Print this page

Žičarom povezuju Bečiće i tvrđavu Kosmač

Iako se očekivalo da se vladajuća koalicija neće dogovoriti, nakon niza međusobnih optužbi, ipak, za 22. jul, predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović zakazao je održavanje 27. sjednice lokalnog parlamenta, koja je trebala da bude održana početkom juna. Ovim se ponovo u prvi plan stavlja jedna od najatraktivnijih turističkih projekata - izgradnja žičare, o kojoj će se odbornici napokon izjasniti.

Pred odbornicima je predlog odluke o utvrđivanju javnog interesa kojim Opština daje saglasnost da se izvrši eksproprijacija zemlje za buduću trasu žičare, koju planira da gradi privatna kompanija „Cable car Montenegro“, a koja bi povezivala bečićko mjesto Čučuci, nedaleko od hotela „ Falkensteiner“, do austrougarske tvrđave Kosmač na Brajićima.


Odlukom je predviđena eksproprijacija gotovo 35 hiljada kvadrata zemlje na trasi od 2.1 kilometara , kuda bi trebala da prođe ova turističkqa atrakcija. Ovo je sedma po redu odluka u protekloj deceniji, od kada je promovisana ideja o žičari, ali tek sada, nakon što su riješeni nesporazumi oko imovinsko pravnih odnosa sa vlansicima parcela na trasi buduće žičare, odluka je pripremljena. Svrha eksproprijacije, kako se navodi u odluci je izgradnja žičare na potezu Bečići – Brajići. Opština će potpuno eksproprisati 16.780 kvadrata radi postavljanja stubnih mjesta, dok će 27.393 kvadrata biti nepotpuno ekspriprosano radi službenosti prolaza i upotrebe.


Opština će biti korisnik eksproprijacije, ali sve troškove će snostiti kompanija Cable Car Montenegro, koja je još prije četiri godine deponovana pola miliona eura.
U više navrata je isticano da je riječ o projektu vrijednom 12 miliona eura , te da će novac za gradnju , kao i eksproprijaciju obezbijediti investitor, odnosno kompanija „ Cable Car Montenegro“. Trasa buduće žičare bi bila u dužini od 2, 1 kilometra, polazna stanica žičare bila bi u Bečićina, nedaleko od hotelskog kompleksa „ Falkensteiner“, gdje je predviđena izgradnja velikog parkinga i par manjih objekata poput biletarnice i velikog javnog toaleta.

 

VEZANO: Pogledajte trenutno stanje tvrđave Kosmač kroz foto blog Ivana Čučuka


Odatle bi se žičara „uspela“ na nekih 840 metara nadmorske visine, nedaleko od austrougarske tvrđave Kosmač, gdje je predviđena izgradnja kompleksa koji bi činili mali prizemni obejekti izgrađeni od autohtonih materijala, uglavnom od kamena. Kompleks bi objedinjavao veliki restoran, par suvenirnica, guvno kao i veliki amfiteatar na otvorenom, a nijesu izostavljene i velike zelene površine za odmor posjetioca.


Turisti bi takoznanim gondolama, u kojima bi bilo najviše prostora za osam osoba, žičarom od Bečića do Brajića putovali svega šest do sedam minuta. Na taj način bi za oko sat vremena moglo biti prevezeno od 1.350 do maksimalnih 1.540 putnika.

PODIJELI