje do kraja 2025. godine za sve zainteresovane hotelijere, privatne izdavaoce, ugostitelje i one koji žele da usavrše svoju turističku djelatnost, zahvaljujući kompaniji "Amplitudo".

Zbog planiranih radova na mreži danas će bez napajanja električnom energijom ostati u terminu od 10 do 15 sati Bijele Poljane.

Ovogodišnji, XXXVIII festival „Grad teatar“ omeđiće četiri premijerna izvođenja sopstvenih produkcija i koprodukcija u pozorišnom dijelu programa. Njima ćemo zatvoriti širok krug od istraživanja novih pozorišnih formi i pronalaženja novih izraza u prezentovanju tradicije sve do obilježavanja važnog pozorišnog jubileja.

U cilju kvalitetne pripreme turističke sezone, Sekretarijat za privredu Opštine Budva i Turistička organizacija opštine Budva i ove godine sprovode zajedničku akciju pod nazivom „Registruj smještaj u par koraka i budi odgovoran prema zajednici“. Uvedene su dodatne olakšice u postupku registracije smještaja i umanjen je iznos taksi sa 11 na ukupno 8 eura.

Uprava za inspekcijske poslove, konkretno Odsjek za turističku inspekciju bilježi zavidne rezultate od početka 2024. godine.

Nakon novinarke iz Belgije, juče je Budvu posjetio Florian Sanktjohanser, novinar prestižnog i jednog od najstarijih travel magazina u Njemačkoj “Merian”.

Akcija „Limitirane cijene“ u punom je jeku i obuhvata širok spektar proizvoda, a zahvaljujući zajedničkom naporu Vlade i privrede, građanima Crne Gore je u pojedinim lancima na raspolaganju i preko 600 artikala po sniženim cijenama.

Sve vrste goriva od danas su poskupile, saopštilo je Ministarstvo energetike i rudarstva.

Nagrađivana lifestile novinarka Anagela Dansby iz Brisela, posjetila je za vikend Budvu, u organizaciji TO Budva, a u potrazi za luksuznom turističkom pričom fokusiranoj na kulturi, gastronomiji i avanturama sa jedinstvenim iskustvima.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Budva poziva sve zainteresovane sugrađane i sugrađanke starije dobi koji vole da se kreativno izražavaju, da se pridruže i učestvuju u radionici pisanja ,,MOJ NOVI LIST" koja se od prošlog mjeseca realizuje u saradnji sa diplomiranim dramaturgom Milošem Boretom.

Zbog kvara na cjevovodu u naselju Rezevići korisnici na lokacijama: Rijeka Rezevići Gornji i donji Katun, Krstac i Perazića do trenutno nemaju vodu.

Tokom prethodnog vikenda, od 5. do 8. aprila (petak, subota i nedjelja) na crnogorskim putevima evidentirano je 38 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedno lice zadobilo teške, a 16 lica lake tjelesne povrede.

Izvršni direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Mladen Mikijelja uputio je čestitku povodom obilježavanja Međunarodnog dana Roma.

Dragi naši Budvani i Budvanke, pozivamo vas da se prijavite na najveće muzičko takmičenje namijenjeno za mlade.

Sud za prekršaje u Budvi je u periodu 01.januar - 25 mart 2024.godine imao ukupno u radu 251 predmet formiran po Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, od čega je u 2024-oj zaprimljeno njih 98.

Proteklog vikenda u hotelu Montenegro u Bečićima uspješno je održana prva Rotari Konvencija o mentalnom zdravlju u organizaciji Rotari kluba Budva, u saradnji sa Distriktom 2483. Konvencija je organizovana u skladu sa ciljevima ovogodišnje posvećenosti Rotari internacionala brizi o mentalnom zdravlju.

Zbog planiranih radova na mreži, kako je saopšteno iz CEDIS-a, danas će bez napajanja električnom energijom ostati:

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore podržalo manifestaciju "Prvi sajam promocije sjevera na moru 2024.", koja je organizovana u Budvi.

Turisti iz Albanije su značajni za turističku privredu CG, prevashodno jer su u pitanju cjelogodišnji gosti.

Promocija poljoprivrednih proizvoda, ručnih radinosti, domaće hrane, tradicionalnih zanata i turističkih potencijala sjevera Crne Gore održaće se sjutra, 6. aprila, na trgu ispred Starog grada.

Dom zdravlja Budva saopštio je da Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa domovima zdravlja, uključujući i Dom zdravlja Budva, nastavlja sa kampanjom vakcinacije protiv HPV infekcija. Ova važna kampanja trajat će do 21. aprila, a do sada je u Crnoj Gori dato preko 8.000 doza HPV vakcina.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Nacrt Izmjena i dopuna Urbanističkog projekta „Turistički kompleks Zavala", Opština Budva, s Programom održavanja javne rasprave, u trajanju od 15 radnih dana.

Danas sa početkom u 11 časova u hotelu „Montenegro“ u Bečićima otpočinje dvodnevna Rotari Konvencija o mentalnom zdravlju u organizaciji Rotari kluba Budva, u saradnji sa Distriktom 2483. Konvencija je organizovana u skladu sa ciljevima ovogodišnje posvećenosti Rotari internacionala brizi o mentalnom zdravlju.

Tvorci trenutno najpopularnije aplikacije za putovanja u svijetu GetYourGuide, nakon posjete, uvrstili su Budvu i Crnu Goru, kao destinaciju koju je vrijedno posjetiti i ukazali na atraktivnosti koje su njima privukle pažnju, kao preporuku svjetskim putnicima.

Turistička organizacija opštine Budva napravila je dvojezičnu, elektronsku verziju flajera "Where to go" koji obuhvata sva dešavanja kulturnog i zabavnog karaktera koja se tokom aprila održavaju u Budvi, ali i predloge i mogućnosti za sport i rekreaciju.

Predstava „Svet mogućnosti“, po tekstu i u režiji Harisa Pašovića, koprodukcija JU „Grad teatar“, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, „East–West Centra“ iz Sarajeva i Plesnog centra „Tala“ iz Zagreba biće premijerno izvedena na sceni Srpskog narodnog pozorišta u subotu, 6. aprila u 19.30 č.

U Crvenom krstu Budva, u susret Svjetskom danu zdravlja, juče je održano edukutivno predavanje na temu "Moje zdravlje, moje pravo" koja je i slogan ovogodišnjeg obilježavanja ovog za sve nas značajnog datuma.

Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju "Biseri" Budva u saradnji sa kompanijom Megapromet organizuje akciju u prodajnim objektima ovog lanca supermarketa.

U cilju kvalitetne pripreme turističke sezone, Sekretarijat za privredu Opštine Budva i Turistička organizacija opštine Budva i ove godine sprovode zajedničku akciju pod nazivom „Registruj smještaj u par koraka i budi odgovoran prema zajednici“. Uvedene su dodatne olakšice u postupku registracije smještaja i umanjen je iznos taksi sa 11 na ukupno 8 eura.

Društvo za kulturni razvoj "Bauo" iz Petrovca na Moru organizuje međunarodnu konferenciju "Kulturna baština za pomirenje na Balkanu" u danima pred nama, 5-7. aprila, u petrovačkom hotelu "Rivijera". Ulaz je slobodan i svi zainteresovani su dobrodošli!

Zavod za školstvo u okviru Sektora za nastavu, Odsjek za utvrđivanje kvaliteta standarda realizacije obrazovno-vaspitnog rada vrši eksterni uvid u rad ustanove, nastavnika, uprave i stručnih službi savjetodavnog karaktera, s akcentom na organizaciju i upravljanje školom i realizaciju nastave, uključujući praćenje rada u domovima učenika i osnovnom muzičkom obrazovanju.

Zbog završnih radova na cjevovodu dio korisnika u Petrovcu, neće imati vodu danas do 13h.

Alkohol je toksična i psihoaktivna supstanca koja ima svojstvo izazivanja zavisnosti.

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva poziva sve mlade da prisustvuju besplatnom predavanju i obuci iz prve pomoći.

Javna tribina i promocija monografije „Manastiri i crkve u Paštrovićima sa osvrtom na turizam” doc. dr Miška Rađenovića, biće održana u petak, 5. aprila, u hotelu „Palas” u Petrovcu sa početkom u 14 sati i 30 minuta.

Dom zdravlja Budva uputio je poziv roditeljima i starateljima da od danas su počeli ljekarski pregledi za upis djece u prvi razred osnovne škole.

“Zbog kvara na cjevovodu naselja Lučice i Prijevorac u Petrovcu danas će biti bez vode do popodnevnih sati...

Direktor JP “ Morsko dobro” Mladen Mikijelj pozdravio je odluku Vlade te poručio da je Luka Budva u sigurnim rukama.

U cilju kvalitetne pripreme turističke sezone, Sekretarijat za privredu Opštine Budva i Turistička organizacija opštine Budva i ove godine sprovode zajedničku akciju pod nazivom „Registruj smještaj u par koraka i budi odgovoran prema zajednici“. Uvedene su dodatne olakšice u postupku registracije smještaja i umanjen je iznos taksi sa 11 na ukupno 8 eura.

Tržišna inspekcija je u periodu od 18.03. do 28.03.2024. godine vršila pojačane nadzore poslovnih subjekata na teritoriji Glavnog grada Podgorice i Zete, Danilograda kao i na teritoriji opština na sjeveru Crne Gore (Bijelo Polje, Berane, Plav, Rožaje, Gusinje, Andrijevica). U ostalim opštinama nadzori su vršeni po redovnom rasporedu inspektora.

U susret proljeću:

Centar za stručno obrazovanje je 27. i 28. marta 2024. godine, u hotelu „Palas“, u Petrovcu, organizovao III Državno takmičenje učenika srednjih škola iz oblasti Restoraterstva.

“Hitno prespajanje zbog kompletne zamjene starog cjevovoda.

Međunarodno matematičko takmičenje "Kengur bez granica" biće održano u subotu 6. aprila u OŠ ,,Pavle Rovinski” u Podgorici.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Crne Gore stavljen je van snage Zaključak kojim je data saglasnost da se Luka Budva da na korišćenje Opštini Budva, čime je Luka Budva ponovo vraćena na upravljanje Morskom dobru.

Komunalno preduzeće juče je u saradnji sa Opštinom Budva, ugostilo članove Udruženja policijskih službenica Crne Gore, Evropske mreže žena u policiji i Internacionalne policijske asocijacije i realizovalo akrivnosti ozelenjavanja dvorišta JU "Druga osnovna škola".

Javna tribina i promocija monografije „Manastiri i crkve u Paštrovićima sa osvrtom na turizam” doc. dr Miška Rađenovića, biće održana u petak, 5. aprila, u hotelu „Palas” u Petrovcu sa početkom u 14 sati i 30 minuta.

Sljedeći put kada budete tražili destinaciju za ljetni odmor, možda će vam biti korisno da svoju pretragu bazirate na teoriji boja.

JU „Narodna biblioteka Budve“ i NVO „Dramski studio Budva“ organizuju jedanaesti festival Male morske pjesme i priče koji počinje danas i traje do 2. aprila kada će dodjelom nagrada festivala biti obilježen svjetski Dan knjige za djecu.

U organizaciji Centara za stručno obrazovanje održava se III Državno takmičenje učenika srednjih škola iz Crne Gore iz oblasti Restoraterstva u hotelu „Palas“ u Petrovcu.

Realizacija programa Škole u prirodi „Cetinje-jedna priča“ u drugom polugodištu školske 2023/24. godine nastavlja se danas!

Dom Zdravlja Budva započeće od 1. aprila sa ljekarskim pregledima za upis djece u prvi razred osnovne škole.

Žiri 50. Festivala “Dani komedije” u Jagodini, u sastavu Svetislav Bule Goncić, predsjednik, Đurđa Tešić i Željko Jovanović, na sjednici održanoj 26. marta 2024. godine donio je odluku da se specijalna nagrada za muziku dodjeljuje Robertu Pešutu Manjifiku i Aleksanderu Pešutu Šacu, autorima muzike predstave „Radovan III” u režiji Vita Taufera, koprodukciji “Grada teatra” Budva i Narodnog pozorišta Sombor.

Milena Raičković, direktorica pravnih poslova i ljudskih resursa Hotelske grupe „Budvanska rivijera“ AD Budva dobitnica je nagrade “NAJ menadžerke godine u Crnoj Gori” koju dodjeljuje Unija poslodavaca Crne Gore.

Svaka osoba je jedinstvena, posebna, a opet ista kao i svi ostali. Naš vidljivi, spoljašnji izgled je drugačiji od svih ostalih, i naravno sve je to dobro i lijepo, ali u svakom čovjeku postoji nešto što pripada samo njemu – ono što je on sam po sebi. To nešto možemo nazvati njegovim duhom ili njegovom dušom. Ili možemo odlučiti da to uopšte ne imenujemo riječima, već da ostavimo stvar na miru.

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva poziva vas da u petak 29. marta u 19 časova prisustvujete radionici iz oblasti održivog turizma, ovog puta sa temom:

Kvalitet u destinaciji.

U organizaciji Narodne biblioteke Budve večeras sa početkom u 19 časova biće upriličeno autorsko, književno-poetsko, veče srpske književnice, novinarke, slikarke i rediteljke Mirjane Bobić Mojsilović.

ЈУ „Народна библиотека Будве“ и НВО „Драмски студио Будва“ организују једанаести фестивал Мале морске пјесме и приче у периоду од 28. марта до 2. априла када ће додјелом награда фестивала бити обиљежен свјетски Дан књиге за дјецу.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rapisao je lokalne izbore u Budvi za 26. maj.

Internacionalna policijska asocijacija Sekcija Crna Gora i Udruženje žena u policiji, u saradnji sa Evropskom mrežom žena u policiji, organizuju Globalnu konferenciju žena u policiji koja će se održati u hotelu Splendid u Budvi u periodu od 25. do 28. marta.

Zbog kvara na cjevovodu dio korisnika u Petrovcu, neće imati vodu danas do 16h.

Ukoliko želiš da se oprobaš u pletenju, heklanju i vezenju pozivamo te da dođeš na radionice pod nazivom "Oživimo ručni rad" koje se održavaju svakog utorka u 18 časova u prostoriji Organizacije žena (TQ Plaza, IV sprat - liftom pored Arome)

Iz Ministarstva energetike i rudarstva saopšteno je da od danas važe slijedeće cijene naftnih derivata:

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u srijedu, 27. marta sa početkom u 19 časova biće upriličeno autorsko, književno-poetsko, veče srpske književnice, novinarke, slikarke i rediteljke Mirjane Bobić Mojsilović.

Tokom petka 22. marta turistički inspektori su vršili inspekcijske nadzore u ugostiteljskim objektima na teritori Glavnog grada, sa posebnim akcentom na poštovanje odredbi Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda. To je saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove.

Vodovod: Zbog prespajanju cjevovoda korisnici na dijelu lokaliteta od kotorskih semafora do TQ plaze danas neće imati vodu.

Svjetski dan poezije u Narodnoj biblioteci Budve obilježićemo danas sa početkom u 18 časova u holu Akademije znanja tradicionalnim nastupom budvanskih stvaralaca kao i mnogih prethodnih godina. To se navodi u saopštenju koje potpisuje direktorica Mila Baljević.

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi “ Radivoje Pima”:

Свјетски дан поезије у Народној библиотеци Будве обиљежићемо у понедјељак, 25.марта са почетком у 18 часова у холу Академије знања традиционалним наступом будванских стваралаца као и многих претходних година.

Centar za stručno obrazovanje će, u skladu sa svojim nadležnostima, održati III Državno takmičenje učenika srednjih škola iz Crne Gore iz oblasti Restoraterstva od 27. do 29. marta 2022. godine u hotelu „Palas“ u Petrovcu.

Prateći ideju posvećenosti tekuće rotarijanske godine brizi o mentalnom zdravlju, Rotari klub Budva, u saradnji sa Distriktom 2483, organizuje dvodnevnu Rotari Konvenciju o mentalnom zdravlju u Budvi 6. i 7. aprila 2024. godine u hotelu „Montenegro“ u Bečićima.

Krajnji cilj ovogodišnje konferencije "Kulturne i kreativne industrije & baština: Gastroheritage" (hrana kao nasljeđe, odnosno hrana – nasljeđe) u organizaciji Društva za kulturni razvoj „Bauo“, jeste da se tradicionalna hrana i lokalna proizvodnja počnu posmatratiti kao razvojni potencijal za kulturne i kreativne industrije i ukupan društveni razvoj.

Na osnovu Odluke Vlade Crne Gore o upozorenju Skupštini opštine Budva, glavna administratorka Opštine Budva Nevenka Božović Jovović utvrdila je program javne rasprave o Nacrtu Strateškog plana Opštine Budva za period od 2024. do 2028. godine.

Tokom prethodne godine, Turistička organizacija opštine Budva je realizovala ili pružila podršku u realizaciji preko 200 događaja i različitih kulturno-zabavnih programa.

JU Muzeji i galerije Budve u saradnji sa NVO „Udruženje Crnogoraca Novog Sada ” i uz pomoć Generalnog konzulata Crne Gore u Srbiji otvorila izložbu Ćemer – nasljeđe i ponos Crnogorke na Međunarodnoj izložbi umetnosti Art Expo na novosadskom sajmu Aula, u Master centru.

Zbog planiranih radova na mreži, kako je saopšteno iz CEDIS-a, danas će bez napajanja električnom energijom ostati:

NAUTIČKI TURIZAM: U 2023. godini u teritorijalno more Crne Gore ušlo je 4 432 stranih plovila za razonodu, sport i rekreaciju. Od toga, 3 743 plovila je doplovilo morem, a 689 su dovezena kopnom. To je saopšteno iz MONSTAT-a.

U narednih 30 dana mora se iznaći lokacija kao rješenje za privremeno deponovanje kanalizacionog mulja, kao i tehnološki proces koji će dugoročno riješiti problem mulja koji nastaje preradom otpadnih voda u postrojenjima u Budvi i i zajedničkom postrojenju za Tivat i Kotor.

"Ritam Evrope" je najveće regionalno muzičko takmičenje koje okuplja djecu i omladinu uzrasta od 14 do 21 godine, koja pored svog grada ili opštine predstavljaju i pjevaju na jeziku jedne od zemalja Evrope, Izraela ili Australije.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Budva poziva sve zainteresovane sugrađane i sugrađanke starije dobi koji vole da se kreativno izražavaju, da se pridruže i učestvuju u radionici pisanja ,,Moj novi list" koja se odnedavno realizuje u saradnji sa diplomiranim dramaturgom Milošem Boretom.

Vlada je juče dala saglasnost na Plan korišćenja sredstava Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore za 2024. godinu.

Javna rasprava o Nacrtu Prostornog plana Crne Gore i Izvještaju o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu biće danas od 10 do 13 časova održana u amfiteatru Akademije znanja.

Na predlog Ministarstva javne uprave Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila odluke o upozorenju skupštinama opština Šavnik, Budva i Andrijevica. Ovim odlukama skupštinama opština dat je rok od 10 dana da izvrše zakonom utvrđene obaveze.

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici donijela je odluku da na predlog Ministarstva zdravlja formira Nacionalnu komisiju za kontrolu privremene spriječenosti za rad.

Opštinske službe, Komunalna policija, Komunalno preduzeće, Služba zaštite i spasavanja u koordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede nastavili su danas akciju uklanjanja lutajuće stoke na području budvanske opštine.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija obavještava zainteresovane kandidate da je objavljen poziv za učešće na ljetnjoj školi o održivim gradovima (Sustainable Cities Summer Camp), koji će se održati od 21. jula do 3. avgusta 2024. godine u Frajburgu i Hajlbronu, u organizaciji Fondacije Dieter Schwarz i UWC koledža Robert Bosch.

Zemljotres jačine 5.4 stepena po Rihterovoj skali potresao je teritoriju Crne Gore u četiri sata i šest minuta.

Program transnacionalne saradnje Interreg Euro-MED objavio je Četvrti poziv za dostavljanje predloga tematskih projekata, koji će biti otvoren do 12. juna 2024. godine u 13 časova.

Komunalna inspekcija i Komunalna policija Opštine Budva obavještava javnost da službu može kontaktirati na sledeće brojeve telefona:

Ministarstvo energetike i rudarastva saopštilo je da će od ponoći pojeftiniti eurodizel i lož ulje, dok će cijene obje vrste benzina ostajti nepromijenjene.

Zbog planiranih radova na mreži danas će bez napajanja električnom energijom ostati:

Zbog planiranih radova na mreži danas će bez napajanja električnom energijom ostati:

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore zajedno sa resornim ministarstvom učestvuje na Međunarodnoj turističkoj berzi ITB, koja je održavna u periodu od 5. do 7. marta tekuće godine u Berlinu.

Drugi transnacionalni sastanak URBACT mreže „Gradovi kad padne mrak" je uspješno održan u Parizu od 28. februara do 1. marta, a gradonačelnici i zamjenici gradonačelnika iz deset gradova Evrope uključenih u ovaj projekat su iznijeli svoje vizije o noćnoj ekonomiji i održali prvu javnu raspravu u glavnoj sali Gradske skupštine u Parizu.

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, dokumentarni film Mamula – All inclusive režisera Aleksandra Reljića prikazan je u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović’’.

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u srijedu, 6. marta sa početkom u 19 časova predstavićemo neke od brojnih autora izdavačke kuće Ouroboros iz Podgorice među kojima: Nedeljka Simanića, slikara, pjesnika i romanopisca, Valentinu Šuković pjesnikinju i prozaistkinju i pjesnika Srđana Lekovića. Oni će budvanskoj publici u holu Akademije znanja prestaviti svoje stvaralaštvo, dok će izdavačku kuću Ouroboros predstaviti urednica mr Natalija Đaletić. Program će voditi Stanka Stanojević.

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 07. marta, bez napajanja električnom energijom će ostati:

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u sklopu manifestacije Ljubišini dani u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” predstavljana je monografije 50 godina Moderne galerije „Jovo Ivanović”. Učesnici su bili: Snežana Ivović, muzejski savjetnik, akademik Aleksandar Čilikov, Jelena Đakonović - viši kustos i mr Lucija Đurašković.

Dokumentarni film “Mamula All Inclusive” autora Aleksandra Reljića biće prikazan u utorak, 5. marta, u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u Starom gradu u Budvi, sa početkom u 19 sati i ulaz je slobodan.

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u srijedu, 6. marta sa početkom u 19 časova predstavićemo neke od brojnih autora izdavačke kuće Ouroboros iz Podgorice među kojima: Nedeljka Simanića, slikara, pjesnika i romanopisca, Valentinu Šuković pjesnikinju i prozaistkinju i pjesnika Srđana Lekovića. To se navodi u saopštenju koje potpisuje direktorica Mila Baljević.

U Samostanskom kompleksu Sv. Nikole na Prčanju, održana besplatna dvodnevna radionica „Kako pronaći sredstva za realizaciju projektne ideje“. Sa polaznicima/cama su radili treneri Miloš Marković i Dušan Medin, dok su organizatori bili udruženja Caritas Kotorske biskupije i Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru.

“Interesovanja ima najviše za proljećne aranžmane i akcijske cijene smještaja za rani buking za predsezonu i sezonu u svim naseljima Budve", prenose utiske predstavnici TO Budva sa Međunarodnog sajma turizma u Banja Luci, koji se danas završava.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore uspješno je pripremilo i dostavilo Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Prijedlog Odluke o davanju u zakup/na korišćenje djelova morskog dobra, dana 07.02.2024. godine i Cjenovnik početnih naknada za korišćenje/zakup morskog dobra, dana 20.02.2024. godine. Danas, 01.03.2024. godine je dostavljen nacrt posljednjeg dokumenta i to Atlasa crnogorskih plaža i kupališta za period 2024-2028. godine.

Druga osnovna škola: U školi podstičemo rad talentovanih učenika, a talente za likovno izražavanje učenika starijih razreda prepoznaje i podstiče profesorica Ana Bastać Martinović.

Razmišljanja Vlade Crne Gore u ovom mandatu ne idu u pravcu privatizacije Hotelske grupe Budvanska rivijera, kazao je u intervju za Portal RTCG predsjednik Odbora direktora "Budvanske rivijere" Mijomir Pejović.

Program su priredili Društvo za kulturni razvoj "Bauo" iz Petrovca na Moru i izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda, a povod je bio obilježavanje datuma rođenja Stefana Mitrova Ljubiše (1822-1878), istaknutog književnika i narodnog tribuna iz Paštrova, kao i odavanje počasti i sjećanja na nedavno preminulu doc. dr Zlatu Marjanović, etnomuzikološkinju iz Pančeva (1966-2023), višegodišnju istraživačicu muzičke tradicije Crne Gore, naročito Primorja.

U Crnoj Gori u 2023. godini ostvareno je 2 613 306 dolazaka turista i 16 389 279 noćenja. Od ukupnog broja noćenja 96,3% ostvarili su strani, a 3,7% noćenja ostvarili su domaći turisti. To se navodi u analizi MONSTAST-a.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Budva, u saradnji sa dramaturgom Milošem Boretom, započela je ciklus radionica kreativnog pisanja "Moj novi list".

BRAVO: Danas se Đački parlament Druge osnovne škole okupio sa Savjetom roditelja kako bi poslali snažnu poruku - ne želimo nasilje. Vršnjačko nasilje nije samo fizičko, već može biti i emocionalno, verbalno ili čak digitalno!

Najnovija u nizu besplatnih radionica koje Javna ustanova Narodna biblioteka Budve organizuje za svoje mlade sugrađane jeste radionica MALI BIBLIOTEKARI - istraživači kulturnog blaga Budve, namijenjena uzrastu od 10 do 15 godina, koju će jednom sedmično, subotom od 11 do 13 časova, u prostorijama Narodne biblioteke voditi diplomirani dramaturg Miloš Boreta iz Budve. To se navodi u saopštenju koje potpisuje direktorica Narodne biblioteke Mila Baljević.

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u sklopu programa povodom manifestacije Ljubišini dani sinoć je u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” organizovan muzički program Škole za osnovno muzičko obrazovanje, recital i prikazan je filma o Stefanu M. Ljubiši.

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, gospodin Blažo Rađenović je na danas sazvanoj Press konferenciji pozvao Tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje da reaguju povodom slučaja Luke Budva.

Ambasador Austrije g-din Karl Miler posjetio je Muzej grada Budve.

Realizovana dvodnevna obuka „Poslovna komunikacija“ za mlade koji se bave kulturom iz Budve, Kotora i Herceg Novog tokom ovog vikenda u Budvi (24. i 25. februar), a koju je organizovalo Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru.

I trećeg dana 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu bilo je zanimljivo i veselo na štandu Budve.

Od mnogobrojnih dosadašnjih tribina, održanih pod okriljem NVO "Sačuvajmo život ", tribina “ Borba protiv bolesti zavisnosti”, održana u petak u sali SO, izazvala je posebnu pažnju i neočekivano dobre povratne informacije.

Zbog zamućenosti na vodoizvorištu Rezevići, voda sa slavina na području Budve ne preporučuje se za konzumaciju.

U petak, 23. februara, od 18 do 21 h u sali Skupštine Opštine Budva održaće sedma psihološka tribina u organiciji NVO “Sačuvajmo život”, pod nazivom “Borba protiv bolesti zavisnosti.

XXI Međunarodni karneval u Budvi, koji će ove godine biti održan od 27. aprila do 2. maja, pod sloganom „Zajedno”, danas će tokom drugog sajamskog dana u Beogradu, promovisati kostimirani članovi NVO „Feštađuni“ i bubnjarska grupa "Mystic” - podmladak jedinstvenog učitelja bubnjarske škole Dragoljuba Đuričića.

Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica – Peć, dionica Andrijevica - Čakor. Auto-put, se pruža od veze sa autoputem Bar – Boljare u Andrijevici preko granice sa Kosovom do Peći i ima važnu ulogu u unapređenju regionalne povezanosti, ekonomske saradnje i razvoja.

Ukoliko imaš 15-35 godina, iz Budve, Kotora ili Herceg Novog si, zanima te kultura ili se njome baviš i želiš da stekneš znanja i naučiš korisne vještine koje se tiču poslovne komunikacije i emocionalne inteligencije – prijavi se za dvodnevnu besplatnu obuku u Budvi (Omladinski klub Budva, TQ Plaza, 24–25. februar od 10h do 18h), koju vodi trenerica Sonja Radović, psihološkinja.

Opšte je poznato da se savremena borba protiv raznoraznih oblika kriminalne djelatnosti mora voditi uz pomoć struke i nauke.

Opštinsko preduzeće “Parking servis“ obavještava korisnike da se mogu parkirati na novih 150 parking mjesta, u okviru novoizgradjenog parkiranga ,,Novi kružni tok".

Obavještenje o stavu Savjeta roditelja vezano za štrajk prosvjetnih radnika:

Od kada je djelovanjem Vlade Crne Gore spriječena nelegalna eksploatacija šljunka iz korita rijeke Morače, imovina Regionalnog vodovoda na tom području je meta vandala.

Zbog planiranih radova na mreži danas će bez napajanja električnom energijom ostati:

Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama.

Opštini upućeno upozorenje:

Saopštenje kolektiva Stednje mješovote škole “ Danilo Kiš” povodom štrajka prosvjetara. Prenosimo ga u cjelosti:

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović kazao je da će danas početi štrajk prosvjetnih radnika.

Kroz projekat Evropske mreže preduzetništva, Enterprise Europe Network - EEN, Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao nacionalni koordinator, promoviše prvi webinar pod nazivom “Doing business in the United States: what you need to know about entering the US market”, koji se organizuje u okviru serije webinara “Embracing global markets”.

Sud za prekršaje u Budvi je u 2023. godini imao ukupno u radu 22.022 predmeta od čega 15.991 ili 72,61% prvostepenih prekršajnih predmeta i 6.031 ili 27,39% predmeta u izvršnom postupku.

U subotu, 17. februara, od 18 do 21 h u sali Skupštine Opštine Budva održaće se psihološka tribina “Uticaj ranog razvoja na život”, šesta po redu u organiciji NVO “Sačuvajmo život”.

Ukoliko želiš da se oprobaš u pletenju, heklanju i vezenju pozivamo te da dođeš na prvu radionicu pod nazivom "Oživimo ručni rad".

“Ispit humanosti”: Počela akcija dobrovoljnog davanja krvi koju povodom Dana Srednje mješovite škole “ Danilo Kiš” organizuje ta školska ustanova i Društvo dobrovoljnih davalaca krvi “ Radivoje Pima”.

Crna Gora privukla je veliku pažnju javnosti putem popularne španske emisije “Planeta Calleja”, koja se emituje na nacionalnom televizijskom kanalu Cuatro koji broji oko 1,36 miliona gledalaca u večernjem terminu.

Ukoliko imaš 15-35 godina, iz Budve, Kotora ili Herceg Novog si, zanima te kultura ili se njome baviš i želiš da stekneš znanja i naučiš korisne vještine koje se tiču poslovne komunikacije i emocionalne inteligencije – prijavi se za dvodnevnu besplatnu obuku u Budvi (Omladinski klub Budva, TQ Plaza, 24–25. februar od 10h do 18h), koju vodi trenerica Sonja Radović, psihološkinja.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u četvrtom kvartalu 2023. godine manja je za 3,1% u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine, dok je za 10,8% veća u odnosu na treći kvartal 2023. godine. To se navodi u saopštenju MONSTAT-a.

Pripadnici budvanske policije sprovodeći planske aktivnosti usmjerene na kontrolu operativno interesantnih lica i pripadnika visokorizičnih kriminalnih grupa, sinoć su izvršili ciljane kontrole pet ugostiteljskih objekta.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je sa zadovoljstvom dalo učešće i doprinos u projektu "Dan mobilnosti mladih" koji sprovodi Đački parlament SMŠ "Danilo Kiš" iz Budve.

Uspješno je završena još jedna akcija, koja je za cilj imala podizanje svijesti o važnosti očuvanja životne sredine.

Tokom proteklih godinu dana, od kada je ovaj ključni resurs vraćen u državno vlasništvo, a na inicijativu Javnog preduzeća, postignuti su značajni rezultati. Ovaj uspjeh nije samo doprinio budžetu Crne Gore, već je takođe donio značajne benefite za njene građane.

Nova mikrobiološka laboratorija u Domu zdravlja (DZ) u Budvi, u koju je uloženo 300 hiljada eura, unaprijediće kontrolu i prevenciju infekcija i njegu pacijenata, kazao je ministar zdravlja Vojislav Šimun.

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“ – Odjeljenja bezbjednosti Budva su sinoć na području Budve, sproveli pojačane aktivnosti usmjerene na kontrolu članova organizovanih kriminalnih grupa, operativno interesantnih i njima bliskih lica.

Aleksandra Lalević, direktorica JU Centar za stručno obrazovanje i Jovan Gregović, izvršni direktor HG Budvanska rivijera, potpisali su u Budvi 14.02.2024. godine, Memorandum o saradnji između ove dvije institucije.

NVU Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru, u partnerstvu sa Centrom za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore iz Budve, tokom 2023. i 2024. godine implementira projekat „Znanje je COOLtura!

Tradicionalni kotorski maskenbal, u okviru zimskih karnevalskih fešti , održaće se u petak,  23.februara 2024.g. od 21 sat u Poslovnom centru „Vukšić“. Goste će zabavljati i ANSAMBL TOĆ i KLAPA „ASA VOCE“.

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva poziva sve studente i srednjoškolce da prisustvuju besplatnoj edukativnoj radionici, pod nazivom "(Po)stigni sve što želiš", koja se organizuje u okviru saradnje opštine i NVO Centar za omladinsku edukaciju na projektu Evropske omladinske kartice (EYCA).

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva poziva sve mlade entuzijaste i entuzijastkinje Budve da učestvuju u edukativnoj radionici "Životna sredina i mladi” koju organizuje Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG) u petak, 16. februara 2024. godine sa početkom u 17 časova u Omladinskom klubu Budva.

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“, Odjeljenja bezbjednosti Budva su u kratkom roku, a preduzimajući intenzivne aktivnosti iz svoje nadleznosti, rasvijetlili četiri krivična djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta.

Podgorička kompanija “ Bemax” intezivirala je danas radove u Mediteranskoj i ukici 22. novembra.

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, u četvrtak, 15. februara u holu Akademije znanja biće otvorena izložba radova polaznica Škole slikanja za treću dob koju vodi slikarka Rajka Kujundžijević.

Realizovana dvodnevna obuka „Od CV-a do posla“ za mlade koji se bave kulturom iz Budve, Kotora i Herceg Novog tokom ovog vikenda u Budvi (10. i 11. februar), a koju je organizovalo Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru.

Naime, posljednjih mjeseci primijećen je porast ClickBait reklama koje šire lažne vijesti i dezinformacije.

Ulica i parking u naselju Boljači do završeni:

Zbog planiranih radova na mreži danas će bez napajanja električnom energijom ostati u terminu od 10 do 12 sati potrošači ADOC naselja Ulaz 1 B.

NVO "Sport 24/7" uspješno je realizovala prvu u nizu tribina predviđenih programom za 2024. godinu.

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva poziva sve zainteresovane da prisustvuju radionici pod nazivom „Proćakulajmo na japanskom”.

Mensa Crne Gore u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Budva organizuje besplatno testiranje bazične inteligencije u Budvi u subotu 17.02.2024. godine sa početkom u 12 sati u JU "Druga osnovna škola".

Svaka primorska opština će u kontinuitetu imati jedno ili dva gradilišta koja će se finansirati iz budžeta Morskog dobra, kazao je u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore direktor tog Javnog preduzeća Mladen Mikijelj, a prenosi portal RTCG. me. Kazao je i da su u odnosu na 2021. prihodi Morskog dobra šest puta veći.

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva poziva sve zainteresovane da prisustvuju u četvrtak 8. februara sa početkom u 17 časova radionici iz oblasti održivog turizma pod nazivom "Cities After Dark projekat".

Suđenje karnevalu, koje je dio nekada omiljene fešte poklade, je tradicija koja je dugo bila zanemarena. Na Trgu pjesnika je priređen scenski igrokaz i suđenje karnevalu, a na Brijegu od Budve spaljena lutka koja simbolizuje sve loše što se dogodilo u prethodnoj godini. To se navodi u saopštenju NVO “ Feral”.

Direktor kompanije Megapromet, Balša Mitrović, danas je uručio nagrade dobitnicima velike nagradne igre.

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva poziva sve zainteresovane da u utorak 6. februara sa početkom u 17 časova prisustvuju radionici posvećenu psihoaktivnim supstancama koje danas predstavljaju sveučestaliju pojavu i problem među mladima.

Najprije, ističemo da su primjedbe na nacrt Predloga Odluke o ustupanju djelova morskog dobra u javnosti mahom okarakterisane kao primjedbe zakupaca.

Prva prezentacija konzervatorskog projekta za rekonstrukciju i adaptaciju potencijala tvrđave Mogren i njene kontakt zone održana je u petak za predstavnike TO Budve, a koja je i naručilac ovog kompleksnog konzervatorsko-istraživačkog posla.

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva poziva sve zainteresovane da danas u 17 časova prisustvuju radionici posvećenu mentalnom zdravlju.

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 06. februara, bez napajanja električnom energijom će ostati u terminu od 10 do 13: sati REGIONALNI VODOVOD – CS BUDVA. TOPLIŠKI PUT BB.

Druga osnovna škola sinoć je u kongresnoj sali hotela “ Budva” svečano obilježila jubilej, 15 godina postojanja.

Od ponedjeljka sa radom počinje Savjetovalište za HIV u Turističkoj ambulanti.

Poziv mladima koji se bave kulturom ili su zainteresovani za kulturu, a dolaze iz Budve, Kotora i Herceg Novog, da se prijave na devetu besplatnu dvodnevnu obuku „Od CV-a do posla“.

Crveni krst Budva saopštio je da je na današnjem sastanku sa volonterima, a u skladu sa zahtjevima korisnika odlučeno je da, u cilju obezbjeđivanja dovoljnih količina humanitarne pomoći za stanovništvo u stanju socijalne potrebe, sjutra - 03. februara organizuju akciju prikupljanja prehrambenih i higijenskih proizvoda.

Danas je u Crvenom krstu Budve održano vaspitno-motivaciono predavanje iz oblasti dobrovoljnog davanja krvi.

U organizaciji Narodne biblioteke Budve nastavljaju besplatne radionice u Budvi i Petrovcu koje se realizuju u čitaoničkom prostoru Biblioteke u Budvi i u OŠ Mirko Srzentić u Petrovcu ud februara do juna ove godine.

Svečano otvaranje Tradicionalnih zimskih  kotorskih karnevalskih fešti 2024.g. biće na Prčanju, u subotu 3.februara  sa početkom u 15 sati. Fešte će otvoriti kapo kotorskog karnevala Branko Knezović koji će proglasiti kraljicu karnevala i uz podizanje karnevalske zastave, dati  riječ  Ilku Maroviću, kapu Prčanjskog karnevala.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Kotoru formiralo je predmet povodom postupanja pripadnika Vojske Crne Gore koji nisu pružili pomoć povrijeđenima nakon što su naišli na saobraćajnu nesreću u Radanovićima kod Kotora, 23. novembra prošle godine.

Crnogorski kongresni biro NTOCG na sastanku Strateške Alijanse nacionalnih kongresnih biroa Evrope u Barseloni .

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva poziva sve zainteresovane da prisustvuju radionici pod nazivom „Proćakulajmo na japanskom”.

Komunalno preduzeće: zajednička akcija sa eko projektom “Zeleni talas” koja se odnosila na prikupljanje PET ambalaže i limenki, uspješno je završena.

Poznat kao Sajam putovanja i avanture, ovo je jedan od najvećih sajmova te vrste u SAD-u, koji je tokom 19 godina postojanja povezao milione posjetilaca sa hiljadama izlagača iz cijelog svijeta.

Prosječna zarada (bruto) u decembru 2023. godine u Crnoj Gori iznosila je 1 018 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 814 eura. To je saopšteno iz MONSTAT-a.

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva poziva sve zainteresovane da u utorak 6. februara sa početkom u 17 časova prisustvuju radionici posvećenu psihoaktivnim supstancama koje danas predstavljaju sveučestaliju pojavu i problem među mladima.

Promet robe u trgovini na malo u IV kvartalu 2023. godine u odnosu na IV kvartal 2022. godine veći je za 6,8% u tekućim i 2,5% u stalnim cijenama. To je saopšteno iz MONSTAT-a.

Sve vrste goriva poskupjele su tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva poziva sve zainteresovane da u ponedeljak 5. februara sa početkom u 17 časova prisustvuju radionici posvećenu mentalnom zdravlju.

Saobraćajna policija je tokom vikenda na crnogorskim putevima registrovala 34 saobraćajne nezgode u kojima je pet lica zadobilo teške tjelesne povrede, dok je šest lica zadobilo lake tjelesne povrede.

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva poziva sve zainteresovane da u četvrtak 1. februara sa početkom u 16 časova prisustvuju radionici o anticiganizmu.

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 30. januara, bez napajanja električnom energijom će ostati u terminu od 8.30 do 14 sati Stanišići, Lapčići, Di Bar.Brajići, Duletići, Jelen Do, Gornji Pobori, Pobori, Stanjevići.

Sindikalna organizacija zaposlenih u Upravi za inspekcijske poslove oglasila se saopštenjem:

Ukoliko se opredjelite da dan provedete u prirodi TO Budva je poslednjih nekoliko godina očistila, uredila i markirala više od 100 kilometara staza u budvanskom zaleđu, izgrađena su tri odmorišta na planinarsko-pješačkoj transverzali Brajići-Paštrovska gora – „Lipa“, „Kikova strana“ i „Ograđenica“, sadržajima prilagođena izletnicima.

Zaposleni u Opštini Budva pokrenuli su novu akciju prikupljanja novca za operaciju njihove koleginice Bojane Mandrape.

Obavještavamo vas da će Centar za građanske slobode (CEGAS) u Budvi 02.02. organizovati panel diskusiju pod nazivom ’’Kreativni aktivizam i udruženi građani’’ u sklopu istoimenog projekta, podržanog od strane Fonda za aktivno građanstvo fAKT u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice ’’Slagalica’’ iz Hrvatske, koji finansira Evropska unija.

Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) otvorila je konkurs za Globalnu nagradu WIPO za 2024. godinu.

Zbog planiranih radova na mreži danas će bez napajanja električnom energijom ostati u terminu od 9 do 14 sati Stanišići.

Savjet Mjesne zajednice “ Stari grad” upozorio je Upravu policije da je ovaj najstariji dio Budve na meti razbojnika, te nerijetko se dešavaju krađe i obijanja.

Zbog planiranih radova na mreži, u petak 26. januara, bez napajanja električnom energijom će ostati u terminu od 9 do 14 časova Stanišići.

Danas bez struje do 14 časova: Stanišići, Lapčići, Di Bar.Brajići, Duletići, Jelen Do, Gornji Pobori, Pobori, Stanjevići...

Ukoliko imaš 15-35 godina, iz Budve, Kotora ili Herceg Novog si, zanima te kultura ili se njome baviš i želiš da učiš o odnosima s javnošću (PR), marketingu i promociji projekata i događaja iz kulture - prijavi se za dvodnevnu besplatnu obuku u Budvi (Omladinski klub Budva, TQ Plaza, 27-28. Januara od 10h do 18h).

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za oktobar 2023. godine iznosila je 824,5 eura, za novembar 825,6 eura, a za decembar 830,0 eura. To je saopšteno iz MONSTAT-a.

Svim školarcima, osnovcima i srednjoškolcima, želimo srećan početak drugog polugodišta. Neka vam školski dani prolaze u sticanju znanja, uz odlične rezultate - poručuju iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Realizovana dvodnevna obuka „Organizacija događaja“ za mlade koji se bave kulturom iz Budve, Kotora i Herceg Novog tokom ovog vikenda u Budvi (20. i 21. januar), a koju je organizovalo Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru.

Dragi mladi, u sklopu projekta " RODNA DISKRIMINACIJA" Budva 180 u saradnji sa NVO Primom u petak,26.01. sa početkom u 16h, se održava radionica o FEMINIZMU.

“Upućujemo javni poziv građanima Opštine Budva, mjesnim zajednicama, stručnoj javnosti, omladinskim organizacijama, pravnim licima i svim drugim zainteresovanim licima da uzmu učešće u javnoj raspravi i daju svoj doprinos u razmatranju Nacrta Lokalnog akcionog plana za mlade opštine Budva za 2024. godinu.

Danas je započela II faza izvođenja radova uređenja šetališta i trga u Sutomoru. U partnerstvu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Upravom za kapitalne projekte i Opštinom Bar, ovom fazom će se preurediti 5.300,00 m2 prostora u središtu Sutomora.

Tržišna inspekcija je tokom akcijskih kontrola u Kotoru, Tivtu, Bijelom Polju, Beranama, Pljevljima, Rožajama, Kolašinu i Žabljaku 16. i 17. januara kontrolisala 48 maloprodajnih trgovinskih objekata iz oblasti unutrašnjeg tržišta i zaštite potrošača.

Deponije građevinskog materijala i šuta nikle su pored puta od Budve do Lastve Grbaljske preko Topliša.

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga su u nastavku nacionalne akcije „Browing“, u ranim jutrarnjim časovima izvršili pretrese na više lokacija na Cetinju i drugim gradovima Crne Gore kojom prilikom je pronađeno i oduzeto 13 komada vatrenog oružja i municije. Od toga osam komada dugocijevnog vatrenog oružja, četiri komada kratkocijevnog vatrenog oružja, jedna cijev i 804 komada municije.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) u prethodnom periodu predstavila je turističku ponudu destinacije putem različitih kanala promocije na tržištu Njemačke.

Vatrogasci-spasioci budvanske Službe zaštite i spasavanja dobili su nove uniforme,vatrogasne čizme, disajne aparate, šlemove, rukavice.

Za čitavu teritoriju Crne Gore za sutra, četvrtak 18. januar, izdat je narandžasti meteo-alarm kao upozorenje na jake udare vjetra i obilne padavine, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Proizvođač BlendJet Inc., 535 Getty Court, Suite A, Benicia, CA, je obavijestio Tržišnu inspekciju da povlači prenosne blendere robne marke BlendJet 2 zbog opasnosti od povreda i požara. Proizvod može da se pregrije ili zapali, a oštrice blendera mogu da se odlome tokom upotrebe.

Predstava “Upotreba čoveka” po romanu Aleksandra Tišme u režiji Borisa Liješevića, koprodukcija JU „Grad teatra” Budva, Novog tvrđava teatra, Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház i East West centra iz Sarajeva biće odigrana povodom stogodišnjice rođenja Aleksandra Tišme 25. januara 2024. u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, na sceni “Pera Dobrinović”.

Opština Budva raspisala je tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za ustupanje izvođenja radova na opremanju i uređenju sportske hale u osnovnoj školi. Kako je rečeno Primorskim novinama za ovu investiciju iz gradske kase opredijeljeno je 95 hiljada eura, bez uračunatog PDV od 19.950 eura.

„Opština Budva i Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), objavili su javni poziv za prijavu mladih svršenih srednjoškolaca i visokoškolaca, starosti od 18 – 30 godina, iz Budve, za učešće u programu sticanja profesionalnih znanja i vještina u oblasti njihovog poslovanja.

Hotelska grupa Budvanska rivijera je prethodnih dana preduzela akciju uređenja zelenila u sklopu redovnog održavanja zelenih površina, a u skladu sa elaboratom Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Program je u potpunosti besplatan! Rok za prijave je 21. januar. Odabrani roditelji će biti pozvani na uvodni intervju do kraja mjeseca.

Sve vrste goriva od ponoći su jeftinije jedan do dva centa, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su raspisani tenderi za zdravstvo vrijedni preko pet miliona eura.

Prisustvo virusa afričke kuge svinja, po prvi put u Crnoj Gori, potvrđeno je kod dvije uginule divlje svinje, pronađene na teritoriji opštine Nikšić, u graničnom području sa Bosnom i Hercegovinom.

Problem lutajuće stoke nikako da bude riješen i pored višegodišnjih apela mjesnih zajednica Sveti Stefan, Bečići, Petrovac, Brajići. Juče je lutajuća stoka ugrozila saobraćaj Jadranskom magistralim na Svetom Stefanu nesmetano “šetajući” kolovozom.

Tokom vikenda, u petak 12. i subotu 13.1.2023. godine, Uprava za inspekcijske poslove je organizovala pojačan nadzor ugostiteljskih objekata na teritoriji Glavnog grada, Plava i Rožaja, sa posebnim akcentom na poštovanje zabrane upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima.

Poziv mladima koji se bave kulturom ili su zainteresovani za kulturu, a dolaze iz Budve, Kotora i Herceg Novog, da se prijave na sedmu besplatnu dvodnevnu obuku „Organizacija događaja“.

U periodu od 20. do 27. marta 2024. godine na 50., jubilarnom festivalu, „Dani komedije“ u Jagodini biće izvedena predstava “Radovan III”, nastala po istoimenom tekstu Dušana Kovačevića, u dramatizaciji Vesne Radovanović, a u režiji Vita Taufera, koprodukcija JU „Grad teatra” Budva i Narodnog pozorišta Sombor, premijerno izvedena tokom XXXVII festivalskog izdanja.

Kroz projekat Evropske mreže preduzetništva, Enterprise Europe Network - EEN, Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao nacionalni koordinator, promoviše seminar “IP protection in India” za kompanije zainteresovane za širenje poslovanja na indijskom tržištu, na temu zaštite intelektualne svojine, koji organizuje Gospodarska zbornica Slovenije, naši EEN partneri iz Slovenije.

Očekuje se povećanje cijena zakupa kupališta u 2024. godini kako bi se postigla pravična tržišna utakmica, omogućivši novim zakupcima priliku. Cilj je maksimizirati prihode države od ustupanja morskog dobra.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija poziva sve osnovne škole da uzmu učešća na predstojećem likovnom konkursu "Mali likovni susreti", koji se održavaju po trinaesti put za redom u Srednjoj likovnoj školi "Petar Lubarda" sa Cetinja.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore ostvarilo rekordne finansijske rezultate u 2023.godini: Prihod od ustupanja morskog dobra premašio 8 miliona eura, trajektna linija Kamenari-Lepetane doprinijela prometu od preko 6 miliona eura.

TO Budva: Desetine hiljada posjetilaca uživalo je prethodnih dana u sjajnom novogodišnjem programu na trgu ispred Starog grada, u lijepom vremenu i dobrom raspoloženju u Budvi!

Koncert klasične muzike pod nazivom “Muzika raspoloženja” i ove godine će se održati u već tradicionalnom terminu – 1. januara u 14 sati.

Budvanska policija su postupajući po naredbi Osnovog suda u Kotoru izvršili pretres marketa koji se nalazi u ulici "Dositejeva" u Budvi (u blizini osnovne škole “ Stefan Mitrov Ljubiša) vlasništvo L.M. (59) iz Budve, kao i stana koje on koristi, te kako Vijesti saznaju pronašli je 13.745 komada različitih vrsta pirotehničkih sredstava.

Neradni dani povodom predstojećih novogodišnjih praznika: ponedjeljak 01. januar, utorak 02. januar 2024. godine.

Neardni dani radi svetkovanja vjerskih praznika Badnji dan i Božić su subota 06. januar, nedjelja 07. januar i ponedeljak 08. januar 2024. godine.

Prosječna zarada (bruto) u novembru 2023. godine u Crnoj Gori iznosila je 1007 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 807 eura. Prosječna (neto) zarada u novembru 2023. godine u odnosu na oktobar 2023. godine zabilježila je rast od 0,5%, dok je prosječna (neto) zarada u novembru 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 11,9%.

Turistička organizacija opštine Budva i nadležne opštinske službe obavještavaju sve građane Budve i posjetioce da je zabranjeno parkiranje i zaustavljanje motornih vozila na dionici od stare autobuske stanice do Starog grada zbog održavanja tradicionalnog dočeka Nove godine na trgu.

Budva, (Media Biro) Redovna godišnja press konferencija Hotelske grupe Budvanska rivijera koja je danas održana u budvanskom hotelu Mogren bila je prilika da se javnosti predoče rezultati rada i najvažnije aktivnosti u poslovanju HG Budvanska rivijera za 2023. godinu.

Velika bina na kojoj će tokom trodnevnog novogodišnjeg programa koji organizuje Turistička organizacija Budva, montirana je na trgu ispred Starog grada.

Iz Turističke organizacije opštine Budva i nadležnih opštinskih službi obavještavaju sve građane Budve i posjetioce da je od danas, 27. decembra do 2. januara zabranjeno parkiranje i zaustavljanje motornih vozila na dionici od stare autobuske stanice do Starog grada zbog održavanja tradicionalnog dočeka Nove godine na trgu.

Početak zimske sezone u Upravi za inspekcijske poslove znači i početak sprovođenja plana pojačanog inspekcijskog nadzora tokom iste.

Turistička organizacija opštine Budva će i ove godine obradovati budvanske mališane i uljepšati im praznike akcijom pod nazivom "Djed bijeli sreću dijeli" koja podrazumijeva podjelu paketića svima onima koji se nađu na putu Djeda Mrazu 29. odnosno 31. decembra!

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 28. decembra, bez napajanja električnom energijom će ostati:

Budvanska policija tokom vikenda vršila je pojačanu kontrolu - zatečeno je 20 vozača da upravljaju pod dejstvom alkohola od kojih je njih šest uhapšeno.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj kazao je da je to preduzeće od 5.maja ove godine pa do danas, od trajektne linije ostvarilo prihod od preko 6 miliona eura, čak i uz značajna umanjena na cijenama karte.

Studijska grupa turoperatora i predstavnika medija iz NR Kine posjetila je juče Budvu i uživala u ljepotama Starog grada u organizaciji agencije MTS iz Podgorice, uz podršku Turističke organizacije opštine Budva.

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 26. decembra, bez napajanja električnom energijom će ostati:

„Sa velikom radošću pozivamo drage goste i sugrađane, prije svega najmlađe, da u nedjelju, 24. decembra u 17 sati prisustvuju svečanom paljenju novogodišnjih sijalica na jelci koja će tokom praznika krasiti trg ispred Starog grada u Budvi“, poručuju iz Turističke organizacije opštine Budva i ističu da će nas u magiju predstojećih praznika uvesti dječiji gradski hor iz Budve, kojim rukovode Renata Perazić i Milica Radoman.

Ukoliko imaš 15-35 godina, iz Budve, Kotora ili Herceg Novog si, zanima te kultura ili se njome baviš i želiš da naučiš kako pokrenuti sopstveni posao (startup, biznis ili nevladinu organizaciju) – prijavi se za dvodnevnu besplatnu obuku u Budvi (Omladinski klub Budva, TQ Plaza, 23-24. decembar od 10h do 18h), koju vodi trener Nikola Bada Radonjić.

Ekološku akciju "Dočekajmo zajedno čistiju 2024.godinu" juče je podržala JPU "Ljubica Jovanović-Maše", kao i privatni vrtići "Moj svijet" i "Vini Pu".

Zbog planiranih radova na mreži, u petak 22. decembra, kako je saopšteno iz CEDIS-a, bez napajanja električnom energijom će ostati:

У Организацији НВО Његошеве вечери поезије и ЈУ Народна библиотека Будве, у Будви ће се од 22. до 24. децембра одржати 11. Међународне Његошеве вечери поезије.

Danas su u prostorijama Gradskog pozorišta Podgorica počele probe predstave “Nadpop Kojović”, koju zajednički pripremaju JU “Grad teatar i Gradsko pozorište Podgorica.

Turističkoj organizaciji opštine Budva sinoć je u KIC-u "Budo Tomović" u Podgorici dodjeljeno priznanje za doprinos afirmaciji djece i mladih književnih talenata Crne Gore za 2023. godinu od strane IKA, Internacionalne kulturne asocijacije.

Zbog planiranih radova na mreži, u srijedu 20. decembra, bez napajanja električnom energijom će ostati u terminu od 09 do 12 sati: Stanišići, Lapčići, Di Bar.Brajići, Duletići, Jelen Do, Gornji Pobori, Pobori, Stanjevići.

Programom uređenja prostora, Opština Budva predvidjela je naredne godine da u rekonstrukciju Ulice 22. novembra i dijela Mediteranske ulice uloži 3.000.000€.

Na osnovu svih parametara, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore ima najveći nivo transparentnosti. Time zauzima prvo mjesto na Indeksu transparentnosti među privrednim društvima u vlasništvu države i opština, čije istraživanje je sproveo Institut alternativa, na osnovu ukupno 177 analiziranih entiteta.

NVO Feral postoji od 2016. godine i od početka smo posvećeni njegovanju nematerijalne kulturne baštine i očuvanja kulturološkog sjećanja Budve. Do sada smo uspješno dugoročno posvećeni organizaciji dviije manifestacije: Srdelada od 2017. godine i Dani Mima Mitrovića od 2016. godine.

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva poziva sve studente i srednjoškolce da prisustvuju besplatnoj radionici novog edukativnog ciklusa, pod nazivom “Aktivizam, volonterizam i informisanost mladih”, koja se organizuje u okviru saradnje opštine i NVO Centar za omladinsku edukaciju na projektu Evropske omladinske kartice (EYCA).

JP”Morsko dobro”- U okviru GEF/UNEP projekta –“Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore “, dana 13. i 14. decembra u Baru je održana radionica pod nazivom “Prakse u radu zaštitara zaštićenih područja u moru”.

U saradnji sa predstavnicima MZ Petrovac, organizovani cjelodnevni novogodišnji program u Petrovcu, omogućila je Turistička organizacija opštine Budva.

Pored dječijeg programa na Trgu slikara, u okviru programa "Budi u Budvi" na platou između hotela "Mogren" i "Avala", u nedjelju od 12:00 sati će biti održan i nastup jazz benda "MP TRIO".

Zbog planiranih radova na mreži, u subotu 16. decembra, kako je saopšteno iz CEDIS-a, bez napajanja električnom energijom će ostati:

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru 2023. godine u odnosu na oktobar 2023. godine u prosjeku su niže za 0,3%. To je saopšteno iz MONSTAT-a.

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva poziva sve zainteresovane da u četvrtak 14. decembra sa početkom u 18 časova prisustvuju radionici iz održivog turizma sa fokusom na zimsku destinaciju.

Svečano uručenje logopedske opreme javnoj predškolskoj ustanovi “LJubica Jovanović Maše”, za koju su sredstva priukupljena tokom XIII Velikog ljetnjeg Rotary Party-ja.

Razbijmo stigmu i unaprijedimo svijest o značaju mentalne higijene.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović odlikovao je medaljama za hrabrost kapetana duge plovidbe Edina Šehića iz Bara i humanistu Luku Vučkovića iz Budve.

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva poziva sve zainteresovane da prisustvuju radionici pod nazivom "Zdrave veze - voljeti je zdravo".

Poruka je novogodišnjeg promo događaja TO Budve u Beogradu.

DUE MARI virtuelne ture, digitalna platforma koja povezuje više od 600 znamenitosti očuvanog kulturnog i prirodnog nasljeđa, oslanjajući se na šarm Jadranskog i Jonskog mora, povezuje Pulju, Molize, Crnu Goru i Albaniju. Turističke agencije i samostalni putnici, koji tragaju za autentičnim iskustvima van utabanih staza, željni su da saznaju o novim turama i kulturnim ili avanturističkim rutama. Interreg projekat DUE MARI koji je počeo 2019. godine, daje im najbolji odgovor i pomaže im da isplaniraju nove ture ili odmore na održiv i autentičan način.

Hotelska grupa Budvanska rivijera predstavila se i ove godine na Medjunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu koji je održan od 30. novembra do 2. decembra 2023. godine.

Turistička organizacija opštine Budva objavila je u skladu sa članom 8, stav 2, tačka 1, alineja 1 Zakona o boravišnoj taksi dana 23.11.2023. godine JAVNI POZIV za dodjelu sredstava za realizaciju projekata valorizacije kulturne baštine, koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara na teritoriji opštine Budva za 2023. godinu.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) učestvovala je na promotivnom događaju u Sarajevu, koji je organizovala lokalna turistička organizacija Budve.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) organizovala je promotivne događaje u Beogradu i Novom Sadu na kojima je predstavljena atraktivna ponuda za zimsku turističku sezonu.

U Sarajevu je danas, u prisustvu velikog broja medija iz Bosne i Hercegovine, a u organizaciji TO Budva, održana promocija novogodišnjih svečanih koncerata u gradovima crnogorskog primorja. Predstavnici medija i turističkih agencija ujedno su pozvani i u zimske skijališne centre Crne Gore.

U Domu zdravlja Budva organizovani su termini za vakcinaciju djece, nakon što su u Crnoj Gori laboratorijski potvrđeni slučajevi oboljevanja od pertusisa (velikog kašlja).

Parking sevis oglasio se saopštenjem:

Pоvоdоm оbjеlеžаvаnjа оvоgоdišnjеg Svjеtsкоg AIDS dаnа, "Grupa građana BU2" ističе hitnu pоtrеbu dа sе окоnčајu nејеdnакоsti које pокrеću AIDS i drugе pаndеmiје širоm svijеtа.

Predstavnici Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore na čelu sa direktoricom Anom Vujošević boravili su u utorak 28. i srijedu 29. novembra 2023. godine u radnoj posjeti Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.

Prosječna zarada (bruto) u oktobru 2023. godine u Crnoj Gori iznosila je 1 002 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 803 eura.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore poziva sve korisnike privremenih lokacija na obalama rijeke Bojane koji nisu izmirili obaveze, da bez odlaganja izvrše uplatu naknade za korišćenje morskog dobra, te pristupe zaključenju Aneksa ugovora za 2023. godinu.

Večerašnji program "Adriatic Street Food" festivala i sjutrašnji program manifestacije "Budi u Budvi" otkazuje se nažalost zbog najavljenih loših vremenskih uslova.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju za sjutra je izdao narandžasti meteo alarm za područje cijele Crne Gore.

Predstavnici Evropske federacije poslodavaca u obrazovanju (EFEE) posjetili su naš grad i Drugu osnovnu školu 28. i 29. novembra.

Turistička ponuda Budve sa akcentom na novogodišnji program predstavljena je i na 54. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu, koji je svečano otvoren danas, a završava 2.decembra.

U trećem kvartalu ove godine u Crnoj Gori izdata je 101 građevinska dozvola i prijava radova.

U klubu "La Teniza" u Beogradu sinoć je organizovano druženje sa predstavnicima beogradskih medija i predstavljanje novogodišnjih programa u gradovima na crnogorskom primorju. Posebnu pažnju novinara su privukli izvođači.

Morski i mesni specijaliteti, „ukusi istoka“, ruštule, fugace, priganice i ostale primorske delicije, obrok salate i svježe voće uz svakodnevne muzičke programe obilježiće prvi zimski festival pop rock muzike i brze hrane pod imenom „Adriatic Street food“ festival Budva.

U petak u hotelu „Splendid“, održano je tradicionalno zimsko druženje rotarijanaca zemlje i inostranstva na svečanosti „Ladies' Night“ u organizaciji Rotari kluba Budva.

Juče je održan značajan sastanak u Budvi, okupljajući ljude iz struke, predstavnike Opštine Budva i lokalnih medija, poslovnog sektora i aktiviste, sa jednim ciljem: identifikovati inicijalni skup koraka kako bi se adresirao rastući problem suicida u gradu.

Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, kao krajnjem korisniku GEF-ovog projekta “Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore”, juče je uručeno plovilo za potrebe vršenja kontrole u morskim zaštićenim područjima.

Biciklistički klub "Budva", koji je biciklističko takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola, kao i fakulteta, trebalo da organizuje 25. novembra, zbog nepovoljnih vremenskih prilika organizovaće isto u subotu, 2. decembra.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu 2023. godine iznosila je 1 643 eura, u Podgorici je iznosila 1 700 eura, u primorskom regionu 1 584 eura, u središnjem regionu 662 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 1 288 eura. To se navodi u saopštenju MONSTAT-a.

Povodom Dana opštine, Dana oslobođenja Budve, 22. novembra u JU SMŠ "Danilo Kiš" Budva juče je održan i Gastro kup u školskom restoranu.

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve večeras u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” biće održano interaktivno predavanje na temu nematerijalnog kulturnog nasleđa „Šapat prošlosti - pričajmo o očuvanju našeg kulturnog nasljeđa”.

Učenice i učenici JU SMŠ "Danilo Kiš" Budva juče su obilježili Dan opštine Budva, učešćem u sportskim takmičenjima u odbojci, košarci i malom fudbalu.

Od 20. do 27. novembra 2023. godine u Evropi se obilježava nedjelja testiranja na HIV i hepatitise. Institut za javno zdravlje Crne Gore se, i ove godine, pridružuje organizacijama, institucijama i ključnim liderima širom Evrope u obilježavanju ove inicijative.

Poznati hrvatski i regionalni pop pjevač – Toni Cetinski, sa budvanskom publikom će uploviti u novu 2024. godinu i na taj način zaokružiti tradiciju najljepših novogodišnjih proslava dugu 25 godina.

Budući da je novembar mjesec kada se tradicionalno obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, iz Druge osnovne škole obavještavaju učenike i roditelje da je kurs Dijabetes u školi dostupan putem online platforme Digionica na adresi: https://montenegro.learningpassport.org/...

Hotelska grupa Budvanska rivijera predstavila je bogat novogodišnji program poslovnim partnerima, prijateljima kompanije i medijima u Beogradu.

U okviru obilježavanja Dana opštine Budva programima koje organizuje Narodna Biblioteka Budve, u ponedjeljak, 20. novembra u holu Akademije znanja sa početkom u 18 časova, Biblioteka i NVO Talas, Budva predstaviće zbornik dječijih radova "STOP NASILJU!".

Cilj TechGirls programa je da osnaži i inspiriše djevojke širom svijeta da odaberu karijere u nekoj od STEM oblasti (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika).

U petak, 24. novembra , sa početkom u 19,30 časova u hotelu „Splendid“, održaće se tradicionalno zimsko druženje rotarijanaca na svečanosti „Ladies' Night“ u organizaciji Rotari kluba Budva.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u trećem kvartalu 2023. godine manja je za 9,7% u odnosu na treći kvartal 2022. godine, dok je za 2,1% veća u odnosu na drugi kvartal 2023. godine. To se navodi u saopštenju MONSTAT-a.

Saobraćajna policija je za prethodna četiri dana na crnogorskim putevima evidentirala 89 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedno lice smrtno stradalo, a osam lica je zadobilo teške tjelesne povrede, dok su 32 lica zadobila lake tjelesne povrede.

Povodom Dana opštine Budva, Turistička organizacija opštine Budva, u subotu 18. novembra i ove godine organizuje besplatan prevoz za sve zainteresovane sugrađanke i sugrađane koji žele da obiđu pješačku stazu na ostrvu Sv. Nikola.

“Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo da ugostim predstavnike Zeleni Evrope u radnoj posjeti u prostorijama Regionalnog vodovoda na Bolje sestrama. Posebno što smo imali priliku da pokažemo našu posvećenost očuvanju životne sredine i promovisanju ekološke održivosti”, saopštio je predsjednik Zora Lakušić, predsjednik Odbora direktora Regionoalnog vodovoda.

"Dokumentarac Kris Nikić Ironmans story – Specijalna olimpijada Crne Gore", autora Džina Staforda, dobitnik je prestižne nagrade /Mention D Honneur/ na finalu svjetskog filmskog sportskog festivala Saveza sportskih televizija i slika na ekranu (FICTS) u Milanu u konkurenciji 113 filmova iz 74 države svijeta.

Indeks prometa u uslugama u trećem kvartalu 2023. godine u odnosu na treći kvartal 2022. godine veći je za 14,3%, dok je u odnosu na drugi kvartal 2023. godine veći za 17,9%. To se navodi u saopštenju MONSTAT-a.

Raspisivanje Konkursa za davanje na korišćenje montažnih objekata privremenog karaktera („kućica“) za potrebe organizacije festivala „Adriatic Street Food“ koji će se održati u periodu od 1. decembra 2023. godine do 14. januara 2024. godine na platou pored zgrade Jugoslovenskog rječnog brodarstva (Slovenska obala):

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) izdao je upozorenje na obilnu kišu, jak južni vjetar u petak i subotu.

Fondacija “Čini dobro” u saradnji sa Zavodom za školstvo, koji sprovodi međunarodni program “Eko škole”, upućuje poziv obrazovno-vaspitnim ustanovama za učešće u takmičenju “Čini dobro - budi heroj za planetu!”.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove obavještava javnost da je na našem sajtu zvanično u funkciji stranica Kutak za potrošače.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je upravljač lokacije sezonskog pristaništa i privezišta Mrčevac - Kukoljina za potrebe aerodroma Tivat, oznaka lokacije 10 (čvrsto izgrađeno pristanište) u Programu objekata obalne infrastrukture.

Prosječna zarada (bruto) u septembru u Crnoj Gori iznosila je 998 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 800 eura.

U cilju unapređenja preventivne dječije stomatologije, Ministarstvo zdravlja je pokrenulo inicijativu za obezbjeđivanje uslova za ponovno otvaranje stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori.

Promet robe u trgovini na malo u III kvartalu 2023. godine u odnosu na III kvartal 2022. godine veći je za 15,9% u tekućim i 7,7% u stalnim cijenama. To je saopšteno iz MONSTAT-a.

Opština Budva raspisala je javni poziv za nabavku opreme za potrebe Srednje mješovite škole “ Danilo Kiš”.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je ostvarilo 16 miliona eura prihoda od planiranih 20 miliona eura.

Opština Budva raspisala je tender za nabavku električnih vozila za opštu upotrebu. Vrijednost nabavke sa uračunatim PDV je 72.600€.

U Crvenom krstu Budva održana radionica o značaju samopouzdanja i samopoštovanja na mentalno zdravlje.

Shodno dostavljenim prijavama za popisivače u cilju sprovođenja „Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine“, te dostavljenoj potpunoj i urednoj dokumentaciji, Popisna komsija Opštine Budva donijela je odluku i izabrala 121 kandidata. Izvještaj o izboru sa spiskom kandidata za popisivače objavljuju Primorske novine.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za jul ove godine iznosila je 824,2 euro, za avgust 841,1 eura, a za septembar 847,4 eura.

Obaještavaju se građani opštine Budva, mjesne zajednice, nevladine organizacije, organi lokalne uprave i privredna društva i ustanove čiji je osnivač Opština, državni organi i službe, pravna lica, preduzetnici i ostali zainteresovani subjekti da dostave predloge, intrerese i stavove u vezi sa donošenjem Odluke o budžetu Opštine Budva za 2024. godinu.

Higijensko-epidemiološka služba JZU DZ Budva obavještava građane o sprovođenju imunizacije putnika u međunarodnom saobraćaju i pomoraca (shodno raspoloživim vrstama vakcina u Crnoj Gori).

Vodovod upozorio: Na osnovu nedavno donijete opštinske odluke o komunalnom redu kako je saopšteno iz Vodovoda Budva:

U skladu sa dosadašnjom tradicijom JU “Grad teatar” će i ove godine organizovati bogat i raznovrstan pozorišni program u post-festivalskom periodu.

Opština Budva i Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), objavljuju javni poziv za prijavu poslodavaca iz Budve za omogućavanje učešća svršenih srednjoškolaca i visokoškolaca u programu sticanja profesionalnih znanja i vještina u oblasti njihovog poslovanja.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je 18.09.2023. godine otpočelo sa radovima na rekonstrukciji postojeće javne rasvjete u zoni morskog dobra, opština Ulcinj.

Sekretarijat za investicije pokrenuo je postupka za donošenje odluke o usvajanju Programa investicionih aktivnosti opštine Budva za 2024. godinu i Programa uređenja prostora za 2024. godinu.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru u odnosu na avgust u prosjeku su više za 0,8%.

Najznačajniji međunarodni forum *m&i Luxe koji je okupio 150 učesnika Mice industrije* sa ciljem povezivanja kupaca iz Velike Britanije, kao i ostalih zemalja Evrope i svijeta, u sferi putovanja i VIP globalnih događaja, završio se juče u hotelu 'Regent Porto Montenegro'.

Društvo za kulturni razvoj "Bauo" obavještava i poziva mlade koji se bave kulturom ili su zainteresovani za kulturu, a dolaze iz Budve, Kotora i Herceg Novog, da se prijave na prvu u nizu besplatnih dvodnevnih obuka "Od ideje do projekta", koja je posvećena sticanju konkretnih znanja i vještina mladih, tj. kako neku svoju ideju pretvoriti u dobar projekat, a koji dalje mogu podržati razni donatori. Trener s kojim će se raditi je Marko Pejović, iskusni edukator iz Podgorice, s bogatim radnim iskustvom ove vrste.

Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera je ove godine ostvarila najbolje rezultate u posljednjih 20 godina, saopštio je predsjednik Odbora direktora, Mijomir Pejović, i poručio da kompaniju ne treba privatizovati.

U četvrtak 12. oktobra od 17h se dešavala prava magija "So u noći" u dvorištu i otvorenom amfiteatru JU SMŠ "Danilo Kiš" Budva.

Изложба „Дјечији калеидоскоп“ у организацији ЈУ Народне библиотеке Будве биће отворена у холу Академије знања у понедјељак, 16. октобра у 18 сати.

Povodom Mjeseca borbe karcinoma dojke (oktobar), JZU Dom zdravlja Budve i ove godine organizuje akciju u vidu konsultacija, radnim danima od 13⁰⁰-14⁰⁰ časova u UZ kabinetu.

Sajam traje do kraja radne nedjelje i iz srednje škoke pozivaju učenike i kolege da se priključe inicijativi razmjene knjiga.

TO Budva u saradnji sa Internacionalnom policijskom asocijacijom - sekcija Crna Gora, organizuje svečanu akademiju povodom deset godina rada.

U okviru obilježavanja Dječje nedjelje i Dana pozorišta, danas je 216 đaka prvaka Druge osnovne škole uživalo u lutkarskoj predstavi "*Kuče koje nije umjelo da laje”*, Gradskog pozorišta iz Podgorice, autora Davora Dragojevića.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je 20. septembra otpočelo sa radovima na rekonstrukciji postojeće javne rasvjete u zoni morskog dobra, opština Kotor.

Nedavno postavljena tepih trava u gradskom parku, reparacija svih svetiljki - kandelabra unutar Starog grada, dubinsko čišćenje platoa u okolini Starog grada, uklanjanje naslaganih nečistoća i raznih dugogodišnjih fleka na kamenim starogradskim površinama, uređenje, ozelenjavanje površina, postavljanje klupa... Samo su dio akcija koje tokom godine udruženo sprovode TO Budva, Komunalno preduzeće, Sekretarijat za društvene djelatnosti, Sekretarijat za investicije, Sekretarijat za komunalno-stambene poslove, a koje će se i dalje sprovoditi u cilju uljepšavanja našeg grada!

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 109 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 03. do 05. oktobra ove godine, pokazali su da je na 92,7% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 2,7% lokacija dobrog, dok je na 4,6% lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Druga osnovna škola: Tema ovogodišnjeg Dana mentalnog zdravlja je “Mentalno zdravlje je ljudsko pravo”.

Nakon održane Generane skupštine Službene asocijacija “Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida” 2019. godine, u više od 100 zaštićenih područja iz Crne Gore i zemalja regiona uspostavljen je Dan zaštite Dinarida koji se svake godine obilježava 07. oktobra.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) zvanično je počeo sa realizacijom 1. januara 2021. godine, kao nastavak prethodne faze ReLOaD programa koja je uspješno završena u decembru 2020. godine.

U četvrtak, 12. oktobra u organizaciji Narodne biblioteke Budve predstavićemo novu knjigu - bajku "Sofija i čuvari vremena" autorke Tatjane Kuljače.

NIS Petrol iz Beograda raspisao je poziv za davanje u zakup hotelskog kompleksa Bečići, koji se nalazi na adresi Jadranski put broj 6.

U okviru međunarodnog projekta „RESCOM - Strengthening the resilience of ecosystems in the Mediterranean (Jačanje otpornosti ekosistema na Mediteranu)“, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore su, 4. i 5. oktobra, posjetili predstavnici Francuske obalne agencije „Conservatoire du littoral“, koordinator „RESCOM“ projekta te predstavnici Istraživačkog instituta za očuvanje mediteranskih močvara “Tour du Valat“, iz Francuske.

Danas (7 oktobar) se, po peti put od ustanovljavanja, obilježava Dan zaštite Dinarida. Obilježavanjem Dana zaštite Dinarida, ukazuje se na važnost prirodnog i kulturnog naslijeđa zemalja Dinarskog luka, kao i isprepletenost prirodnog bogatstva i kulturno – istorijskih vrijednosti ovog po mnogo čemu posebnog prostora u Evropi.

Članovi Kulturno-umjetničkog društva “Kanjoš” iz Budve, uz podršku Turističke organizacije i Opštine Budva, boravili su krajem septembra na grčkom ostrvu Kritu, gdje su bili gosti društvu “Viglatores” iz grada Chania (Hanja).

Dvije predškolske grupe iz VJ TQ - JPU “ Ljubica V. Jovanović - Maše” posjetile su Narodnu biblioteku Budva.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) imala je priliku da ugosti novinare 11 britanskih medija, među kojima su dnevne novine i magazini sa više milionskim tiražima.

Svakog četvrtka u terminu od 16 do 17.30 časova u čitaoničkom prostoru Narodne biblioteke Budve nastavlja popularna radionica za djecu i mlade koja je pokrenuta 2017. godine - „Škola stripa i ilustracije“ koju vodi strip majstor Simon Vučković.

Foto priča: Radnici Radne jedinice “ Zelenilo” Komunalnog preduzeća uredili su površinu pored terena iza Osnovne škole “ Stefan Mitrov Ljubiša”. Upravo ovaj dio su građani označili kao potpuno neuređenim, pa čak i organizovali akciju, koja nije naišla na odziv.

Projekat "Humanistika i inovacije za djecu i mlade iz Petrovca na Moru" bio je koncipiran iz tri ključna segmenta:

Opštinsko preduzeće “ Parking servis Budva”:

TO Budva je danas bila domaćin mladim novinarima iz Velike Britanije, predstavnicima značajnih medijskih kuća (Reach PLC, Bella Magazine, The Sun, Wanderlust, Metro, Citizen Femme) koji u Crnoj Gori borave u organizaciji NTO CG.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore saopštilo je da je od 1. oktobra na snazi naplata karata po vansezonskoj cijeni, u skladu sa Cjenovnikom trajektne linije Kamenari-Lepetane.

Ministarstvo prosvjete je obezbijedilo sredstva za isplatu stipendija i studentskih kredita za oktobar školske 2022/2023. godine u iznosu 528.522 eura.

У организацији Народне библиотеке Будве од петка, 6. октобра, наставља “Школа сликања” коју ће сваког петка у термину од 18 до 20 часова у читаоници Народне библиотеке водити сликарка Рајка Kујунџијевић.

Svakog četvrtka u terminu od 16 do 17.30 časova u čitaoničkom prostoru Narodne biblioteke Budve nastavlja popularna radionica za djecu i mlade koja je pokrenuta 2017. godine - „Škola stripa i ilustracije“ koju vodi strip majstor Simon Vučković.

Centralna univerzitetska biblioteka (CUB) Univerziteta Crne Gore i ove godine će obilježiti Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama, 5. oktobar, i to centralnim programom pod nazivom Besplatan upis studenata u narodne biblioteke koji će se održati u dvadeset narodnih i gradskih biblioteka u Crnoj Gori.

Oficijelni program 17. Petrovac Jazz festivala je završen, a pored pratećih programa ove godine festival obuhvata i follow up aktivnosti u vidu after fest koncerata i tematskih kulturnih događaja poput izložbi, promocija, umjetničkih performansa koji će tokom cijelog oktobra mjeseca biti formulisani kao "Eho" program festivala, sa jednako kvalitetnim line up-om.

Prekjuče su završene još jedne radničke sportske igre koje su počele 29.septembra,, a koje su organizovane od strane Saveza sindikata komunalne privrede Crne Gore.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore obaještava javnost da je od 1. oktobra na snazi naplata karata po vansezonskoj cijeni, u skladu sa Cjenovnikom trajektne linije Kamenari-Lepetane.

Prosječna zarada (bruto) u avgustu 2023. godine u Crnoj Gori iznosila je 995 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 799 eura. To je saopšteno iz MONSTAT-a.

Predstava “Radovan Treći”, Dušana Kovačevića po dramatizaciji Vesne Radovanović, a u režiji Vita Taufera, koprodukcija JU „Grad teatra” Budva i Narodnog pozorišta Sombor, nakon premijere na XXXVII festivalu „Grad teatar“ 15. avgusta, svoje premijerno izvođenje će imati i na sceni Narodnog pozorišta Sombor 30. septembra. Pretpremijera je zakazana dan ranije.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Institut za biologiju mora iz Kotora, Udruženje profesionalnih ribara iz Ulcinja, u saradnji sa Upravom pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, organizovali su akciju čišćenja podmorja u Parku prirode "Stari Ulcinj",ispred uvale Valdanos.

„Najveći potencijal budvanske rivijere je njeno prelijepo zaleđe sa još uvijek sačuvanim prirodnim resursima, autohtonim mikro lokacijama, manastirima i crkvicama, izletištima i brojnim pješačkim stazama u koje iz godine u godinu ulažemo sve značajnija sredstva“ – istakli su iz Turističke organizacije opštine Budva povodom 27. septembra, Svjetskog dana turizma koji su obilježili laganom šetnjom, organizovanom za kolege iz ostalih lokalnih turističkih organizacija, Nacionalne turističke organizacije i predstavnike medija.

U okviru „Dana nauke i inovacija 2023.“ Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore, koji se održavaju od 27. do 30. septembra pod pokroviteljstvom Five Grupe, Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ učestvuje sa projektom „Humanistika i inovacije za djecu i mlade iz Petrovca na Moru“. Ovo je prvi put da se dio programa manifestacije organizuje u našem gradu.

Ovogodišnji moto Svjetskog dana turizma je Tourism & Green investments / Turizam i zelena ulaganja. Cilj je da se skrene pažnja na važnost i očuvanje prirodnih reusrsa kao i da se ukaže na gostorpimstvo i ugodan boravak u nekoj zemlji naspram profita koji u većini slučajeva, dovodi i do devastacije te iste prirode.

Počeo je novi projekat Društva za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru – „Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi“, koji se realizuje do kraja maja 2024. u partnerstvu sa Centrom za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore iz Budve. Tokom narednih deset mjeseci, mladi iz Budve, Kotora i Herceg Novog dobiće jedinstvenu priliku da usavrše poslovne vještine koje će im pomoći pri zaposlenju u oblasti kulture.

Crveni krst Budva organizuje akciju:

Crveni krst Budva:

Morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, sanitarno je ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju. To pokazuju najnoviji rezultati analize morske vode koje je saopštilo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom.

08:15 – Okupljanje ispred hotela „Bracera“;

08:30 – Polazak prema Brajićima;

09:00 – Šetnja po utvrđenoj trasi (obilazak tvrđave Kosmač, odmorišta, manastira Rustovo...);

12:00 – Dolazak na Čelobrdo, obilazak i ručak;

14:00 – Povratak za Budvu.

NVU Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru, u partnerstvu sa Centrom za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore iz Budve, tokom 2023. i 2024. godine implementira projekat „Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi“, podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD 2). ReLOaD2 finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava u Crnoj Gori, među kojima su Budva, Kotor i Herceg Novi, čineći klaster „Coastal Mates“.

Od danas važe nove cijene naftnih derivata:

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u svijetlu proslave obilježavanja Svjetskog dana turizma i proglašenja Crne Gore ekološkom državom, organizuje nagradni konkurs za djecu uzrasta od 13 do 18 godina i poziva ih da izraze svoju kreativnost kroz snimanje kratkih video klipova za društvene mreže sa temom turizma i ekologije.

Od početka naplate trajektne linije Kamenari - Lepetane, u periodu od 5. maja- do 20. septembra ove godine, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je ostvarilo 4,5 miliona eura prihoda.

Predstavnici opštinskih organizacija Crvenog krsta imali su priliku da testiraju svoje znanje iz prve pomoći, teorijski i praktično savladaju nove vještine pružanja prve pomoći, upoznaju se sa Aed-om (automatskim eksternim defibrilatorom) i provjere svoje znanje iz kardio-pulmunalne reanimacije radom na savremenoj opremi.

Da li ćemo nakon neargumenrovanog i tendecioznog odbijanja komisije koju je formirala Uprava za vode da da saglasnost o zonama sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“ ponovo biti u raljama nelegalnih eksploatatora šljunka i pijeska, vrijeme će brzo pokazati.

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti