Karađorđevići potražuju Sveca i Miločer

Kraljevski bračni par srpke dinastije, prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina blokirali su imoviunu Hotelske grupe " Budvanska rivijera", HTP "Miločer", Prve banke i nekoliko mještanskih porodica u kompleksu Miločer Sveti Stefan, potražujući da im se najvrijedniji komad crnogorske obale vrati.

Zabilježba restitiucije upisana je na dvorište od 13.293 kvadrata grad hotela Sveti Stefan, Vile MIločer, oronulog hotela "Kraljičina plaža", te na kompletni miločerski park.


Zabilježba restitucije u korist prestolonasljednika Aleksandra II Karađorđevića i Katarine Karađorđević de Silva pokrenute pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje“, upisano je u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine u koju su Primorske imale uvid.


Riječ je, kako se navodi o dvorištu grada hotela između luksuznih vila koje se naleze na ostrvu.


Karađorđevići su restitucijom obuhvatili i Vilu Miločer, gotovo kompletna Miločerski park, te parcele u Pržnu, na kome je izgrađen hotel „ Kralljičina plaža“, kao i one na kojima se planira izgradnja depadansa budućeg hotela. Restitucijom je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo pet hiljada kvaadrata iznad Miločerksog parka, koji je trenutno uknjižen na Prvu banku.


Princ Aleksandar II Karađorđević, Katarina Karađorđević i ostali nasljednici su preko svojih advokata još 7. aprila 2005. podnijeli zahtjev da se vrati cjelokupna imovina Karađorđevićima u Crnoj Gori, koju pored ljetnjikovca - sadašnje Vile Miločer, pomoćnih objekata i, zemljišta u Miločeru, vinograda, obora, vrtova, pašnjaka, u okolini, čine i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju, i dvorac "Ljeskovac" na Rijeci Crnojevića...


Komisija za povraćaj i obeštećenje opštine Budva je 2007. odbila zahtjev Karađorđevića, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povraćaj u Baru, ponovljena odluka budvanske komisije.


I jedna i druga komisija su imale isto stanovište. Prvo je, naime, bilo da uopšte ne postoji akt o oduzimanju, odnosno tvrdili su da ne postoji crnogorski akt kojim je imovina oduzeta.


Karađorđevići su uložili žalbu drugostepenom organu - Ministarstvu finansija crnogorske Vlade.
 
Karađorđevići su ranih tridesetih godina kupili zemlju u Miločerskom parku od starosjedioca, a imovina je oduzeta 8. marta 1947. godine , odlukom tadašnjeNarodne skupštine FNRJ.


Kraljica Marija Karađorđević je u dvorac uložila 4,5 miliona ondašnjih dinara, a izgradnja je finansirana iz kraljevske blagajne. Ona je takođe izgradila i crkvu Svetog Aleksandra Nevskog na ostrvu Sveti Stefan, koja je bila porušena nakon što je Sveti Stefan pretvoren u luksuzni hotel, da bi je mještani prije nekoliko godina potpuno rekonstruisali.

 

foto: Jugoslav Belada


Crnogorska Vlada atraktivni hotelski „ Sveti Stefan – Miločer“ ustupa 2007. na trodecenijski zakup kompaniji ”Adriatic properties” , grčkog biznismena Petrosa Statisa.
Statisova kompanija prvo rekonstruiše Vilu Miločer, potom to čini i sa grad hotelom Sveti Stefan, a u samom srcu miločerskog parka, u zaležu djevičanske plaže – Kraljičina plaža, grade i veliki spa centar.


Zahtjev Karađorđević upisuje se uopravo u vrijeme, kada Ministarstvo održivog razvoja treba da odluči da izda građevinsku dozvolu Statisovoj kompaniji da poruši i na njegovo mjesto izgradi duplo veći hoterl „Kraljičina plaža, kao i depadans sa 66 apartmana.
Mještani Pržna i HTP „Miločer“ su već uložili žalbu, što je u zahtjev za restituciju upisan i parcele koje nikada nijesu bile u vlasništvu Karađorđevića

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti