Sezona bolja od rekordne 2008. godine

Sezona bolja od rekordne 2008. godine

 

U Crnogorskom turističkom udruženju uvjereni su da će ova sezona biti mnogo uspješnija od do sada rekordnog ljeta 2008.

Takav optimizam predsjednik CTU Žarko Radulović pothranjuje podatkom da će zarada od sezone biti veća od 700 miliona eura.

Naglasio je da je od maja do kraja jula ostvareno 61 milion eura više prihoda po osnovu naplate poreza na dodatu vrijednost u odnosu na isti period lani.

Ipak, u Monstatu navode da je u julu bilo manje gostiju nego u istom periodu prošle godine. Naime, prema podacima crnogorskog Zavoda za statistiku tokom jula ostvareno je 348 190 dolazaka turista što je za 3,1% manje u odnosu na jul 2012.

Broj ostvarenih noćenja od 2 289 333 manji je za 3,6%. Od toga su 91,2% noćenja ostvarili strani, a 8,8% domaći turisti.

U kolektivnim smještajnim objektima broj dolazaka viši je za 1,8%, dok je broj noćenja viši za 2,1%. Najveći porast je zabilježen u hotelima i to broj dolazaka je viši za 4,5%, a broj noćenja za 2,9%. U strukturi noćenja stranih turista, u julu 2013. godine, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Rusije (30,3%), Srbije (27,8%), Bosne i Hercegovine (7,8%), Ukrajine (5,4%), Kosova (3,4%), Poljske (3,1%), Češke (2,4%). Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 19,8%.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja