Словенске елегије Изета Сарајлића

Словенске елегије Изета Сарајлића тема су осме вечери VII фестивала „Ћирилицом“, у сриједу, 30.августа на Тргу између цркава.

O Сарајлићевим елегијама, говориће предсједник Удружења издавача и књижара Црне Горе, Радомир Уљаревић, Ибрахим Спахић - босанскохерцеговачки књижевник, предсједник и организатор Међународног фестивала „Сарајевска Зима“, као и др Исмет Овчина, директор Националне и универзитетске библиотеке Босне и Херцеговине.

Изет Сарајлић, босанско-херцеговачки историчар филозофије, есејиста, преводилац и пјесник, рођен 1930. у Добоју. Дјетињство је провео у Требињу и Дубровнику, а 1945. се настањује у Сарајеву, у којем ће остати све до краја живота, 2002. У Сарајеву је похађао мушку гимназију, а у свијет југословенске поезије улази као деветнаестогодишњак збирком поезије „У сусрету“. За вријеме студија на Филозофском факултету у Сарајеву, радио је и као новинар и никада није престајао писати. Био је члан Академије наука и умјетности Босне и Херцеговине и удружења интелектуалаца „Круг 99“. Објавио је више од 30 књига поезије од којих су неке преведене на 15 језика. Нико није толико утицао на савремено босанско-херцеговачко пјесништво као Изет Сарајлић. Елегичност као најизразитија црта Сарајлићеве емоционалности, његово поимање живота уопште и љубав као неизбјежни лајт-мотив, често упућују на романтичну Јесењинову поезију. Широка отвореност и љубав према цијелом свијету одишу из сваког његовог стиха. Изванредну и трајну популарност његова је поезија достигла управо захваљујући једноставности израза прожетог дубоком осјећајношћу.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti